Volně pobíhající psi v parku v Praze
Ahoj, prosím o tipy na řešení naší situace
Chodím pravidelně s dětmi do parku v Praze. Dětem jsou tři a rok a půl. Téměř pokaždé řešíme situace s volně pobíhajícími psy. Psi k nám velmi často běhají a skáčou na nás. Starší dceři to vadí, začala se psů bát. Když na ní pes skočí, začne ječet a ohánět se po něm, což ho klidně může vyprovokovat, aby se po ní taky ohnal. Když skáčou do kočárku tak to zase velmi vadí mě. Jejich majítelé většinou situaci neřeší. Komentáře o hysterkách a jiné posměšky slýchám častěji než pardon. Stalo se mi, že když jsem paní požádala, aby si psa zavolala, schválně mu začala házet aport k nám. Že jsme od psů špinaví neřeším, i přes roztržené kalhoty jsem se přenesla. Nicméně to co se stalo včera mě donutil na situaci upozornit. Opět na nás začal skákat pes. Opět jsem dceru zvedala a žádala pána, ať si zvíře zavolá. Ten kolem mě prošel a vysmrkal se mi na bundu. No kde to jsme? Jak mám na tuhle situaci reagovat? Pod kamerami jsme nebyli, kdybych volala MP, tak to samozřejmě popře... Už se do parku skoro bojím chodit. Je strašně vyčerpávající neustále řešit takovéhle situace, z procházek skoro nic nemáme. Už jsem zvažovala i to, že do parku prostě přestaneme chodit, ale příjde mi to absurdní, jelikož jsem v právu, a jinak nám to ve všech směrech vyhovuje (docházková vzdálenost, můžeme být dlouho venku a domů to máme kousek, atd. atd).
V parku je pohyb psů navolno zakázán. Hned vedle je prostorné psí hřiště. Přesto to prakticky nikdo nedodržuje. O neuklízení psích výkalů ani nemluvím...
Ráda bych ještě podotkla, že nemám nic proti psům, ale nechci, aby po nás skákali. Moje děti taky po nikom neskáčou, protože si je hlídám. Ráda bych, aby toto dělali i majitelé psů...
Ráda bych zde četla hlavně podporu a zkušenosti těch, kterým to také vadí, a tipy co s tím příp. dělat. Pokud se sejde více Pražáků, můžeme všichni napsat stížnost na MP, magistrát, třeba začnout psi navolno více pokutovat... Naopak při větším množství nekonstruktivních komentářů smažu. Děkuju!
@keksikova1 každá městská část má svoje pravidla https://www.metro.cz/vyhlaska-nebude-vencit-psa...
@keksikova1 hledala jsem to a obecně platí, že pes nesmí na místa označovaná jako zeleň. Tady je cca kde je volný pohyb DOVOLEN http://www.stranapsa.cz/kde-je-dovoleno-volne-p...
@keksikova1 taky jsem z jedenactky 🙂 Kde priblizne bydlis? 🙂
K tomu natáčení se vztahuje ustanovení občanského zákoníku
§ 88
(1) Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.
JInými slovy pokud by byl záznam použit k prokázání přestupky či trestného činnu na Vás páchaném jste v právu, ovšem otázka je zda by byl záznam přijat jako důkaz v případném správním či soudním řízení
@sudylichozrout ja jsem taky z 11tky. Chodim hodne do Milicovskeho lesa, i sama behat a psu je tam hodne, u kdyz zde je volny pohyb psu zakazany, myslim, ze i kvuli tem rybnikum. Jednou jsem byla svedkem, jak velky pes skocil na chlapecka na trikolce. Majitel se zachoval fajn, bylo mu to viditelne lito, ale pes porad skakal a on mel docela problem ho udrzet.
Ufff... Nečetla jsem předchozí příspěvky, tak nevím, co kdo radil, ale je to děsné... Volala bych vždy MP, je-li tam volné pobíhání psů zakázáno, není co řešit. Klidně se ke stížnosti na magistrát přidám, taky mě to strašně štve.
Volej MP. Tohle je arogantni od majitelů. Je mi to lito, kazi jmeno těm slušným
@treasurka A poslala jsi to na Vaši MČ nebo na magistrát? Já bydlím na Pze 15.
