icon

Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.

elencze
27. únor 2022

Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

pampeliska1313
15. lis 2022
bigbig
15. lis 2022
pratensis
15. lis 2022

Twitter Martin Ehl:
Polsko má nedalo místa, kam údajně dopadly ruské rakety či jejich zbytky, radar, který vidí stovky kilometrů daleko. Polská vláda a tím pádem i spojenci by tedy měli přesně vědět, co se stalo.
https://t.co/JBXO2Vyc8t

Martin Ehl
@martinczv4eu
·
2h
Polsko vyšetřuje, zda dva lidi ve vesnici u hranic s Ukrajinou dnes zabily dvě ruské rakety, které měly podle dosud nepotvrzených zpráv dopadnout na polské území. Zasedá polský vládní krizový štáb.
Oficiálních informací je zatím pomálu, polská vláda zasedne v devět večer. Může to být ruský test reakce NATO. Polsko může použít jak článek 4 (konzultace), tak článek 5 (útok na jednoho je útok na všechny). Baltské státy už daly najevo, že jsou připraveny.
A jižní větví ropovodu Družba neteče ropa, protože ruské rakety rozstřílely elektrárny. Zasedá krizová štáb maďarské vlády. Ropa tímto potrubím neteče ani na Slovensko a do Česka.

pampeliska1313
15. lis 2022

Vypadá to na těžký následující dny. Bude to chtít víno.

amenophus
15. lis 2022

@pampeliska1313 "zadne rakety tam nejsou, je to pomluva proti nam, navic si je Polaci odpalili sami, zabijeji vlastni lidi a navic ti mrtvi byli jen herci, kteri pak sli domu" - uz bych se uzivila jako russka propagandistka, co rikate?

craki
16. lis 2022

Mimořádně - Aktivuje dopad zbloudilých raket na polské území článek 5 NATO?

15.11.2022 po 19. hodině dopadly podle všech dostupných informací dvě ruské střely (pravděpodobně S-300 z Běloruska nebo třída Ch-XXX pravděpodobně z Černého moře) na polské území, konkrétně u města Przewodów, přičemž jedna z nich měla zasáhnout obilné silo a usmrtit dva polské občany.

Z hlediska geopolitiky jde za posledních třicet let o bezprecedentní událost. Rusko, které sice oficiálně není ve válečném stavu, tvrdí, že na Ukrajině bojuje proti silám NATO, což zjevně není pravda. Střely podle našich informací s největší pravděpodobností mířily na tepelnou elektrárnu Dobrotvir, která je prvním zařízením v ukrajinské přenosové soustavě a proudí přes ni energie z/do Polska. Střely ale podle všeho minuly svůj cíl asi o 7 km a dopadly na polské území, kde jedna z nich zasáhla zemědělské zařízení a usmrtila dva lidi. Pojďme se pokusit vnést trochu světla do informačního chaosu, který kolem nás panuje.

Nemůžeme v současné době zcela vyloučit možnost, že na polské území dopadly ukrajinské střely protivzdušné obrany, které byly vypáleny za účelem zneškodnění hrozby. Systémy S-300 tímto neduhem občas trpí jak na ukrajinské, tak na ruské straně a existuje celá řada zdokumentovaných případů.

Prakticky okamžitě po dopadu střel se začaly sociální sítě plnit požadavky, aby Polsko aktivovalo článek 5 Úmluvy NATO o kolektivní bezpečnosti (i my jsme plni očekávání poslouchali, zda uslyšíme dusot kopyt a svist křídel). Co je tento článek zač, a kdy jej lze použít? Jaké z něj vyplývají závazky? Členské státy NATO by při případné aktivaci tohoto článku měly považovat jakýkoliv útok na jednoho člena aliance za útok na všechny, bez ohledu na to, jak daleko se od místa útoku nacházejí. Členské státy NATO se v tu chvíli vlastně mění na jeden obrovský stát a jsou povinny se zapojit do obrany území a územní celistvosti napadených členských států. Nemyslíme si však, že Polsko bude tento incident považovat za dostatečnou motivaci k aktivaci článku 5.

