icon

Kritika rodiny na jméno pro miminko. Měli bychom ji ignorovat?

2. zář 2026

Ahoj, vybrali jsme pro miminko jméno, které se nám s mužem líbí. Jenže jakmile jsme ho řekli rodině, začaly komentáře. Že se tak jmenuje sousedův pes, že je moc obyčejné a že se k příjmení moc nehodí...
Teď mě to úplně rozhodilo, i když předtím jsem z něj měla dobrý pocit. Nechci vybírat jméno podle rodiny, ale od té doby to mám pořád v hlavě...

Nechat si ho a neřešit okolí, nebo je blbost dát dítěti jméno, na které má rodina hned takové reakce?
Díky.

Strana
z2
zuzkasim
2. zář 2026

A proto jsme nikomu nic dopředu neříkali. Jedno z dětí mělo pracovní název Heřman, tchyně byla nejdřív zděšená, ale pak si zvykla, fakt věřila, že ho dáme 🤣 Nedali.

klokanka31
2. zář 2026

@anonym_autor Nenechte si do toho kecat a dejte si co vy chcete. My budeme dávat Mikuláše. Většině lidí se to moc líbí, a komu ne, jeho problém 🤷‍♀️

lis6
2. zář 2026
@zuzkasim

A proto jsme nikomu nic dopředu neříkali. Jedno z dětí mělo pracovní název Heřman, tchyně byla nejdřív zděšená, ale pak si zvykla, fakt věřila, že ho dáme 🤣 Nedali.

@zuzkasim my měli Polykarpa a Květomila

areh
2. zář 2026

Jména jsem předem neříkala. Po narození mimča bude jméno všem jedno a komu ne, ať si trhne 🙃 Jestli jste s mužem domluveni, tak se ho držte. Je to vaše dítě, nikoho jiného. Nepochybuje ❤️

kakba
2. zář 2026

Ty mas dite s rodinou nebo se svym muzem? Tak co resis.

eldoradoh
2. zář 2026

Opravdu je nejlepší jméno dopředu neříkat. Po porodu, až je miminko na světě si už snad nikdo netroufne mít hloupé komentáře a připomínky.

anonym_5ceabb
2. zář 2026

U nás měli problém s Emmou místo Emy a nad jménem Thea, kdyby druhé dítko byla dívka, úplně protáčeli panenky. A víš co? Šlo to jedním uchem tam a druhým ven, vůbec se mě tyto kecy nedotýkaly. Naše dítě, naše rozhodnutí.

drep
3. zář 2026

Mé mámě se taky nelíbilo vybrané jméno a rozhodně se to nerozpakovala furt opakovat. Asertivně jsem jí řekla, že jméno vybíráme my a nám se líbí a dál jsem ji ignorovala.

lauriak
3. zář 2026

Proto jsem jmena nikomu nerikala. Dozvedeli se po porodu a byli spokojeni.

zmrzlinka
3. zář 2026

A jaké je to jméno? U nás byl tchán chvíli uraženej,že se syn nebude jmenovat po něm a po manželovi .Ale to mi bylo tak nějak jedno.

kakba
3. zář 2026
@zmrzlinka

A jaké je to jméno? U nás byl tchán chvíli uraženej,že se syn nebude jmenovat po něm a po manželovi .Ale to mi bylo tak nějak jedno.

@zmrzlinka ježiš, tohle je taková blbost.

mabs
3. zář 2026
@eldoradoh

Opravdu je nejlepší jméno dopředu neříkat. Po porodu, až je miminko na světě si už snad nikdo netroufne mít hloupé komentáře a připomínky.

@eldoradoh věř mi, že troufne 🤦

eldoradoh
3. zář 2026
@mabs

@eldoradoh věř mi, že troufne 🤦

@mabs tak je to korunovaný blb.. ještě větší, než když někdo komentuje předvybrané jméno ještě v těhotenství

lis6
3. zář 2026

Já chápu, že to ale člověka znejistí, taky jsem měla období, kdy bylo dítěti asi rok a půl, kdy jsem di říkala co jsme mu to udělali, ale teď už jsem naprosto spokojená. Já bych začla mlžit a vymyslela si fakt příšerný jméno a řekla bych, že jsme si to rozmyslely. A sama přemýšlela, jestli se mi jméno líbí a vymýšlela, jak budu malému říkat a zas se zpátky do toho jména zamilovala

