icon

Test Covid škola. Je právně v pořádku, když s tím nesouhlasím?

futyska
10. únor 2021

Ahoj, pokud to není zákonem dané je právně v pořádku nechat testovat dítě před vstupem do školy, když s tím jako rodič nesouhlasím?

alcar
15. únor 2021

@janinasm ano, nebude me kdo mit osetrit, protoze pani doktorka bude muset zustat doma s falesne pozitivnim ditetem, protoze testy ze šušně jsou na houby. Asi tak...

merope
15. únor 2021

@alcar Ale pokud je test pozitivní = dalších 90 dní se bere, že není infekční a že se nemůže nakazit = další pozitivní testy se ani nepočítají (koneckonců to je přesně to, proč se PCR už neopakují - pozitivní jsou klidně pár měsíců, jen viry jsou "mrtvé").

alcar
15. únor 2021

@janinasm a na ostatni ja prave myslim a proto se vysledku tech testu desim, protoze si, vzhledem ke sve profesi, opravdu nemuzu dovolit byt pravidelne kvuli falesnym testum s deckama doma.

alcar
15. únor 2021

@merope ja se bavim o falesne pozitivnich testech.

merope
15. únor 2021

@alcar To je jich tak vysoké procento?

alcar
15. únor 2021

@merope nevim, ty testy jeste nebyly zavedeny do praxe. A jak to bude probihat taky jeste nikdo nevi. Obecne jsou antigenni testy cca z 5-20% nespolehlive.

marti89
16. únor 2021

@futyska Covid je chápán jako infekční nemoc a možné vědomé šíření je trestné. Je takový problém se domluvit ve škole, že si dítě otestujete doma, popř. si test provede samo ve škole pod dozorem? Chce to i trochu ohledu na ostatní kolektiv, může tam být dítě se zdravotními problémy, které má silné reakce i na blbou chřipku. Také by se Vám nelíbilo, kdyby jiné dítě nakazilo to Vaše kvůli tomu, že odmítli rodiče cca 2minutový test. Je to zbytečné.. A upřímně to jen povede k tomu, že dají pak povinnost školou povinné dítě naočkovat, jako je tomu třeba u spalniček.

gramar
16. únor 2021

@knuffel o testovacích stáncích u obchodních center jsem už četla, takže kdo ví, třeba to tak dopadne, zvláště když se teď bude jednat o otevření obchodů... A pravdou je, že dle mého laického rozumu se právě na těchto místech člověk nakazí spíš než na sjezdovce, když si vezmu jak efektivně se šíří sezónní nemoci vzduchotechniku v práci...

gramar
16. únor 2021

@alcar Já mám momentálně práci kde se teoreticky nepodela nic když ráno zavolám, ze nebudu přítomna. Ale budou naštvání kolegové ze za mě musí chodit do práce, bude naštvaný šéf že to stále musí řešit a efekt bude stejný, buď soudně odejdu sama v rámci ohleduplnosti, nebo mě dříve či později vyrazí...

gramar
16. únor 2021

@merope ano pokud je pozitivní tak je pak 90 dní klid, ale vezmi si že i blbou rýmu máme při třech dětech i více jak měsíc. Takže u nás to opravdu může znamenat několik týdnů doma. Jedno dítě pozitivní, všichni na PCR test, čtrnáct dní doma, během těch dní to pravděpodobně chytne další takže po čtrnácti dnech pozitivní druhé dítě, jedno je teoreticky imunní, třetí však ne, takže znovu čtrnáct dní, to samé s třetím a už je z těch 90 dní skoro půlka fuč, během té doby to pravděpodobně chytnu já a jsme tam... No a to už máme červen a konec roku, covid na léto odjede na dovču a prvního září jedeme to samé schéma... A co potom, pravděpodobně již nebudu zaměstnaná, takže OCR nula, manžel na IČO v karanténě by byl dohromady (pokud by to šlo postupně a nechytí to) 42 dní minimálně a za 370,- denně nezaplatíme ani elektriku.
Chápu testy ve školách, ale taky vím že s tímto nedotažený způsobem to ekonomicky zničí strašně moc lidí... Takže v tomto některé diskutující chápu, ale nechápu bezdůvodne odmítání bez hlubšího smyslu a těch je bohužel většina 🤷

