Zubní lékařka - cpe ty nejdražší úkony
Zdravím všechny,
Mám dotaz, nebo pokud víte alespoň na koho se obrátit.
Jsme s dětmi registrováni u jedné zubařky, je k dětem hodná,pecliva, ale problém je ten ze je strašně drahá...nedá se s ní na ničem domluvit,a cpe přímo ty nejdražší úkony. Má má to právo? Nebo musí nabídnout i levnější variantu? A já si mohu vybrat? Onehda jsem byla se synem, dávala mu bílou výplň,rekla jsem ji,ze mám u sebe jen tisíc korun a že na dražší nemám. Řekla že levnější je za 700 a dražší za 1200 chtěla jsem tu levnější a ona mi řekla jen...tak příště.... byla jsem nucena vytáhnout odložených 500 aby to synovi vůbec udělala. Může si toto dovolit? Takový přístup? Mám na horních zubech korunky, ty nejlevnější, na internetu jsem se dočetla že je platí pojišťovna ona chtěla za ně tisíc korun. a za chvíli budu potřebovat vyměnit a už mi vnucuje ty dražší keramické. Mohu je odmítnout a chtít zase ty obyčejné aniž by nás vyhodila? Fakt nemám na to nejdražší a jsem z toho zoufalá.... poraďte aspoň kde se obrátit, nebo zda víte zubaře který přijímá... moc děkuji s radami
Ja som menila zubara docela nedavno a som rada, ze som to urobila. Predchadzajuci zubar mi nerobil RTG, pri prechode k novemu mam zrazu 8 kazov na RTG snimku 😃 Takze mi ich teraz postupne plombuje, vzdy sa opyta, aku plombu chcem, zatial som si teda do vsetkych nechala dat bielu plombu, ked uz, tak nech to stoji za to 😃 chodim si tam vzdy na tu hodku odpocinut od detskeho kriku a zrelaxovat 😃
@andyasofi hm, tak pokud ma smlouvu s pojišťovnami, je vyloženě povinna Vám nabídnout různé varianty řešení - tudíž i variantu zdarma- a rozhodujete Vy. Pokud po Vás vyžaduje platbu vždy a ani konkretne nezdůvodní, obrátila bych se bud na Vaši pojišťovnu nebo na stomatologickou komoru. Při nejmenším s výtkou, že nenabízí plně hrazené ošetření a neuděla ho ani kdyz ho výslovně chcete. Za stížnost Vás z registru 'vyhodit' nemůže. Ale je třeba pak počítat s tím, že na Vas příjemnější nebude.... Chápu, že každý si bílé výplně dovolit nemůže...
@andyasofi
Proplacení bílých vyplní pro těhotné a kojící ženy a děti do patnácti let bude platit teprve od poloviny roku. Jedná se ovšem pouze o bílou výplň z materiálu skloionomerni cement, což je materiál, který se primárně používá jako dočasná, popř. dlouhodobě dočasná výplň, nikoli jako trvalá. V žádném případě se nejedná o kompozitní výplň.
@petkula
S amalgámovou vyplní je to bohužel složitější. Je silně podfinancovaná, aby se náklady na její zhotovení zubaři vrátily, musela by pojišťovna platit alespoň 500 Kč místo současných cca 240 Kč, jinak musí zubař čas na její zhotovení výrazně zkrátit, tím pádem ošidit, nebo se smířit s tím, že na amalgámu bude prodělávat (pak ale bude dráž nabízet pojišťovnou nehrazené práce jako bílé výplně, korunky, atd.). A pokud nechce ani šidit ani prodělávat, tak amalgámovou výplň přestane nabízet. Jasně, že pacient za to nemůže, na druhou stranu zubní kaz není život ohrožující stav, a je otázka, jestli by vůbec měl být hrazen ze zdravotního pojištění. V 99,9% se totiž jedná o následek špatné ústní hygieny a lze mu tedy předejít.
