icon

Vidí muži nepořádek jinak než ženy?

11. led 2026

"Vážená paní Kláro,
Buďte ráda, že to tak je. Díky tomu se například nemusíte starat o auto. Kdyby byla obě pohlaví identická a vzájemně se nedoplňovala, lidstvo by disponovalo mnohem omezenějším souborem vlastností důležitých k přežití.

Váš muž by si mohl obdobně stěžovat v opačném gardu na vás: „Jak to, že jí vadí pohozené ponožky, ale je jí jedno, že se v garáži válí po zemi šroubky?“ Jeho stížnost by byla možná i oprávněnější – nepořádek v garáži (nedej Bože v motoru auta) nebo rozsypaná stavebnice mohou mít fatálnější následky, než pohozené ponožky. Stěžujete si ale jen vy – místo abyste zajásala, jak on svou mužskou roli bere vážně a bez pocitu ukřivdění s pokorou přijala svou roli ženskou.

Z těch pár řádků, které od vás čtu, usuzuji, že jste ten typ ženy, který je neustále pronásledovaný pocitem, že „furt dělá někomu služku“. Věci, které dělá váš muž (např. garáž a auto), ovšem považujete za samozřejmost. Služka jste jenom vy, on sluha není. Pracovně tomuto typu ženy říkám „ukřivděná chudinka“.

Suma sumárum – jestliže pro stížnost na manžela musíte sáhnout tak hluboko, jako jsou pohozené ponožky a neumytá vana, daří se vám moc dobře. Na vašem místě bych se šel raději dát na modlení, aby to ještě dlouho vydrželo.

Tisíce jiných žen by s vámi rády měnily."

• Josef Hausmann,

tady:
https://www.prozeny.cz/clanek/jak-to-vidi-chlap...

dashyyy
12. led 2026

@anonym_autor klasický mužský pohled, srovnání s dílnou v garáži je fakt trapné.. muž tam každý den něco řeší pro chod rodiny tak jako třeba se každý den řeší jídlo nebo obden jede pračka, když si teda ženská sama poshání fusky po baráku..

eliss232
12. led 2026

Myslím, že v každém vztahu je normální, že občas něco vadí – i když je to jen pohozená ponožka nebo neumytá vana. Není to žádná velká stížnost na život, jen malý moment, kdy člověk cítí, že by se drobnosti mohly řešit. To vůbec neznamená, že bych nevážila všechno ostatní, co druhý dělá. 😉

autor
12. led 2026
@dashyyy

@anonym_autor klasický mužský pohled, srovnání s dílnou v garáži je fakt trapné.. muž tam každý den něco řeší pro chod rodiny tak jako třeba se každý den řeší jídlo nebo obden jede pračka, když si teda ženská sama poshání fusky po baráku..

@dashyyy myslím, že je nefér říkat, že je to klasické a typické pro muže - ale bohužel existují muži, kteří takhle smýšlejí..... Myslím ale, že pan Hausmann je tak trochu extrém..... Vážně věří, že existují ženy, které by rády byly na jejím místě..? Mít partnera, který na vás nechává většinu domácích prací - díkybohu existují muži, kteří chápou, že je to nerovné a chaotické, ale asi ne všichni.

tanasvobodka
12. led 2026

Myslím si, že je dost rozdíl každý den uklízet, vařit a pečovat o domácnost vs. dělat něco s autem a garáži. Domácnost má doma každý a musí se denně uklízet, vařit a pečovat o děti. Péče o auto případně garáž není na denním pořádku. Takže pokud muž není opravář aut a žena u toho nesedí doma a pouze nepečuje o domácnost, tak to nejde srovnávat. Společnost se změnila. Po nás se chce, abychom pracovaly 8 hodin denně jako chlapi, přišly dom a uvařily, upekly, vyzvedly děti z kroužků a udělaly s nimi úkoly. Chlap většinou chodí pouze do práce a nemá ani tu slušnost poklidit ponožky? A žena, které se tohle nelíbí je ukřivděná chudinka?

dashyyy
12. led 2026
@anonym_autor

@dashyyy myslím, že je nefér říkat, že je to klasické a typické pro muže - ale bohužel existují muži, kteří takhle smýšlejí..... Myslím ale, že pan Hausmann je tak trochu extrém..... Vážně věří, že existují ženy, které by rády byly na jejím místě..? Mít partnera, který na vás nechává většinu domácích prací - díkybohu existují muži, kteří chápou, že je to nerovné a chaotické, ale asi ne všichni.

