icon

Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.

elencze
27. únor 2022

Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

levandule_k
30. kvě 2022

Filip Horký :Hackeři ze skupiny Anonymous včera večer zaútočili na všechny hlavní vládní weby v Bělorusku. Vyřadili je z provozu

Filip Horký:Manželky a přítelkyně obránců Mariupolu uvádějí, že už řadu dní nemají kontakt se svými muži, kteří dlouhé týdny bránili Azovstal a nyní jsou v ruském zajetí.

pampeliska1313
30. kvě 2022

Za ru vojáky není náhrada a odmítají jezdit/utíkají. Prý je na ne psychologicky nátlak u ze strany školáků, kteří jim doručují dopisy, kde se napr ptají, kdo tam bude, když oni odejdou. Nutno ale říct, že tohle jsem viděla i u ua, že si stěžují ze nemají dostatečnou podporu od velení a odmítají - zatím jsem to zahlidla u dvou skupin vojáků.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek...

pampeliska1313
30. kvě 2022

Rusko napadením Ukrajiny porušilo dohodu se Severoatlantickou aliancí podepsanou před 25 lety, a NATO proto může zasáhnout do bojů. V neděli to v rozhovoru s agenturou AFP řekl náměstek generálního tajemníka aliance Mircea Geoana

To je mi novinka.

odula
30. kvě 2022

@pampeliska1313 do bojů? Pokud vim tak šlo o to, ze NATO může posílit nasazeni jednotek na východě Evropy v aliancnich statech, ne o to, ze se může aktivně zapojit do bojů.

pampeliska1313
30. kvě 2022

@odula takhle to psali. Pak jsem našla už jen tohle
“ NATO již není vázáno dřívějšími závazky zdržet se rozmístění svých sil ve východní Evropě, #nato řekl náměstek generálního tajemníka Mircea Geoană.

Moskva sama "anulovala jakýkoli obsah" aktu NATO-Rusko útokem #ukraine a ukončením dialogu s aliancí, uvedla Geoană.”

Upřímně ale nevěřím tomu, že k tomu dojde, spis se budou dal posílat zbraně.

pampeliska1313
30. kvě 2022
odula
30. kvě 2022

@pampeliska1313 no, přesně. rozmístění sil ve východní Evropě, žádný zapojení do bojů. Jde o "posílení přítomnosti vojenskych jednotek na nejvýhodnějším křídle NATO" a odsouhlasenych statech ( pokud vim nato nemá stálou vojenskou přítomnost v neclenskych státech), ne o nasazení do bojů. Ten nadpis článku na idnes je poněkud zavádějící.

levandule_k
30. kvě 2022

Putin je možná už týdny mrtvý, může ho nahrazovat dvojník, spekulují agenti MI6
Ruský prezident Vladimir Putin je možná už týdny či měsíce po smrti a na veřejnosti za něj může vystupovat dvojník. Podle médií o tom spekulují zdroje z britské tajné služby MI6, podle kterých by Rusové Putinovu smrt asi delší dobu tajili.

https://denikn.cz/minuta/889523/?ref=pop&rtm_so...

odula
30. kvě 2022

"Nic mu není" prohlásil Lavrov o Putinove zdraví.... goood, gooood....

petrajirka89
30. kvě 2022

@odula Tak to to s ním musí být hooodně špatné 🙈

pampeliska1313
30. kvě 2022

:DDD

odula
30. kvě 2022

@petrajirka89 presne tak

odula
30. kvě 2022

@pampeliska1313 :D no ty vole. Hele vis co? Ja uz jsem si normalne vymyslela vlastni konspiracni teorii. A sice ze Americani vymysleli drogu, ktera zneskodni nepritele tim, ze mu drasticky snizi inteligenci. A deploynuli ji v kremlu/moskve prave, mezi temahle typkama v televizi a v putinove okruhu. Dobre, solovyov je debil, tak u nej ten pokles neni tak markantni. Ale nedovedu si nijak jinak vysvetlit treba Lavrovova vystoupeni nebo zvasty zacharovovy o borsci. Vsichni zblbli.

pratensis
30. kvě 2022
odula
30. kvě 2022

Jooo prosim vas, ženy. Nedávno to někdo postoval ze chce .... Andor Šándor (🤭🤭🤭).... přijít s nějakým prohlášením k národu.... nevím. Pak to nějak vysumelo a uz jsem nic nezaznamenala. Nevite někdo, co chtěl Andor Šándor... (🤭) sdělit??

pampeliska1313
30. kvě 2022

@odula kryty. Nabízí kryty. Proti zavalení, prirodnim katastrofám a taky jaderky mám dojem. Kryt na deset dni pro sedm lidi? Za 300 tisíc mám dojem.

