11měsíční dítě odmítá "normální" jídlo, co s tím?

evcann
17. črc 2016

Ahoj, prosím o radu, syn 11 měs. najednou při růstu zubu přestal jíst lžičkou, což dělal vždy, po týdnu zase jedl normálně, to také dělal vždy, ale ted najednou najel zase na jezení lžičkou, ale nechce normální jídlo (obědy) to je řev a scéna. Jakmile mu dám, detský pudink, přesnídávku, chleb s maslem, proste co má rád tak to dlabe bez problému. Jen ten obed do nej nemuzu nacpat a samozrejme jsem zkousela, ruzny jidla, moje vareny, sklenicky, dochutit malinko, zkusila jsem i ze jim ja a on vzdycky loudí, tak zase si vzal 1 lzicku, zjistil, ze to neni zadna pro nej dobrota a uz nechtel. Už to trvá 3 týden. Do té doby baštil s chutí vsechno. Nemáte nekterá nejakou radu? nebo je to období a prejde to? bojim se, aby si nezvykl jen na dobroty a pak uz do nej nic nedostanu. Prvni syn tohle vubec nedelal. Dekuji moc za rady.

luj89
17. črc 2016

Můžu se zeptat jak vypadá takové ,,normální" jídlo? Je to rozmixované nebo s kousky nebo klasicky nerozmixovaný. A co třeba za jídla to je?

zmrzlinka
17. črc 2016

Syn mi to taky delal.Kdyz mu lezli zuby,tak byli dny,kdy jedl jenom UM a bile jogurty (chladili mu dasne 😀

blondynka400
17. črc 2016

@evcann jestli jsem dobře pochopila že i skleničky bude to "mimkovská" strava. Když jí chleba s máslem, dej mu už normální jídlo, to co jíte vy... Jenom málo kořeněné s minimem soli, ne třeba smažené. Jinak přeci už může cokoliv 🙂

evcann
autor
17. črc 2016

@blondynka400 to delam, at mu dam co mu dam tak to nechce.
@luj89 normalni je třeba brambory s masem a zeleninou, dětská jídla všechny možný. Vůbec to nechce. Zkoušela jsem rozmixovane i kousky. Prave, ze chleba s máslem mu hrozné chutná a kousky mu nevadí. Vyloženě si jen vybírá co mi chutná, což bych pochopila, ale driv ty jídla jedl, brambory to se mohl utlouct a najednou takovy odpor.

luj89
17. črc 2016

A není to třeba teplotou jídla? Třeba mu na rostoucí zoubky a podrážděná dásna vadí teplé, a proto si vybírá chladné potraviny ;).

mishell56
17. črc 2016

Maminky mám to samé akorát bez růstu zoubků u 13m synka, jedl všechno, i mnou uvařené, i skleničky, teď prostě odmítá cokoliv kromě jogurtu, nevíte jak ho naučit aby papal zase vše? Papá co jíme my, kousky mu nevadí. Děkuji

evcann
autor
17. črc 2016

@luj89 to jsem taky zkousela min ohrat nebo vic prave, ze mam pocit, ze uz nevim co jineho, tak budu doufat, ze ma obdobi ta prejde to
@mishell56 tak to jste na tom jeste hur, podle me maji asi takove obdobi, jen to u nas teda trva uz dlouho

hapovab
17. črc 2016

Mam to same dcera ma 12m byla nemocna a od te doby nechce jist ze lzicky u obedu hysterak a u vecere taky, pres den do ni dostanu nejakou svacu ale ne ze lzicky, krupky a rohlik to cpe jak o zivot.Porad ty obedy zkousim ale malokdy sni vic jak jednu lzicku.Nevim co s ni delat snad ji to prejde, uz to trva mesic.

evcann
autor
17. črc 2016

@hapovab tak to jsme na tom uplne stejne, taky vubec nevim co s tim

blondynka400
17. črc 2016

@evcann a zkoušela jsi, aby to mohl jít normálně rukou? Třeba mu vadí fakt ta lžička na ty dásně nebo s ní má jiný problém. Já měla něco podobného u starší, někdy kolem roku se mu jednou u jídla tak divně dávila a pak asi 3 měsíce nechtěla nic lžičkou, též krom jogurtu, ten jediný jí nevadil. Tak jsem jí vše nechala jíst rukama a byl klid. Jen samo jsem musela začít vařit jinak, aby to rukama šlo jíst....

hapovab
17. črc 2016

Jo tak jogurt mi taky ze lzicky sni, ale presnidavku uz ne.

