icon

Jak účinně odstranit plíseň z dětského oblečení?

10. lis 2022

Ahoj holky, nejraději bych si dala pár facek. Pro dobrotu na žebrotu se říká a tak jsem si to vyzkoušela. Kamarádka samoživitelka, která už není s otcem svého dítěte. Chodí po brigádách. Kupuje levné věci na úkor kvality. Bylo mi ji líto už když po narození dítěte zůstala téměř sama a tak jsem jí nabídla oblečení po našem dítěti. Naprosto normálně jsem ji řekla, že jí je půjčím a na oplátku bych ráda, aby je vrátila použitelné pro naše případné další dítě. Otěhotněla jsem a neřešila nic, protože oblečky přeci mám. Když mi je konečně vrátila, málem jsem se rozbrečela. Špinavý, zničený,, sražený, vytahaný, hrůza. Pokud si něco půjčím, chovám se k tomu slušně snad ne?! Jsem velmi chápavý a tolerantní člověk. Plínka neudrží obsah, při krmení jídlo upadne, stane se. Tohle?! Špinavý od jídla, ale celé bodyčko od hrudníku po zapínání. Jedno vytahané do šířky, druhé sražené. Když porovnám s těmi co jsem půjčit nechtěla, je o velikost menší nebo o třetinu širší. Na dně krabice, cca v posledních deseti centimetrech byla plíseň. Zelená, žlutá, černá. Příšerný smrad. Strašně mě mrzí, když na to koukám. Říkám si, jak z pomoci pro druhé vzniklo toto. Půjčila jsem většinu do roku. Pro další velikost si měla přijet. Psala jsem jí, ať se ozve až dorazí domů. V jakém stavu oblečení je atd. Na to mi odepsala "ale jdi ty, není možný". Od té doby se neozvala. Nekomunikuje, telefon nezvedá. Mám vztek! V dobré víře pomoci jsem chtěla někomu ulehčit život a takto se mi to vrátilo. Co s tím? Vyhodit? Vyprat, v čem? Bude plesnivé oblečení po vyprání bezpečné? Četla jsem, jak není jednoduché, ba i nemožné se zbavit plísně z oblečení. Poraďte, jsem z toho ani nevím jaká už. Že si za to můžu sama vím, jen jsem chtěla pomoct.

Strana
z4
martiniquest
11. lis 2022

@sudylichozrout Bolonska omacka je dvoufazovy proces. Nejdriv odmastit jarem, vyprat, zbytek vybelis na slunku. Nenavidim fleky a nesnesu je na nicem. Kdyz si najdes system, jde to snadno. Staci zakladni znalosti z chemie 😎

krisstina93
11. lis 2022

@somalicats tak my na 90% výletů nemáme umyvadlo, někde na horách nebo v lese fakt prát nebudu :D nebo mi dojde dítě špinavé ze školky, tříletý se pravidelně poleva polévkou, pak třeba taková rajská po pár hodinách ve školce jde fakt krásně vyprat no :D prostě neřeším, oblečení beru jako spotřební zboží, nepůjčuju si ho a když ho někdo zničí, tak se nehroutim, holt flekate unosi doma a do společnosti mám pár kousků bokem co se běžně nenosí, aby to vydrželo slušné :D

marcicek84
11. lis 2022

@somalicats nejsi ale nemas toho tolik,abys vlacela mokry hadry,kdyz tech veci pro dite je docela dost a jsou oblasti,kde ten potok po ceste proste netece,takze tak...a nevidjm asi smysl v tom mit vsechno namoceny,ze flek,mi ten zminovany wanish teda nic nevybelil ani neobatikoval,takze je to pro me rozhodne lepsi volba nez si hrat na pradlenku a neustale decko prevlikat pri sebemensim prsknuti a machat to ve vode...a pritom svete div se s flekama nechodime...ja teda flekatim bryndaky a ty pak po tech odbobich frflacich rovnou vyhazuju...

antoinet
11. lis 2022

@zuzkasim mám úplně stejnou zkušenost. Oblečení jsem si schovávala pro druhé a třetí dítě, uložila jsem ho čisté a po 2 letech vytáhla s fleky 😢

martinka_33
11. lis 2022

@marcicek84 mně už to pár kousků vybělilo 😅 asi to tam stříkám blbě 😀

martiniquest
11. lis 2022

@martinka_33 Strikam vanish na ruzne fleky a dvakrat mi odbarvil obleceni z HM. Z jineho shopu ne

