Třetí dítě. Ano nebo ne?

jirovapa
27. lis 2020

Máme s manželem dvě holčičky (3roky a 1rok). Chlap by rád nyní začal pracovat na třetím prckovi. Taky bych ráda měla v budoucnu tři děti, protože moje rodiče oba pocházejí ze třech sourozenců a líbí se mi to. Ale nevím jestli mít děti opět po dvou letech je dobrý nápad. Vím, že se to musím rozhodnout sama, ale pořád váhám a nemohu se rozhodnout. Má tady někdo tři děti a každé v rozmezí cca 2 let? Potřebuji asi slyšet nějaké pozitivní stránky. Vím, že to bude náročné. Chlap argumentuje, že to budeme mít aspoň rychle za sebou (ty období plenek a nočního vstávání,....) a pak můžu jít o to rychleji do práce (ne například po 9letech, ale cca po 7).

te_reza
27. lis 2020

No a fyzicky jsi na tom jak? Já se svojí fosilní fyzickou schránkou bych si to dovolit nemohla 😀

95newmommy2020
27. lis 2020

Já znám par takových. Je to drsný, hodně prádla, řeši prostor všude. (Domov, auto, dovoleny)pocit ze se nemůžou plně věnovat nikomu a ničemu. Na druhou stranu ani jedna ta rodina fakt nelituje a jsou rádi. Jen teda buď pak šli do 4 nebo se o 4 snaží. Protože všichni mají pocit ze i přes malý věkový rozdíl to 3 nemá parťáka.

95newmommy2020
27. lis 2020

@te_reza To jsem si hned řekla taky. 😂

te_reza
27. lis 2020

@95newmommy2020 no mě když se na gyndě ptal, jestli neplánuju další a já mu řekla "leda tak v příštím životě" tak mě říká :"no to by asi tak šlo" 😂takže tak😀

almara2
Autor odpověď smazal
Zobraz
nazka
27. lis 2020

@jirovapa tuhle otázku řeším taky. Starší má 4 roky, mladší bude brzy rok. A teď babo raď, jít do třetího nebo ne? Nejsem nejmladší, to je dost proti (i když se mladě cítím 😁), děsí mě to, jak bych rozvrhovala pozornost mezi všechny, abych se aspoň všem věnovala nějak hodnotně (aspoň občas) a pak si taky říkám, že když jsem měla kliku na dvě zdravé děti, jestli má smysl potřetí pokoušet osud..To jsou proti.
No a pro? Ten pocit, že je to teď naposledy mě ničí. Hrozně to letí a já si to užívám. Ač druhá dcera nespí a je to někdy hukot, tak vím, že je to jen období a zase budu někdy spát, atd..
Pardon, že nepíšu k věci, jen se pripichuji.
Můžu se zeptat, kolik Ti je?

korin
27. lis 2020

Kamarádka má 3 děti po 22 a 23 měsících. To třetí neplánovali tak brzy, ale stalo se. Bylo to velmi náročné a další dítě se rozhodně mít nechystá. My máme mezi prvním a druhým 2 a čtvrt, třetí po dalších 3 a čtvrt a bylo to bezva. Jen jedny plíny, starší děti už byly poměrně samostatné a sehrané... s těmi jsem si dvojí plíny užila dostatečně. Na další přírůstek se nechystáme, takto nám to vyhovuje a ani nejmladší nestrádá, spíš mám pocit, že mám na ni víc času, než jsem měla na starší. Se sourozenci si taky vyhraje dost.

petronelka20
27. lis 2020

Ja ani manzel jsme treti dite nikdy nechteli. Kdyby ale ano, tak bychom ho meli brzy po tretim. Chteli jsme dve deti blizko u sebe (maji mezi sebou necelych 25 mesicu, driv se nezadarilo).

emamaira
27. lis 2020

Také znám rodinu, která má tři děti a vždy po dvou letech. Myslím, že to zvládají dobře, ale je pravda, že mají paní na úklid a chůvu.

madbetka
27. lis 2020

Máme tři holčičky, rozdíly 13m a 18m, nejmenší má teď 8m, všechny tři plánované. Je to občas hodně náročné, ale ani trochu nelitujeme, že jsme to tak udělali 🙂

orisek56
27. lis 2020

My máme dvě a chceme ještě dvě, jsme z velkých rodin. Ale taky jsem pragmatik a vím, že dokud nebude větší bydlení, tak teď ani to třetí nechci. Takže záleží na mnoha okolnostech. Na zdraví, prostoru, financích... Jestli se na to cítíte oba, tak proč ne, jestli jen jeden, ještě bych počkala. Děti brzy po sobě je záhul, znám to, ale na druhou stranu naše holky jsou na sebe fixovane, což je ve vesnici bez děti super.

felixfelicis
27. lis 2020

Je to super! Jednak souhlasim s chlapem 🙂, jednak maji deti podobne zajmy a napln casu a v tom to je o dost jednodussi nez skloubit napr. skolaky a miminko. Deti si pohraji vsechny spolu, kdyz jsou rozdily vetsi, tak to prvni a treti uz jsou nekde jinde.