@treasurka nafot si to, natoč a dones to na MP. Mame tri psy, silna velká plemena a nikam s nimi navolno nechodíme, dokud neovladaji privolani. Mensi je "vitaci typ" a po lidech skace. Kdyz máme návštěvu, zaviram ho. Vse je o slusnosti ... Bohuzel mas asi stesti na ty neslušné pejskare...
@keksikova1 pokud myslíš parkem tzv. centrální park mezi metrem Opatov a Háje, tak tam je volný pohyb psů povolen, resp. není tam zakázán, protože to nejsou pozemky města. Musím říct, že mně to vyhovuje, chodíme tam venčit psy v partě, mohou se tam honit, hrát si. Do Milíčáku chodíme taky, taky běhat.
@treasurka takže třeba u nás na 11 není dovolen nikde a běhají tu furt a hlavně všude.
@sudylichozrout píšu sz
@la_amanita já ti to povím takhle: já si kvůli volně běhajícím psům nemůžu vzít ke kočáru svého psa na vodítku, protože VZDYCKY k nám nějaký přiběhne a začne se s tím mým motat kolem kočáru. A to mi vadí. Víš proč? Protože sebevychovanejsi pes je prostě pes, já nevím co to je za psa, co udělá a ani to nechci vedet. Jednou mi takhle super vychovaný pes skoro shodil kočár, jindy se zase jiny serval s tím mým (ne, můj nezacal) atp.Takže kvůli tomuhle je můj pes neustále zavřený doma. Z okolí znám jednoho jediného psa, který poslouchá paničku a nikoho kdo o to nestojí neotravuje, no panička zase nesbírá bobky. Argument, že to není zakázáno komentovat nebudu,chapu,ze v tomhle parku je to takový nějaký usus a maximálně tam projdu, ale ti psi jsou na volno všude, tady prostě neprojdes, abys za 10 minut nepotkala 10 volně probíhajících psů. A milicak, kde je to vysloveně napsaný je psů plný.
@keksikova1 dramatizuješ. Vzhledem k tomu, že tady taky bydlím, tak vím, že naprostá většina psů tady chodí na vodítku. Taky vím, že incidentu, kdy by se psi porvali, se tady téměř nedeji. Pokud máš problém s tím, že se tvůj i jiní psi chovají jako psi, tzn. na sebe štěkají i vrčí, neviň z toho jiné psy a jejich majitele.
@la_amanita projdi se mezi paneláky a počítej. Hele bydlíš ve městě, volný pohyb psů tu dovolený prostě není. A nevadí mi, že na sebe cizi psi vrčí, vadí mi, když lezou za mým a za mými dětmi.
@la_amanita a jo, ok, dramatizuju, za 10 minut potkám jen tři, ne deset, to uznávám.
@keksikova1 jeví se ti to tak, protože se na to zaměřuješ. To je naprosto základní poučka. V 95 % případů jsou tady psi na vodítku (vyjma toho parku, kde jsou důchodci rádi, že můžou psovi házet tenisák, pač jiná plocha, kde by je mohli pustit tu není), nezajímají se o mě a když jdu se psem, tak víc jak půlka z nich ani o něj. Lidi s kočárkem a zároveň se psem tady chodí úplně běžně.
Asi takhle. Vždycky jsem měla psa. Ale poté co jsem se přestěhovala do Prahy a mám dvě malé děti, nechci čokla, promiňte mě ten výraz, ani vidět. Pražáci jsou strašný nafrnenci a člověk aby se bál kolem těch jejich psů chodit. Nesnáším když skáčou po dětech a začnou je olizovat. Malý psy miluje ale tohle mě vadí. A že po nich neuklízí to je prostě čoklí pakáž. Chodí tu jeden který po svém psovi neuklízí tak jsem na něj zavolala policajty páč je to v parku hned za naším domem. A oni si z něho coklari udělali park pro psy. Od té doby sbírá snad i cizí 😀 tady v Praze člověk nemůže jít ani do parku protože jsou všude a všude ty jejich exkrementy. Věčně okrikuju kluka ať dá pozor kam šlape ale i na chodníku no kde to jsme? Vždycky když do něčeho slapnu nebo vjedu s kočárem opravdu nahlas začnu nadávat že t psy prostě budu trávit. I když za to nemůžou. A to je máte vidět všichni sklopeny hlavy.😀 Nic proti psům nemám sama hlídám sestře ty jejich dvě telale ( ne v Praze) ale Praha by tohle měla nějak regulovat. My jsme prostě národ coklistan. Nejhorší je že jich je tady bambilion všechno ocuravaji a teď jak byla v létě ta vedra člověk nemohl jít některými ulicemi. Fuuuuj 😀
@la_amanita možná až budeš mít s dítětem a psem podobnou zkušenost, budeš taky mluvit jinak😉 nebo dokonce s dvěma dětmi 😉. Já zkrátka o cizí psy nestojím a nevidím důvod, proč by za mnou měli chodit,otirat se mi o kočár apod. A za mnou (když jdu se psem) chodí neustále. Možná ne ti v parku,( jak jsem řekla, nechodím tam s ním), ale kolem paneláků to je vecne. A že tu není kde pustit pes.. No jo, tak holt když si pořizuju psa, musím počítat s tím, že jsou nějaký pravidla, který musím dodržovat. Bud bude v Praze na vodítku, nebo ho budu vozit na psí louky a hřiště a nebo za mesto. V hostivarskym lesoparku je to třeba taky tiše tolerovany a proběhnou se tam líp, než v centrálním parku - a prosím tě, argument že je to daleko pro důchodce - je úplně zbytečný.
