20měsíční dcera moc nepije a nejí, nechutná jí

relay
7. říj 2014

ahoj, dcerka byla a je nežravé dítě, ani tomu UM nikdy moc nedala. Za poslední měsíc jsem zaznamenala větší chuť k jídlu, tak jsem toho jako matka nejedlíka využila abych nachytala nějaký to deko navíc, k mé radosti se to podařilo celkem rychle (aby ne. večerní kaše je mnohem lepší bomba než UM).
No a k věci, dcerce je 20 měsíců, naprosto odmítá pít, doma mám všechny značky flašek a pítek, do dnešního dne si vodu/čaj z toho nevzala. Musim jí tedy čaj dávat po lžičkách z hrnku. Za den vypije 400ml čaje po lžičkách. Další věc je, že všechno co jí dám jí nechutná (myslim, že pojem nechutenství je u nás trefa do černého), ze všeho se jí navaluje a často mi vyzvrací celý oběd, nebo večeři. Já pak mám hrozný výčitky co dělám špatně. Nutím jí do jídla a do pití ANO, ale u nás je to prostě asi nutnost, nejedla by celý den. Doktorka vám sice řekne nabízejte, ale nenuťte..to je jejich teorie, ale v praxi to tak přece nejde. Jsou děti, který vynechají snídani, třeba i přesnídávku, ale na oběd se vrhnou. Skutečný nejedlík vám nesní ani oběd, tak je jasný, že večeři se budete snažit do něj nějak dostat (u pohádky, s hračkama atd)
Jsem zoufalá a mám pocit totálního selhání..:(

Dodávám, že prospívá dobře, za půl roku přibrala 2 kg a to nevím z čeho, flašku si nedrží, ale dle mudr je zručná a šikovná. Ani si nemyslím, že by to byla dětská "vypočítavost" jak jsem někde četla. Prostě jí nechutná a já jsem to někde musela udělat chybu, ale kde.....

pincola
7. říj 2014

A bylas s ní na vyšetření? na gastru? Odběry krve v pohodě?

relay
autor
7. říj 2014

Podle mudr není důvod, vyvíjí se normálně roste a přibírá ukázkově, žádný problém neni

tamarila
7. říj 2014

Já tě chápu že to jsou nervy, ale pokud prospívá, tak bych se tím nenechala tak semlít. Taky jsem měla nejedlici a hubeňoura, taky jsem z toho byla nervózní, ale cca po roce a půl jsem to už přestala zcela řešit. Pochopila jsem že hlady neumře, vyvíjí se v normě, takže to tak má prostě nastavený. Pomohlo mi přestat zcela sledovat kolik (ne)sní. Prostě před ni dám talíř s jídlem, a za nějakou dobu ho vezmu. A naprosto nezkoumám kolik toho snědla. Samo vidím že někdy ubylo a jindy mám pocit že si nevzala nic. Nevadí - za dvě hoďky je další jídlo. Chce to pevný nervy a klídek, asi ne každý má na to to neřešit. Ale je fakt, že takto fungujeme už rok, a je to v pohodě.
Klidně si najděte jiný systém, o to tak nejde. Ale hlavně - tvoje holčička prospívá dobře, a je to tvoje zásluha, takže jsi v žádném případě NESELHALA! .o)

konidana
7. říj 2014

@relay Když den, dva nejí, tak se nic neděje , zvlášť když prospívá 🙂 s pitím to je horší to dcerku taky musím spíš nutit, než jen nabízet. Kdyžtak to doháním řidší kaší, salátovou okurkou, melounem, nebo dětskou přesnídávkou, které má ráda. Taky kolikrát vydrží celý den na jednom jablku a jednom nebo spíš půlce rohlíku. No a ten další třeba zase jí víc. Zkuste pití z klasického hrnku, hrnku s pítkem , pití brčkem, lahev se sportovním uzávěrem(a membránou).... Nejdůležitější je přehodnotit vlastní postoj a přestat se nervovat a sebeobviňovat. Ono to dítě vycítí a šprajcuje se i kvůli tomu. Já to teď vidím na jiné věci s mýma dětma. Přestala jsem to řešit, šetřím si nervy a ono to nějak jde:D

diamanta
7. říj 2014

jejda, to znám, všechny hrnky doma, před každým jídlem už nervy na pochodu...a ta naše druhorozená taky nepije, ale zato by snědla i nás s botama... je to o dítěti, ne o tobě. Jestli máš taky nerva ještě než začneš krmit, tak to je asi tak to jediný, na čem můžeš zapracovat.

