icon

Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.

elencze
27. únor 2022

Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

pratensis
20. bře 2022

@pampeliska1313 😨 No přesně to jsem slyšet nechtěla. Já se právě bojím, že je sice nelogické, aby při současném stavu a rozpoložení ruské armády Putin vyskakoval na NATO, ale při jeho uvažování to bude něco jako "když nezvítězí Rusko, tak nikdo".

pratensis
20. bře 2022

@odula Tak to zase nejde... ☹️ No kdybys mi ho poslala na mail, budu ti moc vděčná, děkuji! Posílám adresu do IP.

odula
20. bře 2022

@pratensis naneštěstí ne. Neumím rusky, resp jenom fakt zaklady. nenašla jsem zadnej transkript v jiným jazyce nez rustine. Jenom vim, ze ho někteří youtuberi komentovali právě uz par let zpatky, diskutovali jestli jsou jeho informace legit atd. Nemůžu ani dohledat co konkrétně říkal před invazi. Taky by mě to moc zajímalo.

odula
20. bře 2022

@pratensis hele možná je to nějak omezený. Nevím, jsem na tohle blba. Kdyby to nešlo ani v mejlu, tak to tu můžu pastenout jako prince green ( print screen) ;)

pratensis
20. bře 2022

@odula Tak třeba to ještě někde vyplave... To by bylo fakt zajímavý vědět... Já jsem teď doma na neschopence, tak mám po večerech víc času brousit po zprávách po netu. V pracovním procesu to tak růžové nebude, to budu ráda, když stihnu večer prolítnout tuhle diskuzi. Tak doufám, že když se něco objeví, že to najdu tu. 😉

pampeliska1313
20. bře 2022
pratensis
20. bře 2022

@odula Super, přes mail funguje, moc děkuji! Jdu číst (a kruci, zas se nedostanu rozumně na kutě 😃).

psya
20. bře 2022
psya
Autor odpověď smazal
psya
20. bře 2022
odula
20. bře 2022

@pratensis ja jsem teď nezaměstnana takže... času taky dost. Tahle diskuse je fakt dobrá. Ušetří brofseni a informace jsou tu na 99 procent relevantní. 👍 jenom mi tu chybí @elencze . Asi si dává pauzu. Se nedivím tedy.

pratensis
20. bře 2022

@odula Jj, přesně. 👍
Elencze mi taky chybí, ale taky se nedivím. Zrovna jsem dneska ráno četla hezký rozhovor s psychologem, jak se vyrovnávat s úzkostí z války. Čekala jsem takové ty všeobecné plky, jako se radily při covidu (nic proti), a nakonec mě příjemně překvapil, moc se mi líbil.
Vkládám i pro ostatní:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technol...

pratensis
20. bře 2022

Ještě ad předchozí koment - rozhovor s psychologem. Úplně jsem se poznala v tom, jak tam říká, že někteří lidi mají tendence sedět u zpráv a být jakoby pořád "s Ukrajinou", přitom tím ničemu nepomůžou a sobě nejmíň. No, musím se polepšit. 😁

psya
20. bře 2022

Několik lidí z Kyjeva teď hlásí velmi silnou explozi. Sirény opět zní městem..

lazuli35
20. bře 2022

@pratensis díky za odkaz, mrknu se na to, taky jsem byla, hlavne na zacatku, tento typ, nemohla jsem se od zpravodajstvi odtrhnout i za cenu toho, ze me dcera tahala ke hrani a nebo jsem se nevyspala 😅

amenophus
20. bře 2022

@betelgeuzz @pratensis taky mam kamaradky (dvojcata) ze Sibire, ktere jsou potomky deportovanych (babicka byla napul z Ukrajiny a Moldavie, dedecek napul z Ruska a Recka)

alamo
20. bře 2022

David Beckham dnes docasne predal svuj IG ucet se 70 mil sledujicimi pediatricce z Charkova, aby mohla ukazat, co se tam deje a jakou potrebuji pomoc.

sudylichozrout
20. bře 2022

Tohle je vylozene srdcervouci foto. 😭😭

alamo
20. bře 2022

Tohodle ruskeho kluka obcas sleduju na youtube, dela videa o zivote v Rusku a bizarnostech (hlavne v architekture) jeste z dob SSSR. Na par dni se odmlcel, po postech o sankcich a ruseni soc. medii.
Dnes na me vyskocilo jeho nove video - utekl do Tbilisi, je tam uz asi 30.000 Rusu co ted odesli. Dalsi utikaji do ostatnich zemi jako Armenie, Srbsko atd, proste kamkoliv kde Rusove nepotrebuji visa. V Gruzii ted bez nich muze byt az rok.

https://www.youtube.com/watch?v=dRoAXbOQhDI
amenophus
20. bře 2022

@pratensis tyjo, uplne se stydim, mluvi tam o me - ctu zpravy jak detektivku a jsem tam jako "s nima" 🤣. Ja se zkusim polepsit, ale budu na to potrebovat nejaky naplasti nebo tablety nebo co to berou zavislaci na nikotinu...