@anonym_autor já jsem tím nechtěla hodit všechny chlapy do jednoho pytle to né, ale neznám ženskou, která by to takto obhajovala

gruyerre
12. led 2026

Jéé, on ješě někdo čte ty kecy, co vyprodukuje ten zvadlobrk Hausmann? 😀 já jsem před pár lety dva nebo tři přečtetla a byly to úplně stejné zvratky jako tohle, cos sem teď přidala 😀

zuzekk
12. led 2026

Ja jsem pro, kdyz muž ma (možnost) mužskou roli, tak žena take svou. Pokud má rodina statek nebo aspoň dům/chalupu, muž děla dřevo, seká zahradu, opravuje, vyrábí, děla těžké práce nebo technické, které jeho žena nezvládne, neumí, neunese, pak holt žena dělá to, co může, umí, zvládne - a je to potřeba. Což jsou z 99% práce v domácnosti a okolo děti.
Fakt si nedovolím chtít po manželovi, po te co postavil plot nebo přeházel kompost, at si stoupne k plotně nebo objedná pizzu.
Zároveň pokud tuto roli nemá, bydlí v byte, nic nebuduje, nechť se na péči o domácnost podílí plně.

brunetka11
13. led 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Tak ber to tak, že jsou páry, kterým to vyhovuje - můj muž nevaří, nežehlí prádlo, neutírá prach atd. Zato já nevrtám nic do zdi, nevyměňuji žárovky, nestarám se o auta - dokonce i tankování je v jeho režii. Jsme kompatibilní.

ai30
13. led 2026
@brunetka11

@anonym_autor Tak ber to tak, že jsou páry, kterým to vyhovuje - můj muž nevaří, nežehlí prádlo, neutírá prach atd. Zato já nevrtám nic do zdi, nevyměňuji žárovky, nestarám se o auta - dokonce i tankování je v jeho režii. Jsme kompatibilní.

@brunetka11 Tyjo, tak to u nas se teda vari podstatne casteji, nez vrta.

brunetka11
13. led 2026
@ai30

@brunetka11 Tyjo, tak to u nas se teda vari podstatne casteji, nez vrta.

@ai30 Já zase tak často nevozím děti, na domě se zahradou je pořád co dělat a učení se s dětmi - matematika, fyzika, chemie a jazyky jsou také v režii muže ,-)
I “tradiční” nastavení může být ve skutečnosti rovnocenné.

veronicka89
13. led 2026

,, ukřivděná chudinka ,, s tímhle souhlasím.

A víte o co jde, ze prostě jsou ženské kterým je trapné že návštěva přijde do neporadku , nedokážou usnout když je na lince vše z přípravy večeře a hroutí se když z koše už teče prádlo ..

Nejsem ten typ a proč ?

Za 1 . Nehodlám úklidu věnovat hodně volného času
Udělám co je mi důležité ( čisté WC , umyvadlo vana , poznametat, vytřít a prostě nějaká normální čistota ...

Ale věci co se prostě dějí během dne ( nádobí z vaření, oblečení z předchozího dne, hračky na zemi prostě občas překročím a jsem radši online nebo si jdu sednout z kávou ...

A přesně proto , ptz nechci dojít do bodu kdy to dělám na silu , cítím se unavená a mám pocit že to nebere konce...

Přijde náhodná návštěva do bince , tak ať - my v tom bytě žijeme ... A přišli kvůli chvíle s námi a ne kvůli naklizému bytu .

Nechci být ta co po deskách řve že je tady bordel zatímco si našly zabavu ani na chlapa ptz si dovolil občas přijít z práce a sednout si a něco mi popovídat nebo projet soukromé internet.

Nevím jak to mají ostatní chlapi , ptz jak jsem tým spíše bordelar ( ve smyslu neuklizene oblečení , nesparované ponožky) prádlo v kosi nebo v kufru z dovolené až mám náladu ...a taky můj chlap nikdy nikde nenechal ležet ponožky... Občas nechá ležet hrnek s kávou rozsypaný cukr apod . Ale vůbec se z toho nehroutim. Buď to udělám a nebo ne ...a nebo to udělá on...

