Výchova dítěte - je to opravdu tak těžké?
Ahoj ženy,
opravdu je výchova dítěte tak těžká? S přítelem se chceme začít snažit o mrňouska, ale občas když vidím ty nevychované děti se mi do toho nechce. Já sama jsem měla tvrdou výchovu, ale dnes se ,,nic,, nesmí. Děti přerůstají rodičům přes hlavu a nezvládají je. Přála bych si hodné, slušně vychované děti, kterým nebude cizí práce. Cožpak je to nereálné? Děkuji za Vaše reakce.
@zelenaesmolda to urcite...mam docela cerstvou zkusenost...syn se stal obeti sikany ze strany nekterych svych spoluzaku jen proto,ze se zastal spoluzaka,ktery nemel super moderni znackove obleceni,nejezdil na super dovolene atd....v momente kdy jsem si vsimla zmeny v chovani syna,tak jsem to zacala s tridnim ucitelem resit...pristup skoly byl naprosto perfektni a do mesice bylo po problemu....a meli i ucitelku,ktera k nim nemela zrovna ok pristup...deti si stezovaly....a opet se to zdarne vyresilo...myslim si,ze i to se dnes nastesti meni k lepsimu,ze skoly berou deti i jejich rodice jako partnery...ale musis byt rodic,ktery je ochotny ze skolou komunikovat ne si jen stezovat....
@caverina
a to je prave ten rozdilny pristup-"vsimla jsem si zmeny v chovani syna"
neni to tak davno a dite by bylo nazvano simulantem,ucitelka a skola sikanu poprela a dite by jeste bud bylo obeti sikany nebo by se to proste bagatelizovalo.
vsechno to souvisi se vsim-dite vychovavane autoritativnim zpusobem rodicum neveri a ma z nich strach coz se casto mylne zamenuje s poslusnosti.takovi rodice na sikanu prijdou casto az velmi pozde protoze se jim dite nesveri.a tihle rodice meli doma pravdepodobne stejnou tvrdou vychovu a zacarovany kruh se uzavira...
Mně to zas tak těžké nepříjde, stačí se chovat k dětem stejně, jako se chováme k partnerovi, svým přátelům, nebo jak chceme, aby se okolí chovalo k nám. Bohužel často lidé řeknou, nebo udělají dětem něco, co by si k ostatním nikdy nedovolili a nazývají to výchovou.
@sasanka88 tohle tvrdí dost psychologů? Kteří například? já tento názor slyším poprvé a o výchovu se dost zajímám. Bohužel jsem taky ten příklad, kdy se rozhodně jejími radami inspirovat nebudu. Už po mně řvala, že s takovou mi holky přerostou přes hlavu a ať pak za ní nechodím. No, zatím se nestalo, máme pěkný vztah, rozhodně lepší, než jsem měla já s ní.
@betelgeuzz
ano,tak by to melo byt.nevim proc by se detem nemohl projevovat stejny respekt jako ostatnim,oni nejsou nejaci menecenni lide bez prav...
je absurdni,ze uhodit dite je vychova ale uhodit dospeleho je tyrani a duvod k zavolani PCR
@betelgeuzz PhDr. Marek Herman
Podle mě nelze srovnávat vstah matka-dítě, matka-partner, matka- kamarádky. No já si těžko dokážu představit že partnerovi třeba budu zakazovat třeba čokoládu před obědem 😀
Tak zrovna s Hermanem jsem nedavno videla porad a uvedomila jsem si proc pri vychove sveho syna nevyhledavam zadne clanky a knihy a delam to tak jak ja citim,ze je to spravne🙂
@sasanka88 Tak Herman není "hodně psychologů". Jeho názory jsou dost specifické a vůbec mi nesedí. popravdě jsem čekala, že tento názor bude od něho. Tak čokoládu nezakazuj ani dítěti. vysvětli mu, proč ti vadí jezení čokolády před obědem.
@sasanka88 a Herman není ani psycholog, má pedagogiku.
@betelgeuzz jestli má pedagogiku nebo psychologii? a ty máš titul z psychologie? stejně je to fuk. Jediné co na děti platí a platilo je řád, rytuál a HRANICE. Proto jsou třeba ve školkách ty děti poslušnější než doma. Ve školce je řád a pevně stanovený denní režim. Od rodičů si máš vzít to co fungovalo a né to co nefunguje. Ale jako jinak celkem zajímavé jak jste se všechny holky nasupily jakmile je zmínka na vaše rodiče. Amigos. V téhle zbytečné diskuzi nehodlám pokračovat, jsem za to ráda že mám rodiče takové jaké mám a že se na ně můžu obráti ❤
@sasanka88 Tak jasně - takovou věc totiž zdaleka nelze zobecňovat, když nevíš, z jakých kdo pochází poměrů - a když si takovou poznámku přečte ženská co vyrostla v rodině alkoholičky či despoty, je snad jasné, že ji to popíchne 🙂.