relay
autor
7. říj 2014

@tamarila děkuji za příspěvek, je pravda, že to asi řeším víc jak ostatní maminky, nedokážu to hodit za hlavu a to je taky hlavní problém. Ale jak se říká, kdo nezažíje nepochopí...tahle věta prostě platí 100%

25ka
7. říj 2014

co tak z jedla vytvorit obrazek alebo se s jidlem hrat momentalne ma nic jineho nenapada podlednich par dni i syn straci chut k jidlu a chce jenom sladky ale snazim sa uz obmedzit sladky a dat mu treba jablko nebo hoci i suchej rozek to ma rad a teple moc nechce mal casy ked sa nevedel dojest a priberal strasne rychlo ted je to opak ale zatim je to oku nas.

25ka
7. říj 2014

@25ka a co sa tyka pitia tak problem nemame tak ji skus nabízet jidlo vcem je voda nebo jina tekutina to se taky rata i v um je voda i v pomeranci azd.

relay
autor
7. říj 2014

@diamanta teď si řeknu (stejně jako včera) neřeš to, nenut jí, bude to ještě horší. Holka se zabejčí a bude to ještě v pr... No vydrží mi to dopoledne, pak už začínám být zoufalá. Je to pro mě začarovanej kruh

konidana
7. říj 2014

@relay Já vím ,je to těžký, taky jsem se kolikrát takhle motala v kruhu a furt dokola, ale nakonec stejně nebývá jiné východisko, než ten kruh rozetnout.

diamanta
7. říj 2014

@relay no já právě vím 🙂 já hodinu dopředu stresovala sebe uvnitř, pak dvě hodiny krmila...vytáčela se do ruda... To naše první mi dává zabrat i teď, pořád něco má. Druhé je jiné. proto už vím: je to o dítěti, a tvoje reakce to nezmění, leda zhorší.

kalaoka
7. říj 2014

Ahoj, přidám zkušenost s dvěma už malinko odrostlejšíma nejedlíkama. Ani jedno z mých dítek nebylo a není doposud žravé. E. měla v roce 8 kilo, ve třech letech necelých 13, ted v šesti má 20 kilo ( měří 127 cm, je v první třídě jedna z největších a nejhubenějších). Malej něco podobnýho v bledě modrým. Zkoušela jsem po dobrém, po zlém, s hračkama, s pohádkama.... atd. Nepomůže nic, když nejedlík nejí, nepřesvědčíš ho. Nejlépe pomůže nechat trochu vyhladovět. Oni fakt hlady neumřou🙂. a taky nenutit něco, co jim nechutná. Klidně mají k jídlu suchý knedlíky, suchý těstoviny, případně suchý rohlík, když nebudeš nutit, dojde k tomu ochutnávání jiných jídel sama. S pitím se mi nejvíc osvědčilo střídání lahviček, brček, skleniček a obsahu. Nejvíc je vždy bavilo obyčejný brčko, mohli si dělat bubliny do vody🙂.. Tak pevné nervy a neboj, fakt hlady neumře, přibírá dost.

relay
autor
7. říj 2014

Děkuji za příspěvky, vím, že v tom nejsem sama..Takových miminek/batolat je hodně, někdy mají maminky i větší problémy s krmením než já. Ale člověk se prostě snaží najít řešení a to, že si občas přečtu, že nejsem jediná, která teď sedí v křesle a přemýšlí co udělat nebo jak to udělat..to mě uklidňuje a dodává sílu, že snad jednou bude třeba líp. Neni to zrovna hezký, ale je to tak

pulecp
7. říj 2014

@diamanta Ale můžeš se cítit líp. Jsi ve skupině ET, manuálek znáš, funguje to na cokoliv.

hojda
7. říj 2014

Zažila jsem podobné pocity. Malá mi odmítala jídlo i pití. Doma tisíce laviček, na lžičku ani neotevřela pusu. Je to opravdu velká zoufalost. Celý den je jen o jídle a pití, člověk pořád vymýšlí, co by ještě mohl nabídnout , aby to dítě vzalo na milost. Ale to byla malá nebyl jí ještě ani rok. Zkoušel jí krmit už někdo jiný než ty? Třeba jí dát na celý den k babičce, jestli jste to ještě nezkoušeli. aby jí zkusil dát jídlo někdo s kým ten problém jídla neřešila. U nás se to postupem času samo upravilo, vlastně když už jsem tu snahu jakoby vzdala a řekla si, že nic víc už proto já nemůžu udělat a že teď je to jen a jen na ní 😔 .

