icon

Velký věkový rozdíl mezi partnery, podělme se

partyzanka91
9. pro 2016

ahoj maminky, ráda bych si promluvila s těmi z vás které máte znatelně staršího partnera (10 let a více) a nebo pokud podobný pár znáte. Já se nyní rozvádím a mám z předchozího manželství dvě děti. Nejdřív jsem měla za to že si nového chlapa hledat nebudu. Jednak vzhledem ke svým možnostem - 2 děti, dluhy a aspergerův syndrom= mé chování působí podivínsky jsem předpokládala že mě nikdo chtít nebude a za druhé jsem si nechtěla přidělávat další starosti novým vztahem (zamilovanost, stesky, strach že mě opustí apod...). Ale osud tomu chtěl jinak, když jsem pobývala s dětmi v kojeňáku po nějaké době jsem o své situaci napsala známým na facebook, stejně už nemělo cenu déle tajit že jsem v průšvihu. Ozval se mi na mobil starý známý, že bydlí nedaleko a že by zašel se za mnou podívat. (Stál o mě už kdysi ale mě tehdy trochu děsil ten věkový rozdíl tak jsem nad ním ani moc neuvažovala - bohužel). Při návštěvě jsem byla dost okouzlená jak krásně se choval k mým dětem, mnohem líp než kdy jejich vlastní táta. Také jsem se dověděla že momentálně nemá přítelkyni (nejdelší jeho vztah trval dva roky) a bůhví proč mi to udělalo radost. Neuvažovala jsem o vztahu s ním, ale minimálně o přátelství. Navštěvoval mě a bylo mi s ním dobře i obě děti si ho oblíbili. Zjistila jsem že si dost rozumíme a máme společné zájmy, oba nás bavějí výlety a procházky. Také je dost pohledný a právě ta zralost mu svědčí (jsme od sebe šestnáct let. On oslavil v listopadu 41 a já budu mít za pár dní 25. narozky). Párkrát jsme spolu šli na výlet a nebo jsme byli jen ve společenské místnosti v Sulické, kde jsme si povídali a Štěpán se věnoval dětem. Blne s nimi, učí Petříka nové věci (naučil ho krásnou hru s ručičkami), nejvíc Petřík miluje hru na pilota 😀. Když jsme někde na výletě nevadí mu Míšu nosit na koníku či na rukou aby lépe viděla. Potom mi Štěpán pomohl i s přestěhováním, bohužel dál od Prahy kde bydlí. Chtě nechtě jsem se do něj zamilovala a tak nějak jsme se dohodli že budeme oficiálně spolu. Už jsem se byla představit i jeho velké rodině - rodiče a dva sourozenci se svými choti + malý synoveček (přesně o měsíc mladší než Míša 22. květen a 22. červen). Co s týče mě tak Štěpka je pro mě přítelem, milencem i otcem. A ten otcovský a ochranitelský přístup opravdu potřebuju. Vzhledem k aspergerovu syndromu jsem velmi otevřená, vše na sebe vyžvaním a neumím lhát, také těžko poznám ironii a lež. Bývallý manžel mi to trošku vyčítal. Ale pořád říkal že mě má rád i přes to a že nikdo jiný by mě asi nechtěl tak ať jsem ráda že ho mám a já měla stejný pocit. Zoufale jsem tehdy chtěla partnera a proto jsem přehlížela některé manželovy chyby a nebo si je nepřipouštěla a tolerovala. Například to že se občas napil. Vadilo mi že byl rozhazovačný kolikrát utrácel to co já bych neutratila a bylo mi těch peněz líto. Ale když už byl v rormaru tak jsem si na tom též trochu přilepšila (například byli jsme s rodinou či přátele v restauraci a on dělal granta tak i já si objednala co mi bylo po chuti). Nikdy by mě ale nenapadlo že se kvůli tomu zadluží a že nedokáže své výdaje uhlídat, nenapadlo by mě že začne chodit mezi bezdomovce, vracet se domů opilej a chodit tak i do práce, nenapadlo by mě že i po narození děti mu budou ty děti šumák (občas si pochoval Míšu, řekl jak jí má rád a zas mi jí dal zpátky do ruky), pokud jsme šli na výlet tak hledal jen hospodu a