Jsem taky alergická na holky co se tváří že jsou bydlenky máj doma naklizeno decka vyšperkovane , všecko jak z katalogu a pak se večer doma hroutí že jim nikdo nepomůže a že je toho na ně moc.
Prostě pokud to chceš mít takhle - je to pro tebe důležité - věnuje tomu milion hodin. Ale ostatní z toho vynech. Pokud ti chlap nepomůže s normálním základem normálně mu řeknu co má udělat.
Nebo ty ponožky zkopni v koupelně do rohu... Až nebude mít čisté ponožky do práce , možná že si je třeba i vypere ;)

veronicka89
13. led 2026

A ohledně roli doma je mi to jedno , musí to fungovat...
Tak jak já jsem schopná složit skrin a vymalovat , umí chlap vytřít a ovládat veškeré spotřebiče.

Tak jak když mám víc času zajedu do servisu s autem nebo ho vysaju ( to teda nesnáším a nedělám ... Chlap mi často vyhrožuje že naše autě je jak popelnice 😀 a že mi koupi starou fabii 🥲😂) a já mu říkám že to klidně udělám a že pojedu na cestu kolem světa za ty ušetřený prachy 🤫😆tak už neříká nic.

Jinak teda ještě neuznávání rozdělení 50/50 když chlap pracuje a žena je doma...

Jsou fáze kdy má chlap dle potřeby jet na 150%
Dítě v noci nespí , složité období , zuby spíš...

Ale jinak si myslím že není spravedlivé aby chlap přišel z 8h práce a jel doma bomby ...

autor
13. led 2026
@veronicka89

A víte o co jde, ze prostě jsou ženské kterým je trapné že návštěva přijde do neporadku , nedokážou usnout když je na lince vše z přípravy večeře a hroutí se když z koše už teče prádlo ..

Nejsem ten typ a proč ?

Udělám co je mi důležité ( čisté WC , umyvadlo vana , poznametat, vytřít a prostě nějaká normální čistota ...

Ale věci co se prostě dějí během dne ( nádobí z vaření, oblečení z předchozího dne, hračky na zemi prostě občas překročím a jsem radši online nebo si jdu sednout z kávou ...

A přesně proto , ptz nechci dojít do bodu kdy to dělám na silu , cítím se unavená a mám pocit že to nebere konce...

Přijde náhodná návštěva do bince , tak ať - my v tom bytě žijeme ... A přišli kvůli chvíle s námi a ne kvůli naklizému bytu .

Nechci být ta co po deskách řve že je tady bordel zatímco si našly zabavu ani na chlapa ptz si dovolil občas přijít z práce a sednout si a něco mi popovídat nebo projet soukromé internet.

Nevím jak to mají ostatní chlapi , ptz jak jsem tým spíše bordelar ( ve smyslu neuklizene oblečení , nesparované ponožky) prádlo v kosi nebo v kufru z dovolené až mám náladu ...a taky můj chlap nikdy nikde nenechal ležet ponožky... Občas nechá ležet hrnek s kávou rozsypaný cukr apod . Ale vůbec se z toho nehroutim. Buď to udělám a nebo ne ...a nebo to udělá on...

Jsem taky alergická na holky co se tváří že jsou bydlenky máj doma naklizeno decka vyšperkovane , všecko jak z katalogu a pak se večer doma hroutí že jim nikdo nepomůže a že je toho na ně moc.
Prostě pokud to chceš mít takhle - je to pro tebe důležité - věnuje tomu milion hodin. Ale ostatní z toho vynech. Pokud ti chlap nepomůže s normálním základem normálně mu řeknu co má udělat.
Nebo ty ponožky zkopni v koupelně do rohu... Až nebude mít čisté ponožky do práce , možná že si je třeba i vypere ;)

@veronicka89 A když řekneš partnerovi, co by měl dělat - uklidit, ... a on to prostě neudělá? Pokud je 1 týden poté, co jsi mu řekla, aby umyl nádobí, je to furt v dřezu?

Je v pořádku říct, že jsem teď ukřivděná chudinka, nebo musím čekat 10 měsíců
nebo 10 let, než se nálepka
ukřivděný chudinky stane platnou?

ai30
14. led 2026
@brunetka11

@ai30 Já zase tak často nevozím děti, na domě se zahradou je pořád co dělat a učení se s dětmi - matematika, fyzika, chemie a jazyky jsou také v režii muže ,-)
I “tradiční” nastavení může být ve skutečnosti rovnocenné.

@brunetka11 Jasny, ja vim, ze to rozdeleni v hodne rodinach funguje a jsou partneri spokojeni. Jenom me zarazilo, zes v tom prvnim prispevku vyjmenovala jako protivahu vareni, zehleni a uklidu jen veci, ktere se delaji jednou za nekolik mesicu, nebo trvaji 5 minut 🙂 Ono jde proste o to, aby to bylo adekvatne vyrovnane, coz zni ze u vas je. Ale tech pripadu, kdy muz si udela svoje a zbytek hledi do telefonu a zena lita jak hadr na tyci je bohuzel az prilis...

veronicka89
14. led 2026
@anonym_autor

@veronicka89 A když řekneš partnerovi, co by měl dělat - uklidit, ... a on to prostě neudělá? Pokud je 1 týden poté, co jsi mu řekla, aby umyl nádobí, je to furt v dřezu?