@suromana chápu ale naše zubařka nedělá ni ten neproplácený amalgám. A to, že je zubní kaz následek špatné ústní hygieny, je na diskuzi...Když srovnám sebe a kamarádku - já si čistím pečlivě i mezizubní prostory, navštěvuji dentální hygienistku a přesto se mi pořád dělají nějaké kazy. Kamarádka čistí zuby po starém způsobu - tzn. ani stíravým pohybem, jak se to učíme ale tak, jak se čistilo před cca 30 lety, zubní nit ani mezizubní kartáčky nezná a ve svých 40 letech nemá ani jeden kaz 😀 Ani jedna nekouří, sladkosti jíme tak nastejno. Myslím, že tam budou hrát roli i jiné faktory, třeba se jí víc tvoří sliny nebo já mám víc kyselé prostředí v ústní dutině...těžko říct.
@petkula ještě možná zkusit fluoridaci na dh.
@ev.ka máš nějaký odkaz ohledně proplacení bílých plomb? Díky
@uzivatelkapetra ne, moje zubařka to dohledávala, byla jsem tam v půlce ledna, jakou mi teda mže dát
ja se spis divim,ze chcete synovi davat nebilou vypln a kazit mu tak vzhled zubu
@petkula teorie vzniku zubního kazu je známá od roku 1898. Ty vedlejší faktory jsou jasné kvalita sliny atd. Hlavní faktory jsou zuby, cukry, bakterie a čas. Tj. Pokud se zuby čistí ať jsou,,, sebekazivejsi,, kaz tam nemůže vzniknout. Pokud někdo ví, že má vazko slinu, musí si holt čistit zuby častěji. Každý má známého, který si zuby necisti/pije kolu/měl. Zuby do 95. To jsou výjimky ne pravidlo.
A co strava? Ta na to vliv nema? Zuby nic nevyzivuje? Ja jsem presla od stareho zubare, co sel do duchodu k novemu a ten mi zjistil kazy pod vyplnemi. Nemela jsem to jak cistit. Uvnitr zubu.
@andyasofi urcite se obrat na pojistovnu. Ja resila neco podobneho. Resp. manzel. Sel na beznou prohlidku s tim, ze ma kaz a vymeni mu plombu. Sedel na kresle pul hodiny a pak mu lekarka rekla, ze chce 900 Kc za osetreni zubu, ze zjistila, ze je mrtvy, musela osetrit a priste na cisteni kanalku za dalsi penize a pak dalsich par navstev a uvidi se, zda korunka nebo co a jak dale. Vysledni sumu mu odmitla sdelit, ze se to rict neda. To byla uz jenom tresnicka. Takze byl manzel vytoceny, ze aniz by s nim neco konzultovala, udelala uplne jiny zazrok a za jine penize. Odesel, nasel si jineho zubare, ktery mu udelal alternativu na jedno sezeni a za tretinovou cenu.
Je to vse o domluve.
obratili jsme se na pojistovnu, a ta nam pouze potvrdila, ze v prvni rade MUSI lekar nabidnout reseni hrazene pojistovnou a nasledne alternativy (za priplatek). Problem u stomatologu je bohuzel stejny a je tezke najit nekoho, kdo tento postup dodrzuje. Ale pokud se ti zda draha a jeste k tomu ti v pripade dotazu na alternativy rekne, ze alternativu delat nebude a nabidne pouze jedno reseni, tak bych opravdu i s detmi odesla. Ja jsem platila u sebe za bile plomby u stolicek 1200 Kc, takze dat tolik u ditete je opravdu silenstvi.
@linee to se snadno řekne ale hůř provede - my k jinému zubaři odejít nemůžeme, jsme rádi, že jsme sehnali aspoň tu současnou ☹ A zubaři to ví, že jinde neberou a proto si ty ceny můůžou nastavit, jak chtějí. Já jsem obvolala i zubaře v okolí - na vesnici ale tam mi zas řekli, že mají taky plno a výjimečně berou jen přímo z té obce. Připadám si někdy jako rukojmí ☹ Ještě že pro děti máme "normálního " zubaře a platíme u něj opravdu jen za vyžádaný nastandard.