hojda
7. říj 2014

Ještě na podporu chutí k jídlu je možné dát sirup Multi sanostol. Je pomeračnový a dobrý, takže půjde přidat třeba do toho čaje, který jí dáváš lžičkou.

cutie_01
7. říj 2014

@relay Jak píšeš, kdo nezažije, nepochopí. Malé je 16 m, jídlu také moc nedá. Má většinou 4 příkrmy za den (snídani, svačinu, oběd, svačinu; večeři už žádno většinou nechce) plus nějaké kojení. Jí pidi porce, má pár svých oblíbených jídel a pokud se snažím jí dát něco nového (jako třeba dnes risotto z krup se zeleninou, nebo minulý týden čočku), tak většinou moc nepochodím. Má dle mého poměrně silný dávivý reflex a pokud je tam jen trošku větí kousek, než je zvyklá, nebo má to jídlo pro ni divnou/nezvyklou konzistenci (v podstatě maso do ní dostanu jen v podobě kupovaných skleniček, výjimečně jinak - před pár dny k mém překvapení snědla trochu tuňáka), tak se jí to někde šprajcne, začne se jí navalovat a kolikrát to taky jde ven ☹ Taky mám pak z toho špatný pocit ☹ A abych nezapomněla dodat, tak musí u jídla koukat na Krtka nebo Prasátko Peppu na iPadu. Akorát venku je ochotná (dlenálady, někdy nechce nic) si vzít nějaké ovoce apod.
Donedávka taky moc nepila, ale to ji aspoň v poslední době začalo trochu bavit, většinou má rozpitých několik různých druhů lahviček najednou a střídá podle nálady (vedouty s brčkem a Zdravá lahev). Na podporu chuti k jídlu tu mám koupený sirup Pediakid, ale ještě jsem ho nezkoušela. Taky z toho kolikrát rostu a tečou mi nervy a mám pocit, že se to vše točí kolem jídla. A fakt, že tomu musím nějak přizpůsobovat denní program (nedokážu si moc představit, že bychom třeba byly celý den někde venku) mě někdy docela štve. Věřím, že se to snad časem zlepší...

cutie_01
7. říj 2014

Ještě jsem zapomněla dodat, že ji musím krmit já...sama o to zatím moc zájem nemá, resp. když má lžičku v ruce, tak krmí všechny okolo kromě sebe 🙂 Jen asi teď dvakrát za poslední dva týdny se chtěla sama krmit rýží, jinak nic..

jkaterinka
7. říj 2014

Ahoj, hlavně si nic nevyčítej, to je pak na zbláznění. Děláš, co můžeš a hotovo. Měly jsme to podobně /já a dcerka/ - když byla kolem roku a půl , tak nechtěla pít, já jako blázen počítala mililitry... a porovnávala s doporučeným množstvím /toho mimochodem nikdy nedosáhla, ty tabulky mi přijdou poněkud nadsazené/. Taky jsme vyzkoušely různé flašky, ... dodnes má nejradši brčko. Nakonec jsme měly systém, že jsem nabízela, nebo nechala po ruce a ona si chvilkami pila, jak potřebovala. Nejvíc asi pomohlo, že jsem se přestala tak stresovat a prostě jsem se jen snažila nezapomenout jí to pití nabízet. Střídaly jsme různé dětské čaje.... A co se týká jídla, Multi Sanostol taky známe 🙂

kamino
7. říj 2014

Nic si nevycitej,prcek byl do dvou let totalni nezravec a nepijec 😉😉 rozjedl se odstavenim. V roce mel 7.40,ve dvou 10.40..jidlo probihalo tak,ze k snidani,tak hodinu po probuzeni pulku Matyldy,ke svacine tak 4 platky okurky,nebo ctvrtku jablka,neobedval vubec a az po spani si dal tak 15 suchych kolinek,trochu dusene zeleniny,hlavne hrasek a kukurici,ale musel jist sam..k druhe svacine tu druhou pulku Matyldy od snidane a k veceri oblozeny talir s rajcaty,okurkou,vajickem a syrem...opet sam,bez krmeni.. Piti za den tak 300ml redeneho dzusu,UM zadne,jen kojeni. Tak to bylo do tech dvou let.. Pokud jsem ho chtela nejak nutit,tak nasledoval jeste vetsi bojkot. Teprve ted mi zacal jist polevky,ktere driv dost odmital,krom porkovea kvetakove. Ted ji uz i vyvary. Kase nemel rad nikdy,brambory jen hodne zamichane,aby nebylo poznat,ze je to brambora a knedlik nenavidi dodnes..
Ja jsem se utesovala tim,ze ji alespon tu zeleninu a ovoce,nemarodi a evidentne nestrada..casem se srovnal.

