icon

Test Covid škola. Je právně v pořádku, když s tím nesouhlasím?

futyska
10. únor 2021

Ahoj, pokud to není zákonem dané je právně v pořádku nechat testovat dítě před vstupem do školy, když s tím jako rodič nesouhlasím?

hojda
18. únor 2021

@alcar na začátku roku se ještě neprojevili vánoční návštěvy dětí a vnoučat, je tam časový posun😉 https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ministr-zdra...

alcar
19. únor 2021

@hojda v tom grafu je na zacatku roku nulova umrtnost, coz jiste nebyla.

marulu
19. únor 2021

@alcar já chápu, že to myslíš vážně, že s tím nesouhlasíš, je to tvůj názor, stejně jako já mám názor, že by bylo lepší testovat, protože případů ve školkách je dost. Ale stejně, ať už se bude testovat nebo ne, tak ty se přizpůsobíš a budeš dávat dětí i s testem, bude-li to potřeba, stejně jako já budu dávat bez testu, pokud to tak bude nastaveno.

hojda
19. únor 2021

@alcar neumíš číst v grafu, začíná to počtem zemřelých 5.

alcar
19. únor 2021

@hojda z ceho proboha porad usuzujes, ze neumim cist v grafu? 😂 Jak je mozne, ze bylo zemrelych jen 5 a ted po vakcinaci krivka udajne klesa a umira jich 24. Nevim o tom, ze by se seniori ockovali uz zacatkem prosince, ze jich umiralo tak malo. Vysvetli mi to...

hojda
19. únor 2021

@alcar protože říkáš 0 a je tam 5.

alcar
19. únor 2021

@marulu to jeste nevim, jestli se prizpusobim.

alcar
19. únor 2021

@hojda neslovíčkař. Takze cim to tehdy bylo?

hojda
19. únor 2021

@alcar nebereš v úvahu časový posun, lidé se nakazí, nějaký čas jsou doma, pak jsou nějaký čas v nemocnici a pak teprve umírají, není to ve stejný čas, takže když teď klesají hospitalizovaní, tak pokles úmrtí je opožděný

alcar
19. únor 2021

@hojda prave ze beru v potaz casovy posun a nesedi to. Statistika ze zacatku ledna je jeste v dobe, kdy nikdo naockovany nebyl.

hojda
19. únor 2021

@alcar A kdy se ti co umírali na začátku ledna nakazili? Nepamatuješ si, že před Vánoci bylo rozvolnění protože čísla poklesla, to znamená méně nakažených, po nějakém čase méně hospitalizovaných a pak méně mrtvých, je tam stále ten časový posun,

alcar
19. únor 2021

@hojda a jaktoze cisla poklesla? To uz se tehdy ockovalo? 😃 Navic si myslim, ze tihle seniori se tedy nakazili jeste v listopadu, kdy to jeste uplne ruzove nebylo. To je asi ten tvuj casovy posun.🤔😁

gramar
19. únor 2021

@alcar Tak logickou úvahou je, že pokud se nebudou testovat všechny děti (nebo lépe úplně všichni) tak to pak dle mě opravdu smysl postrádá, protože např. v rodině kde je jedno dítě ve školce a druhé ve škole je možnost přenosu relativně vysoká 🤷 takže v tomto případě by to bylo asi stejné, jako testovat v rámci dvoutřídky jen třeťáky, ale prvňáky co sedí o lavici vedle už ne...

Jinak jsem toho názoru, že toto je ten důvod proč se nemluví o dětech na prvním stupni ZŠ, protože starším dětem se to lépe vysvětlí, na druhou stranu bych řekla že i malé dítě to zvládne uchopit, ale opravdu hodně záleží na tom, jak v tomto směru komunikuje okolí, (hlavně rodiče a starší sourozenci), pokud je postoj více negativní, vyděšený tak se to bude vysvětlovat hůř... A ano pak jsou děti u kterých i snaha o vysmrkani je jak válečné tažení...
Jinak jsem tak dělala průzkum svého okolí a ač z testování není nadšený nikdo, tak krom jednoho člověka to nemá v plánu odmítat nikdo... Mluvila jsem o tom i s dětmi a oba řekli že se klidně nechají otestovat, když budou moci do školy... Jo a to testování, u nás v práci by se mělo povinně testovat od pondělí a bude to zavádět spoustu zaměstnavatelů, takže teoreticky by se měla většina populace testovat a tím, snad, snižovat riziko přenosu, což jak doufám povede k nějakému normálu...

terezz29
19. únor 2021

Kamarádčina dcera (prvňačka) včera zkoušela ve škole test ze slin a normálně to přežila!!!! A ostaní děti taky!!!!!

marcicek84
19. únor 2021

@hojda uz bylo vlozeno tak pred mesicem do diskuze o koronaviru,tak si to dohledej,ty hledas rada 😉

alcar
19. únor 2021

@terezz29 cti diskuzi, tam nejde o nejake "preziti". Ale o ty promenne kolem.

