Postýlka s ohrádkou vs. ohrádka. Máte tip?

10. led 2022

Ahoj holky,
mám půlročního raracha a sháním postýlku s ohrádkou. Moje představa byla taková, že by šlo o buď větší postýlku, která jde různě polohovat, aby to přes den byla i ohrádka na hraní, ale jak se koukám po netu, mají buď ohrádky, který jsou větší a nebo jen postýlky s ohrádkou, kde ale asi není moc prostoru, aby se tam vyblbnul i přes den a mohl se třeba trochu plazit. Navíc máme menší byt, takže mít oboje bychom asi nezvládli. Máte tip na nějakou postýlku, která jde takhle upravovat a dejme tomu, že by sloužila i na nějaký chvíle i jako ohrádka a prcek nebyl moc omezenej? Teď v postýlce se maximálně pretoci na bříško a víc tam nedá. Nemám v plánu ho tam nechávat hodiny, ale ráda bych našla nějaký postýlko ohrádkový kompromis i když bude už pak větší a bude potřeba, aby se tam chvíli vyblbnul. Moc díky.🙂

merope
10. led 2022

Spíše se připrav na to, že budeš muset zabezpečit nějakou konkrétní místnost. Obecně se ohrádky dost nedoporučují - kvůli psychomotorickému vývoji. A pokud jde o chvilku, stačí bohatě obyčejná postýlka. Jsou i o maličko větší, pokud budeš pořizovat, tak doporučuji tu a s možností vytáhnout "šprušle", aby si dítě vylézalo samo. My měli kolíbku, z ní tuším v 7 měsících korigovaně (nedonošenec, reálně 9 měsíců, ale narodil se o 2 měsíce dřív) byl schopen vypadnout, protože v ní začal stát. Tak šel do postýlky a neskutečně brzo byl schopen vylézt i z ní, když měl silnou motivaci - třeba že jsem ho tam odložila a potřebovala na chvíli dělat něco, kde nemohl být nebo že se probudil a já tam nebyla. A jako vylézal samozřejmě po hlavě a přímo na zem. Takže pak když byl v postýlce, jsem ji přirážela až k mé posteli a učila ho, že nemá jít nejkratší cestou ke dveřím, ale přes postel 🙂. Ohrádka je fakt max do roka a stejně mám pocit, že pak rodiče svádí do ní dávat dítě víc než je třeba - a tak nemá tolik "nalezeno", příliš brzo si stoupá a chodí "kolem ohrádky", neposílí záda může z toho mít slušné problémy (bohužel vidím v okolí, kdy takhle kvůli "studené zemi" měli dítě v ohrádce, teď jí doktoři řekli, že se zdá, že ta motorika už se prostě nespraví - jako jo, denním cvičením by to asi šlo, ale je to zbytečné a kupa práce, to je líp tomu dát ten čas u kojence). Dokonce mně se neuroložka po pár minutách návštěvy ptala, zda doma nemáme klouzavé podlahy, že malý leze, jako by byl zvyklý, že mu to klouže - a všude jsme dávali koberce. Lezl 5 měsíců, pak se rozchodil a velmi rychle i běhal, lezl jak orangutan všude. Fakt jen doporučuji dát dítěti na to lezeni dost prostoru.

konidana
10. led 2022

postylka fungovala jako ohradka ani ne do roka, ze jsem tam ditko mohla dat na par minut, jinak bylo od cca 3 nebo 4 mesicu casto na zemi. V pulroce lezly jak motorove mysi😅. V roce a pul uz byly schopne vylezt z postylky a ohradku by daly taky😅. V malem byte by nam jen prekazela.

autor
11. led 2022

@merope to je dobrej point, i s tím vývojem. Díky. Tak já poridim proste postýlku a pak se zaměřim spis na to, aby přežil par minut o samotě.🙂 díky.🙂

michaela666
11. led 2022

Souhlasím s @merope ohrádka není nejlepší řešení. I pediatra mi radila nechat volnost pohybu. Když jsem něco potřebovala udělat šla malá na nezbytně nutnou dobu do cestovní postýlky. Jinak jsme zabezpečili všechny zásuvky, skříňky a šuplíky a nechali jí volný pohyb po místnosti. Byla spokojená, vždycky na mě viděla, mohla kam chce a nemrčela, když jsem se jí chvilku nevěnovala. Teď v roce využívám houpačku pro nejmenší děti, kterou máme mezi kuchyní a obývákem. Když vařím je to super, děláme blbiny a neplete se mi pod nohy.