icon

Test Covid škola. Je právně v pořádku, když s tím nesouhlasím?

futyska
10. únor 2021

Ahoj, pokud to není zákonem dané je právně v pořádku nechat testovat dítě před vstupem do školy, když s tím jako rodič nesouhlasím?

gramar
16. únor 2021

@alcar potom bude velké špatné

nnnadja
16. únor 2021

@kakba proč? Protože je k zbliti tento nechutný business? Protože se budou povalovat data o zdraví našich dětí všude možně? Protože co když bude dítě pozitivní? Karanténa? Pak katentena zase cela domácnost? I když už jsem covid měla? Zásadně nesouhlasím také a hledám informace. Už jsme si zvykli na roušky, teď testy, co bude dál????

pampeliska1313
16. únor 2021

@nnnadja karanténa ve třídě není kvůli jednomu dítěti. Musí být pozitivních padesát procent třídy. A logicky, když je dítě nemocné, necháte ho doma. Že jste covid měla neznamená, že ho už nikdy mít nemůžete.

nnnadja
16. únor 2021

@pampeliska1313 a pracovat za mě bude kdo??? Prostě nr6 a věřím, že se najdou cesty jak dítě neteszovat, ať už oficiálně nebo ne oficial e. Bohužel neoficiálně neřeší ceny testu a rozpad této republiky. Naše děti budou žít jako chudáci.

gramar
16. únor 2021

@nnnadja Naše děti budou žít tak jak jim to zařídíme a tak jak si jednou zvolí, takže bych to nealibovala na tom zda budou/nebudou mít test ve škole... 😉 Navíc ta oficiální cesta bude - test odmítneš, ale s tím že případně (pokud se upraví zákon) nebude moci být dítě osobně přítomno ve škole. Pak už je to o osobní preferenci a možnostech každého jednotlivce, potažmo jeho rodičů. Je to stejné jako když odmítneš například povinná očkování a dítě ti odmítnou vzít do školky. Kamarádka nemá děti očkované a už když o neočkování přemýšlela, počítala i s variantou že bude mít děti doma a měla, potažmo má do dnes postupně došla k závěru že jí české školství nevyhovuje a děti učí doma (a já jí to teď hrozně závidím, protože bych to taky chtěla umět 😂 )

pampeliska1313
16. únor 2021

Tohle je debata, která ve finále nikam nevede, jsou tu dva tábory. V mém okolí už tři lidi odešli a opravdu to nebyli ročníky 50+. Někdo zmiňoval, že nudle do školy patří a děti je měly vždycky. Je pravda, že se to ve školách hodně tolerovalo, nicméně, teď nejde o něco, na co máme vakcínu. Dokud nebude naočkovaný třeba personál škol (kdo o to bude stát.) tak je riziko onemocnění pro všechny, kdo školu navštěvují (samozřejmě se nejedná jen o školy) . Kdo nechce nechat dítě otestovat, budiž, ale ať se teď nediví, že by dítě muselo zůstat na distanční výuce. Momentálně se řeší možnost testů - neinvazivních! Žádný hluboký šťourání v nosu - kde je teda problém? Pokud nemáte jistotu, že bude dítě zdravý, s čistým svědomím ho pošlete do školy? Ve škole pracuju.. dítě s horečkou? Ano, i to se tady děje, protože “o nic nejde”. Že pak chybí většina třídy, protože jim není dobře? Že musíme tohle řešit a rodiče si dítě nenechají doma rovnou? Že jsou, překvapivě, i ve školství rizikové skupiny co chodí do práce, aby se měl o děti kdo starat, když jsou rodiče v práci a tohle je bezohledný? Stává se. A proto se nedivte, že ty testy zavádí. Nechci se nikoho dotknout, všude jsou lidi co dodržují co mají, i když si o tom myslí svoje - nemyslete si, že si osm hodin v respirátorech užíváme. Ale jsou taky lidi co na to kašlou, protože o nic přeci nejde. Nechci být sentimentální, ale ať si myslím co chci, aspoň nejsem bezohlednej. Pokud se někdo brání selským rozumem, měl by mít rozum i na to, aby si uvědomil rizika. Jestli si někdo vezme na triko to, že někoho třeba nakazil, ok. Dokud ale není naočkovanej kdo chce a může, hold se to musí vydržet. Já sama bych do očkování šla, ale nemůžu protože jsem těhotná. Ale musím řešit nezodpovědnost některých a taky mě to štve. Možná, kdyby nebyl každej hrozně chytrej, tak je situace lehčí, kdo ví. Situace je na prd, leze nám to všem krkem, ale nedá se zatím dělat nic, než čekat a vydržet, než bude očkováni, než se to dostane pod kontrolu a než se rozjede tohle - uvidíme, třeba to klapne a škola se normálně rozjede.

nnnadja
16. únor 2021

@gramar tady není o čem... Celková ekonomika má opravdu vliv na to, jak budou naše děti žít a v čem.. Ale to už ke pohled moc dopředu, Bo teď se bojím o babku.. Sorry

gramar
16. únor 2021

@nnnadja Pokud to postavíš takto, tak se to jeví dost uboze a v tomto případě bych dle toho co jsi napsala řekla že jsi omezený sobec...
To že ekonomika jde do hajzlu víme asi všichni a že to není jen vlivem covidu (který to pravda uspíšil znatelně) je dle mého také fakt. Ale postavit to do roviny babko exni, protože já potřebuji prachy... Tak přesně do tohohle stavu nás vláda verbuje, abychom nesnášeli seniory a aby ta nevraživost mezi lidmi byla co nejvyšší, protože zde platí "rozděl a panuj"...
I kdyby všichni senioři dnes zmizeli (třeba na loď Aštara Šerona, nebo jak se jmenuje ten týpek, co zachraňuje vrabce exportem do vesmíru), máš pocit že by s nimi zmizel i virus a tenhle bordel? Asi těžko že... Myslíš že je to problém jen seniorů a ta rovnice je babča X ekonomika. Není to náhodou spíš rovnice lidská blbost X populista...?