relay
autor
8. říj 2014

Dneska bez snídaně, jen asi 150ml čaje a nechce. Ona taky přibírá a prospívá ukázkově, ale jen díky tomu, že se snažim aby prostě jedla..teď jsme ale ve fázi totálního bojkotu, nechce ani UM které milovala, takže jsem totálně zdeptaná a bezradná, už nevím co jí koupit aby jí to třeba zachutnalo. Brumíky, kinder řezy..to je prostě tabu, nechce

cabalkova
8. říj 2014

@relay Taky mame problemy s jidlem, jsou dny, kdy skoro neji a pak dny, kdy si sam rika, ze chce jist a zblajznul by vsechno i s talirem. S pitm jsme bojovali taky udatne, nakonec pil z lahvicky, na kterou jsem dala klasicky dudlik, vypadalo to divne, ale proste pil... nekde jsem cetla, ze je blbost zkouset milion lahvicek (coz jsem presne delala), ale proste dat jednu a vytrvat. ted uz pije z hrnku, ze sklenicky, a venku ze sportovni lahve, dokonce vic, nez jine deti, co pily z prvni lahvicky, co jim rodice nabidli, takze doporucuju vytrvat a pokud to jenom trochhu jde, tak vetsi klid. Davat lahvicky a kdyby si dite z ni jenom cuclo, vykaslat se na lzicky a proste mu ji nabizet cely den, co pul hodiny, vsak si na to prijde. drzim palce.

japona
8. říj 2014

Pokud dítě odmítá brumiky atd. je evidentní, ze hlady netrpí. Doporučuji nechat někde, kam dosáhne, ležet jablko, okurku nebo něco, co ma aspoň trochu rádo, a neresit. Ono to časem sní, hlady opravdu dítě neumre. To samé s pitím. Přijde mi, ze dítě poznalo, ze bojkotem jídla si vynucuje vaší pozornost. Aneb jak zařídit, aby kolem me maminka hodinu skákala?🙂

uztotakbude
8. říj 2014

Nenutila bych naprosto vůbec! Nejlepší způsob, jak děcku znechutit komplet jídlo i pití. Žádné děcko, které má přístup k jídlu ještě hlady nezemřelo. Pud sebezáchovy prostě funguje vždy a všude.

wallyna
8. říj 2014

Ahoj,
já mám kluka který jí v pohodě, ale byla jsem na přednášce jedné psycholožky a na té přednášce vznesla maminka dotaz: Co mám paní doktorko dělat, aby mi dcerka jedla? Skoro nic nejí jen občas do ní něco nacpu a to spíše násilím, rozhodně si sama neřekne že má hlad.
Paní doktorka odpověděla: vytváříte v ní podmíněný reflex, že se dítěti o jídlo postaráte vždy vy a když dítě nesní nic k obědu, tak ono ví, že už mu třeba zase za hodinu budete nabízet něco jiného. Má rada je - dodržujte snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře - mezi tím nenabízejte nic jiného a ze začátku dávejte dítěti strašně pidi porcičku jídla na pidi talířku, ono samo bude mít pocit, že toho nemusí sníst kopec a sní to, ještě si můžete k tomu polohlasem říct, že jste toho uvařila dnes nějak málo a že už toho není moc na přidání. .......................... na další přednášku tahle paní přišla znovu - a říkala, že to opravdu funguje, že postupně zvyšovala dávky jídla a že si kolikrát holčička řekne o přidání 🙂

saminomimino
8. říj 2014

děti úplně kašlou že je maminka chce vidět nasnídané nasvačené naoědvané i navečeřené,,nevím mnohdy na co jedou,ale nejedlíkama byly mé děti všechny v určitém odbodí,některé v pozdější mvěku jiné jako batole,a to it ka že nejdly několik dní..
Jak naučit dítě jíst a pít, NEnutit!!!Začněte nusit a znechutíte mu to tak že už nic nevezme,řekla bych že v této fázi se právě nacházíte,nechte někde kam dítě došáhne plastový hrníček s vodou,u nás měla voda největší úspěch,nechte někdy jen tak ležet jídlo,uvidíte jak to bude zajímavé.......vím že máte pocit že umře hlady,neumře,řekne si,ale nucením je to cesta do pekel

saminomimino
8. říj 2014

pít dávejte z netradičníc věcí,třeba láhev od koly a podobně něco co je totálně zakázané a nechte ať si to dítě bere samo