Víte, komu půjčujete děti?
Tenhle příspěvek píšu abych se vypovídala, a aby bylo něco na zamyšlení. A anonymně píšu proto, aby moje známá nevěděla jaký tu mám profil.
Včera jsem s ní šla po městě, kde šla nejspíš babička s vnučkou v kočárku. Nevím co předcházelo, ale vnučka strašně plakala, a babka na ní nepříčetně křičela, že pokud nepřestane, tak jí nafláká. A ještě mávala rukou jako by jí opravdu chtěla praštit.Docela mě to vyděsilo. Člověk dá dítě na hlídání prarodičům s domněním, jak si to dítě báječně užije, přitom to tak být úplně nemusí...
@te_reza Tvoje malá bude hodně paličatá, nebyla jsi jako dítě stejná?
@levandule_k ona je teď na budku, že je doma, už měsíc poslouchám, že se chce ve školce učit 😂
@janina228 já jen říkám, že sama autorka píše : nevím co tomu předcházelo ;)
A že nikdo není natolik svatej, aby mu nikdy neruply nervy
Btw. můj prostřední syn, byl mrňous a ještě ve 3 letech, vypadal jako o rok mladší děti
Ale už moc dobre chápal, že třeba do silnice se nelita, v obchodě nesmí nic shazovat apod. Takže si dovedu živě představit, že staršího člověka proste takový dobre naladěný diblik, unavi hned
Takže asi tak. Nebudu tady nikoho obhajovat, ale ani nebudu sborově nadávat na cizí ženskou, když tady ani nejsou napsané žádné podrobnosti
A nechápu, proč je příspěvek anonymní - kvůli té zname? No, té to asi nedojde, pokud si to tady přečte 😃✌️
@miana samozřejmě že to ničemu nepomůže, to z vlastní zkušenosti musí vědět každý rodič 🙂 Prarodiče to už třeba zapomněli, z úvodního příspěvku bych vyvodila akorát to, že doufám, že to byl ojedinělý výlev. Nicméně myslím, že většina z nás dokáže rozeznat ne úplně vhodnou a přiměřenou jednorázovou reakci pramenící z únavy, stresu, bolesti hlavy apod. od očividně běžného chování onoho dospělého vůči dítěti, nadávání, ponižování, zesměšňování, hrubého zacházení... A to je pak jen dobře, když někdo jiný dospělý dá najevo, že takové jednání vůči dítěti není přijatelné.
@te_reza
a vis jak takove dvoulete dite takovehle chovani desi?
A ne,neresim vzdy vse v klidu ale snazim se o to a rozhodne fyzicke tresty neobhajuju.
@zelenaesmolda a jak tady všichni víme, z nahodilé situace, že dejme tomu babička řeší všechno takhle pořád? Že ho dejme tomu denně hlídá a denně po něm štěká? Jak víme, že prostě nešlo o ojedinělou záležitost, kdy prostě babičce ujeli nervy a udělala bububu. Nevíme, že?
@te_reza Chybí ji společnost, tahle situace je na palici pro všechny
@michaela_2 jasně, nevíme co bylo předtím... Ale pokud je dítě v kočárku tak myslím,že většinu věcí co by člověka mohlo fakt vytočit se dá škrtnout (nevběhne do silnice, neshodí nic z regálu, nebude se válet po zemi před obchodem,..atd). Jediný co může reálně dělat je kopat do kočáru a řvát.. proto mi přijde ta reakce tak přehnaná, já bych to řešila zakecáváním, podáváním kytek.. prostě.. jinak
@janina228 třeba ho do kočárku dala prave až pak 🙂
Těch “třeba” bývá v takových situacích prave hodně na to, aby si člověk hned vytvořil nějaký objektivní pohled no...
@bara88 znam dite,ktere ve dvou letech nechodilo
@zelenaesmolda jo aha ,tak to bylo určitě to dítě co ho měla v kočáku i ta babička.-)
@bara88
A tvrdim snad neco takoveho?Reagovala jsem na to jestli 2 lete dite neumi chodit.Nemusi.
@michaela_2 pravda, s touhle variantou jsem nepočítala 🙂.. vycházím jen z vlastní zkušenosti - když babička dostala některé z dětí v kočárku,tak by ji nenapadlo dítko vyndat a nechat ťapat .. ve dvou letech by nikam nedošli a skončili by u první kaluže 🙈..
