Židle pro dítě - ergonomie. Je to v pořádku?

2veverka
10. říj 2023

Maminky,
ráda bych se poradila ohledně ergonomie u pracovní židle pro syna (14 let). Z rostoucí židle už nám nějak vyrostl... Koukala jsem v IKEA na tyto typy a ptám se: jsou podle vás ok z hlediska ergonomie? Nebo v této cenové relaci nejde ergonomii skutečně pořešit? Díky!

https://www.ikea.com/cz/cs/p/baltsar-otocna-zid...
https://www.ikea.com/cz/cs/p/langfjaell-konfere...

cilkat
11. říj 2023

Ahoj. Asi ti poradí někdo lépe, ale mě ten první typ přijde dost nepohodlný. U toho druhého mi přijde divný poměr délky sedáku a délky opěradla, ale jinak za mě lepší.
Nakolik je to fakt "ergo" hm... kolik času dítě na té židli stráví? A kolik času na ní stráví v nějkaé "základní" pozici? ... protože jediný, u čeho sedím na židli je stolní PC a u toho se stejně opírám dopředu rukama o klávesnici, že.

krisstina93
11. říj 2023

První se mi zda úplně nevhodná, hele musí si to sam zkusit, sednout si, jestli dosáhne pohodlne nohama na zem atak. Taky záleží kolik času na te židli bude trávit, na rychle napsání úkolů bude ok asi obojí, pokud sedi hodiny u počítače, tak bych hledala spis třeba nějakou herní židli/ křeslo.

2veverka
autor
11. říj 2023

@cilkat
@krisstina93 Holky, ale faktem je, že i ta první je tvarově hodně podobná jedné ikonické židli typu vajíčko a je pokládána za super pohodlnou. Čemu říkáš prosím tě herní židle? Mně doporučoval ortoped jednu super židli vyvažovací apod., ale 20 tisíc za židli pro jedno dítě nedám...

fire85
11. říj 2023

Mě se zdají obe nevhodný, je to spíš na paradu, ergo podle me není ani jedna.

2veverka
autor
11. říj 2023

@fire85 A jakou bys tedy volila ergo, aby nestála majlant? Mně designérka doporučila vybírat z IKEA s tím, že židle problém zad stejně nevyřeší. A recenze zákazníků jsou dobré. Navíc potřebuju židli výhledově pro 3 děti. Co se ti tedy jeví jako dobrý poměr - cena kvalita u pracovní židle prosím?

cilkat
11. říj 2023

Upřímně, volila bych klasickou, rovnou zidli s polstrovanym sedákem. Protože všechny tyhle "lepší " židle mají vlastně přednastavenou pozici, ve které na ni sedět. Ta pozice může být ta "nejméně náročná ", ale stale za předpokladu, že židle vlastně dobře kopiruje tělo, což u dítěte, které ještě roste, bude platit tak půl roku. A až se tělo tou pozicí unaví, tak mu tahle židle vlastně nedovolí zvolit jinou. Což ta normální, rovná, ano. Takže já bych fakt volila spíš úplně jednoduchou židli a pak k ní možnost třeba presednout na sedací vak, gymnastický balón, gauč, podlahu (koberec) houpací síť....

2veverka
autor
11. říj 2023

@cilkata a myslíš klasickou dřevěnou židli? Já si totiž vzpomínám na svůj kladný vztah k židli na kolečkách, v letech biflovani na gymplu to bylo relaxační...

2veverka
autor
11. říj 2023

@cilkat ale sedací vak mě už dříve zaujal - ale není to pak jen takový lapač prachu? Pokojík moc velký nemáme.

krisstina93
11. říj 2023

@2veverka si zadej do googlu herní zidle, oni se daji různě polohovat, obyc sezenes za 2 tisíce. Jsou prave dobry na to, když clovek sedi půl dne u počítače, nastavis si sklon opěradla, mas operky pod ruce, nastavis si opěradlo za hlavou, pod bedra apod. Za mě je top teda rostoucí, ale nevím jak je syn velký, ze už je na nej mala, my mame do 80kg a je pohodlná i pro mě jako dospělou osobu.

2veverka
autor
11. říj 2023

@krisstina93 můžeš mi prosím ukázat, kterou židli máte? My máme typ Stokke, ale už to není únosný...

krisstina93
11. říj 2023

@2veverka mame my baby lou, to bude podobne. Asi bude tvůj syn už mnohem mohutnější než třeba já, mě se na ni sedi moc příjemně.

cilkat
11. říj 2023

@2veverka Je taky otázka, kolik toho biflování počítáš, že bude dělat u stolu ... já třeba u stolu dělala jen věci, kdy bylo třeba psát. Jinak jsem seděla na posteli nebo na svém oblíbeném plyšovém medvědovi (defakto takový sedací vak, že) ... jako... točící židle je super jako relax na točení, ale pro mě ne při práci - tam mě točení vlastně ruší a vyhovovala mi klasická, čtyřnohá židle.
Ale je to i o senzorickém nastavení dítěte a tak. ... Je mu 14, to už je docela hodně. Asi bych chvíli sledovala jeho pohybové zvyky při pohybu po pokoji... a pak s ním jeho představy o židli probrala.

fire85
12. říj 2023

@2veverka ja nevím asi nějakou takovou tu herní, jako k počítači?do židle bych asi investovala, kolem 3000 už se koupí nějaká lepší snad

katkakrejsek
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
zekrt
14. pro 2023

My jsme koupili meyer, mají různé a dobře nastavitelné, vybrali jsme model actikid. Herní křesla jsem teď viděla na prodejně czc.cz a překvapilo mě, že měli i malé dětské.

jamalka23
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
katkakrejsek
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
jamalka23
Odpověď byla odstraněná
Zobraz