Další věc je že vždy můžeš něco změnit, odejít, nebo se rozhodnout jinak. Nebo můžeš své děti učit rozumu a nebudou mít problém se uchytit... Jen pokud je naučíš že jedinou měrnou "hodnotou" jsou peníze a nad ně nic není, mohlo by se ti to jednou dost vymstít, až budeš ve věku té babky...

hanka_12345
16. únor 2021

@alcar a tak proc teda?

marcicek84
16. únor 2021

no zas ti rodiče z toho nejsou úplně odvaření https://www.lidovky.cz/domov/testovani-zaku-nar...

alcar
16. únor 2021

@hanka_12345 argumentu tu mas dost. Procti diskuzi. 😉

hojda
16. únor 2021

@alcar Ale tohle je těžké pro všechny zaměstnance, ne jen pro tebe, ale zrovna zdravotnictví je obor, kde se fakt propouštět nebude.

knuffel
16. únor 2021

@drep No jo, ale ta věková struktura lidí na ventilátorech rozhodně neodpovídá věku dětí na ZŠ ani SŠ.

hojda
16. únor 2021

@knuffel Ale ty děti nebydlí samotné. Dneska kolega z práce od manžela, celá rodina jsou covid pozitivní, přineslo to dítě ze školky, které nemělo vůbec žádné příznaky, nakazili velkou část své rodiny, sousedy i řemeslníky, které měli doma.

drep
16. únor 2021

@knuffel ne, ale věku jejich učitelů už jo.

marcicek84
16. únor 2021

@drep tak to jsou snad dospeli a vedi,jake maji pouzivat prostredky ochrany,sporadicke testovani jim ten problem nevyresi...

alcar
16. únor 2021

@hojda jezisi, ty jsi jak kolovratek. Tak treba obvodni lekar si bude opravdu na pozici sestry hledat spolehliveho zamestnance a ne nekoho, kdo bude doma vecne s deckem. Uz to chapes?
A jinak ano, jedna se i o soustu jinych profesi a ne jen zdravotniky. Ale to ty jsi tu zase vytahla zdravotnictvi.

marcicek84
16. únor 2021

@alcar fanatici covidovi toci porad dokola,to jen tak neskonci...🤦🏻‍♀️

hojda
16. únor 2021

@alcar Jak jsi tu situaci řešila před tím? Je to naprosto běžná situace, že se ráno dítě vzbudí nemocné a do školky nebo školy nemůže a je potřeba, aby bylo týden doma než bude fit, nic co by se neřešilo před covidem. Tohle je prostě realita rodičů s malými dětmi.

alcar
16. únor 2021

@hojda moje deti nemocne nebyvaji (ale vsadim boty, ze falesne pozitivni budou casto) a byla jsem na materske, takze jsem to nemusela resit. 😉

alcar
16. únor 2021

@marcicek84 a porad ti sami. 😁

marcicek84
16. únor 2021

@alcar presne...

hojda
16. únor 2021

@alcar Děti, co nejsou nikdy nemocné neznám, znám jen rodiče, kteří je dávají do školky/školy i když jsou nemocné a to si musíš vyřídit s Marci, protože ta tento typ rodičů nesnáší.

hojda
16. únor 2021

@marcicek84 Fanatik jsi ty, protože celou dobu vyřváváš, jak je distanční výuka nedostačující a když je možnost se vrátit do škol, tak máš zase problém. Někoho to prostě baví hrát si stále na oběť systému, že?

marcicek84
16. únor 2021

@hojda prestan sirit pomluvy a psat o me ve 3 osobe nesmysly,nekolikrat jsem ti napsala v jine diskuzi,ze ohledne skol,ze resim ten problem v obecne rovine,ze to neni dotazene a ze nemas zamenovat za to co bych udelala,pro nas to totiz bude aktualni az v zari,ale fanatik si vzdy vyzobe jen to co chce,to uz je o cilenem neporozumeni psaneho textu a provokacich...🙈🙉🙊

hojda
16. únor 2021

@marcicek84 Ty ho řeším v obecné rovině, ale rodiče deváťáků a maturantů řeší úplně něco jiného, pro ně je priorita dostat děti do škol, co nejdříve.

alcar
17. únor 2021

@hojda moje deti byly nemocne (silnejsi ryma) naposledy vloni v zime. Neres neco, co se te netyka.

alcar
17. únor 2021

@hojda jo a taky nemusis v kazde diskuzi o covidu, do ktere prispivam vzdy vsem oznamovat, ze jsem zdravotnik. Zvlast, kdyz je to off topic. Uz jsi s tim fakt trapna.

marcicek84
17. únor 2021

@alcar ona vytahuje vsude vsechno na kazdeho i ldyz neni jeji vec a porad si mysli,ze to neni pres caru,to dela vzdy,kdyz ji dojdou argumenty...

marcicek84
17. únor 2021

@hojda to,ze nekdo vydira devataky a maturanty aby se podvolili ti prijde cajk? Mne teda moc ne.

Strana