Já byla dřív taky zarputilá milovnice psů. Dokud mi jeden málem neshodil kočár s miminem (a podobný věci, to nemá smysl vypravet)-ono totiž stokrát nic umorilo osla. A vis co mi na tom vadí nejvíc? To, že absolutně chybí respekt k ostatním. Pokud k někomu pouštím osa, mela bych se zeptat jestli o to stojí. Jestli není druhý pes nemocný, divoký, jestli je společenský apod. Ono se nějak automaticky předpokládá, že každý pes o každého stojí a zdaleka to tak byt nemusí.
@podaji přesně.
@podaji Prosím tě, jak reagovali policajti, když jsi je volala? Já mám prostě nějak zažito, že tísňová linka se volá až když mě málem vražděj, tak se žinýruju...
Jinak souhlasim, někdy si říkám, jak to ti páníčkové mají s tou láskou ke zvířatům. Kolikrát ten pes půl dne kňučí sám doma, pak je "páníček" vyvede ven, unavenej z práce, nechce se mu nic řešit a pak to vypadá, jak to vypadá. Zvlášť ty velký jsou tady v Pze dle mě chudáci. Pochopim když si je pořídí senior, který je jinak sám doma celý den, nebo někdo, kdo s nima pracuje, má pro ně vyžití i přes den, ale obávám se, že tohle je menšina, zbytek je má jako módní doplněk nebo místo dětí.
@keksikova1 Ano, příjde mi, že někteří mají pocit, že když pes připadá roztomilý jim, tak musí připadat i ostatním. Když mi na dceru skočil labrador, tak se paní hrozně divila, že z toho nejsem celá rozněžnělá, protože je to přece "jenom štěně a chce si hrát". Tak jsem se jí zeptala, jestli když na ní takhle skočí dcera, tak to bude taky ok, protože "je to dítě a chce si hrát". No to jsem si zase vyslechla...
@treasurka jsem z Prahy 4 Nusle. Mám to štěstí že tady chodí pochůzkáři MP celý den. Dokonce i do toho parčíku sem k nám. Tak jsem se jednou u nich zastavila poslušně pozdravila a pak teda horlivě spustila. Řekla jsem jim popis toho chlapíka že chodí tam a tam chodí pořád stejně oblíkaný celý v černém a černý klobouk. No a jeden den mrknu z okna a už s ním debatující a posílají kamsi a musel to uklidit se vracel i pro pytlík. Měšťáci mě sami řekli že kdyby cokoliv jako skákání po dětech opakované znečišťování prostranství ať klidně zavolám. Jo a s tím pořízením psa máš naprostou pravdu. Nad námi bydliště mladí. Měli psa a ten jim posel tak si koupili nového. Oba celý den v práci a pes tu kňučí od rána do večera. Ale já mám čokliky a kdo je víc. Proč si nepořídí kočku??😀
@treasurka my máme taky 20kg psa v paneláku a je to chudák. Jezdí ale každý tyden za město a stavíme,takže ma aspoň vyhlídku. Nutno podotknout, že původní majitele se ho pro jeho povahu chtěli zbavit tak moc, že by ho utratili, nebo něco horšího, takže tohle je pro něj menší zlo.. Ale mezi psy s ním a s kočárem prostě nelze, psi tu běhají na volno furt, hlídání pro děti nemám, pes musí počkat prostě na večer na manzela. Takže kvůli tomu, že páníčci nerespektují ani základní pravidla.. Já jsem si tenkrát taky vyslechla, že nemám scházet s kočárem ze schodů u "vlastniho" paneláku, když jde paní kolem s pejskem co si přece chce jenom hrát.
