Zálohy na služby spojené s užíváním bytu

nikousek1
11. únor 2015

Ahoj maminky, předem se omlouvám, jestli je tohle nevhodná otázka, ale na netu nic nemůžu najít a chci se zeptat, jestli má někdo s tímto zkušenost:

Jsem ve fázi pronájmu bytu v osobním vlastnictví. Zaplatila jsem už provizi makléři, potom dokonce i nějakou zálohu majiteli. Ale zaráží mě jedna věc a to ta, že majitel mi neumožňuje přepsat si služby na své jméno. Myslím tím elektřinu a plyn. Je to napsané na jeho jméno a mě neumožňuje přepsat to na mé, kvůli špatným zkušenostem. Budou s tím potom nějaké problémy? Co myslíte? Moc děkuji všem.

jamia
11. únor 2015

@nikousek1 To je zvlastni, elektrina a plyn se prave obvykle prepisuji na najemce, aby vyuctovani probihalo mezi nim a elektrarnou/plynarnou a majitel mel mene prace. Pokud si to ale chce nechat napsane na sebe, mozne to je, a pak ti bude predkladat rocni vyuctovani. Klidne se o tom porad jeste s maklerem zprostredkujicim pronajem.

barborka09
11. únor 2015

@nikousek1 Myslím že problém s tím by být neměl. Akorát bych si dala do smlouvy o pronájmu, že vyúčtování bude provedeno dle skutečné spotřeby.
No a proč to nechce udělat? Zřejmě proto že se mu stalo že ten na koho to kdysi nechal přepsat přestal platit zálohy a to vedlo třeba k odpojení elektroměru. No a nové připojení poté řešil majitel bytu - tzn. revizní zpráva - tipla bych tak cca 1000,- Kč, plus požádání o vrácení elektroměru cca 1500,-Kč. Takže v konečném důsledku se mu sai stalo toto a proto bude raději mít zálohy napsané na sebe a s tebou dořeší jednou ročně vyúčtování.

nikousek1
autor
11. únor 2015

@jamia no taky se mi to zdá divné. Ale nemám jistotu v případě, že mi v zúčtování zjistí přeplatek, tak jestli mi ho vůbec dá..

nikousek1
autor
11. únor 2015

@barborka09 když jsem se ho na tohle ptala tak řekl, že s tím má špatné zkušenosti, protože jedná nájemkyně si ty hodiny přetočila či co ...

jamia
11. únor 2015

@nikousek1 No to bude muset, a ty jsi ve vyhode, ze to kdyztak muzes hnat pres realitku. I tak je to ale blby. Argumentovala bych mu tim, ze v pripade problemu ma od tebe vratnou kauci. Pretaceni hodin je asi tak nejblbejsi vymluva, co jsem slysela, jsou to takove dva digitalni displeje, neni tam kolecko s packou 😀 byt tebou tohle vsechno reknu makleri, ten ma fungovat jako prostrednik mezi vami dvema.

barborka09
11. únor 2015

@nikousek1 No taky možnost špatné zkušenosti. Abych řekla pravdu tak kdybych já pronajímala byt, tak bych toto taky nenechala přepsat na nájemníka. Prostě by každý měsíc platil v nájmu mě a jednou ročně až příjde vyúčtování bych to doúčtovala s nájemníkem. Měla bych jistotu že zálohy jsou každý měsíc zaplacené a nikdo mi neodmontuje elektroměr a plynoměr. Jenom jak jsem psala výše, dej si do mlouvy že bude provedeno jednou ročně vyúčtování jak plynu tak elektřiny dle skutečné spotřeby.

nikousek1
autor
11. únor 2015

@jamia na makléře není moc spoleh v tomto případě. Dala jsem mu provizi a pak ten vlastník bytu přišel na mě s tím, že on chce taky nějakou zálohu, než mu doplatím zbytek (příští týden) a že je pro něj makléř úplně cizí člověk a on s ním nemá nic společnýho... Tak to člověk aby se vyznal v takovém bordelu. :( Kdybych to věděla, tak odstoupím hned. Ale už mám zaplacenou tu blbou provizi, tak nechci at mi propadne:(

nikousek1
autor
11. únor 2015

@barborka09 jo, to tam je uvedeno jak jsem si tu smlouvu pročítala. Bylo tam napsané, že jednou ročně se provádí vyúčtování služeb a případný přeplatek nebo nedoplatek se musí do 5 prac. dnů uhradit.

barborka09
11. únor 2015

@nikousek1 A taky nezapomeň opsat stavy všech měřičů (voda, elektřina a plyn) ke dni kdy ti bude byt předávat a nechat si to podepsat.

