icon

Výměna ložního prádla. Jak často měníte?

5. bře 2021

Jak často měníte povlečení? My se s tchýní tak nějak bavily, a já řekla že měním každý týden. A ona ze mě udělala cvoka, že prý se povlíká jednou za měsíc 🤔

Strana
z6
daisy95
6. bře 2021

vsecky ty vymluvy kolem zmacknuti dvou cudliku by tomu odpovidaly ale 😄😄😄

loylii
6. bře 2021

Mě teda úplně iritovalo nedávno jiné tema tady a to byla výměna ručníků. Spousta lidi psalo, ze mění po každém koupání.. jako 4 členná rodina si to nedokážu predstavit.... Ručník na ruce měním často, de facto každý den. Je na wc a utírame si do nej ruce všichni čtyři celodenně. Kort v tehle době. Ale velký osusky v koupelne? To je úplně proti přírodě. I na hotelech mate v koupelne upozornění, abyste šetřili ekologii.

korin
6. bře 2021

Mně třeba převlíkání postelí těžce nebaví. V případě dětí to znamená, že musím vyházet hromadu plyšáků, abych mohla rozprostřít prostěradlo a pak je tam zase naházet... Taková blbost, ale leze mi na nervy. Podobně sušení - když se nedá sušit venku, dosouším na topení, abych nemusela vytahovat ze skříně jiné ložní. To bych totiž to vyprané musela žehlit před uložením, což je činnost, kterou srdečně nesnáším (obecně mi žehlení až tak nevadí).

zelenaesmolda
6. bře 2021

@korin
Ja treba rada povleceni stridam,nedala bych znova na postel to prwve vyprane.A zehlit povleceni mi prijde uplne zbytecne protoze se stejne hned zmacka

korin
6. bře 2021

@zelenaesmolda Já ho žehlím, protože vyžehlené zabere míň místa ve skříni 😉

autor
6. bře 2021

@zelenaesmolda Taky ráda povlečení střídám. Teď jsem si pořídila 8 povlečení s Josefem Ladou, tak bych nejradši povlíkala dvakrát týdně 😄

baris
6. bře 2021

Výměna ložního prádla není jen o zmáčknutí 2 knoflíků, ale o tom, kde usušit 4 povlečení + prostěradla v bytě bez sušičky 🥴.

Povlečení měním cca co měsíc, v létě i co 14 dnů. Pyzamo u sebe a holek ob den, u manžela každý den, ručník na ruce 2x denně, osušky 3x do týdne, utěrky i 4 za den.

Pračku vám starou, ale funkční. Sušičku plánuji koupit až jako set s pračkou. Takže přání je hlavně o logistice, kde co pověsit 🥴.

autor
6. bře 2021

@baris Normálně sušit na sušáku... Já mám sušák v koupelně, ten posunu k topení, a do rána jsou povlečení i prostěradla suchá... I v zimě 🙂

zelenaesmolda
6. bře 2021

@baris tak nemusis prece prevlikat vsechny postele v byte najednou

korin
6. bře 2021

Sušák v koupelně? Nejvlhčí místnosti v bytě? Roztáhnout tam sušák, neprotáhnu se k umyvadlu...

autor
6. bře 2021

@korin Jo, vy nemáte v koupelně větrák nebo okno? Fakt přes noc mám vždy všechno suchý.

korin
6. bře 2021

Okno ne, větrák větrá pár minut, pak musím opět zmáčknout vypínač. Věřím, že Vám to schne, holt jiná dispozice koupelny. A asi i velikost.
Tato debata mě nakopla, že jsem dnes vyprala ložní dětem, na balkoně to uschlo. Zítra dojde řada i na moje 🙂

loylii
6. bře 2021

@baris no to bych se zblaznila. Taková spotřeba prádla.. Manzel a dcery na tom trvají nebo to je vaše iniciativa? A 4 uterky za den? Když spocitam, ze připravují 3x denně jidlo, nějak mi to nevychází.. ale pouzivam myčku.

autor
6. bře 2021

@korin Jo tenhle větrák mám taky 🙂 máme větší koupelnu, ale stejně když jdu do sprchy, tak musím sušák posouvat 😄 se těším na léto, až bude vše schnout venku. Ale zase to vyklepávání brouků 😒

zuzineckah
6. bře 2021

@daisy95 @autorka holky, klid😉 nás je doma 5, takže to zabere víc než 20 minut😉 je mi to v podstatě jedno, protože ložní prádlo převlíká manžel s dětmi, máme pračku i sušičku👍 Pokud to děláte kvůli vůni, tak to samozřejmě chápu. Pokud ne, tak jste otrokyněmi vlastní domácnosti,a to spíš lituji já vás a tím bych to ukončila😎

ninive211
6. bře 2021

Jednou za mesic staci, v lete teoreticky casteji kvuli poceni, ale to zase jsou dovolene nebo jsme u nasich, na chate a jsme doma méně často...takze v konecnem dusledku opet tak jednou za ty 4 tydny. Casteji jen kdyz je to od neceho špinavé. Osobne nechapu potrebu prat kazdy tyden (snad leda pokyd se clovek nejak opravdu nadmerne potí), ale je to kazdeho vec...