marcicek84
16. únor 2021

Principielne to ten problem nevyresi,ne v nastaveni test jednou tydne s spoustu rodicum to udela nakonec vrasky na cele,protoze to dotazene proste nemaji...principielne nejde o test,jde o ten princip,nemit legislativu a nutit rodice,ze musi,nemusi u povinne skolni dochazky.Benefit detem,ze by mohli sundat rousky pri vyucovsni neni,takze opet nechapu smyslu a jak se k testovani pred vanoci postavili ucitele,ti ho hromadne odmitli,vime?tak nejak nevim co se po tech detech chce.Treba taky vidim rozdil rict,povinne testy vsudy v NS, ne jen ve skole,nebo se nevi clovek jak douho to opatreni ma trvat.Chcete bezpeci pro deti,muselo by se testovat kazdy druhy den a testy se spolehlivosti 90 procent a vyse,vsechny ostatni pokusy jsou spise nez ochrana deti,aby se zavrela usta ucitelum a aby zase mel nekdo vyvar na nespolehlivych testech.A dopracovat to tak daleko,ze aby otevreli skoly,tak dovolit s deckami cokoli,to je spise vydirani,po testovani budou nutit decka ockovat,no tou vakcinou,ktera nema proverene dlouhodobe NU.A pak neockovanym zakazou navstevovat skolu?No jak tady nektere ctu,tak je mi z toho docela ouzko...Meli bychom stat pro sobe,ne proti sobe s meli bychom se ptat na spolehlivost testu,na duvod proc deti teda nemuzou po testovani odlozit rousky...no neco tady zasadne nesedi,zoifsli.rodice ale uz udelaji cokoli,aby se deti vratily do skol,maji nas tam,kde nas chteli mit,ted budeme pekne soupat nohama a plnit kazdy dementni prikaz i proti svemu presvedceni...

knuffel
16. únor 2021

@marcicek84 Problém ale je, že většina udělá to, co se jim natelí.
Ta čísla jim furt stoupala, ale děti byly doma, tak odkud to ti lidi tahali? Že by z práce? Jela jsem se synem k zubaři kolem Kauflandu a vypadal dost rozčarovaně, prý co se tam děje? Davy důchodců, tak jak mu mám vysvětlit, že musí trčet doma kvůli zářivé budoucnosti důchodců, kterých se jako jediných nedotklo snad jediné omezení? Ještě jednou opakuju, až se zavedou testy před vstupem do obchoďáků, každý bude mít povinnost se testovat před vstupem do práce, potom pochopím i ty testy pro děti.
A ještě poznámka mimo, jsem učitelka, ale ne zdravotnice, nebudu se nikomu šťourat v nose ani nikde jinde. Bez podmínek děti okamžitě nástup do školy. Ano, jsem sobecká, je mi fuk, jestli to na mě někdo naprská, nehodlám sedět doma na zadku kvůli skvělé budoucnosti důchodců, už ne. Klidně mě kamenujte, ale důchodci ať sedí doma na zadku, ne děti.

marcicek84
16. únor 2021

@knuffel paneboze konecne nejaky rozumny nazor a dokonce od ucitele,tleskam

knuffel
16. únor 2021

@marcicek84 Jo, ale pro ten zbytek budu vrahoun babiček a dědečků a sobec. 🤷

marcicek84
16. únor 2021

@knuffel mne prijde,ze je to pro nektere kazdy,kdo si jeste v teto situaci zachoval trochu selskeho rozumu 🤷🏻‍♀️

knuffel
16. únor 2021

@marcicek84 Když se nehodláš podílet na hysterii, jsi sobec. Já jsem si zvykla dělat věci po svém a ještě chvíli mě budou vysírat doma a najdu prostor a budu učit nelegálně 👹

gramar
16. únor 2021

@knuffel Obávám se že kdyby to bylo tak jednoduché a jednalo by se jen o důchodce, tak by to bylo teoreticky snazší. Jenže doba kdy se jako jediná ohrožena skupina označovali důchodci už je pryč...
Technicky vzato to že to někde chytnu je vysoce pravděpodobné, ale opravdu se nijak netřesu na to aby to chytili děti už jen z toho důvodu, že ty následky mohou být horší než nemoc sama, jak se momentálně ukazuje. Další věc je že jen ve svém okolí mám několik dětí, u kterých je i "blbá" chřipka, nebo kašel velký problém a už kvůli těm jsem ochotna si ty děti doma testovat, tak aby mohli i s kamarády do školy. Navíc má zkušenost s bezohlednými rodiči je bohužel velmi bohatá a občas nechápu jak dítě se soplema jak švihadla můžou poslat do školky/školy a to ještě dávno před covidem...

knuffel
16. únor 2021

@gramar Nudle k dětem neodmyslitelně patří. Ale to je trochu mimo téma.
Do školy chodily vždycky děti jak s rýmou, tak i kašlem, dokud neměly horečku, mazaly do školy. To teď už jsou všichni podělaní až za ušima, pokud vytáhne někdo jen kapesník z kapsy.

gramar
16. únor 2021

@knuffel Vidíš já zažila i děti s teplotou, sotva se ploužili a rodiče je v šatně fofrem převlékli a šup pryč. Navíc jsem toho názoru že jsou nudle a nudle a každý ví jak tomu dítěti je. Ne zřídka ráno dítě naprali nurofenem aby je do školky vzali a to už tedy opravdu normální není. Nemyslím si že bych patřila mezi rodiče co se ze všeho podelaji, ale mám jisté hranice, za jedno kvůli vlastním dětem (když celou noc prochrchlaji, rypák mají jak čichací bambuli, tak je trest poslat je ráno jinam než s čajem do pelechu) a za druhé kvůli jisté kolegialitě vůči ostatním rodičům a personálu, protože když lehnou učitelé budou doma všichni... 🤷 Dokonce jsem zažila že volali ze školky, že jsou všechny děti nemocné, tak ať to zdravé zůstane doma a just mě může klepnout když takovéto "akce" dělají rodiče kteří jsou doma s menším dítětem. Proč pak já mám v práci vysvětlovat, že s dítětem které je zdravé mám být doma, zvlášť když je pravděpodobné že s ním budu doma za pár dní zas protože podzim/jaro...? A na rozdíl od maminky na RD (například a nejčastěji) mě ten pobyt doma nikdo neplatí...