ai30
3. zář 2026

Ignorovat. Taky jsme meli v rodine drama, jake jsme si dovolili dat jmeno. Prdet na to, ja jsem rada, ze ma syn jmeno jake ma, porad se mi to libi a hodi se k nemu a rodina si zvykla, nic jinyho jim nezbylo. 🙂

tereza0111
3. zář 2026

rodina no.. nevnimat! Legrace je, ze me se moc libilo jmeno Alexandra. Po velkem rodinnem odporu (teda vcetne manzela) jsme dali jine. Dcera uz je velika a nedavno prisla s tim, ze se ji hrozne libi jmeno Alexandra a ze by se tak chtela jmneovat :D

zlataberta
3. zář 2026

Ignorovat.....tvoje dítě, tvoje věc!

koordinatorka_odboje
3. zář 2026

Jmena nerikat! My jsme nerekli ani pohlavi a u druheho jsme i o tehotenstvi rekli az v 6.mesici, kdy uz to neslo skryt ani pod svetrem. Nejlepsi rozhodnuti, co mi usetrilo spousto nervu a blbych poznamek.

lukaaaa
3. zář 2026
@zuzkasim

@zuzkasim meli jsme to stejne🙂) silene pracovni jmeno,klepali si na hlavu a pak si zvykli. Dokonce mi prislo,ze jim to bylo lito a dodnes tak male rikame🙂))

reeeza
3. zář 2026

Samozřejmě že si to udělejte po svém. Je to vaše dítě, vy jste rodiče. V takové situaci budete ještě milionkrát to se chcete furt někomu druhému přizpůsobovat?

krtcice
3. zář 2026

My jsme jména normálně říkali ještě v těhotenství. Nikdo neměl kecy, páč věděli, že by to bylo zbytečné 😃 jen u syna moje babička měla trochu problém, ale u ní jsem to brala v pohodě a navíc nic nevnucovala, jen řekla názor, na který jsem se sama ptala. Joo a teď naposled u dcery, když jsem v porodnici tátovi odpověděla na dotaz, jak by se vlastně jmenoval kluk, tak jen prohlásil ,,no... ale je to holka..." A bylo viditelné že byl rád, že je to holka 🤣🤣🤣
Samozřejmě dejte to, co chcete ty a muž.

anonym_b5f4e3
4. zář 2026

Ahoj holky, mám dotaz, kterým jsem nikdy nikoho ze známých neotravovala, ale tady si anonymně v diskuzi troufnu. Snad se nebudete zlobit.
My jsme dali dětem jména z kalendáře, která se nám líbila a nikdo se nad tím nikdy nepozastavil takže mě zajímá, pokud se tu tedy bavíme o netradičních jménech, která vy chcete a ostatní z toho mají psotník, co vás vede k tomu takové jméno vybrat? Je to touha po originalitě? Pro vás jako rodiče? Pro ty děti, aby byly v životě v něčem jiné? Kdo má chuť, nechť odpoví, jinak si nenechte kazit náladu, užívejte těhotenství a hodně zdravíčka.
Děkuji.

sticker
lauriak
4. zář 2026
@anonym_b5f4e3

Ahoj holky, mám dotaz, kterým jsem nikdy nikoho ze známých neotravovala, ale tady si anonymně v diskuzi troufnu. Snad se nebudete zlobit.
My jsme dali dětem jména z kalendáře, která se nám líbila a nikdo se nad tím nikdy nepozastavil takže mě zajímá, pokud se tu tedy bavíme o netradičních jménech, která vy chcete a ostatní z toho mají psotník, co vás vede k tomu takové jméno vybrat? Je to touha po originalitě? Pro vás jako rodiče? Pro ty děti, aby byly v životě v něčem jiné? Kdo má chuť, nechť odpoví, jinak si nenechte kazit náladu, užívejte těhotenství a hodně zdravíčka.
Děkuji.

@anonym_b5f4e3 ja myslim, ze se vubec nemusi jednat o exoticke nebo neobvykle jmeno. I obycejne jmeno z kalendare muze byt pro rodinu problem. Sposta lidi ma treba to jmeno spojene s nejkym koho nemali radi nebo jim jinym spusobem vadi.
Treba moje mamka je ucitelka a na spoustu jmen zna zaky, ktery nebyli zrovna vzorni a ji se to hned spoji a uz lamentuje.

anonym_7d0646
4. zář 2026
@anonym_b5f4e3

Děkuji.