terezz29
19. únor 2021

@alcar jaké proměnné, myslím, že je to jasné. S distatční výukou už tak takhle dál nejde a bez testů to taky nepůjde. Děti jsou nejčastějšími přenašeči bez příznaků - konktrétně i moje děti byly. A pokud to nemají šířit dál, testovat se musí, jinak se na to nepřijde a budou roznášet dál. Moje babička je onkologický pacient a pravnoučata neviděla už 3 měsíce, je to hrozně smutné, ale děti byly pozitivní a testování babičce zachránilo život. Takže tak.

alcar
19. únor 2021

@gramar hele, ja jsem pro testovani opu dospelych, ve firmach apod. Zkousnu to jeste u tech skolaku. To smysl ma. Ale sakra jak si nekdo muze myslet, ze pravidelne starat do dvouletych decek ve skolce je ok? Ruku na srdce, jeste pred rokem by si vsichni normalni tukali na celo. A vubec nejde o to, ze se zmenila situace. Nezmenila, porad je to proste silenost. My v nasi skolce mame jine statistiky, nez ktere uvadis ty (ze je v pripade jednoho ditete ve skole a ve skolce vysoke riziko prenosu). U nas tedy ne. Za cely rok byla v nasi skolce karantena pouze 2x a ve skole take 2x pokazde byl prenos pres rodice tech deti (v jednom pripade pres kucharku). Ani v jednom pripade nebyl prenos ze sourozence ze skoly ci naopak. A ne, neni to stesti, to je proste fakt, ktery je pro me podstatny.
Eliminovat z populace vir testovanim je nejspis jedina “spravna” cesta, ale zase ho nemusime za kazdou cenu eliminovat ve vsech kruzich. Ty male deti proste z tehle saskarny vynechat.

alcar
19. únor 2021

@terezz29 v prvnim prispevku pises o nejakem preziti. A ja pisu, ze o preziti testu detma vubec nejde. Jde o to kolem. A mozna kdybys precetla diskuzi, tak budes i chapat,proc s tim vetsina (normalnich) rodicu nesouhlasi.

marcicek84
19. únor 2021

Stejne nechapu proc se resi testovani skolkovych deti,nekolikrate bylo receno,ze toto neni na stole,ani Plaga si nedokaze predstavit testovsni mladsich deti...pokud budou testovat firmy,tak se nemuseji logicky testovat deti,protoze se odhali pres firmy nakaza v rodine pres rodice,ale legislativa neni ani na povinny test ve firme,takze tak...ted se to vymyslelo nejak obracene mi prijde...deti maji nest tihu cele pandemie,takze budou mit cely den rousky,budou mit testy,budou mit zavrene skoly nebo nedostupne vzdelani,pokud nebudou souhlasit.A kdyz je nauci na testy,tak pak prijdou na radu neproverene vakciny (az po 5-10 letech by se zjistilo pokud by tyto zpusobovaly neplodnost,autoimunitni chorby ci cokoli jineho,nebo jim dame vcelku na covid a udelame a chytnou jakoukoli jinou nemoc diky tomu,ze to muze zpusobovat snizenou imunitu).Deti maji chranit rodice a rodice se maji byt schopni postavit za sve deti. Deti se dospelakum neubrani,nebudou se hadat,protoze v nich maji autoritu,proro si na ne troufaji a za me to je hnus. Nekteri to zvladnou,jini ne.

alcar
19. únor 2021

@marcicek84 presne tak. Za me...pokud se zacnou testovat decka ve skolkach, tak uz klesneme na uplne moralni dno. At si rika kdo chce, co chce.

marulu
19. únor 2021

@alcar testováním dětí klesneme na morální dno? To snad ne. 😃😂Naopak, testováním všech, včetně dětí, ukážeme, že si vážíme života všech lidí. Jak jinak se té nákaze bránit? Vše ostatní jsme už s lepšími či horšími výsledky zkusili. Pokud nebudeme testovat, tak pak je jediná šance sedět doma bez kontaktů, což prostě nejde. Škoda, že to lidem dochází až teď, když už tu máme skoro 20 tisíc mrtvých.

alcar
19. únor 2021

@marulu dekuji, ze respektujes muj nazor. Pro jistotu to napisu jeste jednou. Ano, v pripade pravidelneho testovani skolkovych deti klesneme na uplne, totalni, hluboke a nechutne moralni dno.

