Botičky/bačkůrky na doma pro 14měsíční holčičku. Máte tip?

1leny
21. bře 2021

Krásný den,
mám dotaz ohledně domácí obuvi pro naši holčičku. Malá začala na přelomu února a března chodit (ještě je to taková občas vratká chůze, ale taky už dost zrychluje a o to víc padá🙂). Každopádně od té doby, co začala obcházet nábytek, nám doktorka doporučila pořídit botičky. Protože si nejsem jistá, co je pro dítě v tomhle ohledu nejlepší, šli jsme takovou kombinovanou cestou - koupili jsme klasické bačkůrky RAKy, kožené Frodda na sucháč a zároveň ji i nechávali lítat na boso. Jenže - z bačkůrek už vyrostla a ve froddících mi přijde, že šmajdá, zezadu vidím, jak nemá jednu nožičku narovno jako druhou. Raději bych jí tedy asi koupila klasické bačkůrky, co už měla, jen mám problém s tím, že jim strašně kloužou podrážky. Nemáte někdo tip na nějaké, které mají nějakou neklouzací a nebo třeba i tip na nějakou jinou obuv, co by se hodila na doma a podpořila správný vývoj nožky?
Děkuji a hezký den

nazka
21. bře 2021

@1leny já dávala na radu zkušenějších vždy bačkůrky od Santé. A myslím, že byly dobré.
Jinak mi v poradně dětské obuvi řekli, že botky, až se pustí do prostoru, ne při obcházení nábytku. 🤷‍♀️

vladienka
21. bře 2021

Ak mozem poradit, doma backurky vobec nie su nutne. Radsej protismykove ponozky, nozicky sa najlepsie vyvijaju pri chodzi naboso. Ak by ste nutne chcela nejake backurky, tak postacia obyc kozene capacky

martinau5
21. bře 2021

Nám zase paní doktorka doporučila chodit na boso. Je to nejpřirozenější pro vývoj nohy. Malý měl protiskluzové ponožky a když bylo léto tak úplně bez.

1leny
autor
21. bře 2021

Já právě s těmi botkami už opravdu nevím. Každý říká něco jiného a já už přečetla tolik článků pro a proti, že prostě už nevím, co si z toho vybrat:( Moc vám oběma děkuju, ještě to zvážím.

@nazka U nás v obuvi rvali kamarádce boty hned, jak se její malej zkoušel postavit..😢

@vladienka @martinau5 Já jsem byla právě taky pro, aby chodila na boso, ale zas jsem četla, že to není dobré, když jsou lina a plovoučky, že na tom rovném povrchu je to spíš na škodu:( No a doktorka doporučila boty, aby byl zpevněný kotník :(

pe_tu_ss_ka
21. bře 2021

@1leny boty určitě až když min 2 měsíce chodí, a nevyvažuje v prostoru rukama.. jinak my dávali kožené capáčky, protože máme chladno od podlahy a ponožky si sundaval..

crutela
21. bře 2021

Nám bylo doporučeno na boso 🙂
Vubev bych backůrky nedavala, ma to i svou logiku 😉

martinau5
21. bře 2021

@1leny tak to s těmi rovnými povrchy slyším poprvé. Co je na nich špatného?
Jinak k tomu zpevněnému kotníku... dle mě je to špatně. Sice nejsem v tomto oboru vzdělaná, ale z vlastních zkušeností, kdy jsem hrála závodně basketbal a měla jsem kotníkové boty, tak pak jsem měla ,,vratké” kotníky. Protože vazy nemusely pracovat a povolovaly. Proto jsem musela posilovat, aby byly pevné. To samé po úrazu. Tejpy a ortézy musely co nejdřív pryč, aby si kotník ,,nezvykl”. Tak asi tak ke zpevněným kotníkům z pohledu vysloužilé basketbalistky, která měla snad za 20 let basketbalové kariéry 10 výronů, každý prst naražený nebo vykloubený a jednou naštípnuté zápěstí. A kolena jsou kapitola sama o sobě.

jjasmina
21. bře 2021

Na doma bych taky nekupovala, zbytečné

95newmommy2020
21. bře 2021

Ahojky, chodíme na fyzio. Tam mi říkala nechat nejlépe na boso. No máme docela ledovou podlahu. :D Tak to stídám s ponožkama nebo punčochama. Už aby bylo teplo!

janina228
21. bře 2021

@1leny ahoj, kupuju bf bačkůrky nebo jak už někdo zmiňoval - protiskluzové ponožky.. starší měla ráda botky Attipas, mladší je zahazovala..ve finále teď bačkůrky děti stejně vůbec nenosí (já sama bačkory na nohách dlouhodobě nesnesu😂)

areh
21. bře 2021

@1leny máme rovné tvrdé podlahy a to se na boso chodit nedoporučuje. Něco jiného je koberec. Doma jsem dávala kožené capačky. Syn v nich chodil pěkně. Treba protiskluzové ponožky se mu vysvlekaly a stejně se smekaly. Bačkůrky jsem pořizovala až později. Mám ráda od Fare 😉

laloogrey
21. bře 2021

My doma máme lino a koberec. Dcera má též 14 měsíců a lítá tu jen v protiskluzových ponožkách. V nejbližší době ani nemám v plánu ještě bačkůrky kupovat.