nebo politické šárvatky. Ale to už odbočuji, prostě jsem si říkala že má dost nedostatků ale buď budu mít jeho nebo nikoho (a budu samotářským podivínem jako můj strýc). Avšak po té co dělal ty dluhy a chodil opilej a za bezdomovcema už to bylo neúnosný a já nevěděla jak z toho ven. Snažila jsem se mu dělat oporu a přitom jsem jí sama potřebovala. U štěpána tu oporu cítím, dohlíží na mě a když má pocit že dělám blbost tak mě zarazí (když vidí že se chystám někomu vyžvanit něco co bych neměla). To že někdy nepoznám ironii (a on jí používá hodně) mu nevadí, svěřil se mi že o to větší mám pak radost když jeho vtípek pochopím. Konkréně za poslední víkend si všiml třech situací kdy jsem mu začala vyvracet legraci s tím že je to blbost (asi jsem věřila tomu že to myslí vážně). Cítím v něm velkou oporu a ochranu a cítím se s ním bezpečně. Vzhledem k vzdálenosti se vidíme jen o víkendech a vždy se nemohu dočkat až přijede. Tento víkend mám bohužel smůlu protože jede služebně do zahraničí. Občas si z něj dělám srandu že vypadám jak jeho dcera že jsem jak 16tka a protože on studenty podobného stáří učí tak mi to vyvrací. Nicméně když jsem se jela představit jeho rodičům, tak jsem Štěpku poprosila ať zastaví před Lídlem a on čekal s dětma v autě zatímco jsem pro jeho rodiče šla koupit kytku a víno. U pokladny jsem měla problém. Vypadala jsem asi jako nezletilá a neměla jsem u sebe občanku (vzhledem ke stěhování mám náhradní doklad OP mi propadl a vzali mi jej uplně, na tom náhradním není fotka), zdravotní průkaz s datem narození jim nestačil ale naštěstí jsem vyhrabala lítačku na MHD kde mám fotku a to už mi uznala. Už jsem se bála že budu muset říct Štěpkovi aby vysotupil a koupil to on a zřejmě by si mysleli že je to můj taťka 😀 (ostatně ten je jen o pár let starší jsou podobný ročník) Štěpka měl pak legraci z toho že mi to víno málem neprodali. No ale na to co si myslej lidi kašlu když je nám spolu dobře.
Vás bych se jen chtěla zeptat na jednu věc která mě trápí a kterou naznačují i kamarádky. Totiž že mě až bude 35 tak jemu už 51v a tak to bude pořád dál a dál, nikdo nemládne. Prostě se bojím toho že se dostaneme do situace kdy Štěpka už bude starej a unavenej a já ještě budu mít elán a nebude se mi chtít sedět doma. TAké se bojím že zůstanu na stáří sama, prostě že se stanu vdovou dřív než bych chtěla. Proto bych se vás co máte s podobným vztahem zkušenost chtěla zeptat jak se to dá zvládnout, vím že když si dva rozumějí mají se rádi pořád, ale přece jen každý věk si žádá jiné nároky. JInak jsme přemýšleli i o společném děťátku i když jsem Štěpku srozuměla s tím že dřív jak za 10 let to nebude, chci totiž aby mi ty moje ratolesti pěkně odrostly abychom se potěšili s benjamínkem. MOc bych si přála ještě chlapečka (Štěpána po taťkovi 🙂). Víc jak jedno dítě mu už át nemůžu kvůli dvoum porodům císařem už můžu mít jen jedno, ale já bych už víc beztak nechtěla. Jestli budeme mít i svatbu to nevím, původně jsem nechtěla ale teď uvažuji že kdyby mě požádal neodmítla bych. Oba jeho sourozenci jsou oddaní. Jen bych chtěla aby i děti měli nové příjmení, nevím jestli jde udělat něco jako osvojení (a nevím jestli by byl nebo nebyl manžel proti, asi by dělal naschvál problémy - o děti jako takový se moc nezajímá, ani nevolá aby se ptal jak se mají jen se pitvá v mým vztahu se Štěpkou). Tak to je asi všechno co jsem chtěla napsat jen jsem se potřebovala vypsat a svěřit. A ráda si poslechnu i jiné zkušenosti.