pratensis
20. bře 2022

@amenophus Vítej v klubu. 😉 Tak se můžem podporovat. Něco jako, když na koni holky společně hubnou. 😃

amenophus
20. bře 2022

@pratensis v tom pripade bychom se mely odebrat z tehle diskuzni skupiny 🤣

sudylichozrout
20. bře 2022

Mazec. Nize pripojuji i screeny v rustine a screeny prekladu do aj.

sudylichozrout
20. bře 2022

Tady je to cele.

dzejnin
21. bře 2022

Fakt jsem zvědavá, jak tohle dopadne a opravdu doufám, ze se jaderné zbraně nepouziji…
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek...

pampeliska1313
21. bře 2022

@dzejnin píšou tam, že v bunkrech jde vydržet rok… uklidnuju se, ze je to porad málo a proto je to blbost..

viridie
21. bře 2022

Z FB UA ambasády a pro mne asi nejbolestnější vyjádření toho,co se tam děje.

NADIJA SUCHORUKOVA, obyvatelka Mariupolu
Mariupol. V tomto městě všichni neustále čekají na smrt
NEDĚLE, 20. BŘEZNA 2022, 00:45
V přestávkách mezi bombardováním vycházím na ulici. Musím vyvenčit psa, který neustále kňučí, třese se a schovává se mi pod nohama.

Pořád se mi chce spát. Dvůr obklopený mnohaposchoďovými domy je tichý a bez života. Už se nebojím dívat se kolem sebe.

Naproti dohořívá vchod do domu č. p. 105. Plameny sežehly pět podlaží a pomalu stravují šesté. V místnosti oheň hoří bez problémů, podobně jako v krbu.

Černá ohořelá okna jsou vysklená. Jako jazyky z nich plandají plamenem spálené závěsy. Dívám se na to klidně a odevzdaně.

Jsem přesvědčená, že brzy umřu. Je to otázka několika dní.

V tomto městě všichni neustále čekají na smrt. Přeju si akorát, aby to nebyla příliš děsivá smrt.
Před třemi dny k nám přišel kamarád mého staršího synovce a vyprávěl, že došlo k přímému útoku na hasičský sbor. Záchranáři zahynuli. Jedné ženě to utrhlo ruku, nohu a hlavu. Sním o tom, aby části mého těla zůstaly na jednom místě, až dojde k výbuchu letecké bomby.
Nevím proč, ale připadá mi to důležité. I když je zřejmé, že se stejně během bojů nebude pohřbívat. To nám řekli policisté, když jsme je zastavili na ulici a ptali jsme se, co máme dělat s mrtvou babičkou našeho známého. Poradili nám, ať ji dáme na balkon.

Zajímalo by mě, na kolika balkonech leží mrtvá těla?

Náš dům na ulici Míru je jediný bez přímých zásahů. Dvakrát ho těsně minuly dělostřelecké granáty, v oknech některých bytů jsou vymlácená skla, ale zatím ještě stojí a ve srovnání s jinými domy měl velké štěstí.

Celý dvůr je pokrytý vrstvami popela, skla, plastu a kovových úlomků.

Snažím se nedívat se na tu děsivou kovovou věc, která přiletěla na dětské hřiště. Přemýšlím, jestli to byla raketa nebo mina. Je mi to jedno, je to prostě hrozné. V okně druhého patra vidím něčí obličej a trhnu sebou. Ukazuje se, že se bojím živých lidí.

Můj pes začíná výt a mně je jasné, že zase budou střílet.

Je den, stojím na ulici a kolem dokola je mrtvolné ticho. Žádná auta, žádné hlasy, žádné děti, žádné babičky na lavičkách. Umřel i vítr.

Několik lidí tu ale přece jen je. Leží u zdí domů a na parkovišti, přikrytí svrchním oblečením. Nechci se na ně dívat. Bojím se, že uvidím někoho známého.
Veškerý život v mém městě nyní skomírá ve sklepích. Podobá se svíčce. Když svíčka zhasne, bude tma. Jakákoliv vibrace či závan a přijde tma.
Pokouším se plakat, ale nedaří se mi to. Je mi líto sebe, mé rodiny, mého muže, sousedů a přátel.
Vracím se do sklepa a poslouchám nepříjemný skřípot kovu. Uběhly dva týdny a já už nevěřím, že kdy existoval nějaký jiný život.

V Mariupolu ve sklepě i dál sedí lidé. Je pro ně čím dál obtížnější přežít každý další den. Nemají vodu, jídlo, světlo, nemůžou pořádně vycházet na ulici kvůli neustálému ostřelování.

Obyvatelé Mariupolu musí žít. Pomozte jim. Vyprávějte o tom. Ať všichni vědí, že i dál jsou zabíjeni civilisté.
Do češtiny přeložila Tereza Chlaňová. Originální text zveřejnila Українська правда. Fotografie Nadije Suchorukovy byla převzata z jejího profilu

https://www.facebook.com/605550189538299/posts/...

sarrita
21. bře 2022

🌻

rickym
21. bře 2022

@viridie toto je šílené😢

blue108
21. bře 2022
Strana