@petkula hm..tak to je tezke. protoze pokud se zeptas (pisemne) na pojistovne a oni ti reknou, ze je to jinak, musis si to se zubarkou vyhadat, ale to pak k nicemu vest nebude, protoze si ji postves proti sobe. Nevim, jaka je, ale znam i pripady, kdy pak zubari davali delsi lhuty na cekani a obecne jsi dostala pocitit, ze jsi sla proti nim:( beru to jako nejhorsi pripad. A nebo si zavolat na pojistovnu, zeptat se a dat zubarce najevo, ze jsi se ptala - muze se treba leknout a zacit se chovat jinak. Ale jak sama pises - zubaru je malo, kvalitnich jeste mene a lidi hodne:(
Pojišťovna proplácí pouze úplný základ, zastaralé postupy, navíc zubaři, pokud chtějí dodržet alespoň nějaký standard péče, ani nepokryje náklady, to je prostě fakt. Buď chodíte k lékaři v důchodovém věku na pojišťovnu, od kterého když odejdete, zjistí vám nový lékař na rtg deset kazů pod výplněmi, nebo chodíte k lékaři, u kterého sice platíte, ale protože na vás měl čas, jsou zuby opravené poctivě. To je, bohužel, realita naší stomatologie. A protože systém neumožňuje doplatky, dopadne to časem tak, že všichni zubaři přejdou na přímé platby a pacienti budou platit vše. To je, jako byste po chirurgovi chtěli, aby v moderní době laparoskopie operoval slepé střevo klasicky skalpelem, jako před 30 lety. Prostě stomatologie jde s dobou a mladí lékaři nechtějí pracovat jako by byl rok 89.
Tak vcera jsem byla jeste u stavajici zubarky, a mam opet dost. Mam na hornich zubech prykyricove korunky. Zvolila jsem nejlevnejsi korunky, u ni za litr, a kdyz jsem ji vcera rekla, ze bych je potrebovala vymenit, rekla ze nemam na ne narok, ze musim uz ty drazsi. Jako fakt sila, no doufam ze to vyjde u te nove zubarky, ptz u tehle se nedoplatim....
@andyasofi změnit zubařku!plomby by měly stát podle množství použitého materiálu, takže malý zoubek, menší množství, mě stály naposledy bílé plomby kolem 1000 Kč jedna, ale malý zoubek musí být levnější logicky, jinak ten amalgan bych si fakt už nedávala, na tom zrovna není dobrý šetřit..neplatí čím dražší zubař, tím kvalitnější, to vůbec není záruka..chce to hledat kvalitního, který ale nerýžuje na pacientech..
@andyasofi btw já mám dobrého zubaře co nekrade, přitom profík, přednáší i na fakultě a má více certifikací..ale je z Prahy..pokud jde o materiály, dává na výběr s tím že doporučí co je dle něj nejlepší..přešel k němu i manžel, páč jeho předchozí byl právě hrozný vydřiduch, přitom to i odflaknul..
Prosím opět o radu 🙂 Včera jsem byla na ošetření - měla jsem citlivou spodní trojku a čtyřku. Na obou jsem měla plomby, paní zubařka říkala, že dle RTG mám pod oběma plombami kazy, takže je odvrtne oba. Během práce mi pak řekla, že u čtyřky byl kaz tak hluboký, že šel až do dřeně a že budeme muset pořešit polokorunku, protože mi tam zůstane jen kousek z původního zubu. Až doddělala práci na obou zubech, tak mi pak jen tak mimochodem sdělila, že mi musela vytáhnout nerv, protože by mě ten zub pak zlobil. To jsem byla trochu překvapená, mám teď mrtvý zub ☹ A je mi divné, že mě předtím zub nebolel, jen byl opravdu trochu citlivý na ledovou vodu. Opravdu je možné, že by tam byl tak hluboký kaz, kvůli kterému by se musel vytáhnout nerv? Nemohla paní zubařka poškodit nerv třeba při vrtání a proto mi ho pak vytáhla? Jsem trochu na rozpacích, co si o tom mám myslet.

Že Vám do té diskuze skáču, aniž bych ji přečetla celou...
Od letošního roku platí, že pokud jste kojící, máte bílou plombu hrazenou pojišťovnou v plné výši 😉