dehors
11. únor 2015

ještě bývá jeden důvod pro nepřepsání: majitel bytu nechce platit daň a pro případ kontroly vylučuje všechny důkazy o tom, že by měl nájemníka (že by mezi nimi byly nějaké transakce). takhle to má kamarádka (u nájemného je výmluva, že bydlí s nájemníkem společně (má nechané i jméno u zvonku), příp. že se jedná o splácení dluhu, ne o nájemné).

nikousek1
autor
11. únor 2015

@barborka09 ano, na to už jsem připravená 🙂

nikousek1
autor
11. únor 2015

@dehors ach jo, všude smrdí peníze...

petrajurinova
11. únor 2015

@nikousek1 ono to není jen kvůli špatným zkušenostem, že majitelé nechtějí nechat přepisovat odběr energií na nájemníky a podnájemníky. Pokud smlouvu na odběr uzavře přímo majitel je to mnohem jednodušší a je k tomu potřeba vyplnit méně papírů. A ty špatné zkušenosti tomu taky dodávají - demontáže a montáže měřidel a řešení neoprávněných odběrů pro neplacení jsou dost otravné.
Jestli má majitel zkušenost s někým kdo manipuloval s měřidlem (to pak řeší i policie - protože je to nezákonné), tak se mu vůbec nedivím, že chce mít vše pod svou kontrolou. Vyúčtování dostane pro každé odběrné místo (měřidlo) zvlášť, takže by neměl být problém, aby přišel s fakturou a ukázal vyúčtování i s navrhovaným řešením přeplatků a nedoplatků - některé společnosti částky do 200,- zahrnují do vyúčtování za další rok, jiné vracejí nebo požadují okamžitou úhradu všeho do halíře a jiné částku z vyúčtování rozpočítávají do plateb záloh za následující období.
Předávací protokol s uvedením stavu všech energií (elektřina, plyn, voda) a stavu bytu (případné praskliny v omítce, netěsnící okna...) je snad při přebírání bytu samozřejmostí.

@jamia to se pleteš, dost do toho vidím (dělám v energetice) a počet majitelů, kteří mají smlouvy vedené na sebe a s nájemníky si řeší platby po svém neustále roste teď je to zhruba půl na půl. Jde většinou hlavně o to, že když má majitel více nemovitostí, chce aby všude dodával energie stejný obchodník.
Přetáčení a obcházení měřidel bohužel není výmluva - setkáváme se s tím. Nedělá se to páčkou, jsou na to jiné triky, ale ty naštěstí na internetu snad nikdo nezveřejní.

vrabcak0007
11. únor 2015

já v tom tedy nic divného nevidím..celkem běžná praxe..stačí mít ve smlouvě, že se musí prokázat platnými dokumenty ohledně vyúčtování (spotřeba a cena za jednotku) a mít opsané počáteční stavy a je to...já jsem se zase nikdy nesetkala s tím, že bych si musela energie přepsat na sebe..a jsem za to ráda..do takového bytu bych ani nešla..jsou s tím starosti navíc, to zařídit a co když se mi tam nebude líbit a budu se stěhovat za chvíli o dům dál?

petrajurinova
11. únor 2015

@vrabcak0007 to je taky pravda, řešení přepisů může být dost zdlouhavé - máme případy, kdy kvůli v podstatě maličkosti, kterou nám zákazník do dokumentů neuvede, se přepis smlouvy řeší i dva měsíce a pokud se z místa odstěhuje a pak má dva měsíce platit energie protože nový nájemník není schopen dodat ke zpracování papír se svým podpisem, nebo neví kde má trvalé bydliště, popřípadě si neumí vzpomenout kdy se narodil a pod. nevzbuzuje to velké nadšení.

hojda
11. únor 2015

Ani já to na podnájemníky nepřepisuju, protože se může stát, že nebudou platit a ani mě pak odtřihnout a já budu muset platit znovu zapojení. Dělám a vyúčtování a dávám jim všechny podklady. Navíc ani nevím, jak dlouho tam podnájemníci budou, někdo může odejít hned po měsíci, když to neklape a já bude tále jen přehlašovat.

dehors
11. únor 2015

@nikousek1 nj.. oni se tak spolu domluvily, protože varianta s placením daně by byla (1) náročnější na administraci - majitel bytu pak musí vést nějaké účetnictví, což kamarádka jakožto zaměstnankyně, která si s tím nemusí dělat normálně starosti, nechtěla, (2) to nájemníkovi prodraží nájemné. někdo to halt zaplatit musí... taky teď uvažuju o pronájmu svého bytu a řeším to. v mém případě by to dělalo o 1000 kč u nájmu navíc a to je pro nájemníka dost.

hojda
11. únor 2015

@dehors Do toho bych nešla, pak nemáš vůbec žádnou páku na nájemníky, když nemáš smlouvu.

hojda
11. únor 2015

@dehors účetnictví dělat nemušíš, jen to přidáš do příjmů v daňovém přiznání, pokud ji na rodičkovké, tak daň tejně vyjde nula, pokud nemáš další příjmy.

nonnni
11. únor 2015

@nikousek1 neni na tom nic divneho. Taktez pronajimame byt a vse jsme nechali napsane na nas, vyucotovavame jednou za rk, zrovna ted jsem kratila najem o tri apul tisice preplatku na vode ve prospech najemniku.

