Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
@sudylichozrout co jsem viděla dnes na Twitteru, mě bude pronásledovat do smrti. Bez nějakého patosu nebo přehánění. Chlap už lituje, že mi ho nainstaloval.
NYT dokládá, že je lež ruská obhajoba, že vraždění civilistů v Buči nastalo až potom, co Rusové město opustili. Satelitní snímky mrtvá těla civilistů na ulicích zachycují i v době před třemi týdny, kdy Rusové město kontrolovali. Může se hodit, když se vám na FB vyrojí kamarádi tvrdící, že vše bylo jinak.
Reportér listu Kyiv Independent Illia Ponomarenko
Podle mých hrubých odhadů se Rusko ve skutečnosti stáhlo z téměř 40 % (!) území, která okupovala na Ukrajině od 24. února. Během pouhých 2 nebo 3 dnů.
Celý Kyjev, Černihiv, Sumy.
1. fáze války je drtivou porážkou Ruska.
Nyní začíná fáze 2.
Podle šéfa Charkovské oblastní správy se ruským okupantům nedaří obsadit Charkov. V některých směrech jsou dokonce vytlačováni z města.
Hajun Project zveřejňuje, co si ruští vojáci z Běloruska posílají domů. Namátkou
Jevgenij Kovalenko - 450 kg nářadí, nábytku a elektroniky; Arťom Lazarev - 255 kg náhradních dílů a elektrický skútr...
Pravá tvář ruské armády.
Díky za vaše zprávy a tedy i za to, že sem fotky nedáváte. Já na zprávy už nějaký pátek nekoukám - jednak nestíhám a ani nechci. Diskuzi se snažím pročítat, ale poslední dobou i to musím omezovat, protože ty hrůzy potom nemůžu dostat z hlavy. A to nejsem citlivá povaha, ale tohle je tak obrovská hrůza, že si to musím nějak postupně dávkovat. Pořád nedokážu pochopit, že se tohle děje v dnešní době 😔
Skvele vlakno. Dejte precist vsem, co maji hlavu vymytou temi ruskymi srackami. Hodila jsem to i na zed.
https://twitter.com/Jakub_Filo/status/151094700...
@journals Sem do te debaty to patri, na zed urcite ne. I ja dost filtruji, co tam davam, protoze chapu, ze ne kazdy ma silu. Ale tady vim, ze najdu to, co se tam skutecne deje a jsem za to rada
@sudylichozrout Všechny tušíme, že se tam dějí hrůzy strašný, já tu ráda nakukuji právě protože tu ty obrázky nejsou. Ty vidět nemusím. A to citlivá povaha fakt nejsem.
@journals Rozumim. Ja ty obrazky vidim na Twi, takze je tu mit nemusim, ale ne vsichni Twi maji. Ale ver mi, ze sem stejne jde tak setina toho, co je v ceskem onlinu. Dnesni Twi me treba uplne rozsvihal. Dem to davat nebudu, to vim, ze uz sem proste nepatri. Nebo nemelo by patrit.
https://forbes.cz/zastavme-rusky-plyn-a-slevme-... ne se vším souhlasím, čtení mi kazily chyby, nevím, jestli Forbes nezaměstnává editory, ale je tam dost zajímavých myšlenek
@elencze Ano, děsivý je důvod a spojitost. A právě protože tu spojitost známe, hlava pracuje.
@sudylichozrout Jasný, je to jen můj problém, pak se odtud samozřejmě můžu odhlásit a neuvidím už nic. Jen bych nerada o tuhle debatu přišla. Koukat na to nepotřebuju, stejně jako mít TW. Kdybych chtěla, obrázky si vyhledám. Nechci.
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier, dlouholetý zastánce sbližování Západu s Ruskem, vyjádřil lítost nad svým dřívějším postojem.
Prohlásil navíc, že léta jeho podpory projektu plynovodu Nord Stream 2 byla jasné pochybení.
Proruská strana pořádá falešné volby starosty v částečně okupovaném Mariupolu. Kostyantyn Ivashchenko, člen místní rady z proruské strany Opoziční platforma, byl prohlášen za „starostu“ Mariupolu 4. dubna během setkání členů strany.
Ministr zahraničí Dmytro Kuleba požaduje, aby byly na Rusko uvaleny nejpřísnější sankce tento týden. Kuleba řekl, že jde o požadavek jménem obětí v Buchu. "Toto je prosba obětí znásilnění, mučení, vražd, jejich příbuzných a celého ukrajinského národa."
Ukrajinský generální prokurátor: Borodyanka má nejvíce obětí mezi osvobozenými městy v Kyjevské oblasti. Počet obětí zatím nebyl zveřejněn. Borodyanka je město s 12 000 obyvateli, které se nachází 25 kilometrů severozápadně od Buchy.
V osvobozených osadách v Kyjevské oblasti byl zákaz vycházení prodloužen do 7. dubna do 6:00. Oleksandr Pavliuk požádal obyvatele okresů Brovarskyj, Vyšhorodskij a Buchanskij, aby pochopili nepříjemnosti, protože ukrajinské síly odklízejí miny, které za sebou Rusové zanechali.
Po masakru v Bucha nazývá Biden Putina „válečným zločincem“, který musí být postaven před soud. Biden vyzval ke shromáždění důkazů, které by postavily ruského diktátora Vladimira Putina před soud za válečné zločiny na Ukrajině. To, co se stalo v Bucha, je „pobuřující a každý to viděl,“ řekl.
@alamo jako kdyz si nekdo uvedomuje pravdu a rekne ji nahlas tak trolli a jeste k tomu prorusky,hele ja tu invazi neschvaluji,ale nevim co nam pomuze znicit se ekonomicky,tam totiz jine reseni nez ekonomicke sebezniceni se nebo valecny konflikt neni (a tim myslim i tu mirovou misi NATO) , jestli o nejakem jinem vis,sem s nim...
@lumiga teda ten vycuc toho vyblitku, ja nevim jedtli se chlamat nebo brecet. To je takovej Mein Kampf v podani Monty Pythonu! (Desivy jako to prvni, absurdni jako to druhy.) Nicmene daji se z toho vyextrahovat kousky, ktere davaji smysl (napriklad o vysetrovami valecnych zlocinu a praci na obnove - vcetne toho oznaceni "nacisti", jen teda uvest ba pravou miru kdo tam jsou ti nacisti).

@syrecek01 bohužel, viděla jsi video, jak se k ní chovají Rusové? Hnusný pořvávající dav, muž, který ji ničí ty plakáty, co si sama maluje.