Výpověď nebo výpověď dohodou. Ovlivní to sociální dávku?

kacuda
22. únor 2020

Zdravím vás,
chtěla jsem se zeptat. Teď mi končí rodičák a nechtějí mi zkrátit úvazek. Chtěla jsem dát výpověď, ale v práci mi to bylo zamítnuto, místo toho mi nabídli výpověď dohodou. Akorát nevím, když budu na úřadu práce, abych nedostávala kvůli tomu sníženou sociální dávku. Děkuji za odpovědi a rady.
Katka

emamaira
22. únor 2020

S úřadem práce neporadím, ale neexistuje, že by ti zamítli výpověď. Doručení zaměstnavateli výpověď platí bez ohledu na to, zda s tím zaměstnavatel souhlasí nebo ne. Tím že ti dají výpověď dohodou, skončíš dřív a oni nemusí řešit co s tebou po dobu výpovědní doby.

marcicek84
22. únor 2020

@kacuda jak zamitnuto,normalne podas vypoved doporucene a bezi ti vypovedni lhuta,je jedno zda budes mi vypoved dohodou nebo ze ji das ty,tu davku budes mit nizsi tak jak tak...
Apropo pokud to provozni duvody umoznuji a mas dite do 6 let ti musi zamestnavatel dle zakoniku ten zkraceny uvazek umoznit.

ckei
22. únor 2020

@kacuda žádná výpověď dohodou neexistuje! Pouze výpověď nebo ukončení pracovního poměru dohodou. Výpověď přijmout prostě musí.

kacuda
autor
22. únor 2020

@marcicek84 Oni nechtějí na zkrácený úvazek a já už se tam ani nechci vrátit!!!

kacuda
autor
22. únor 2020

@ckei Když tedy dám ukončení pracovního poměru dohodou, budu krácena penězi na sociálce?

ckei
22. únor 2020
ckei
22. únor 2020

@kacuda a můžu se prosím jen ze zvědavosti zeptat, jaký byl důvod pro zamítnutí žádosti o zkrácený úvazek?

kspp1
22. únor 2020

Ja jsem treba do vypovedi neuvedla, ze koncim kvuli tomu, ze jsem se vdala a stehuji se a kdyz jsem po prestehovani nemela hned praci, na UP mi pani rekla, ze prispevek budu mit minimalni, protoze z vypovedi neni zrejmy vazny duvod.

allisv
22. únor 2020

@kacuda pokud pecujes o dítě do 7 let( tuším) máš nárok požádat o zkráceny úvazek. Pokud ho nemají, máš právo na výpověď od nich a tudíž by ti měli dát odstupné. Zkus vygooglit ty nároky a to se opřít a ze nastoupit chceš, ale jen na zkrácený kvůli té peci.

allisv
22. únor 2020

@kacuda tak dokonce je to do 15 let

Kdo má na zkrácený úvazek nárok

Podle § 241 zákoníku práce platí, že když zaměstnanec nebo zaměstnankyně, která pečuje o dítě mladší 15 let, požádá zaměstnavatele o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu týdenní pracovní doby, zaměstnavatel takovému člověku musí vyhovět – pokud mu v tom nebrání vážné provozní důvody. V praxi zaměstnavatelé v tomto ohledu dvakrát vstřícní nebývají. Jejich vysvětlení by ale často u soudu pohořelo. Zaměstnavatel musí být schopný provozní důvody doložit, musejí objektivně existovat.

Zákoník práce „vážné provozní důvody“ neupřesňuje, nezbývá než vycházet ze soudní praxe. V rozsudku z července 2014 (sp. zn. 21 Cdo 1821/2013) Nejvyšší soud došel k závěru, že o vážné provozní důvody se nejedná, když lze potíž vyřešit tím, že zaměstnavatel přijme na zkrácený úvazek nebo třeba dohodu o pracovní činnosti dalšího člověka, který vykryje zbytek vaší řádné pracovní doby. Pouhý fakt, že zaměstnavatel musí přijmout určitá opatření, tedy vážným provozním důvodem není.