Je v pořádku říct, že jsem teď ukřivděná chudinka, nebo musím čekat 10 měsíců
nebo 10 let, než se nálepka
ukřivděný chudinky stane platnou?

@anonym_autor uz i v 15 , 19 šlo vidět jaký má ten chlap vztah k úklidu ( hlavně uklizeni si po sobě)

Takže nevím jak dlouho s partnerem jsi , ale pokud od jeho ještě pozdějšího věku ukáže se to za týden spolu.

Takže pokud by neuklizel tak jak bych chtěla , buď bych si zvážila zda ostatní jeho vlastnosti vyvažují to že je bordelar a vždy i když se trošku zlepší to bude za hranou moji trpělivosti, nebo si prostě najdu jiného, pokud mi je to tak důležité , nebo to nechci dělat sama .

Takže , ne - ani v tom případě nesmíš být ukřivděná chudinka .

To bys mohla být kdyby do svatby byl největší pedant na úklid a pak by se to otočilo ... Takhle nějak nevím co člověk od bordelar čeká ...

amenophus
14. led 2026

Tak tohle klise/stereotyp me trochu irituje, u naa taky domacnost sdilime. Ale s nadpisem, jak muzi vnimaji uklid jinak, se ztotoznuju. Kdyz u nas doma reknu, ze je potreba uklidit, myslim tim vyluxovat, vytrit, vypucovat zachod a vanu. Kdyz to rekne manzel, ma tim na mysli schovat vsechny veci tak, aby nebyly na prvni pohled videt 🤣.

amenophus
14. led 2026
@veronicka89

Nejsem ten typ a proč ?

@veronicka89 mluvis mi z duse 😁

hojda
14. led 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Pak ješte existuje verze, že je muž pedant na pořadek, ale vyžaduje to po ženě, aby byt udržovala a on jen kritizuje. Stačí kouknout na výměnu maželek kolikrát.🙈

autor
14. led 2026
@veronicka89

@anonym_autor uz i v 15 , 19 šlo vidět jaký má ten chlap vztah k úklidu ( hlavně uklizeni si po sobě)

Takže nevím jak dlouho s partnerem jsi , ale pokud od jeho ještě pozdějšího věku ukáže se to za týden spolu.

Takže pokud by neuklizel tak jak bych chtěla , buď bych si zvážila zda ostatní jeho vlastnosti vyvažují to že je bordelar a vždy i když se trošku zlepší to bude za hranou moji trpělivosti, nebo si prostě najdu jiného, pokud mi je to tak důležité , nebo to nechci dělat sama .

Takže , ne - ani v tom případě nesmíš být ukřivděná chudinka .

To bys mohla být kdyby do svatby byl největší pedant na úklid a pak by se to otočilo ... Takhle nějak nevím co člověk od bordelar čeká ...

amenophus
14. led 2026
@anonym_autor

@anonym_autor co? Nevim, to je jejich problem jak to maji doma nastavene, ne? Ja jen komentovala jak je to u nas (s tim, ze uklizime doma oba dva, ale kazdy si pod tim predstavujeme neco jineho)

veronicka89
Včera v 01:40
@anonym_autor

@anonym_autor ja nikde nepíšu že to tak není , ale že status ,, ukřivděné chudinky ,, chápu .

Ptz to že ženské mají velké nároky na úklid a pak jsou otroky uklízení , je jejich problém...

Jak píšu výše - buď má chlap jiné kvality a stará se o jiné věci a ženská pigluje nebo má pilovat sama, nebo si najít chlapa co umí uklízet...

Každý strůjcem svého vztahu .

Já bych nemohla žít ve vztahu , kde mám pocit že jsem otrokem někoho. Nebo že na úkor někoho nemám volný čas apod. Ale to je každého volba .

A to že si to ženské nechají líbit za to já nemůžu...

Když vezmeme naše babičky , kolik dědečku umí pustit pračku , myčku , vytřít , umýt WC , nebo uvařit večeři ?
Nebude jich moc ? A proč ? Ptz to po nich nikdo nechtěl a akceptoval to tak jak to je ...