gramar
19. únor 2021

@alcar neuváděla jsem "statistiku" přenosu, k tomu jsem se vyjadřovala ve smyslu toho že je dle mého nakažení v rámci rodiny vyšší s ohledem na to že se doma nedodržuje distanc, roušky atp. není to věc kterou bych někde dohledávala, spíš se to zdá být logické, když si vezmu jak se např. u nás doma "dědí" rýma atp. Ten průzkum jsem uváděla v rámci svého okolí na názory ohledně testů a jak říkám není to globální názor, ale názor kolem, takže nějaké mé, dejme tomu, sociální bubliny... 😉
Jinak před rokem by si kde kdo ťukal na čelo, kdyby jsi mu řekla zavřou hranice, obchody, školy, nedojdeš si ani na depilaci atp., ničemu z toho bychom na den přesně ještě před rokem nevěřili, takže to bych úplně neporovnávala. Ani bych netvrdila že se situace nezměnila, změnila se dost.
Jinak normální to není a doufám že se to do budoucna ani normou nestane a jedná se opravdu jen o přechodný stav. Pokud jsem tedy dle toho nenormální rodič, co k testům (dle mého názoru jediné alespoň zdánlivě rozumné věcí kterou byli schopni ty paka vymyslet) přistupuje smířlivějitak ano jsem. Dokonce jsem schopná to vysvětlit vlastním dětem tak aby to chápali, ale i tak abych z nich v budoucnu neměla ustrašené ovce, co bez špetky kritického (a jiného) myšlení přijmou vše co někdo vymyslí, tak jak tu předkládá Marci.
Myslím že se tím neřadím k lidem co se z covidu posírají, ani k těm co si myslí že se vlastně hovno děje, protože hospody, sport, či služby přece k přežití nepotřebujeme, dokonce tím neschvaluji to co se tu děje a ani devastaci lidí či ekonomiky tak jak mi předkládala nadja...
A přesto že chápu (a sama mám) jisté obavy z falešně pozitivních testů a následnému kolotoči, tak i chápu smysl testování, dokonce jsem si ten test zkoušela, s ohledem na to že já na ORL dostávám Lidokain už u vstupu do čekárny, protože jsem na určité otvory velmi hajsava a neshledávám v tom nic dramatického ani pro menší děti, dokonce si říkám že při šťouráním v nose si tím prstem hrabou i hlouběji...
Jestli jsem podle tebe (i jiných) nenormální, tak ano jsem a nechává mě to chladnou protože alespoň toto dokážu pochopit a zdůvodnit si to v širším měřítku, tak abych nemusela přispívat k názorům "vše je důležitější než nějaká exlá babča"... 😉

ilonne
19. únor 2021

@marcicek84 Nemáš úplně pravdu, pozitivní dítě nemusí nakazit rodiče, ale může nakazit další děti nebo učitelky. To jen pro doplnění.

alcar
19. únor 2021

@gramar dekuji za komentar a respektuji, ze je jiny, nez muj. Zcela urcite se shodneme na tehle tve vete: “ Jinak normální to není a doufám že se to do budoucna ani normou nestane a jedná se opravdu jen o přechodný stav.” Na tom dalsim “ALE” uz ne.

marulu
19. únor 2021

@alcar já myslim, že o tom jsme si už psaly. Pokud se bude testovat, tak zvážíš, že na to nepristoupíš. Pokud máš jinou možnost, jak se o děti postarat, je to zcela v pořádku. Já nyní taky dítě do MŠ nedávám, protože aktuálně tu možnost mám. Hodnotila jsem jen to morální dno. To je sice tvoje aktuální emoce, možná sama před sebou bys klesla, to je o vnímání každého. Ale není to obecná pravda. Naopak testováním chránís spoustu lidí kolem sebe a přeneseně i životy mnoha dalších.

gramar
19. únor 2021

@alcar já myslím že fakt, že v tomto se naše názory různí už jsme se v podstatě (a jak doufám i v míru) shodli už pár stránek předtím a já ti tvůj názor neberu a ty obavy i chápu, jen to prostě neumím (nebo nechci) postavit na rovinu (z mého pohledu) sobeckou, kdy jediný důvod proč s tím mám problém je ten "že prostě chci mít problém se vším", čímž netvrdím že je to tvůj konkrétní případ, ale tací jedinci jsou a myslím že jsou stejně nebezpeční jako naše vládnoucí "elita"... 🤷😀

alcar
19. únor 2021

@marulu aktualni emoce to neni. Od lonskeho jara mam na epidemii nazory v podstate nemenne. Ja jako dospely jsem schopna se tak nejak uz podridit vsemu. Ale mne proste v tom vsem vadi ta decka. Ta jejich omezeni a narizeni, a ted jeste pristoupit na toto... Proste NE. Dalsi diskuze je asi zbytecna.

alcar
19. únor 2021

@gramar ok, rozumim. Myslim, ze jsem sve nazory a pohledy na vec take podlozila argumenty (se kterymi samozrejme nemusi vsichni souhlasit). S tou skolkou uz je to za me proste pres caru a doufam, ze k tomu nikdy nedojde. Jinak dekuji za slusnou diskuzi. 😉

Strana