Vážným provozním důvodem může být kupříkladu nezastupitelnost zaměstnance z důvodu úzké specializace nebo fakt, že vaši práci nelze dělit mezi víc lidí. Důležitý je samozřejmě charakter „provozu“ a pracovní pozice.

O kratší pracovní dobu byste měli zaměstnavatele písemně požádat, a přesně v žádosti vyložit úpravu pracovní doby, jakou si představujete – jak má být rozvržená do pracovních dnů. Když vám zaměstnavatel nevyhoví, nemá pro to vážné provozní důvody a vy si budete stěžovat u inspekce práce, hrozí zaměstnavateli pokuta až 300 tisíc korun. Inspekce práce sice může zaměstnavatele potrestat, nedonutí ho ale k tomu, aby vás na zkrácený úvazek zaměstnal. Když na svém nároku trváte, nezbývá než se bránit u soudu. Musíte ale počítat s tím, že soudní spor se může táhnout dlouho – což vaši akutní potřebu, pracovat míň a zároveň se starat o dítě, hned nevyřeší.

Zdroj: https://www.penize.cz/pracovni-pomer/326586-pra...

emamaira
22. únor 2020

Ano, mohou ti zkratit podporu v nezamestnanosti záleží na textu dohody... blize zde https://www.pravniprostor.cz/clanky/pracovni-pr...

marcicek84
22. únor 2020

@kacuda tak podej ofiko zadost,oni ti museji ofiko odpovedet nebo ti dat vypoved,moc se s tim mazrs,zr oni nechteji,maji vazne provozni duvody???

kacuda
autor
22. únor 2020

@ckei Prostě nechtějí a nevyhovuje jim to.

kacuda
autor
22. únor 2020

@allisv Odstupné dostanu, i když jsem byla 6,5 let na mateřské???

kacuda
autor
22. únor 2020

@marcicek84 Nemají žádné provozní důvody.

marcicek84
22. únor 2020

@kacuda tak ti musi vyhovet,neni duvod aby nevhtrki,nebo ti pak mjseji dat vypoved oni a mas narok na odstupne a jeste nebudes kracena na pracaku...
Proste napis ofiko zadost a oni museji zduvodnit...

ckei
22. únor 2020

@kacuda tak se bran, to Tě nemusí zajímat,že prostě nechcou,když na to máš ze zákona právo a nebráni-li tomu provozní duvody,tak není o čem. Jinak odstupné dostaneš i když jsi byla na RD.

allisv
22. únor 2020

@kacuda ano, i tak.

pribylovapetra
22. únor 2020

@kacuda odstupné dostaneš jen pokud dostaneš výpověď od zaměstnavatele a ve výpovědi bude jeden z důvodů vyjmenovány v zákoníku práce (například nadbytecnost) nebo pokud ukončíte pracovni pomer dohodou a v dohodě bude výslovně uvedeny duvod jako plati pro výpovědi a bude tam uvedeny nárok na odstupné. Jinak ne - pokud bude např.dohoda bez důvodu nebo dáš výpověď ty.

llluckaaa
23. únor 2020

@kacuda Jestli se už nechceš vrátit, směřuj to do dohody 😉 Trvej na tom, že chceš po návratu zkrácený úvazek, dej to písemně, opiš tam nějaké paragrafy ze zákoníku práce, a chtěj od nich písemné vyjádření, z jakého důvodu ti to zamítají. Dohodu směřuj tak, aby v ní byl uvedený některý z důvodů, kvůli kterým se nechává při dohodě plná výše podpory. No a v neposlední řadě zahraj tu dohodu tak, abys do nového zaměstnání nastoupila a dohodu jsi uzavřela až na konci pracovního dne - to proto, abys měla odpracovaný jeden den a podpora se ti počítala z platu a nikoliv z rodičáku 🙂
Ale nejlepší by samozřejmě bylo, kdybys dostala výpověď ty od zaměstnavatele, tam by bylo i odstupné.