Je ale vysoce pravděpodobné, že dojde k aktivaci článku 4, který je obecně považován za počátek jakýchkoliv rozsáhlejších operací členských států NATO. Po jeho aktivaci by mělo dojít k sérii konzultačních procesů, které mají vést k vyjasnění naléhavé situace. V rámci NAC (North Atlantic Council), tedy Severoatlantické rady pak dojde k rozboru možných řešení problematiky územní celistvosti, politické nezávislosti a/nebo bezpečnosti ohrožených členů. To bude s největší pravděpodobností tento případ.

Je asi nadmíru jasné, že Rusko si nepřeje vstoupit do přímé konfrontace s členskými zeměmi NATO, ačkoliv svá selhání přítomností jednotek NATO na území Ukrajiny omlouvá a je tedy vysoce nepravděpodobné, že šlo o úmysl. Uvidíme, jak se k tomuto incidentu Rusko postaví.

V celém tomto chaosu by ovšem mohl leckdo přehlédnout jednu neuvěřitelně zajímavou věc. Margarita Simonjanová, ruská propagandistická hvězdička, na twitter napsala dost kryptickou zprávu: “Polsko má svůj Belgorod. Tohle jste chtěli?” Nejspíš si jen pustila na špacír svou nevymáchanou hubu, ale leckomu by se to mohlo zdát jako doznání.

Tato politováníhodná událost nepovede s největší pravděpodobností k žádné eskalaci války na Ukrajině, ani k jejímu rychlému konci. Je ale možné, že to členské státy NATO namotivuje k tomu, aby dodaly Ukrajině cokoliv, o co si řekne, a je velmi pravděpodobné, že Polsko se nabídne jako prostředník pro dodání.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz

craki
16. lis 2022

Uplne v klidu by to mohly byt strely protivtdusneho systemu..

pampeliska1313
16. lis 2022
pampeliska1313
16. lis 2022
pampeliska1313
Autor odpověď smazal
pampeliska1313
16. lis 2022
levandule_k
16. lis 2022

Filip Horký
@filiphorky
·
51m
Polské prohlášení teď podpořil i šéf NATO Stoltenberg, který řekl, že Aliance nemá náznaky, že by šlo o úmyslný čin nebo že by Rusko chystalo útok na území NATO.

pampeliska1313
16. lis 2022
nadja73
16. lis 2022

@pampeliska1313 tak jasně, upadl na nůž a pak ještě 4x 🙈😄

pampeliska1313
16. lis 2022
pampeliska1313
16. lis 2022

Jestli přežijeme tuto zimu – a my ji přežijeme – určitě v této válce vyhrajeme,“ řekl Zelenskyj podle listu Ukrajinska pravda. „Věřte, že toto (ruské útoky na ukrajinskou energetiku) jsou nejsilnější zbraň, která Rusku zůstala z těch, které již nasadilo, anebo se chystá tak učinit,“ dodal šéf státu v rozhovoru se skupinou novinářů, který vysílaly ukrajinské televizní stanice.

https://www.forum24.cz/rusku-uz-dochazeji-zbran...

pampeliska1313
17. lis 2022
bigbig
17. lis 2022

@pampeliska1313 To je fakt k blití.
(myslím toho Solovjeva)

pampeliska1313
17. lis 2022

@bigbig říkám si jakej bordel musí mít v hlavě ti Rusové. Nejdříve se bráni, že oni ne, že západ chce vyvolat válku, pak zase opačné a přiznávají se k něčemu u čeho se myslím jen chytili - protože pak zase vysiluji, ze proti nim jde NATO a oni se jen brání a pak se zase příznaji k nějaký prasarne. Tady asi fakt platí, ze ještě horší než člověk co se přidal na zlou stranu je člověk co neví co si myslet. Proste to do nich budou masírovat až ani ten poslední nerozhodnej člověk nebude vědět a spis uvěří blbostem. Upřímně věřím tomu, ze se ua snažila bránit a odneslo to Polsko - a ze se toho propaganda chytila, protože “zastrasila západ záměrně” a zase se snaží jít v tom svým narativu.

