Trvanlivost domácích vajíček. Jak dlouhou vydrží v lednici?

moominkaa
16. srp 2020

Ahoj, prosím radu, jak dlouho vydrží domácí vajíčka v lednici? Dostáváme od babičky přítele, klidně 5 plat najednou (bydlí daleko)... Tak nevím dokdy to bezpečně zpracovat?

puhelin
16. srp 2020

Hlavne je neoplachujte.
Mame take vlastni slepice, nikdy jsem trvanlivost neresila, protoze je tocime stale dokola. Kazde vejce vyklepnu do hrnicku a sz pote do misy. Muze se stat, ze bude pokazene. I v malochovu se to neda s jistotou uhlidat.

moominkaa
autor
16. srp 2020

@puhelin no to je mi jasný. Ale mě jde o to, že nevím kdy je presn babička sbírala a jak jsou prostě stare. Dá se to vůbec nějak poznat že už nejsou ok? Nebo jen při rozklepnuti?

klokanka31
16. srp 2020

@moominkaa Dá se poznat, dáš je do studený vody, a když klesnou, je to dobrý. Když zůstanou u hladiny, tak většinou už jsou špatné. A já ještě s vajíčky třesu-pokud cítím jak tam žloutek jezdí, tak na 99%je to pukavec.

moominkaa
autor
16. srp 2020

@klokanka31 no mě přijde že plavou vždycky všechny. Jako jsem fakt ráda že mám možnost mít domácí ale asi budu raději dál kupovat 🙄

jelenice_zavodnice
16. srp 2020

@moominkaa Klidne i 8 tydnu od snasky pokud je v chladu nebo v lednici. To, ze plave pod povrchem neznamena, ze je spatne. Je starsi ale rozhodne ne spatne. Spatne vejce zapacha a to poradne a pripadne je rozbredle po rozbiti. Zapach je takovy nejvetsi indikator.

moominkaa
autor
16. srp 2020

@jelenice_zavodnice jo? Takže se nemám obávat když je to určitě dýl jak měsíc třeba? V chladu to určitě je, máme je uchované ve sklepě kde je cca 6 stupňů stabilně.

jana_zofie
16. srp 2020

@moominkaa Dýl jak měsíc je od babičky mívám běžně. Jen už teda nemám koule na to jíst je nahniličku nebo tak. Takže ze začátku volská oka, vejce na měkko a z těch měsíc+ (i dva, přiznávám) vejce natvrdo, omelety. Rozklepnu zvlášť, když je žloutek vcelku a nesmrdí, šup s tím k jídlu. No a kdybys špatný vejce zkusila vařit, tak to poznáš snad ještě než ho oloupeš :D

sigyn
16. srp 2020

Pukavec se pozná snadno, ten prakticky "odpochoduje" sám, jak dokáže smrdět 🙂
,, K úspěšnému provedení testu tak stačí ponořit jej do sklenice s vodou: Pokud zůstává ležet u dna, je superčerstvé, jestliže se staví na špičku, ale neplave ke hladině, uplynul od snášky asi týden, a pokud vyplavalo docela, doba jeho použitelnosti co nevidět vyprší."

puhelin
16. srp 2020

@moominkaa Domaci se kupovanym nevyrovnaji. Kolik ma babicka slepic? Plata myslite velke nebo male s vikem?

merope
17. srp 2020

@moominkaa Jak dlouho se jim válejí vajíčka v supermarketu? Měsíc od snášky bych se fakt nebála. Ale jsem zvyklá taky vejce rozbít do hrnečku a pak přelít. Sem-tam se mi stane, že je špatné (ale to je už po několika měsících). To opravdu poznáš po rozklepnutí.

jelenice_zavodnice
17. srp 2020

@moominkaa Urcite ne. Min. trvanlivost dle vyhlasky je 28 dni, prodavat se mohou 21 dni. Mam odzkouseno, ze domaci dobre skladovana vajicka daji tech 8t. Jak pisou holky, idealni je vzdy rozklepnout kazde vajicko do sklenicky. A ja osobne u zpracovani vajicek se chovam jako u zpracovani syroveho masa, myju si ruce po kazdem kontaktu se skorabkou.

moominkaa
autor
17. srp 2020

@jelenice_zavodnice
@merope
@puhelin

Plata myslím po 30ti. Tchán to vozí snad po 15ti platech a celá rodina to rozebereme. Netuším za jak dlouho se dá taková hromada vajec nasbírat 😂 ale jako snažím se to zatím dělat jak říkáte. Rozklepnout do hrnku zvlášť. Ruce si myju vždy v kuchyni u všeho. Na to jsem pes.

nazka
17. srp 2020

@moominkaa my je taky mivame dýl jak měsíc a jsou v pořádku

merope
17. srp 2020

@moominkaa Udává se, že slepice má cca 1 vejce za 2 dny.