Výchova dítěte - je to opravdu tak těžké?
Ahoj ženy,
opravdu je výchova dítěte tak těžká? S přítelem se chceme začít snažit o mrňouska, ale občas když vidím ty nevychované děti se mi do toho nechce. Já sama jsem měla tvrdou výchovu, ale dnes se ,,nic,, nesmí. Děti přerůstají rodičům přes hlavu a nezvládají je. Přála bych si hodné, slušně vychované děti, kterým nebude cizí práce. Cožpak je to nereálné? Děkuji za Vaše reakce.
@szuzia, sama za sebe si myslím, ze výchova ditete těžká není, ono záleží co si pod pojmem slova “těžký” představuješ.
Je to velká zodpovědnost, spousta tolerance, duslednosti a nastavení si vlastních hranic co pro vás je ještě přijatelné a co již ne. V tomto Ti nikdo radu neda, jen Ty sama a Tvůj partner musíte vědět kde ty hranice mate. Také je hodně důležité ve výchově ditete táhnout za jeden provaz, to byste si měli ujasnit s partnerem. A v neposlední radě je důležité zapojit vlastní selský rozum a instinkt. Děti nejsou hloupé, stačí jim ukázat ten správný směr.
Kdyz tady tak povidate o tech bezinternetovych generacich, ze daly vic na svuj instinkt, mam k tomu jednu poznamku. To, co je normalni, se postupne posunuje. Normy se meni a tyto menici se normy nas ovlivnuji. Babicka meho muze byla vychovavana velmi prisne. Slo o zamoznou prazskou rodinu a holky (babicka i jeji sestra) musely slapat v tehdy zajetych kolejich. Hromadu veci nesmely, dostavaly bezne rakoskou na holou, rodicum vykaly. Babicka sama uz sve dcery (muzovu matku a tetu) vychovavala uvolneneji, protoze uz prestalo byt uplne bezne, ze se deti vychovavaji takto. Manzelova maminka pak meho muze temer uz fyzicky netrestala, dbala vic na domluvu. No a ja, kdybych dnes zkusila na svych dcerach to, co mela babicka, mela bych na krku socialku a paragraf za tyrani. Neni to jen o instinktu, ale i o tlaku okoli. O tom, co je v dane spolecnosti v danou dobu normalni a bezne.
@sudylichozrout to urcite...ale nemuzes to brat vseobecne....to ze se nekdy nekde v rodine starsim vykalo neznamena,ze to tak bylo vsude....mela jsem spoluzacku a ta byla trestana a obcas i bita za kazdou blbost a to pritom rodice byli vysokoskolsky vzdelani lide...a dnes sve deti vychovavala uplne jinak....kazda doba mela sve pro i proti ve vsem a tak i samozrejme i ve zpusobu vychovy...jen mam obcas pocit,ze ten kdo sve deti nevychovava podle internetu ale podle sebe a toho co si ...samozrejme dobreho ...odnesl ze sveho detstvi tak je proste v ocich dnesnich maminek tak trochu"mimo'...
@sudylichozrout
ano,to je pravda,ze se hranice toho,co je normalni neustale meni.
me staci vyzivne debaty na tema jidlo s moji babickou,ktera nechape proc male nedavam to a to,proc se vyhybam cukru,ze pry cukr jde na kosti atd.
@zelenaesmolda no a to same se stane i tobe,ze tve dite nebude chapat to jakym zpusobem jsi ho vychovavala ty a bude to delat uplne jinak....ale to neznamena,ze spatne....proste jen jinak...
@sudylichozrout Muj tata svoji babičce taky vykal. Ona narozena 1909 a on 1958. Prostě to tak bylo zvykem, že se babickam vykalo. Vykal ji až do její smrti v roce 2009. My jsme ji už jako pravnoucata normálně tykaly. A to byla z obycejne vesnické rodiny. 🙂
@laka_lacenda
ji bylo 49 kdyz se narodil?
jinak tatka je rocnik 43 a rodicum tykal 🙂
@zelenaesmolda Babičce vykal, ne matce. 🙂 Moji prababicce jako.🙂
@laka_lacenda
jo takhle 🙂
@caverina
ano,bude se zase vyvarovat tomu co povazuje za chyby ve sve vychove
A o tom to prave je...ze ne vsechny zpusoby vychovy ruznych generaci jsou spatne a napriklad v dnesni dobe nepouzitelne....
@caverina
nejlepsi je zkombinovat to nejlepsi ze vseho 🙂
@zelenaesmolda to urcite🙂
@zelenaesmolda ty jo... ja to taky mam nekde v supliku v mozku ulozene 1212 a vim i co to bylo 🙈 ale fakt... k cemu mi to je, to nevim 😂 mozna do vedomostni souteze 😂😂😂😂
Holky, mi taky neprijde divne mit na SS vyznamko 😅 ja ho mela taky... a asi jsem divna, ale me rozbor vet bavil 😂😂😂
@caverina ja osobne si z vychovy mych rodicu odnesla hlavne to, co nechci... obcas se ale pristihnu, ze opakuji jejich chyby a to nechci a snazim sama.se sebou pracovat.jinak ano, jsem slusny clovek, ale mam sramy na dusi a jsem si toho vedoma
@caverina sikana byla i u takto malych deti, muj manzel to zaznal na vlastni kuzi... byl v 1.tride a sikanoval ho druhak, nebo tretak, pak mu jednu vrazil a mel pokoj
@priefi
tak my se nebavime o tom,co nas bavilo ale co je opravdu potrebne do zivota.me bavil dejepis ale opravdu jsem ty desitky letopoctu nikdy nepouzila 🙂
@zelenaesmolda mam takovy pocit, ze nekdo psal, ze to nesnasel 😉 ale ja bych rekla, ze rozbor vet potrebujes, ze to jen tak neokoukas, abys psala dobre interpunkci, abys psala proste spravne. Tohle bych ve skolstvi urcite nechala. Navic to cvici i logicke mysleni.
