Jak účinně odstranit plíseň z dětského oblečení?
Ahoj holky, nejraději bych si dala pár facek. Pro dobrotu na žebrotu se říká a tak jsem si to vyzkoušela. Kamarádka samoživitelka, která už není s otcem svého dítěte. Chodí po brigádách. Kupuje levné věci na úkor kvality. Bylo mi ji líto už když po narození dítěte zůstala téměř sama a tak jsem jí nabídla oblečení po našem dítěti. Naprosto normálně jsem ji řekla, že jí je půjčím a na oplátku bych ráda, aby je vrátila použitelné pro naše případné další dítě. Otěhotněla jsem a neřešila nic, protože oblečky přeci mám. Když mi je konečně vrátila, málem jsem se rozbrečela. Špinavý, zničený,, sražený, vytahaný, hrůza. Pokud si něco půjčím, chovám se k tomu slušně snad ne?! Jsem velmi chápavý a tolerantní člověk. Plínka neudrží obsah, při krmení jídlo upadne, stane se. Tohle?! Špinavý od jídla, ale celé bodyčko od hrudníku po zapínání. Jedno vytahané do šířky, druhé sražené. Když porovnám s těmi co jsem půjčit nechtěla, je o velikost menší nebo o třetinu širší. Na dně krabice, cca v posledních deseti centimetrech byla plíseň. Zelená, žlutá, černá. Příšerný smrad. Strašně mě mrzí, když na to koukám. Říkám si, jak z pomoci pro druhé vzniklo toto. Půjčila jsem většinu do roku. Pro další velikost si měla přijet. Psala jsem jí, ať se ozve až dorazí domů. V jakém stavu oblečení je atd. Na to mi odepsala "ale jdi ty, není možný". Od té doby se neozvala. Nekomunikuje, telefon nezvedá. Mám vztek! V dobré víře pomoci jsem chtěla někomu ulehčit život a takto se mi to vrátilo. Co s tím? Vyhodit? Vyprat, v čem? Bude plesnivé oblečení po vyprání bezpečné? Četla jsem, jak není jednoduché, ba i nemožné se zbavit plísně z oblečení. Poraďte, jsem z toho ani nevím jaká už. Že si za to můžu sama vím, jen jsem chtěla pomoct.
Veci, ktere mi nevadily pujcit jsem pujcila, ty top si nechala co kdyby (dalsi ditko bylo v planu), nepocitala jsem s tim, ze se vrati vse. Nejvic mne mrzel kabatek pro cca rocni dítě, ten uz se mi nevratil.. pritom to jde znicit dost tezko.. ale překvapivě ty top krasne schovane kousky, co melo mimco fakt jen parkrat byly hodne flekate, fleky vylezly po 3 letech a byly to pravděpodobně od olejicku. Uz jsem to nevyprala. Takze plisen je blba, to ano, pravděpodobně to je ale i skladovanim.

@klokanka31 mrkev obaahuje betakaroten - ten je rozpustny v tucích. Mrkev vyperes bez problemu.