Vyprané a pověšené prádlo na sušáku na Nový rok

kaneshiro
31. pro 2018

Ahoj holky, mám na sušáku venku pověšené prádlo, ale vím, že se to nemá? jinak je prý úmrtí v rodině, na pověry moc nejsem, ale vůbec jsem si to neuvědomila. Budu ho muset asi nějak rozložit, aby uschlo.

lllucielll
31. pro 2018

@kaneshiro taky na pověry moc nejsem, ale prádlo jsem raději sebrala a rozhodila po dome...

lv
31. pro 2018

Ja jsem poverciva, neprala jsem, ale kdybych zapomněla a viselo, nechala bych ho.. rozložit někde, po topeni třeba, nejde? Já to znám, že nesmí viset, ale o dosušovani někde na topení, prehozeni pres židli nikde nic není 🙂

guinea
31. pro 2018

@kaneshiro Holky a co sušička? Ta nevadí?

hany84
31. pro 2018

Já musela vyprat 4 pračky,už nebylo kam dávat špinavé prádlo !

lilienelli
31. pro 2018

já na to věřím, dávám si dycky pozor, prádlo jsem už sundala....

chumlee71
31. pro 2018

Na pověry moc nevěřím, ale tohle dodržuji

biedronka10
31. pro 2018

Na povery moc neverim, i kdyz na jak ktere. U stedrovecerniho stolu, taky vstavame od stolu az vsichni najednou, kdyz mame dojedyno. Rika se, ze kdo vstane driv, at uz chtene, nebo ho neco donuti, tak v nasledujicom roce odejde na vecnost. Neverila bych na to kdyby se to nestalo u dedy. Ten mernomoci vstal od stolu, nedal si rict, jako by ho neco tahlo a dalsi rok ke konci roku zemrel na rychlou rakovinu. Snazim se proto vse na stul nachyatat, abychom za celou dobu nevstali, ani ja jako hospodyne. Jednou se take na stedry den pred veceri zastavili hodiny na 12 hodine. Rok na to umrela prababicka.

queenp
31. pro 2018

Povera hezka, ale nekdy to jinak nejde a neresila bych to.. Kdyz se mi aktualne dite poblilo do postele, vazne s pranim a susenim velkyho prosteradla do 2.ledna cekat nebudu...To bysme jinak umreli my na ten smrad.

kaneshiro
autor
31. pro 2018

@lllucielll
@lv
@guinea
@hany84
@lilienelli
@chumlee71
@queenp
Holky raději jsem to prádlo rozložila po židlích, na sušákách, žebřině u malého v pokojíku. Pro jistotu😅 přeji vám krásný rok 2019 🌌

kaneshiro
autor
31. pro 2018

@biedronka10 ještě vám děkuji za příspěvek a přeji krásný rok 2019 🌌😊

marketa1218
31. pro 2018

Nemá se věšet a nedělám to od té doby, co ho mamina jednou takhle pověsila a do roka se jí oběsil kamarád. Nejsem poverciva, ale něco přece jenom držím.

pipi_puncocha
1. led 2019

Já jsem to vůbec nevěděla a hodinu před půlnocí jsem si to tu přečetla tak jsme šli s manželem radši rychle sklízet. 😆🎄

jaja01k
1. led 2019

Já na pověry nevěřím, prádlo mi visí 🙂

popelka1984
1. led 2019

Něco takového si nepřipouštím, prádlo mi visí, a právě se pere další. Visící prádlo nic způsobit nemůže.

mmichaella
1. led 2019

holky, ja si to uvědomila asi půl hodiny po půlnoci a jeste jsem se u toho s přítelem desne pohadala. To je "krásný"vstup do nového roku jako prase...skutečně. A ted nemuzu usnout

poah
Autor odpověď smazal
Zobraz
kaneshiro
autor
1. led 2019

Já jsem tohle také netušila, až v manželově rodině mi řekli, že prádlo nesmí viset přes půlnoc ze silvestra na Nový rok. Dodržoval to i jeho 104 letý dědeček.