1leny
autor
21. bře 2021

Ok, tak my tedy asi taky vsadíme na protiskluzové fusky zatím. Je to pro nás ta nejjednodušší varianta. A nemáte prosím tip, jestli se teď dají někde sehnat (v drogerii nebo tak někde?) nebo musím odněkud objednat?

keksik002
21. bře 2021

@1leny u nas zase rhb doporucili bosky nebo v ponozkach.. Botky na ven a doma az s nastuoem do skolky, driv nee

zelenaesmolda
21. bře 2021

@1leny na doma se backurky nosit nemaji

tynka9
21. bře 2021

Nám rehabka doporucovala co nejvic volnou nožku. Aby svaly kolem kotníku mohly pořádně posílit, stejně jako klenba, tak na to musí mít prostor. Pokud je hnedka upoutáme do pevné botky, tak je to dost pasivní. Ale přiznávám, že v BF zatím nejedeme (děti mám přes 3 roky a necelé 2). Ze začátku jsem hodně dávala capáčky, i venku na zahradě, nebo behali na boso, pak nějaké měkčí botky, do lesa teď, když už jsou starší, tak klidně “pohorky”. Dávám podle počasí, místa kam jdeme... doma běhají na boso. Ráda bych jim teď pořídila celoroční BF, ale nemám v blízkosti moc kde vyzkoušet, objednávat na slepo se mi moc nechce a s uzavřením okresu, no, uvidíme, jestli se povede.

dobevacka
21. bře 2021

Holky prosím, přidávám se s dotazem. Dávám malé na doma protiskluzové ponožky z Lindexu, ale naposledy jsem si všimla, že má ty kolečka úplně vytlačené do nožičky. Moc se mi to nelíbí, ale raději se zeptám - to je v pořádku? A pokud ne, doporučíte mi prosím jinou značku?

malanoha
21. bře 2021

Nas prcek zatim leze po ctyrech a obchazi nabytek a ma mekke kozene capacky. Jsou super, neklouzou, nepadaji ponozky. Az bude vylozene chodit, dostane pevnější klasicke backurky s podrazkou. U prvniho ditete jsme to meli taky tak. Na tema dětské boty je na internetu vsude tolik protichůdnych informaci, ze to ani nectu a řídím se vlastni intuici...

jana_zofie
21. bře 2021

@1leny mame befado a za me super. Mekka podrazka, neklouzou a zapinani neni na suchac, ale na sponu (takovou tu sklapeci), takze jdou lehce zapnout, ale dcera si je tak jednoduse nesunda. Zpevneny kotnik za me ano, ale beru to jen z toho co jsem cetla. A dcera je miluje. Kdyz je nema tak za mnou s nima chodi a chce je na nohy :D

andelka
21. bře 2021

@dobevacka můj nosí doma taky s protiskluzem, od podzimu a otlačené nikdy nic neměl. Máme ponožky z Kik a z Decathlonu.

@jana_zofie u Befado je trochu potíž špička. Většině dětí nekopíruje jejich nohu. Jinak tohle zapínání je fajn, též jsem to preferovala u starších dětí.

andelka
21. bře 2021

Na doma bych nedávala nic. Jen ponožky. Na ven kožené capáčky. Kotník by měl být volný,takže botičky lepší pak nízké, aby se mohly svaly posilovat a neomezoval se pohyb.
Mně začal malý chodit před necelým rokem, první botky měl na ven capáčky kožené, v květnu sandálky Fare bare a na míru šité látkové capáčky na léto.
Je spousta dobrých capáčku ( pozor na vhodný tvar špičky a na gumičku kolem kotníku) a boticek pro první krůčky. Ale je potřeba změřit nožku a zjistit vhodný tvar.

jipe
22. bře 2021

pokud máte chladno od podlahy, tak kožené capáčky.. noha musí mít možnost pracovat a posilovat, zpevněný kotník u dítěte je jako sádra u dospělého. Pokud se bojíš jednotvárného povrchu, tak vyrob sensomotorický kobereček nebo kup podlahy muffik

laloogrey
23. bře 2021

@dobevacka No, naše Kačenka má protiskluzové pořád a nikdy neměla nic na nožičce otlačeného... Kupuju protiskluzové ponožky v Lidlu a jsem s nima maximálně spokojená. A stojí pár kaček...

dobevacka
24. bře 2021

@laloogrey díky za tip. Kouknu na eshop 🙂

1leny
autor
24. dub 2021

Ahoj holky, moc děkuji za rady, co jste mi tu daly ohledně bačkůrek🙂 Teď bych měla ještě jeden dotaz - malákonečně chodí "pořádně", takže už občas vyrážíme na prochajdy ven i bez kočárku. Zatím to zvládala s botkama Froddo Prewalkers, ale ráda bych jí už asi pořídila nějaké botky. Můžete mě zase nasměrovat? Má trochu vyšší nárt.Dívala jsem se a zatím se mi docela líbí kompromisní botky D.D.step. Doporučily byste je i máte ještě nějaký jiný tip? Děkuji moc! :*

andelka
24. dub 2021

@1leny záleží na nožičce. Dd step bych viděla na řadu 070.

makovice88
24. dub 2021

@1leny Doporucuji navstivit nejakou prodejnu s BF obuvi a zkusit primo na miste. Zalezi, jakou ma nohu tvarem, pak na delce a sirce. My vyzkousely asi 15 paru, nez jedny opravdu sedly...predtim jsem objednavala pres net, ale i kdyz jsem merila jak diva, nakonec ji ne uplne byly, hlavne v pate.