jirovapa
autor
27. lis 2020

@te_reza fyzicky jsem na tom dobře 🙂

jirovapa
autor
27. lis 2020

@nazka je mi 26 let. Kolik je tobě? Jestli se můžu zeptat? 😁 Mám úplně stejné pocity v tom, že mám dvě zdravé děti a bojím se aby i to třetí bylo v pořádku. Můj chlap má bratra na invalidním vozíčku (není to z důvodu genetického, ale stala se nešťastná náhoda po porodu), tak se bojím. A taky v tom se s tebou shodnu, že je těžké si najít chvilky, abych se mohla věnovat občas každé z holek samostatně a taky si našla čas pro sebe nebo manžela. A teď ještě třetí prcek? 🤔 Bydlíme sice v bytě, ale máme k dispozici 3 dětské pokoje + ložnici + obývací pokoj + kk. Finančně mě chlap ujišťuje, že to zvládneme. Takže je to jen na mě. Jestli do toho jít nebo ne? 🤷‍♀️🙃 Chlap nikdy nezažil velkou rodinu a chce to štěstí dopřát svým dětem, já to chápu a líbí se mi to, ale to ale.....

jirovapa
autor
27. lis 2020

@95newmommy2020 jestli se rozhodneme do 3, tak do 4 už fakt nejdu 😀. Děkuji za názor 🙂.

jirovapa
autor
27. lis 2020

@felixfelicis přesně to tvrdí můj chlap 😀

jirovapa
autor
27. lis 2020

@orisek56 naše zdraví, finance ani prostor neřešíme (máme velký byt - 3 dětské pokoje, ložnici, obývací pokoj + kk), tady jde o to jestli do toho jít nebo ne? Pořád se nemohu rozhodnout. Bydlíme ve městě, takže mi chybí pro děti zahrada. Já jsem z vesnice a než jsem si zvykla na život ve městě, tak mi to cca 2 roky trvalo a ještě teď v tom vidím nevýhody a ráda bych šla do baráku. Ale byt můj chlap zdědil, takže naše výhoda je, že nemáme hypotéku ani neplatíme nájem. Finančně mě chlap ujišťuje, že to zvládneme. Zatím tady u nás ve městě nemají naše holky kamarády, doufám že se to zlomí při nástupu do školky. A když vidím, jak si ty dvě spolu krásně hrají, tak to třetí by bylo asi fajn. 🤔 Ale nevím jestli mám ještě pokoušet štěstí, když jsou obě holky zdravé apod. 🙂🙃

malytlustyhroch
28. lis 2020

Je mi "mnohem" vic let, prvni dve jsem chtela tesne po sobe, nastesti se nezadarilo. Jsou od sebe cca 3 roky. Byt bliz tak bych to svoje druhe "zdrave ale narocne" miminko asi fakt fyzicky nezvladla, a deti by to zas asi odnesly psychicky. Jednak jsem priserna, kdyz jsem nevyspala, jednak nechci treba nechavat deti "vybrecet" a kdybychom je meli bliz u sebe, tak by to v nasem pripade jinak neslo. Doufam, ze budeme mit treti nebo i ctvrty, ale s odstupem ctyri roky, nebo aspon ty tri. Nejlip si mezitim dat i rok dva v praci.

nazka
28. lis 2020

@jirovapa Tvůj věk Ti závidím, opravdu.. Mně je 35.takze je to dost na hraně. Máma mě měla ve 26,tatovi bylo 32..a teď jsou stari už a nesu to blbě. Tohle se bojím dělat mým dětem..
Je super, ze mate bydlení.. My bydlíme v rodinném domě s tchanovcema (jsou moc fajn, holky je mají rády), takže na půdě chceme teď dělat dva pokoje pro holky a ještě jeden máme u nás. Ale taky si říkám.. Auto, dovolené.. Atd.. 😁 Jako rozum říká ne, ale srdce chce.. Ty pocity, když si vezmeš z porodnice miminko, to je tak strašně jedinečné.. Pro mě.. Že bych to zažít znova chtěla. Taky jsem měla dva cs.. Čekal by mě 3.🙄
Mít Tvůj věk a manžela, tak neváhá. A jít třeba na dva roky do práce a pak zas, to se Ti nechce? Měla bys pak tak čas vlastně na všechny děti.. Jestli víš, jak to myslím 🙂

nazka
28. lis 2020

@malytlustyhroch a kolik je Ti, jestli se mohu zeptat?