pavlinar
11. lis 2022

Myslim si, ze zakladatelka neresi nejake drobne flicky, ale vylozene znicene obleceni + podivnou nekomunikaci potom. To dite pul roku jen lezi a je na mliku.. Ja se teda priznam, ze obleceni jsem moc neresila, s tim, ze je to jen blby obleceni. A presto se neblizi tomu popisovanemu stavu 😳 ovsem zlucove mydlo byl zaklad vseho. jako samozivitelka bych nejspis byla rada za pomoc a o to vic pouzivala brindaky (rozumej latkovou plenu, pac klasicky brindak na prd).
Ale dik. Asi jsem se celkem podcenovala, kdyz pro me neni normalka "zablity" bodycko od krku po rozkrok+prolezle plisni 👍

martinka_33
11. lis 2022

@martiniquest jo takze je to barvou ne vanishem? A ja si řikala, co bylo jinak nez jindy, ze nekdy se mi to nestalo...

prejeta_zaba
11. lis 2022

My máme rodinnou zásobu, u rodičů na půdě je několik krabic věcí a bere si nás tam asi 5 z rodiny. Je to mix, jak Pepco, tak nějaký Next a kvalitnější kousky. Zajímavé je, že to přežilo snad 7 dětí, v dnešní době se dá vyprat prakticky všechno, stačí použít mozek. A ne, fakt děti nesedí na gauči. Samozřejmě pár kousků padne, s tím se počítá...ale pak přišla další z rodiny a nestačila jsem se divit. Vrácené kousky evidentně ani pračku neviděly, sežmolkované, poblité, smradlavé. No hanba by mě fackovala tím i vytřít zem. 🤦‍♀️A bez mrknutí oka. Ostatní se s tím žehlime, předpíráme fleky, aby oblečení bylo pěkné a někdo takhle no. Tak jsem si odtud sesbírala své věci a naposled jsem je dávala jen tak z dobré vůle. 😡 Přitom stačí říct pardon, tohle a tohle se mi nepodařilo vyprat... Ale když je někdo čuně. 🤷‍♀️

martiniquest
11. lis 2022

@martinka_33 ano, je to barvou. Vyzkouseno na desitkach kusu obleceni

martiniquest
11. lis 2022

@prejeta_zaba Presne tak. Ale ono je to o celkovem pristupu. Nekdo povazuje fleky za standard. Staci se podivat na Vinted a clovek si udela obrazek. Ja mam po detech veci ve stavu, ze jich valnou cast jeste prodam. Tak 15-20 % veci leti do kose (nevypratelny flek - treba na banan jsem jeste neprisla, diry...), 40 % podaruji kamaradkam (ktere se mnohdy divi, proc jim davam veci v krasnem stavu a nic za ne nechci) a zbytek prodam, kdy vetsinu prodam vse v radu dnu.

prejeta_zaba
11. lis 2022

@martiniquest i kdyby někomu to oblečení zplesnivělo, jako budiž, může se stát ledacos. Ale snad slušný člověk se podívá, v jakém stavu to vrací (a v takovém to ani nevrací), přizná se a omluví se. A ne dělat, že nic. 🤦‍♀️

somalicats
11. lis 2022

@marcicek84 Já reagovala na to, že v lese není voda. Když je nejhůř, nepohrdneš ani tím potokem. Já jsem zvyklá s dětmi trajdat od mimin, loni jsem v létě se čtyřmi kousky například prolezla svá stará známá místa v Krkonoších (nejmladší byly 3 měsíce, čtvrté tak rok a 3 měsíce, manžel byl tou dobou v nemocnici, takže jsem na to byla navíc sama), a už jsem zvyklá být vybavená na vše. Když se Ti dítě v lese prokadí, tak to vyřešit musíš, to nepočká, až dojdeš domů.
Co se bryndáků týče, na ty výlety s sebou vozím jednorázové - to člověk vyhodí a netahá... A je klid. Prostě kdo chce, najde způsoby, kdo nechce, hledá důvody, proč to či ono nejde.

somalicats
11. lis 2022

@sudylichozrout Tak my máme dům cat friendly, já žiju u svých koček už přes 40 let 😀, teď k těm našim dvěma dospělákům přibyla 3 koťata, která jsem vypiplala coby nalezence vyhozené hned po narození na ulici. Děti mi je zakázaly rozdat a upřímně - ani se mi nechtělo, když jsem se s nima tak piplala. Takže teď máme doma ještě o 3 děti víc 😀

martiniquest
11. lis 2022

@prejeta_zaba jo, souhlasim. Me by hamba fackovala, prisla bych s omluvou a minimalne flaskou vina.