Jinak stavy meraku by se mely sepisovat pri predani bytu tobe, vse by melo byt podepsano tebou i maklerem/majitelem, nejaka cisla, co nejsou ofiko zapsana jsou ti k nicemu, s tim nic neuhadas.

Jediny prusvih by pri tomto mohlo byt, ze budes mit hodne vysoke zalohy a nasledne budes mit problem to z majitele vyrazit, ale osetrene ve smlouve to mas, takze toho bych se zase tolik nebala.

alen_ka
11. únor 2015

@hojda souhlasím, toto je asi největší nevýhoda, pronajímatelé se občas musí potýkat s neplatiči, kteří sice zaplatí první nájem a zálohu, ale pak nic a člověk je musí vyhodit a řešit přepisování nebo odpojování a zase připojování

zulitvi
11. únor 2015

Tak my to máme normálně napsané na majitele bytu, který to měsíčně kontroluje a zapisuje, kdybychom nahodou byli v minusu, řekne nám, abychom mu posílali vic, ať to pak v lednu není pálka za vše najednou. Ale zase pod námi je kadeřnice a kosmeticka, dřív byli v jiném nájmu a tam také posílali zálohy na energie majiteli, jenže majitel to už neposlal dál, takže jim odpojili elektriku a teplou vodu, což obě k práci potřebuji.

dehors
11. únor 2015

@hojda jj... já to asi udělám ofiko, jsem osvč a stejně dělám daň přiznání sama. nicméně chápu, že pokud je někdo zaměstnanec a nechce si přidělávat práci a chce to risknout, tak volí i jiné cesty.
jen jsem chtěla uvést tazatelce i další důvody k nepřepsání energií, o kterých vím.

petrajurinova
11. únor 2015

@zulitvi to že Vám majitel měsíčně kontroluje spotřebu je s prominutím "buzerace". Zálohy jsou rozepsané na celý rok dopředu, i když se dají zvednou nebo snížit, vyúčtování stejně dřív nedostane a konečnou cenu tvoří ještě jiné složky (třeba distribuční sazby), takže nepozná podle spotřeby jestli jste v plusu nebo mínusu.

hojda
11. únor 2015

@dehors Opravdu to není nic šložitého, do daňového přiznání ečteč příjmy bez záloh z pronájmu a výdaje je nejlepší dát paušálem (pokud tedy nemáš v tom roce nějaké velké investice do bytu pozor, něco je zhodnocení a nejde to odečít, jou to dva řádky v danovém přiznání. Za ten klid to tojí.

dehors
11. únor 2015

@hojda jj. děkuju, ale zatím si byt držím pro sebe - kdyby něco 😉

nikousek1
autor
11. únor 2015

@petrajurinova Děkuji, rozumím. Jen jsem se s tímto setkala poprvé. Všichni z mého okolí mají elektřinu napsanou na sebe a plyn samozřejmě taky. Případné přeplatky nebo nedoplatky jim chodí normálně na jejich jméno poštou. Ale když je to takhle normální a nebudou teda vznikat problémy, tak dobře.

thesun
11. únor 2015

@nikousek1 ahoj nebudou problémy, jen si řádně při předání bytu opište seriová (výrobní) čísla měřáků a jejich stavy a podepište si předávací protokol. Je možné, že jsou zálohy, které platíš vyšší než bude aktuální spotřeba takže po roce by měl majitel udělat vyúčtování a přeplatek vrátit či tě požádat o případný nedoplatek......

nikousek1
autor
11. únor 2015

@nonnni děkuji, tam ty zálohy jsou právě pro mě dost nízké. Na vodu jen 300,- Kč. To je málo si myslím, protože v květnu čekám mimčo, tak spotřeba bude vyšší. ale říkal, že není problém to zvýšit potom.

nikousek1
autor
11. únor 2015

@petrajurinova to by se mi taky moc nelíbilo aby mi majitel každý měsíc očumoval stav elektroměrů. Raději si to budu psát sama každý měsíc pro svou kontroluu 🙂