herminka
28. lis 2020

Já jsem spíš zastánce toho "nevystupovat z rozjetého vlaku". Děti si jsou blízko (i když to není žádná záruka dobrých vztahů do budoucna), rodiče jsou zvyklí na ty miminkovské záležitosti, nevyspání... Ale na druhou stranu může hrozit vyhoření. Já třeba mám 3 děti prakticky během 2 let (jako druhá mám dvojčata), byla jsem s nimi doma přes 5 let (neměla jsem možnost při RD byť částečně pracovat) a už mi to vyloženě lezlo na mozek. Ale znám holky, které byly doma i 10 a více let a neměly problém, je to individuální.

orisek56
28. lis 2020

@jirovapa no hele, my jsme na mini osadě a zahradu taoy nemáme. Tlačíme se tu a chci zahradu. Ale to není jediný důvod odchodu i přes hezkou přírodu. Prostě místní problémoví lidé atd no.

xcassiopea
28. lis 2020

Ahoj, jestli máte prostor, finance, auto na 3 sedačky například atd., asi není důvod čekat, když stejně třetí dítě chcete. My měli při rok a půl staré holčičce dvojčata a můžu říct, že je to náročné na všech frontách, ale odstup dvou let už takový nářez být nemusí. Taky hodně záleží na temperamentu dětí, průběhu těhotenství i zdraví dětí i Tvoje. Ale jestli se na to cítíš, tak proč ne?

normalnimatka
28. lis 2020

takhle brz bych do toho určitě nešla....za mě ideání rozdíl věku 3 roky,minimálně 2,5, (to možná i spíš u třetího dítěte) a to ještě, pokud je to mladší dítě vývojově nějak normálně, což se teda v jeho roce moc ani poznat nedá:D myslim ten psychickej vývoj, mluvení, chování.

že neplatíte hypotéku je fajn, ale pokud byste chtěli do baráku, což podle mě u třech dětí se už fakt jako dost hodí, tak přeci můžete ten byt prodat a půjčit si jen málo, nebo třeba vůbec, pokud máte i dost našetřeno.

nevim, no..všecko má svoje výhody i nevýhody. to musíš vědět sama, jestli chceš tři. poslouchej svoje srdce - je to klišé, ale podle mě jen tam lze tu odpověď najít.

já jsem taky vážkách, vstupujou tam ještě jiný věci, a dohromady je z toho jedno velký nevim. zatím....

jirovapa
autor
28. lis 2020

@nazka vím jak to myslíš, ale neměla jsem v práci smlouvu na dobu neurčitou, nemám se kam vrátit, takže budu hledat jinou práci. Ráda bych šla zase někam pracovat mezi lidi a přišla na jiné myšlenky, ale chlap je starší než já (je mu 30) a říká, že děti ještě teď a nebo vůbec 🤷‍♀️. Že potom chce jezdit na dovolené, užívat si výlety s většími dětmi a nechce řešit plínky a být doma. Přesně, ten pocit mít u sebe to malého miminko je nádherný. Teď se ve mě pere ten rozum a srdce, přesně jak to píšeš. Já měla oba porody přirozenou cestou, takže z tohoto hlediska by to mělo být v pořádku. Dneska jsem potkala v parku rodinu se 4mi dětmi a musím říct, že se mi to líbí 😊, ale ten rozum 🙈😀.

jirovapa
autor
28. lis 2020

@herminka zatím jsem doma 3 roky a doma mi nevadí být. Ale neříkám, že jsem občas nezašla někam na brigádu, to bylo příjemné zpestření 🙂. Ale 10 let bych doma být asi nezvládla, potřebuji lidi a trochu občas vypnout od řešení plenek.

jirovapa
autor
28. lis 2020

@xcassiopea jediné auto musíme pořešit, nebo teda nemusíme, máme dvě, ale nechceme jezdit na výlety jak Hujerovci dvěmi auty 😀.

tynka9
28. lis 2020

@normalnimatka ideální rozdíl je pro každého jiný, to bych nepaušalizovala. U nás máme mezi dětmi přesně 17 měsíců a nikdy bych neměnila, víc bych nechtěla. Je pravda, že jsem se s blížícím porodem obávala, jestli se mi starší vůbec rozchodí - lézt sice začal v půl roce, stoupat v 8 měsících, ale chodit začal v 16 měsících 😁 ale i tak bych opravdu neměnila.

Jinak se zbytkem tvého názoru souhlasím - ať už co se týká bydlení, nebo poslouchání svého srdce.

herminka
28. lis 2020

@jirovapa Já jsem právě tu možnost neměla, manžel hodně pracoval a jiné hlídání jsem neměla. Pro mě těch 5 let a něco byl úplný strop, 10 let si vůbec neumím představit.

jirovapa
autor
28. lis 2020

@normalnimatka byt prodat nemůžeme (jsme v centru města a celý dům je ve vlastnictví tchýně), ale napadlo nás byt pronajmout a vzít si hypotéku. Ale tu taky teď nedostaneme, splácíme půjčku na podnikání a cca budeme mít zaplaceno za 6 let, takže až nám klapne hypotéka, tak nějaký domeček plánujeme 🙂. Chtěla bych dřív, kvůli dětem, ale z finančních důvodů to není možné.