knuffel
16. únor 2021

@gramar To je vostrý...
Ale máš recht, u nás ve školce je to podobné, holčička mi v šatně vykládala, že její bratříček je doma a blinká, ona že má jen rýmu. Matka má tři děti, s nejmladším je doma, ale do školky aspoň to jedno šoupne, byť s rýmou. Tohle taky nechápu, jinak nějaké kucknutí a rýmičku neřeším.
To, co popisuješ, je už samozřejmě mimo moje chápání 🤷

gramar
16. únor 2021

Navíc jsem dost přesvědčena, že to je důvodem proč se chce uvalit testování na děti, kvůli rodičům co na všechno z vysoka ser... Bohužel budou i tak a nejvíce budou nadávat právě tací co to mají nejsnazší. Viva USA kdy budou už sedmileté děti žalovat všechny a všechno. Pak se světe div že v návodu k mikrovlnné troubě je odstavec že tam nemáš sušit kočky, u pračky že není vhodné na čištění psa a na kelímku s každém je "pozor horké". Protože lidé jsou už asi naprosto debilní... 🤦

gramar
16. únor 2021

@knuffel Vidíš a já tohle opravdu vídala tak často, že bych těm rodičům dala do držky 🤣

A ano jsou lidé kterým z nosu teče od podzimu do jara a léto stráví v alergickém rausi, ale to není věc která by mě nějak štvala...

prejeta_zaba
16. únor 2021

@martiniquest můj komentář má společného to, co spousta ostatních - ptám se, co k tomu zakladatelku vede. Jako sorry, ale svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého - když bude v každé třídě každý rodič mávat svým různým právem, učitel, potažmo ředitel bude řešit každého žáka jednotlivě a místo výuky můżeme rovnou skákat po stromech, ne? Distanční výuka je na prd, je snaha zavést osobní výuku, ale vir jaksi nezmizel, takže se snaží zabránit jeho šíření, ale né, to zas budou mávat právy, nechápu z jakého důvodu. To, že někdo strčí dítěti do nosu špilku s vatou ho nějak poškodí? Nebo ho to očipuje? Nebo to je jenom nějaká póza "budeme jiní za každou cenu"?

knuffel
16. únor 2021

@prejeta_zaba Ano, místo výuky se bude řešit, kdo je pozitivní, kam ho šoupneme, kdo s ním byl v kontaktu, tak to rovnou zavřeme celou třídu 😁. Vir tu bude už pořád, to už nafurt budeme všichni šaškovat? Kolik let? Otevřít, otestovat, zavřít. Otevřít, otestovat, zavřít...

hanka_12345
16. únor 2021

tak se vyjádri, zakladatelko... ceka na to 50 lidi ..ale ty jen polozis dotaz a kdyz ti tu kazdy napise ze jsi vlastne trubka , tak se najednou neozyvas....

gramar
16. únor 2021

@knuffel Tak jestli to má jít stylem otevřít, zavřít tak ať se na to raději vykašlou úplně...

drep
16. únor 2021

@knuffel já se nechci vměšovat do vyhrocené diskuze, nicméně na aro/jip, což je ta nejkřehčí struktura v celém zdravotnictví co se kapacity týká, opravdu neleží babičky z DPS. Ráno jsem přijímala o dva roky staršího kluka, než jsem já. Na ventilátor. Intenzivní péče je obsazena lidmi mezi 30 a 70. Takže idea, že zavřeme doma seniory, protože mě už covid nebaví, je maličko mimo.

prejeta_zaba
16. únor 2021

@knuffel No jako jo, máš pravdu, šaškovat se bude i tak, jelikož to nemá žádná pravidla, ale tím, že budeme stále doma a jen nadávat na to, co se podá za návrh řešení, tím se situace taky nevyřeší. 🤷‍♀️ Dost lidí tu podalo logické protiargumenty, proč netestovat, to beru. Ale takové to české "nechci být testovaná jenom proto, abych náhodou něco neměla povinně," to je k smíchu.

alcar
16. únor 2021

@hanka_12345 kde jsi vzala, ze kazdy? V diskuzi vidim i uzivatelky, ktere s testovanim nesouhlasi.

alcar
16. únor 2021

@prejeta_zaba ja mam obavu, ze se stejne zjisti, ze takovy zpusob je k ničemu a nic neresi. A co bude potom?

Strana