odula
30. kvě 2022

@pampeliska1313 aha, takze byznyz.... 🤦‍♀️ dekuju 🙂

sarrita
31. kvě 2022

🌻

amenophus
31. kvě 2022

FB Viktor Janiš

Sankce se těžko obcházejí, chceme žít, než nás Putin všechny vyhodí do vzduchu, píše v utajení ruská novinářka
Tak už jsme pocítili odchod firem z Ruska. Pomalu a nenápadně mizí výrobky, předplatné a potraviny. Telefony se budou dovážet přes třetí země a fotografie si už na iCloudu neprohlédneme – u poloviny populárních mobilních operátorů už to nejde předplatit. Fotky jsou uloženy v cloudu, ale když je otevřu, jsou rozmazané jako mlha. Jako budoucnost Ruska.
Celé to opravdu začíná připomínat Sovětský svaz, i když jsme ho nezažili, nechce se nám tomu věřit. Zvykli jsme si, že naše země je součástí globálního světa a že pokud nastane nějaké blokování, ajťáci najdou způsob, jak ho obejít. Ukázalo se, že ne.
Jak se máme vyrovnat s tím, že už nejsme součástí světové kultury? Je to jako kdysi ve škole, kdy všichni snili o tom, že pojedou do New Yorku, protože jsme ve městě neměli Starbucks. Mají tam dobrou kávu? Ne, ale je to symbol globalizace a každý k ní chce patřit. Jako bychom říkali: jsme ti stejní teenageři jako v New Yorku, jako v Londýně, jako na Ukrajině. Teď nám to Putin vzal – neberou nás a všechno zakazují. Naše děti tam už nejsou vítány.
Bělorusko přijalo pozměňovací návrhy, které zavádějí trest smrti za přípravu atentátu na veřejnou osobu „s cílem ovlivnit úřady nebo zastrašit obyvatelstvo“. Říká se, že to čeká i nás, protože v naší zemi spolkneme každý zákaz.
Byla jsem v průvodu 9. května jako novinářka a vůbec mi nebylo líto, že milionu lidí kolem mě zruší nějaké předplatné. Mnozí pochodovali s válečnými vlajkami Z a ve vojenských uniformách. Bála jsem se, že mě odhalí a něco mi udělají za to, že nezpívám vlastenecké písně s ostatními.
Po skončení pochodu mi jedna aktivistka vyprávěla, jak ji u metra napadla žena, strhla plakát ze stojanu a vykřikla: „Proč jste sem přišli, když nectíte památku!“ Na plakátu bylo napsáno: „Moje babička bojovala za mír“ a „Ne válce“. Aktivistka odpověděla, že přece uctívá památku. Další muž se jí zeptal, jestli se nestydí.
Myslím, že je to katastrofa. Ne strhávání plakátů a křik, ale nedostatek dialogu. Jeden milion lidí pochodoval Moskvou, zatímco další se díval z okna, protože nesmí vyjít ven ani napsat nic na sociální sítě. Někdy mám pocit, že na ulicích slyším jejich ticho.
Odvážlivci malují protiválečné graffiti na ploty a někteří je zveřejňují na Instagramu. Například umělec Philippenzo Madonnaro z Volgogradu namaloval graffiti „Zinek je náš“ (s narážkou na provládní slogan „Krym je náš“). Ve svém díle však mluví o rakvích ze zinku se zabitými ruskými vojáky, které poputují z Ukrajiny do Ruska.
Zatím nebylo proti umělci zahájeno trestní řízení, evidentně nemají dost lidí, aby všechny našli a potrestali. Každý den se na účtech opozičních médií na Instagramu objevují desítky anonymních protiválečných graffiti z různých ruských měst. I někteří z mých přátel zveřejňují příběhy, za které by mohli být zavření, ale nikdo si jich nevšímá.
Do poloviny května bylo podle lidskoprávního mediálního projektu o politickém pronásledování OVD-Info podáno nejméně 2000 správních žalob za diskreditaci ruské armády. Je těžké spočítat, kolik je na Instagramu protiválečných příspěvků, mnozí riskují a doufají, že si jich nikdo nevšimne.
Celý svět vidí, že někteří Rusové jsou ochotní obětovat svou svobodu a bezpečí svých blízkých v zájmu pravdy a zachování tváře. Ale shromáždit se a vidět, kolik nás je – těch, kteří jsou proti –, to nesmíme. Nevím, jestli ještě budou masové protesty, nebo ne, ale vím, jak to funguje v psychologii – nespokojenost nelze vytěsnit a zapomenout na ni. Buď ji člověk vyjádří slušně, nebo se mu vrátí a zničí ho i svět kolem něj. Takže se samozřejmě bojím o sebe a své blízké, ale čekám, kdy tento vynucený klid vybuchne a všechno rozmetá na kusy.
Měla jsem rande, a když jsem vyprávěla zábavnou historku, ten kluk mě s velkou vážností přerušil. „A na Ukrajině teď zabíjejí,“ řekl. V rozhovoru samozřejmě nebylo možné pokračovat. Raději kdyby pomáhal uprchlíkům nebo napsal o válce na Instagramu. Lidé tam na rozdíl ode mě na válku opravdu zapomínají.
Na začátku války lidé zveřejňovali pouze protiválečný obsah, teď už je to samý lifestyle. Ani já nemyslím na válku každou minutu. Blogeři a novináři, kteří dělají reportáže z válečné zóny a pracují s uprchlíky, rozzlobeně požadují, aby byly stránky, kde se píše o běžném životě, skryty před veřejností.
Další den ale vidím příspěvek té stejné novinářky – píše, že chce spáchat sebevraždu. A já jí v duchu nadávám – má malé dítě a přitom je do toho tak ponořená. Na druhou stranu – kdo by dokázal jezdit do okupovaných měst a psát reportáže, aniž by ho to přesvědčilo, že život skončil?
Není možné normálně žít a každou minutu myslet na to, že jsou zabíjeny děti. Prvních pár dní jsme všichni leželi a plakali. První měsíc jsme všichni četli zprávy. Dál už nemůžeme, chceme žít, než nás Putin všechny vyhodí do vzduchu. Ale každý den mluvím se svou kamarádkou o válce, tedy přesněji o tom, že na ni zapomínáme, že se pro nás stala kulisou a my se už ničemu nedivíme tolik jako Buči. A pro ostatní, kteří nejsou v kurzu, je válka pouze překážkou na televizní obrazovce.
Myslím si, že je to v podstatě vlastnost lidí – zvyknout si. Kdybychom byli v Kyjevě, také bychom jako Kyjevané první dny nevycházeli z metra. Časem by se ale začaly objevovat fotografie, jak je Kyjev plný aut a lidí. Pokud opravdu nebudeme myslet na nic jiného než na válku, spácháme kolektivní sebevraždu. Myslím, že Putinovi ale nebude vadit, že po něm v zemi nikdo nezůstane.
Ale je hanba, hrozná hanba, že jsme za tři měsíce nepřišli na jediný způsob, jak to zastavit. Jistě, pár jich je, ale i anonymně je děsivé o nich psát.
Vyšlo v HN, přeložila Monika Ševečková