evcann
autor
18. črc 2016

@hapovab
@blondynka400 no prave me taky presnidavku a pudink ze lzicky sni bez problemu, me to fakt prijde, ze jakmile je to sladke nebo dobrota jako prave chleba s maslem tak nema problem, kdyby nechtel jist lzickou tak si z ni nevezme nic si myslim

englerova14
18. črc 2016

@evcann měla jsem se synem totéż. Je to takové blbé období. Taky dobrůtky ano, obědy a zdravé jídlo ne. Přejde to, ale je to náročné. Nás to přešlo asi na 18m. A to jsem nad ním zlomila hůl. Přestala muxivat a vnucovat. Posadila ho ke stolu, nakrájela na kousky a jez. A jedla jsem totéž. Po týdnu bojotu, kdy šel párkrát spát po o hladový, pochopil a začal hezky jíst. Možná to zní tvrdě,ale po 10.měsících prošení, jídla všude,jen ne v puse, mixování, vyvařování a stresu, že mu budou chybět živiny, jsem dala na radu babičky:hlady neumře, až bude chtít, nají se, a vyprdla se na to. A najednou to šlo. Bez řevu, slz a bordelu.
Držím pěsti, přejde to, jen vydržet.

kacikaci
18. črc 2016

Přestala bych tlačit na pilu, čím víc budeš na jídlo dávat důraz, tím víc a na delší dobu se sekne..Žádné takhle malé dítě dobrovolně nikdy nedrží hladovku! Dáváme na jídlo moc velký důraz, odrazí se to pak v pozdějším věku, kdy děti neumí říkat ne, protože prostě musely vždycky poslechnout maminku a sníst s nechutí celé jídlo, protože si myslela, že pro ně dělá jen to nejlepší..
Nechce třeba zkoušet jíst sám? Mě děti v tomhle období začaly jíst lžičkou samy, chvíli po roce začaly zkoušet vidličku..lžičkou jsme začali u hustých zeleninových polévek (dýňová, cuketová) a jak s chutí jedli prcci sami! zkusila bych to, třeba ho to bude bavit..
klasicky bych mu dávala dál, co mu dáváš, a když to nesní, nenahrazovat ničím jiným, hlady neumře, prostě se nají, až bude mít, prostě jen tělo chce momentálně něco jiného, je tepleji, tělo nemá třeba tolik potřebu jíst.

mishell56
21. črc 2016

@evcann Tak se to zlomilo, už papá a začalo to u koprovky kdy snědl plný talíř a dva knedlíky. Tak doufám, že už napořád 🙂

evcann
autor
21. črc 2016

@mishell56 jo i nas vcera snedl svuj oblibeny losos s bramborem, tak doufam, ze to tak uz zustane 🙂

abryjova
31. črc 2016

Máme ten stejný problém, malý má 9,5 měsíce. Do 7,5 měsíce mi jedl všechny masozeleninové příkrmy, pak začali zuby a od té doby jí jen jogurty, přesnídávky a kaše. Ale příkrmy na oběd vůbec ☹ jsem z toho zoufalá. Klidně vydrží i od 8 kdy má jogurt do 15 hod. bez jídla. Když si já nachystám oběd tak loudí a baští. Ale mám strach mu dávat naše kořeněné jídlo, i když nekořeníme moc. Už opravdu nevím co. Zkoušela jsem aby jedl sám, tak to jen matlá po stolečku. Mám mu dávat naše obědy??

zmrzlinka
31. črc 2016

@abryjova skus mu dat vase obedy,ale bylo by vhodne kdyby nebyly moc solene a kořeněné.Ale jestli ho trápí zoubky,tak jist podle mne nebude.Mun syn jedl jenom bile jogurty a pil UM.Do ted je hodne vybíravý v jidle.

abryjova
31. črc 2016

No dneska už jsem to nevydržela a zkusila dát náš oběd a jak baštil. Takže od zítra začínám vařit s méně kořením a soli a bude papat s maminkou 😀 Nemám totiž už na to jeho rozčilování nervy. A hlavně je to pro mě dvoje vaření a ještě k tomu zbytečné.

parosa
2. srp 2016

Ahoj Všem, já mám podobný problém jako vy. Mám 11 měsíční dcerku, a nejradši má UM. Nemůžu do ní nic dostat. Kaše vůbec. Pribiňáku tak půl její malé lžičky. Ale maso k obědu to většinou sní. No už jsem taky dost zoufalá, pořád vymýšlet jak na ni. Ale asi je pravda, že nutit to nemá cenu. Prostě se nají, až bude mít hlad. To ona se umí ozvat.

digydigy
2. srp 2016

Hlásím se do klubu vybírálků, v 10m ji akorat kaši, křupky (což je skoro totéž), jogurt. Když mu dám jídlo do ruky, tak ho pokouše, ale nespolkne a většinu vyplive nebo vytlačí z pusy dalším soustem. Má málo hemoglobinu a kašema to asi moc nepoléčíme. Ach jo.

hapovab
2. srp 2016

Holky treba vad uklidnim, mala uz se rozjedla, basti dost a chce ochutnavat vse co vidi.Jen kase a presnidavky proste neji.Tak tomu dejte cas.

evcann
autor
3. srp 2016

@parosa
@digydigy holky mozna je to jen obdobim, ja jsem napsala toto tema kdy mi delsi dobu (cca mesic, mozna malinko vic) nechtel jist a asi dva dny na to co jsem sem napsala se zase rozjedl a basti vsechno, vubec nema cenu to do nich cpat, tak vydrzte, mozna maji take jen obdobi a zase to bude dobre. 🙂