Holky i vám, které prádlo nechaly viset přeji krásný rok 2019, hlavně hodně zdraví, štěstí a lásky 😊

biedronka10
1. led 2019

@kaneshiro Vam take krasny a uspesny rok 2019

hanih
1. led 2019

My teda tuhle poveru zname, ale na Stedry den. Takze u nas nic nevisi na Vanoce, ale na Novy rok klidne. Btw prave jsem dala pradlo do pracky, protoze mladsi dcera se v posteli tak zakakala, ze s pranim neslo otalet 🙂

koordinatorka_odboje
1. led 2019

já to taky znám na Štědrý den. Na Nový rok se nemá prát.

zuzekk
1. led 2019

Většina techle pověr se vztahuje na štědrou noc, ta má (mít) sílu a jednak může leccos zajistit (peníze, úrodu, vdavky) a jednak zatratit- např. vymetené štěstí (o luxu pověra samozřejmě nic nepraví), vyfoukane peníze (proto nesušit, se sušičkou nebo radiatorem se přirozeně nepočítalo), a tak podobně.
Podle starých slovanu byly všechny tyhle nejdelší noci kolem slunovratu magické, proto se lecjake zvyky přenesly na noc silvestrovskou, Nový rok.

petrazelhoty
1. led 2019

Také znám tuto pověru s prádlem na Štědrý den, na Nový rok mi neustále rodiče opakují, že nemám zametat, nebo vymetu štěstí z domu. Tak jsem dnes vyluxovala poté, co odjela návštěva, a doufám, že pověra se na toto nevztahuje😀

dura175
1. led 2019

Děsná kravina totok. Peru, když potřebuju a neřeším, jestli je první den v roce, či co. Na pověry nevěřím a každý jen trochu inteligentní člověk by neměl.

anina32
1. led 2019

Holky já jsem na sebe tak naštvaná, u nás v rodině se tyhle pověry dost drží, sama to dodržují, nikdy mi na vánoce a na nový rok nevysí a letos jsem to nechtěně zazdila a teď se bojím co to přinese... Je nás pět, chce to trochu logistiku, ale mám vypočítáno kdy můžu prát poslední várku aby to stihlo uschnout a já to stihla vyžehlit před svátky, pravidelně třeba žehlím poslední kousky v noci z 23. na 24.prosince. S dalším praním začínám 28.ráno, do 29.večer jsem vyprala 6 várek, krásně vypočítaný že na silvestra sundám a vyžehlím posledních pár kousků jako každý rok. Jenže letos to bylo hektičtější, 30. jsem slavila čtyřicátiny, takže 29. velké přípravy občerstvení a pečení i do práce, večer vyžehlit pár kousků co stihlo uschnout. 30.jsem byla do dvou v práci, ve čtyři začala oslava, když všichni odešli vyžehlila jsem v noci dva škopky, viset zůstaly jen dva ručníky a tři osušky, protože byli ještě mokrý. Jenže na silvestra jsem byla od 11 do18 v práci, ráno jsem stihla akorát uvařit a po návratu domů jsem už na nějaké prádlo nevzpoměla. Až na Nový rok v deset ráno, jsem se zarazila v koupelně co že mi tam nesedí, jo aha není tady zelený škopek, kde může být? Zůstal nahoře u sušáku aby se do něj sebrali ručníky a do prdele... Hned jsem pro něj děžela, ale stejně vím že to bylo pozdě a teď se bojím co to přinese...

odula
1. led 2019

Mno. A taky se za žádnou cenu nesmí vstát od štědrovečerní večeře (kdo vstane první ten rok tak odejde - jakkoliv ). A běda jak mas doma rybu do novyho roku - to ti uplAve štěstí. .. U nás se pověry držely snad všechny. Já to jako malá k smrti nenáviděla protože mě to nervovalo a desilo - skrz takovou prkotinu se muže stát tolik hroznych věci !! Takže jsem je zrušila vědomě všechny a děsně si to užívám. Jsou naprosto iracionální přece! Jak může asi vyprany prádlo (!!!!!) ovlivnit co se stane? ?

nafuka
2. led 2019

Normálně jsem na Nový rok vyprala sobě a dceři, pověry ani všechny neznám a neřeším.