pampeliska1313
31. kvě 2022

Sama bych pravděpodobně plašila, že je něco i u nás - tak pro jistotu.

levandule_k
31. kvě 2022

Filip Horký: Česká pomoc:

- vojenský materiál Ukrajině: 3,5 mld. Kč
- Agrofertu od konce roku 2017 do začátku prosince 2020 na dotacích či veřejných zakázkách 20,21 mld. Kč

odula
31. kvě 2022

Další video podporujíci moji konspirační teorii .
Unesme statni predstavitele z vlaku na cestě do kyjeva! Probudit se v moskve je totiž jejich vlhký sen.... 🤦‍♀️

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/putinova-a...

pampeliska1313
31. kvě 2022

@odula teď jsem to sem chtěla dat :D to je proste zoufalství, neví kudy kam

pampeliska1313
31. kvě 2022

“Velitel se mě zeptal kolik dní mám do konce smlouvy. Říkám dvacet a on, že mám dvacet dní na to, abych chcípnul.” A že z šesti stovek jich je kolem dvou set a odmítli jít dal do fronty, protože to je debilita. Celej ten rozhovor stojí za to, fakt.

https://twitter.com/andrewofpolesia/status/1531...

odula
31. kvě 2022

Tohle je velice zajimavej clanek o změně narativu o válce na ukrajine, kterej - meni narativ o valce na ukrajine. 😵‍💫
Zda se mi to? Asi ne.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/petr-bys...

ilci
31. kvě 2022

Pro odlehčení : Najdi si někoho, kdo se na tebe bude dívat jako Volodymyr na Olenu 😍

rosie18
31. kvě 2022

@ilci ten jeho pohled je proste vserikajici.

sakura21
1. čer 2022

@ilci
@rosie18 jj, ten jeho pohled 🥰 včera jsem si ty fotky prohlížela a říkala jsem si, jak zamilovaně na ni kouká 🥰

sarrita
1. čer 2022

🌻

levandule_k
1. čer 2022

Lukáš Kovanda: Klíč ke zlevnění pohonných hmot v ČR drží Rijád. Odkývne-li vyškrtnutí Ruska z mechanismu stanovování těžebních kvót OPEC+, mohou citelně zlevnit, s podporou snížení spotřební daně.
Ruský ministr zahraničí Lavrov proto dnes v Rijádu tužil vztahy. Poletí tam ovšem i Biden.

Strana