zaneta238
9. pro 2016

Jsme s partnerem o 12 let,já 33 a partner 45, máme 2,5 letého chlapečka.Pertnera bych za nic nevyměnila.Věkový rozdíl neřeším.Postupně jsme se k sobě doladili 🙂 Já se uklidnila a díky němu trochu zmoudřela a on zas trochu omládl 🙂 .

shine2015
9. pro 2016

Moje babi s dedou byli od sebe o 16let...a klapalo to.
Myslim,ze v takovych vztazich zena trochu zestarne a muz omladne.
Zda to bude klapat poznas casem.... 😉
Ja bych ten vztah pouze z duvodu veku nezahazovala...

malinkaelinka
10. pro 2016

Můj první manžel byl starší o 19 let a zrovna věkový rozdíl byl ten nejmenší problém mezi námi 🙂 jediné v čem jsem to vnímala, byl sex...ale jak kdy 🙂 Můj současný manžel je starší o 4 roky a je to tak ideální, oba jsme dospěli v podobnou chvíli...moje nejlepší kamarádka má partnera o 5 let mladšího a ani si k ní staršího neumím představit...co tím chci říct, každá jsme jiná, čekáme od partnera jiné věci a kolikrát to, že je starší/mladší může být jedině ku prospěchu....já bych se toho nebála...

hanyas
10. pro 2016

Take mam manzela o 10let starsiho. Ja 26, on 36. A klape nam to skvele. Vek neres. Kdyz se budete mit radi, proplujete zivotem v klidu a pohode. A ze by te tu mohl nechat samotnou? I kdyz si najdes mladsiho chlapa, muzes ho prezit. Muze se stat cokoliv. Od nehod az po nemoci. Tim nechci nijak strasit, ale je to zivot. Nemysli az tak dopredu a zij tim, co je.

astyna
10. pro 2016

ono to podle mě zas tak o věku není. Spíš o to naladěnosti na život - někdo v 45 prožívá druhý dech a najednou si se stejně starým partnerem nesedne. Mám kamarádku, která má o 16 let staršího muže. Chodí spolu od jejích 18 let a jsou spolu pořád (letos již 10 let). Ze začátku trošku problém spíš u jeho strany rodiny, protože dceru měl hodně brzo a byla ve věku její macechy 😀 Ale myslím si, podle toho, co mi říká, že jim to klape. Ona nikdy nebyla typický teenager, takže jí starší muž sedí lépe.

terorka
10. pro 2016

Ahoj. My jsme s manzelem skoro o 21let a klape nam to skvele. Jemu je 46 a mne bude brzy 26, spolu jsme uz 6 let a jsme spokojeny. Urcite pomaha, ze ja byla vzdy vyspelejsi a on je dost mladistvej a plnej energie 🙂 dokonce cekame miminko a oba se moc tesine, deti uz ma a tata je skvelej, takze nemam strach a navic jsem tu ja, kdyby on uz treba nemel energii byt na kazdem zapase, zavode ci predstaveni 🙂 vubec se s nim nebojim, ze ja budu za 20 let mlada a plna sily a on starej dedek. Naopak, casto je akcnejsi nez ja, ja jsem takovej klidnej typ knihomol 🙂 ale nejsou vsichni stejni, pred nim jsem mela taky o 20 let starsi a ten byl tenkrat ve 38 paprda, s tim bych nevydrzela 🙂