Mno a jeden z důvodů, proč jsou děti poslušnější ve školce než doma je i ten, že rodičům věří a cítí se u nich v bezpečí - tam, kde se cítíme přijímaní se vším všudy, se nebojíme projevit i své horší stránky . Ono to zdaleka neplatí jen pro děti - i dospělí si často dovolí být doma víc nepříjemní a popustit uzdu negativním pocitům - víc než třeba během dne v pracovním kolektivu.
Jinak s těmi hranicemi srdečně souhlasím - jen prostě kromě hranic potřebují i laskavost a bezpodmínečné přijetí. A umět to skloubit...no, bojuju s tím denně.
@sasanka88 tak ty jsi tvrdila, že ten názor má hodně psychologů a jako příklad uvedeš Hermana, který psycholog není. A nenapsala jsi, že si máme vzít od rodičů to, co fungovalo, ale že máme jít na rady o výchově za svou matkou, to je trochu rozdíl. Já ti fajn rodiče přeji, ale ne každý má takové štěstí, tak potom hledá rady na výchovu jinde.
@betelgeuzz no tak ikdyby byl jen pedegog je mi to putna. PhDr. Jan Svoboda to psycholog je chceš další? nebo tady mám vypisovat seznamy abych potvrdila korektnost svých slov. Tak asi jit pro rady neznamená jit jak slepá ovce a splnit všechno doslova.
Rekla bych, ze vychova ditete je narocna, pokud ji rodic mysli vazne a zabyva se ji do hloubky a opravdu se snazi. To potom prirozene stoji spoustu usili, energie, trpelivosti atd. Znam v okoli nekolik rodicu, kteri vychovu nijak zvlast neresi - ono je to proste pohodlnejsi se ditete nevsimnout a kdyz uz nevi, co, tak na nej zarvou nejakou stavnatou vyhruzku nebo prikaz, a je to. Dite roste jako drivi v lese, vlaje za nimi a je uplne zmateny.
Urcite stoji za vsechny nervy, dat si tu praci a vychovavat poctive a dusledne. Verim, ze se to cloveku vrati na peknem vztahu s detmi a pocitu, ze udelal vsechno, co mohl, aby vypestoval rovny lidi s rozumnym pristupem k zivotu i k sobe. To je dneska potreba nejvic👍
A jinak - taky jdeme cestou partnerskeho pristupu, zatim se nam to osvedcuje a mame z toho dobry pocit. Jen je ze zacatku nutne se prokousat nechapavymi komentari a pohledy okoli. Babicky to nastesti prijimaji a aspon v nasi pritomnosti se snazi nasledovat nas priklad. Soulad s partnerem je ve vychove alfa a omega👍 Par zajimavych nazoru jsem si vzala i od psychologa Marka Hermana, jinak doporucuji knihu Aha rodicovstvi.
@isabelafuentes Pan doktor Herman neni psycholog, nybrz pedagog. Jinak davam citaci z Wiki: "Kritizován je také za opakované sebepropagační mediální výstupy[9], ve kterých o sobě nechává tvrdit, že je psycholog i když nemá psychologické vzdělání."
@caverina
co v tom poradu bylo?
@sudylichozrout No vidíte, to jsem nevěděla, děkuji za poučení. Ale na mém názoru na spoustu jeho názorů to nemění ničeho 😉 A myslím si, že ani zakladatelku příliš nebude zajímat, co přesně má Herman vystudováno.
@isabelafuentes
to by ji ale melo zajimat ne?
prece nepujdu s tehotenstvim za psychiatrem,tohle je to stejne...
@zelenaesmolda Nemůžu mluvit za zakladatelku, ale mě třeba zajímají veškeré podnětné názory na výchovu dětí, a je docela jedno, jestli vypadnou z úst psychologa nebo kominíka. Pokud mají hlavu a patu a mohou mě něčím obohatit... 😉
Jinak tvůj příměr moc nesedí, těhotenství a výchova dětí je trochu něco jiného - jedno je klinická diagnoza, druhé spíše řešení mezilidských vztahů. Na to první samozřejmě hledáš speciálně vzdělaného jedince, na to druhé to (dle mého skromného názoru) není tak úplně potřeba.