Teoreticky to těžké není. Prakticky už je to horší, protože to, jak se budeš chovat jako rodič není ani tak určováno tvými PŘEDSTAVAMI, co je správný, jako spíš tím, co je v tobě z výchovy, tvými bloky, záseky...teď to zní desně😄 ale chci tím říct jen to, že mít dítě je (aspoň pro me) neustálá výzva přemýšlet proč dělám to a to...a díky nim sama růst a měnit se z děcka na dospělou osobu. Takže nejde ani tak o to, natlačit do dětí “správnost”, jako postavit se čelem sama sobě, myslím, že děti potřebují, abychom je uměly hodně a bezpodmínečně milovat...což teoreticky je jasný, prakticky jsou ty proudy lásky občas zaražený strachama, na který ukáže až to mateřství.....
@priefi
tak ano,uplne bych to nerusila ale je zbytecne travit tim na zakladce stovky hodin.
vetny rozbor bych uz udelat nedokazala,15 let jsem ho nepouzila ale psat umim i bez toho.
@holka_zelenooka
nezni to desne,mas pravdu.spousta rodicu bohuzel nepremysli nad tim,jake muze mit jejich vychova dopady na dite.delaji to stejne jako to delali jejich rodice...
Hele dost psychologu tvrdí, že výchovu si dost usnadníš když budeš pro rady chodit za svoji ❤ maminkou ❤. Jak ona to dělala, co ona ti poradí. Dost ti to usnadní život. A vlasně je to nejpřirozenější a lidi tohle dělali od prdávna. Ted je vžude informací všude moc, rodiče jsou zahlcni výchovnými radami z internetu od kamarádek z Tv. Jsou pak zmatení, zahlcení a pak ze strachu v podstatě nic. Neumí sde rozhodnounad žádným výchovným stylem. A tak založí ruce v klín. Ani za to nemůžou prostě je taková doba. Takže je potřeba se především vrátit ke svoj ❤ mamince ❤. Jak ona to měla, co ona děla atd. Držím pěsti.
@holka_zelenooka ano s tím souhlasím 😀
@sasanka88
vychovu si mozna usnadnis ale usnadnis tak zivot svemu diteti?moji rodice nasekali ve vychove spoustu chyb,ktere na sobe vidim a tezko se jich zbavim.pro radu si pujdu v praktickych vecech ale ve vychove asi ne,chci to delat uplne jinak.
ja bych rekla,ze nejlepsi je vzit si od kazdeho stylu neco,takova zlata stredni cesta.
@priefi tak samozrejme,ze kazdy si ze sve vychovy bere jen to dobre a to zle uz opakovat nechce...ale je otazka co bylo zle pro tebe a co treba pro me...proto se pausalne neda rict,ze kdysi byla vychova horsi nebo primo zla...a jak uz jsem napsala tak je mi jasne,ze sikana jako takova existovala i kdysi,ale myslim si ze velky rozdil byl k tomuto problemu ze strany rodicu....tech rodicu jejichz dite je v tomhle pripade agresor...
@caverina
souhlasim s tou sikanou,ta byla,je a bude i kdyz si starsi generace mysli,ze tomu tak nebylo.
co se mi ale libi v posledni dobe,ze se rodice zacinaji stavet za prava svych deti pokud jsou ony obeti sikany od dospelych,treba od ucitelu ve skole.drive to bylo,ze ucitel neco rekl a bylo to tak,ucitel byl buh a dite kdyz si doma stezovalo tak jeste dostalo par facek.tohle se diky bohu zacina menit protoze rodice diky vetsi informovanosti vedi na co maji a nemaji ucitele ci reditele skol pravo.taky diky mene utaple vychove si dokazou prosadit sva prava...
To je pravda,ale na druhou stranu je to dvojsecne...ten rozdil mezi sikanou a pozadovanim aby si dite plnilo sve skolni povinnosti,nerozezna kazdy rodic a tak se muze stat a bohuzel se casto stava,ze se rodice sveho ditete zastavaji a nadavaji na ucitele nepravem....
Myslím, že vychovat navenek slušné, ohleduplné a pracovité dítě není tak těžké - ale vybalancovat to zároveň s tím, aby se za sebe i umělo postavit, umělo říct "ne", dokázalo pracovat se svými emocemi a aby dokázalo být v životě šťastné - to je kumšt.
@caverina to mas pravdu 😉 nerikam, ze bylo vse spatne ve vychove mych rodicum to zase ne 😊
@zelenaesmolda mno... rekla bych, ze v nasi dobe to s ucitely bylo ok, deti se na ne nekoukaly uz jako na bohy, ale stale s respektem a ucitele meli autoritu... ted si decka, zejmena pubertaci, dovoli sakra hodne a ucitele jsou obcas sikanovani zaky
@priefi pravda...dite se proste stalo jakym si kultem...je vic nez spravne sve dite vychovavat tak aby se i pred autoritou nebalo rict svuj nazor,ale na druhou stranu by mel umet tu autoritu uznavat a respektovat....a to vychazi,ale z vychovy rodicu.....neshazovat ucitele pred ditetem a umet sam autority uznavat...

@caverina to já doufám taky 🙂