Bez milosti okamžitě volej policajty, kor když je tam volný pohyb psů zakázán. Jsem pejskař, nicméně na taková hovada jsem ras, jsem vzteklá, když mi cizí čokl doběhne za mým psem na vodítku, natož aby mi skákal po dětech a do kočárku!
@keksikova1 nevěřím ti ani půlku z toho, co píšeš. Špatnou zkušenost nejen se psem, ale s čímkoli jiným má každý z nás, jen ne každý má dikybohu potřebu vytvářet si svět jen z takové příhody. A to, že lidi pousti psy tam, kde je to možné, je platný argument, a nechápu, kde jinde by to měli dělat. To, že ty neumíš, nechceš nebo nemáš čas se psovi ve městě věnovat je tvá chyba, a nevím, jak to souvisí s tím, že jiní ten problém nemají.
Bydleli jsme na Praze 9, hned vedle parku podviní, kam chodíš. A mám stejnou zkušenost, že tam lidis pejskama chodí bez vodítka a přitom je to tam zakázaný. Většinou to nerespektují lidi, co mají velkého psa a nebo bojové plemeno. Stalo se mi snad denně...
samozřejmě pes daleko od páníčka. Jednou přiběhla velká doga a stačila hlavu do kočárku, já myslela, že modlím. Panička asi 100m daleko, tak jsem na ní volala ať si ho zavolá. Ona byla ještě nafouklá a říkala jak je hodnej. No to je možný, že je hodný, ale jak já to můžu vědět a když strčí cizí pes hlavu do kočárku, tak se prostě bojím.
Pak když syn už chodil a šli jsme do parku, tak skoro pokaždé, přiběhl pes, který na nás skákal. Syn se psů bál a měl z toho hrůzu a majitelé psa, dotčený, že se jejich psa někdo bojí a že na ně volám aby si psa zavolali.
Jinak pejsky mám ráda, zrovna čekáme na fenečku až se narodí a budeme mít taky pejska. Teď bydlíme na vesnici, stejně když půjdem ven na procházku a uvidím lidi, tak si svého psa zavolám.
@sweet81 Jo, přesně, jak píšeš. Na podzim tam chodil taky jeden takovej namakanej frajer a nechává tam pobíhat dva dobrmany, naštestí s náma do křížku nepřišli, ale my se taky vždycky uklidili hned na hřiště. Taky se mi stalo na hřištu ve vnitrobloku, že jsem měla děti na houpačkách a nějaká s odpuštěním kráva tam pustila labradora, motal se jim pod nohama, samozřejmědo něj kopaly, ona se vykecávala kus vedle když jsem na ní zavolala, tak se otočila zády. Jsem čím dál tím víc nas..štvaná, když o tom všem přemýšlím...
@la_amanita upřímně je mi jedno, jestli ty mi věříš nebo ne. Psi se v Praze prostě poustet mimo vyhrazena místa nesmí, to že se to tiše toleruje je věc druha. Já se svýmu psovi věnuji dost, ale tak, aby to ostatní neobtezovalo(protože to je základ slušného chování, vis).
No ale když už jsme u toho souzeni, kdo si co a jak vytváří, zkusí i i ty vytvořit tu šílenou představu, že až budeš trochu dál než v 6.mesici těhotenství pochopíš, že se někteří lidé radši věnují svým dětem a snaží se je chránit před volné běhají činí psy. Přeju ti, ať to pochopíš dřív, než se něco stane.

Jsem z Prahy 11 a vadí mi to extrémně. Ještě jsem ochotna to pochopit v lese, nebo tak, ale v parku (a) mezi paneláky pes na volno být prostě nemá. Dřív v Praze fungovala mám pocit i nějaká vyhláška, ale ta už asi neplatí, nevím. Ví o tom někdo? U nás je ale situace taková, že bych musela mít telefon v podstatě na handsfree a jen diktovat, jak je toho hodně.