Volně pobíhající psi v parku v Praze
Ahoj, prosím o tipy na řešení naší situace
Chodím pravidelně s dětmi do parku v Praze. Dětem jsou tři a rok a půl. Téměř pokaždé řešíme situace s volně pobíhajícími psy. Psi k nám velmi často běhají a skáčou na nás. Starší dceři to vadí, začala se psů bát. Když na ní pes skočí, začne ječet a ohánět se po něm, což ho klidně může vyprovokovat, aby se po ní taky ohnal. Když skáčou do kočárku tak to zase velmi vadí mě. Jejich majítelé většinou situaci neřeší. Komentáře o hysterkách a jiné posměšky slýchám častěji než pardon. Stalo se mi, že když jsem paní požádala, aby si psa zavolala, schválně mu začala házet aport k nám. Že jsme od psů špinaví neřeším, i přes roztržené kalhoty jsem se přenesla. Nicméně to co se stalo včera mě donutil na situaci upozornit. Opět na nás začal skákat pes. Opět jsem dceru zvedala a žádala pána, ať si zvíře zavolá. Ten kolem mě prošel a vysmrkal se mi na bundu. No kde to jsme? Jak mám na tuhle situaci reagovat? Pod kamerami jsme nebyli, kdybych volala MP, tak to samozřejmě popře... Už se do parku skoro bojím chodit. Je strašně vyčerpávající neustále řešit takovéhle situace, z procházek skoro nic nemáme. Už jsem zvažovala i to, že do parku prostě přestaneme chodit, ale příjde mi to absurdní, jelikož jsem v právu, a jinak nám to ve všech směrech vyhovuje (docházková vzdálenost, můžeme být dlouho venku a domů to máme kousek, atd. atd).
V parku je pohyb psů navolno zakázán. Hned vedle je prostorné psí hřiště. Přesto to prakticky nikdo nedodržuje. O neuklízení psích výkalů ani nemluvím...
Ráda bych ještě podotkla, že nemám nic proti psům, ale nechci, aby po nás skákali. Moje děti taky po nikom neskáčou, protože si je hlídám. Ráda bych, aby toto dělali i majitelé psů...
Ráda bych zde četla hlavně podporu a zkušenosti těch, kterým to také vadí, a tipy co s tím příp. dělat. Pokud se sejde více Pražáků, můžeme všichni napsat stížnost na MP, magistrát, třeba začnout psi navolno více pokutovat... Naopak při větším množství nekonstruktivních komentářů smažu. Děkuju!
@evaamy tak ono je venčit na volno a venčit na volno. Díky bohu za to, že nejsem Pražák, ale ono Brno je na tom v celku podobně. Taky mám velkýho psa, taky v bytě, a světe div se, zrovna plemeno, který i přes 38 kilo není pes na celoroční pobyt venku. Nebo je, ale musí mít přístup do tepla, nebo aspoň pořádně zateplenou boudu, protože nemá podsadu. To je první věc. A další věc je, že taky chodíme na volno, taky v zástavbě, kde se to oficiálně nesmí, ALE můj pes by si v životě nedovolil skočit na cizího dospělého, který si ho sám nepřivolá ( ano i takový lidí jsou, je jim jedno jestli ten pes má blbou náladu, nemá rád když na něj sahají cizí lidi, je po operaci atd.prostě se na něj vrhnou se slovy "Pocem ty seš krásnej pes já si tě musím pohladit" - takový lidi zásadně neupozorňuju, že je to sice dobrák, ale skáče a že pak skončí na zemi není můj problém, měli se nejdřív zeptat jestli můžou na toho psa sahat) natož na dítě. Ví, že bych z něho udělala sekanou. Poslechne na povel a když nemá svůj den, poznám to už před barákem a víc si ho hlídám a nepouštím na volno ani na dohled k cizím lidem. O psech se vůbec nebavím, ví že nesmí přes silnici a když jde pes proti nám jde u nohy a držím ho za postroj. Na proti tomu majitelé převážně čivav, kokrů, Jack Russellů a podobných malých psů, nemají absolutně zvládnutou výchovu, protože je to přece malej pes a ten nemusí a nechají ho běhat jen tak. Teď jsem přišla z procházky, kde zpoza rohu na nás vyběhl Jack Russell a panička nikde. Být to ostrej pes, je z mrňouse krvavej šrot. Dáma vůbec neviděla kam psa pouští a dobrejch 10 sekund trvalo než se objevila. Pro mě nepředstavitelná věc, funguju na principu magnetu, kam se točí pes, točím se i já a mám o něm absolutní přehled. Netelefonuju a pořád sleduju okolí. Pokud nemůžu plnou pozornost soustředit na psa, prostě musí jít u nohy a držím ho za postroj. Je to pro bezpečí okolí i psa Takže venčit na volno ano, ale jenom se zvládnutou výchovou a to jak psa tak majitele.

@podaji nějak vám nevěřím, že psa jste někdy měla, žádný pejskar by neřekl, že je bude trávit... Vztek, nevztek... Na ty výroky o trávení si dejte bacha, ať vás někdo nevezme za slovo, mohla by jste s tim mít problém, kord, pokud se tam nějaký pes otraví... Ono pejskari si to mezi sebou řeknou a nahlasi