icon

Příjmení po otci a létání. Pustí mě s dítětem?

poopsie
5. zář 2019

Ahoj vespolek,
Když má dítě příjmení po otci a já jako matka mám jiné a budu chtít s ditetem někam letet, tak jak to je ?
Můžu nebo mě nepustí, protože má jiné příjmení než já? Já se v tom nevyznám prosím pomoc zkušenější, dík🙂

makronka222
•
5. zář 2019

Normalne letis, z OP si to vylustruji a zjisti kdo je matka, otec, jejich jmena, rc, vsechno info. Vzdyt muze letet i teta nebo babicka s ditetem nekam pryc. Stejny, jako kdyz te zastavi fizlove v aute a kouknou na deti. Taky nikdo neresi, jestli jsou tvoje - pokud tedy jsou ok a nervou, ze si je unesla:D

barulina
•
5. zář 2019

Prijmeni neni nic. Urcite vam nikdo na zaklade prijmeni nic nezakeze

barulina
•
5. zář 2019

@makronka222 jako fizl ktery se snazi tady radit bych uvitala hezci oznaceni, treba aspon policajt ;D ne delam si srandu, je mi to jedno, jen me to pobavilo

poopsie
autor
•
5. zář 2019

@makronka222 ufff takže je to dobrý, já už myslela, že nikam nebudu moc to by bylo asi naprd... 😀

caverina
•
5. zář 2019

@poopsie doporucuje se vzit sebou rodny list ditete...

surikata131
•
5. zář 2019

@poopsie měla bys mít s sebou písemný souhlas druhého rodiče -že souhlasí s vycestováním dítěte a nejedná se o únos https://www.umpod.cz/unosy-deti/cestovani-s-dit...

gabrriel
•
5. zář 2019

@surikata131 hned jsem si uložil... V březnu pojedu na hory do Itálie s nevlastní dcerou lyžovat, tak se to bude hodit mít u sebe.

barchen
•
5. zář 2019

@poopsie Dítě musí mít vlastní OP nebo pas (mimo Schengen) a písemný a podepsaný souhlas druhého rodiče, ideálně v angličtině nebo v jazyce země, kde budete působit. Rodný list nosit nemusíš.

zelenaesmolda
•
5. zář 2019

@poopsie
mela bys mit s sebou souhlas druheho rodice o vycestovani ditete protoze pokud nemas jeho souhlas a on te uda tak je to unos.

zelenaesmolda
•
5. zář 2019

@barchen
dite musi mit svuj cestovni doklad i v schengenu,porad je to zahranici a je treba prokazat jeho totoznost.

caverina
•
5. zář 2019

@barchen ja letela na jare do Anglie a stacil mi rodny list ditete ale priste si uz radeji vyridim ten souhlas...

barchen
•
5. zář 2019

@zelenaesmolda S tím pasem to je myšleno tak, že mimo Schengen pas, v Schengenu pas nebo OP...

zelenaesmolda
•
5. zář 2019

@barchen
jo tak. ja jsem to pochopila ze musi mit pas nebo OP mimo schengen :D

gabrriel
•
5. zář 2019

@zelenaesmolda no protože nemá 15 let, nemůže mít OP, tak se dětem vyřizuje pas. I když jedeš třeba do Vídně. Teda mělo by se.

zelenaesmolda
•
5. zář 2019

@gabrriel
nesmysl,i diteti se da vyridit OP,davno neplati,ze OP je od 15 let

deniskaka
•
5. zář 2019

Deti nemaji stejne prijimeni jako ja a letam s nema uz nekolik let normalne. Maji kazdy svou detskou OP jinak pas na cesty mimo Schengen.

janablizka
•
5. zář 2019

Musíš mít pro dítě občanku nebo pas pokud je to na delší dobu tak souhlas otce.

makronka222
•
5. zář 2019

@barulina ja jsem pracovala na fizlarne:D jinak jsme si nerekli :D

makronka222
•
5. zář 2019

@poopsie neboooj, letela jsem s dcerou 2x a dobry. Nasi s ni jeli do Nemecka, Itosky a taky nikdo nic v hotelu pri rezervaci neresil 🙂

zelenaesmolda
•
5. zář 2019

@makronka222
tak v hotelu to resit nebudou,jsem zvedava jak by prokazali,ze dite patri k nim kdyby je zastavili policajti...

betelgeuzz
•
5. zář 2019

@gabrriel proč by nemohlo mít dítě do 15 let občanku? Občanka se už několik let vystavuje i novorozencům.

barulina
•
5. zář 2019

@makronka222 vsak v pohode ;D me to pobavilo

20190418
•
5. zář 2019

Letame se synem často, většinou bez problémů. Jednou mě ale v Německu docela podusili a úplně nejvíc u nás na Ruzyni při příletu z Jordánska. Raději sebou vozím rodný list

zelenaesmolda
•
5. zář 2019

@makronka222
uz 2x jsi s ni letela?to mate teda nalitano :D

veroniquecz
•
5. zář 2019

@20190418 rodný list se nesmí vozit za hranice!! Pro dítě obcanku nebo pas a popr. Ověřeny dokument o vycestovani od ministerstva jak je psáno výše.

zelenaesmolda
•
5. zář 2019

@veroniquecz
muzes poslat odkaz kde je tohle uvedeno?slysela jsem to uz hodnekrat ale nezda se mi to,to by ses totiz nesmela ani do zahranici odstehovat...spousta deti ma dvoji obcanstvi a RL maji samozrejme tam,kde zijou a nemusi to byt zrovna zeme ktere maji obcanstvi...

20190418
•
5. zář 2019

@veroniquecz proč ne? Po mně ho chtěl přímo český celník. Syn OP i pas má. Obojí vozím sebou, ale má jiné příjmení. Tady nejde o vycestovani jako takové, ale o to dokázat, že ke mně syn patří... Souhlas s v cestováním po mně nikdo nikdy nechtěl. Důkaz o tom, že to dítě, které se jmenuje úplně jinak než já, je moje, ano.

caverina
•
6. zář 2019

@veroniquecz primo na strankach MZ je psano,ze pokud ma dite jine prijmeni tak doklady,ktere prokazou pribuzensky vztah s tebou mohou byt rodny list,rozhodnuti o adopci ...a nebo souhlas s vycestovanim od druheho rodice...