Aby tohle nebyl troll a my se tady nepohádaly kvůli vymyšlenému příběhu....
Nejsem troll a rozhodně nechci aby tu vznikla hádka. Jen mě zajímalo, jaký máte názor na to, když prarodiče jsou zlí na vnoučata.
Ano, chápu že kolikrát je toho na člověka dost. Ale jsme dospělí, a myslím že zvládat stres bysme měli umět. Když partnerům přetečou nervy, taky si mezi sebou nevyhrožují násilím. Natož vyhrožovat malému bezbrannému dítěti.
Flaknout by asi potřebovala ta zmiňovaná baba, já tohle chování nechápu a argumenty kdoví co tomu předcházelo neuznávam.. Děti se umí chovat všelijak, ale netuším co tak hrozného mohlo provést dvouleté dítě aby se na něj muselo řvát a vyhrožovat naflakanim.
Nečetla jsem všechny komentáře. Ale je hodně babiček , které mají vnoučata ve své péči tim pádem je musi i vychovávat. Opravdu nevis nic o situaci te babičky, tak bych nesoudila.
a dospělý člověk by i měl vědět,že dítě není věc takže se nepůjčuje
@bara88 Tak když si chce někdo vzít na chvíli dítě k sobě, jak bys to pojmenovala?
@martt Žádná situace neopravňuje dítěti vyhrožovat naflákáním. Už jen z toho slova naflákat je cítit hrozná agresivita. To už vyjde líp říct že dostane na zadek.
Doufám, že někdy nějaká chytrá a dokonalá maminka nezaloží diskuzi třeba o mně 😀
Občas mi ujedou nervy. Mám tři malé děti, chodím s nimi ven obvykle sama, jsou v pohodě a zvyklé poslouchat, i já jsem v pohodě, ale občas se prostě špatně vyspíme všechny čtyři... A tak prostě mamince rupnou nervy. Že se za to těm dětem potom omluvím, vysvětlím jim, co se děje a co mě naštvalo, že se pak všichni obejmeme.. to už vidět není.
Já neříkám, že to potom udělala i ta babička (btw.seš si jistá, že to byla babička? Moje mamka je dětská sestra a v práci všechny ženy, které přijdou s dítětem, preventivně oslovuje maminko, protože už tam pár uražených maminek, které někdo nazval babičkou, bylo..v dnešní době nic divného). A neříkám, že je to správně nebo že to schvaluju. Já jsem z toho většinou vyřízená víc než ty děti. Ale od té doby, co mám děti, opravdu nesoudím, co vidím. Protože to prostě nevidím celé.
Prarodiče bych ke svým dětem takhle chovat nenechala, nicméně co se děje, když jsou s prarodiči, je věc dětí a prarodičů a my jako rodiče do toho moc nezasahujeme. Soudě podle toho, že je děti milují, se asi nic hrozného neděje 🙂
@madbetka Vzhledem k tomu že vypadala na 75 let tak to asi babička byla...nebo prababička.
Mě docela baví, jak ty, které obhajují fyzické tresty, vzdycky dávají za příklad zrovna vbehnuti do silnice 🙂
Nevím, proč by se měl někdo babičky zastávat. Jo, mě taky nejednou ujely nervy. Byla jsem nevyspala nebo ve stresu nebo mě naštvalo něco jineho a já jsem si to vyventilovala na dětech. Anebo mě prostě deti vytocily přes míru. Ale beru to jako svoje selhání, nebudu tvrdit, že je to v poradku nebo ze se dá "naflakanim" nebo i jen vyhrozovanim, ze to udělám, něceho dosáhnout. Jestli to bylo dvouleté dítě, které nejspíš pořádně nevědělo, která bije, tak to nebylo v poradku tuplem.
@nejen plysaci z bazaru, to bude stejný "anonym", co tu zakládá i všechny ostatní diskuse, u kterých si v duchu tukam na čelo😀

@zelenaesmolda tvl budiž ti dát nad hlavu někdo svatozář, že všechno řešíš v klidu, v souladu s přírodou a správnou konstalací hvězd. Že někdo naznačí, že dá na zadek, ještě neznamená, že dá. Já to dělám taky a co jako🤷♀️ a jo, dělala jsem tytyty, i když byla menší.