klokanka31
11. lis 2022

@somalicats Já znám několik lesů ale ani v jednom potok neteče 🤔

veruuu_kubesovic
11. lis 2022

Já nechápu, proč jsi věci rovnou nedala, půjčovat a chtít je vrátit v perfektním stavu, mi přijde jaksi nelogické, aby se pak maminka pujcenych veci hroutila z každého odrihnuti a nedejbože příkrmy, že to nedá dolu a mám to vrátit? U miminkovskych věci to fakt ne...

jjasmina
12. lis 2022

Kupuji obleceni levné, takže když to mala donosi, dávám to jiné mamince zdarma už. Ty si s tím mohla počítat teda no. Aspon ses poučila

somalicats
12. lis 2022

@klokanka31 Já znám spoustu lesů a potoky tam jsou 😉

prejeta_zaba
12. lis 2022

@veruuu_kubesovic perfektní stav a oblečení odzhora dolů zabryndané a plesnivé je rozdíl, nemyslíš? Jako kompletně zničit oblečení s dnešními pracími prášky mi přijde prakticky nemožné. Ale když je někdo bezohledný a tohle mu přijde v pořádku, tak se pak není o čem bavit. 🙈 Nebo vy veškeré oblečení po dětech místo praní vyhazujete? Mně se po třech dětech podařilo totálně zničit možná 2 kousky oblečení. A ne, neletím hned s každým pidi flíčkem pro Vanish. Normálně vyperu, nechám uschnout, vyžehlím. Ale chápu, že když to někdo nechá zatuchlé v koutě 14 dní, pak strčí všechny barvy na 60° a neproschlé naháže do skříně, že se to zapírá a plesniví. 🤷‍♀️

somalicats
12. lis 2022

@veruuu_kubesovic Psala, že je chtěla vrátit v použitelném stavu. To plesnivé oblečení, sražené oblečení apod. fakt není, to se na mě nezlob.

klokanka31
12. lis 2022

@prejeta_zaba Tobě se nestalo aby se ti dítě zašpinilo např. mrkvi? To můžeš honem prát ve studené vodě + v pračce, a stejně ti to nepustí.

somalicats
12. lis 2022

@klokanka31 Věř tomu, že pustí. Jediné odolnější fleky jsou od banánu, ten jak člověk nezapere hned, tak to tam zůstane.

bertik20
12. lis 2022

Já už nic nepůjčuji a sama si také nepůjčuji. Zapůjčila jsem bývalé přítelkyni bráchy autosedačku na malýho, už jsem ji neviděla🙈 postýlku vrátila plesnivou, vaničku se super černým pruhem a chlupy....
Kamarádce jsem půjčila fusak, táhla jsem to z ní 2 roky a nakonec přivezla 3, že neví který to byl a ať si je nechám🤦
Takže si vše už jen kupuji z druhé ruky a zase to posílám dál

klokanka31
12. lis 2022

@somalicats Tak mě nepustilo. Jako menší flíčky jo, když se to slunilo na sluníčku dva dny. Ale větší fleky ne, to šlo do popelnice.

fire85
12. lis 2022

@marcicek84 co je normal obchod? Všechno se to sije v cine akorát třeba v takku nebo CA si na to prirazi víc

therenka
12. lis 2022

Plesnivé bych určitě vyhodila. To bych měla strach, že se nevypere.
Jestli bys chtěla nějaké oblečení, mám tu dost věcí “do růžova” a něco velikostně pod 1rok i na chlapečka. Klidně dám jen za nějakou minimální částku, nechce se mi to jednotlivě fotit, tak budu ráda, když najdou u někoho hodného využití.

lvl16
12. lis 2022

Já to udělala tak, že jsem půjčila dál jen ty věci, na kterých mi nezáleželo. I jsem kamarádce řekla, že kdyby se něco zničilo, tak ať to klidně vyhodí a netrápí se tím. Popravdě jsem čekala, že 2 děti jsou maximum, co oblečky vydrží 🙂.
Co by mě mrzelo hodně, je ovšem přístup kamarádky. Chápu, že to mohla blbě uskladnit, ale na místě by byla minimálně omluva a čokoláda. Tvoje rozčarování chápu :(.

prejeta_zaba
12. lis 2022

@klokanka31 Tak jasně, že stalo. Jednak to stačí namydlit jádrovým mýdlem a vysušit na sluníčku. A druhak, že se zapiplá pár bodýček ještě neznamená, že zničíš komplet výbavičku,ne?

marcicek84
12. lis 2022

@fire85 ale kdyz se kouknes na ten material a nebo jeho tloustku,tak fakt nekter imti i jedno dit eprochodi a prodiravi,jak je to tenke,v tom normal obchodu to je pevnejsi,neni to jak sitka...

Strana
z4