autor
6. bře 2021

Tak jsem hledala články, jak často měnit, a opravdu by se mělo 1x týdně, viz odkaz https://www.homeincube.cz/casto-menite-rucniky-...

tasimia
6. bře 2021

V zimě co dva týdny a v létě každou neděli. Chlap se bohužel více potí. Kolikrát to vyperu, na balkoně usuším a večer spíme znovu ve voňavém ;).

petrasipkova1
6. bře 2021

2-4 týdny podle situace, podle toho jak stíhám. 💪

piggy123
7. bře 2021

A já jsem si teď vyhledala a koukla znovu na ten experiment, který jsem zmínila na začátku diskuze, kde v laboratoři zkoumali, od kdy je špinavé prádlo nebezpečné, abych si osvěžila paměť.

✅Utěrky měnit 2-3 dny (zjištěny nebezpečné bakterie, které můžou způsobit průjem a horečky).
✅Ručníky na ruce měnit každé 3 dny (zjištěny bakterie, které způsobují záněty v ránách).
✅Povlečení - nezjištěny ŽÁDNÉ nebezpečné bakterie, pouze neškodné bakterie, které rozkládají pot a částečky odumřelé kůže a mohou způsobit lehký zápach. Ještě tam opravdu říkají, že pokud se člověk vysprchuje a jde do postele čistý, tak může bezstarostně klidně 6 měsíců spát v jednom povlečení a není to zdraví nebezpečné. Jediný minus je, že to může zapáchat.

Takže měnit povlečení každý týden je jen z důvodu vůně...

V experimentu zkoumali ještě rifle (výsledek: prát po týdnu nošení) a tričko (prát po 2 dnech nošení, ale ne z důvodu nebezpečných bakterii, ale z důvodu neškodných bakterií, které ale způsobují zápach, obzvláště v podpaží).

zelenaesmolda
7. bře 2021

@piggy123
Rifle by se rozhodne co tyden prat nemely.

piggy123
7. bře 2021

@zelenaesmolda v experimentu zkoumali nebezpečné bakterie - dle výsledku by se prát měly každý týden. Ještě ty rifle v tom experimentu zkusili dát na dva dny do mrazáku, aby zkusili, jestli to pomůže a aby se nemusely prát tak často. A nepomohlo. Množství bakterií se po zmražení změnilo jen nepatrně.

snahnah
7. bře 2021

@piggy123 Kdysi, když jsem prodávala peřiny, měli jsme jedny se stříbrem- byly právě proti zápachu, protože stříbro je toxické pro ty breberky, co zápach způsobují. Ale vyzkoušeno v praxi nemám 😄
Povlečení na polštáři by se prý zas mělo měnit častěji v řádech dní, kvůli slintání, pleti a tak.
O těch riflích jsem zas viděla v jednom dokumentu, že by se měly prát nejdřív po měsíci, ale při představě,že to nosím celý měsíc na holé kůži, po venku, ble 😬 ale bylo to o nějakých značkových nesmrtelných. Klasické džíny jsou jen bavlna v pevnější keprové vazbě tkaniny, stejně jako montérky, tak musí něco vydržet 🤣
Tričko by si někteří měli převlíkat i 3x denně 😅

autor
7. bře 2021

@piggy123 Fuj tak to ale jen 🐷 může spát v něčem co zapáchá. Nedovedu si ani představit vzít si oblečení dva dny po sobě.

autor
7. bře 2021

@snahnah Jako je hrůza když i teď v zimě kolem někdo projde a smrdí. Lidi málo dbají na hygienu.

properjoey
7. bře 2021

1x za týden, když je krize, že mě třeba chytnou záda, tak vydržím i 14 dní, ale už mám pocit, že je to kekel...to radši přemlouvám děti, ať to zkusí sami nějak to dáme...dýl jak 14 dní bych nedala...

korin
7. bře 2021

Mám pocit, že ty články o výměně jednou týdně jsou ten jeden jediný stále kopírovaný. Nejspíš byl figurant ten typ, co se sprchuje jen ráno a spát jde nemytý, příp. navíc ještě nahý.

megi89
7. bře 2021

Ty jo, vážně třeba v zimě, když se člověk nespoti, tak si denně beres čisté věci? To musíš prát skoro denně, ne? Já mám triko třeba 2-3 dny... 🧐 Pokud teda není spocene...

autor
7. bře 2021

@megi89 Jj, opravdu každý den. Peru většinou ob den.

zelenaesmolda
7. bře 2021

@megi89 ja se treba potim i v zime,vetsinou pri prechodu do tepla a nebo nez se vypravim ven s malou.Tricko vetsinou kazdy den ciste,maximalne ho mam dva dny.

Strana
z6