@isabelafuentes
no jak kdy to neni potreba...
@isabelafuentes Tak neodbornou radu ti muze dat i ten kominik ci kamaradka. A ano, treba bude smysluplna. Pokud ale hledas skutecne odbornou pomoc pro dite, tak jedine detsky klinicky psycholog.
@sudylichozrout No, osobně myslím, že i pedagog může dát dobré rady ohledně výchovy dětí, mně jsou třeba některé názory Hermanna sympatické. Pokud jsem něco neopomenula, bavíme se tu stále o výchově dětí, nikoliv o nutnosti odborné pomoci pro dítě, které má nějaký zásadní problém, kde klinický psycholog je správné řešení.
A mně osobně je také jedno, kdo ty názory dává, pokud mi dávají hlavu a patu a mají mě čím obohatit. Stejně tak, jako jsou názory od psychologů, se kterými prostě souhlasit nemůžu a jejich glejt na to rozdávat rady mi může být ukradený.
@sudylichozrout A ty chodíš s běžnými otázkami ohledně výchovy za dětským klinickým psychologem? To si neumím představit, to bych si ho musela nastěhovat domů, kolik každodenních situací musim jako rodič vyřešit. Nehledě k tomu, že je musím vyřešit hned, a ne se nejdřív běžet poradit 😀
@sudylichozrout A když už si teda citovala wiki, tak by bylo fajn to udělat komplexně - dala jsem si práci s tím odkliknout ten odkaz s číslem 9 - uvádí se tam k Hermanovi toto -
Výmluvné je už to, že právě Marek Herman není ani psycholog, ač ho tak některá média označují. Ale už to, že je označován za „uznávaného českého pedagoga“, je mediální manipulace. Navíc jeho pedagogické vzdělání se netýká péče o děti. Vyučuje na Fakultě tělesné kultury Univerzitě Palackého v Olomouci obory Public relations a Osobnostně sociální výchova. Dle informací je také lobbista pro hazardní společnosti a podílel se na legalizaci internetového sázení v ČR. Média ho ale pasovala na odborníka v péči o nejmenší přesto, že výslovně uváděl, že ho ani nějaké studie v této oblasti nezajímají a řídí se jen svým osobním názorem.
Více na https://www.e15.cz/the-student-times/vsechny-li...
Takže z tohohle nechápu, jak se soudí, že on si tak sám říká. Ale to je jen off topic, mně je srdečně jedno, co má pan Herman za vzdělání a čím se živí, jeho názory si ráda přečtu, sama posoudím, co se mi hodí.
@malenka3 Hodne zalezi na "skole", kterou dany psycholog zastava a jejiz teraoeuticke metody pouziva. Kazdemu sedne neco jineho, to je jasne. Jinak vis co, dneska muze vlastne radit druhym uplne kdokoliv, ale osobne mam pocit, ze ruzni kouci a poradci bez odpovidajiciho vzdelani mohou casteji napachat vetsi skody nez promovany profik v oboru. A tim myslim i pedagogy. Pedagog se uci to, jak ma ucit. Ma zaklady psychologie, ale na spoustu veci je kratky. Neni to jeho chyba. Ma zkratka jen jine vzdelani.
V tomhle jsem hodne staromodni, s bolesti bricha chodim na internu, s vecmi okolo penez do sve banky a s vecmi dusevniho razu za klinickym psychologem.
@sudylichozrout já tě chápu, ale tady se bavíme o různých názorech na výchovu. A ty klidně může mít obyčejná máma kuchařka, která vychovala 5 dětí. Neřešíme tu, že má dítě nějaký psychický problém, který je třeba opravdu řešit u odborníka, na tom se shodneme, že to asi nemůže dělat jen tak někdo.
@malenka3
tak to,ze nekdo vychoval pet deti jeste nic neznamena.kvantita neni kvalita...

@priefi
ano,souhlasim,ze si nekteri pubertaci dovoli vic nez je zdravo.ja ale mela na mysli pripady opravdove sikany ze strany ucitele nebo ze strany deti a jeji ignorace od vedeni skoly.
spousta ucitelu prekracuje sve pravomoce a to hrube,je na rodicich nenechat si to libit 🙂
@caverina
ano,souhlasim s tim uznavanim autorit a zaroven vyjadrenim vlastniho nazoru,takova zlata stredni cesta.