pampeliska1313
17. lis 2022
pampeliska1313
Autor odpověď smazal
pampeliska1313
18. lis 2022
sakura21
18. lis 2022

@pampeliska1313 tak to je děsivý, věděla jsem, že to nebylo pěkný, ale až takovou hrůzu jsem nečekala 🥺

jasekd
18. lis 2022

@nadja73 ahoj, vim, ze ty jsi vcera na te demonstraci byla. My jsme nejeli , protoze jsem nemocna. Mohla bys kratce popsat, jak to probihalo? Dekuji. Protoze to, co sem dala @pampeliska1313 fakt neni hezky. Zvazovali jsme jet i s detmi, pak teda deti ze nikam nechteji, takze pojedem sami, nakonec z toho uplne seslo. Kdyz to ctu, tak vim, ze decka bych tam netahala.

pratensis
18. lis 2022

Taky si se zájmem počkám na osobní zkušenosti ze včerejší demonstrace.

A jinak, určitě už jste zaznamenali navázání ekonomické spolupráce Maďarsko-Írán.
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine...
Co na to říkáte? Jako asi to není nic extra překvapivého, po tom, jaké postoje Maďarsko vyjadřuje. Ale já to (jako naprostý laik) vnímám jako další krok blízké evropské země úplně alarmujícím směrem, ještě takto otevřeně... ☹

nadja73
18. lis 2022

@jasekd vcera jsem sla z Albertova na Vaclavak a to byl opravdu jen pochod, bez vykrikovanych hesel, hlavne to byla apoliticka zalezitost. Vedelo se, ze dezolati jdou do CT a pak meli jit na Vaclavak/Narodni tridu. Tam jsme byla po sesty, stavela jsem se tam v praci a po sedmy jela domu. Co jsem videla, byl krasny happenning. To, co se popisuje vys, se muselo stat pozdeji. Manzel mi psal po te sedme, ze se dezolati riti na Narodni, at odtamtud vypadnu, ale to uz jsem stejne byla pryc. Jsem hodne umirneny clovek, ale dostat se tam do stretu s touhe luzou, tak bych nejspis jednu/mozna vic chytla. Jsem rada za demokracii, kdo by ne, ale i ta demokracie by mel mit nejake pravidla a mantinenly, pokud teda lze nejak demoracii ohranicit. Bohuzel tehle lidi bude asi pribyvat a nechci si ani predstavit to, co vyhlasil Vrabel, ze v lednu tu chce mit masakr.

pampeliska1313
18. lis 2022

@nadja73 manžel si přál slyšet “Martičku” takže jsme šli se synem vyloženě na to. Klid, pohoda. Jediný co, když jsme odcházeli, tak nedaleko jsem si všimla, že jsou policajti u nějaký paní co měla oblicej od krve jak kdyby dostala poradne do nosu.Vůbec nevim jestli to nějak souviselo spolu s “dezolátama”, přijela sanitka a asi dobrý. Manžel rikal, že mohla upadnout, mne teda přišlo spis jak kdyby ji někdo pomohl, nebylo toho málo, furt ji tekla krev. Taky jsem zvažovala jestli jít, synovi nejsou ani dva, měla jsem strach z různých agresivních výpadů, ale naštěstí nic. Ale co jsem četla pak na tw a hodila sem, úplně mi šel mráz po zádech. To fakt není dobrý. Na druhou stranu, takový zapšklý blbci byli všude, budou a myslím, upřímně doufám, že když ru bude poražený, tak se stáhnou.

pampeliska1313
18. lis 2022
nadja73
18. lis 2022

@pampeliska1313 já ti nevím, jestli se stáhnou. Pokud se tady budou ekonomický nůžky roztahovat, bude těch lidí přibývat, aby svůj životní neúspěch hodili na někoho jiného. Ale i tak věřím a doufám, že se s cenami energií a paliv něco pořádného udělá, protože z toho všechno vyplývá, co se teď děje. Putinuv terorismus se k tomu jen nabaluje

Strana