nikkimakri
10. pro 2016

Ahoj, my jsme s mužem o 28 let...me je 22 a jemu je 50...mame spolu 9 měsíčního chlapecka 🙂 Náš věkový rozdíl jsem nikdy nijak nepociťovala...možná to bude i tím, že já jsem v hlavě starší než ve skutečnosti 🙂) S otázkou toho, že můžu zůstat sama...no, to můžu zůstat i s partnerem mladším buď tím, že se rozejdeme, to se stává a nebo...nikde není napsané, že mě zítra na ulici neporazí auto a že nakonec zůstane on sám...takže nad tímhle jsem nikdy takhle nepřemýšlela 🙂 a co se týče toho elánu a té síly...no u nás je to občas spíš naopak 🙂 že já sotva lezu a on je plný elánu :D 🙂

terorka
10. pro 2016

@nikkimakri vim, o cem mluvis 😍

takyjedna
10. pro 2016

Muj manzel je o 11 let starsi a funguje nam to uz osmym rokem... Ja jsem teda vzdycky vyhledavala o dost starsi partnery, ten predchozi byl o 16 let starsi. S vrstevnikama jsem si nikdy nerozumnela.

lucisek1984
10. pro 2016

mezi námi je rozdíl 13 let a fungujeme spolu 7 let.Předtím jsem měla partnery plus minus věkově stejně a nebylo to ono

tlcimukova
19. pro 2016

Já mám mladšího partnera o 16 let a už SME spolu dva roky a taky to klapek a čekáme miminko a moc se na něj tešíme.Jediný co je u nás problém že je moc sexu chtivej no jo ale mám co jsem chtěla a jsem moc šťastná.

lou222
24. pro 2016

Já měla dlooouho partnera o 14let staršího.
Krása, super, růžovo.....🙂
Ale v době mé 40 nastal věkový zlom, měla jsem doma starce, který po práci jen odpočíval a na nic neměl energii.
Nakonec chytil druhou mízu a má malé mimčo se slečnou o 30 let mladší.
no a slečně pomalu dochází, co si upletla za bič.
Takže za mě bych radila počítat do budoucna- kolik mu bude,až dítě maturuje, dostuduje a hooodně zvažovala....
Ale je to jen můj názor.....

karolinasvetla111
24. pro 2016

Me je 26 a priteli 41 🙂 a jsme spolu stastny a skvele si rozumime 🙂

leikkka
24. pro 2016

můj dědeček a babička byli od sebe 11 let, strávili spolu krásných 66 let, měli nádherné manželství, dědeček zemřel teď v 94 letech a babička má 83. My s mužem jsme o 6 let a rozumíme si taky skvěle, 8 let manželé, dva krásní kluci 🙂 v tuto chvili se zdá váš věkový rozdíl asi šílený pro okolí, ale nehraje ve vztahu roli 🙂

cizinkaa
24. pro 2016

My mame rozdil 12 let. Zpocatku jsem z toho byla hrozne nesva. Nikdy jsem tak velky vekovy rozdil s nikym nemela. Navic bylo pro mne zvlastni, ze uz toho ma tolik za sebou. Manzelstvi, rozvod, postaveny dum, karieru... a ja jsem teprve na zacatku vseho... Ale on je to nejlepsi, co mne v zivote potkalo. ❤️
Jediny, ceho se obcas bojim je, abych tu jednou nebyla dlouho sama bez nej... Ale presne jak psal nekdo nade mnou, kdo vi, co osud vymysli. Treba jednou zustane on beze mne, i kdyz je starsi...

dzejn002
24. pro 2016

My jsme s manželem od sebe o 12 let. Je mi 25 a muži 37. Ale je to jen číslo! 🙂 Máme krásnou sedmi měsíční holčičku a je nám spolu krásně. Ani jeden z nás by neměnil! 😉

katgatoo
24. pro 2016

Ahoj, jsme skoro o 19 let. Jsem s ním od svých šestnácti. Takže už skoro 13 let. Neměnilo bych 🙂.

westie
24. pro 2016

@partyzanka91 My jsme s manzelem o devet let - ja 33 a manzel 42 - vekovy rozdil jsme nikdy neresili. Verim, ze o veku vztahy nejsou.