@anonym_b5f4e3 no mě rodiče dali jméno a byli jsme be třídě 3 na vesnický škole kde nás bylo asi 15. Prostě v ČR je nás několik kdo běhá se stejnou kombinací jméno příjmení, dokonce se jedna paní z vesnice provdala a jmenovala se stejně jako já, vesnice o 1000 obyvatel. No to jsem prostě nechtěla. I když u holky se mi to nepovedlo úplně, jenže tam jsem měla jméno vybraný asi od 10 let. Ale u kluka mi přijde, že jsou buďto naprosto běžné (třeba mě se strašně líbí jméno Jirka, ale mám jich v mém okolí asi 15) a mimo to davané málo, když jsem si řekla jakou chci černost tak mi vyšel Ota, ale ten mě tak moc nezaujal, ale znám 3 to mi přijde v pohodě

anonym_b5f4e3
4. zář 2026

@lauriak, @anonym_7d0646
Holky, děkuji za odpověď.

ai30
4. zář 2026
@anonym_b5f4e3

Děkuji.

@anonym_b5f4e3 Pro me je to stejne, jako bych se tebe ptala, jestli jsi vybirala jmeno z touhy po obycejnosti. Vybirali jsme proste jmeno, ktere se nam libi, jestli ho nekdy nekdo vytisknul v kalendari nebo ne pro nas nebylo smerodatne.
Pro me treba bylo jednim z dulezitych faktoru, aby to jmeno bylo mozne pouzivat v te skutecne forme, ne jenom v ruznych zdrobnelinach. A tim mi treba spousta z tech 'kalendarnich' jmen odpadla, protoze treba kamarad je Ladislav, ale nikdo mu tak nikdy nerekne, zejo. Jenom na urade.

koordinatorka_odboje
4. zář 2026
@anonym_b5f4e3

Děkuji.

@anonym_b5f4e3 v manželově rodině bylo třeba strašný problém jméno "Martin". Tcháni to museli na nátlak změnit. V mojí babka přesvědčovala otce, ať jde na matriku, uplatí úředníka, aby jméno Barbora, co máti vybrala, ještě po mém narození tajně přepsal. Sestřenice chtěla jméno Patricie - ale tchyně si ji odchytla, když rodila a hučela do ní, jak je to hnusné jméno, až to ve slabé chvíli změnila na to, co chtěla ona.

To je strašná exotika a touha po originalitě, fakt.

Poučení touto a mnohými zkušenostmi z okolí jsme s manželem vyhodnotili, že nikomu říkat jména nebudeme. Ani pohlaví. A nejlepší rozhodnutí, měli jsme klid.

lenkamal1
4. zář 2026

Vaše dítě, jeho budoucnost

anonym_b5f4e3
4. zář 2026
@ai30

@anonym_b5f4e3 Pro me je to stejne, jako bych se tebe ptala, jestli jsi vybirala jmeno z touhy po obycejnosti. Vybirali jsme proste jmeno, ktere se nam libi, jestli ho nekdy nekdo vytisknul v kalendari nebo ne pro nas nebylo smerodatne.
Pro me treba bylo jednim z dulezitych faktoru, aby to jmeno bylo mozne pouzivat v te skutecne forme, ne jenom v ruznych zdrobnelinach. A tim mi treba spousta z tech 'kalendarnich' jmen odpadla, protoze treba kamarad je Ladislav, ale nikdo mu tak nikdy nerekne, zejo. Jenom na urade.

No, když se tak ptáš, tak ano, určitě jsem vybírala jméno tak, aby bylo obyčejné. Nevybírala jsem totiž jméno pro sebe, ale pro někoho, kdo se s ním bude celý život představovat...

ai30
4. zář 2026
@anonym_b5f4e3

No, když se tak ptáš, tak ano, určitě jsem vybírala jméno tak, aby bylo obyčejné. Nevybírala jsem totiž jméno pro sebe, ale pro někoho, kdo se s ním bude celý život představovat...

@anonym_b5f4e3 No tak to je snad jasne, ne? Cely princip vyberu jmena pro dite je to, ze vybiras jmeno pro dite. Ja jsem tak nejak predpokládala, ze ty uz jmeno mas. A pokud te ve vyberu vedla hlavne touha po obycejnosti, tak jsi vybrala obycejne jmeno a jsi spokojena, vsak tak to ma byt. Ja jenom nechapu, proc neobvykla jmena tak hrozne nektere lidi drazdi, vzdyt se jich vubec netykaji.

Strana
z2