Čím nahradit dětem sladkosti?
Ahoj, mám 6 měsíců miminko a začínám přikrmovat, proto jsem zvolila tuto kategorii 🙂. Napadá mě totiž jedna věc.
Babičky a tety na obou stranách jsou moc milé a chtějí být zapojené, máme po dlouhé době miminko v rodině takže všechna pozornost je zaměřována na nás. (někdy by té péče mohlo být méně, ale lepší než ignorace) To co mě trápí se týká toho, už teď je jasné, že naší malé budou podstrkovat všelijaké sladkosti. Jenže to já nechci, chtěla bych holčičku držet od cukru min do 3 let. Nechci diskutovat o tom zda to je možné nebo není, sama vím dobře jak to dopadne.
Potřebuji poradit jak všem těm starostlivým tetám a babičkám vysvětlit, že polskou čokoládu a cukr s cukrem vážně není dárek, který maminku potěší. Než je postavím před hotovou věc chtěla bych jim jako alternativu nabídnout seznam toho co je OK, jenže když jsem ho začala sestavovat napsala jsem ovoce/zelenina a také jsem skončila. :D ořechy jsou vhodné až od 3 let a tak si lámu hlavu jak dal. potřebuji postavit velmi sebevědomou teorii kterou budou všichni porušovat, ale aspoň s pocitem že dělají něco špatně, jestli mi rozumíte?
máte nějaké alternativy, zdravých tyčinek, sušenek, čokolád, lízátek.....
děkuji za případné zapojení Káča
@majus6 wow, máš to suprově zařízený.já do malé 15 m. taky sladký necpu a tchyně a mamka to respektují.mě cpali sladký odmala prababi a babička mi vařila sladké obědy na základce.co bylo už nezměním tak se ted sama snažím to mít v rozumných mezích.Víš že na malé praktikuješ Nevýchovu?si asi super máma.🙂👍
před časem řešila kamarádka dort k ročním narozeninám svýho synka, a tak se chci zeptat, těm, co jsou fandové snah o zdravější stravování, jak jste tohle řešili? vyfotili ste dítě s dortem, a pak mu vrazili do ruky pohankovou křupku?:D ne, to není provokace, vážně mě to zajímá. mě zatím nenapadá nic lepšího, než letní "dort" s ovocem a zakysanou smetanou, ale pořád tam je cukr, piškoty, ve smetaně mlíko...to už je možná snazší najít nějakej recept na buchtu s dobrejma ingrediencema bez cukru, z jiný, než pšeničný mouky, a tak...
@normalnimatka to mě pobavilo, vyfotit dítě s dortem a pak jim vrazit pohankovou křupku 😀
teda jako je jasný, že jde jen o takovou kravinu a sama vůbec nejsem zastánce "dělání toho, co se dělá", takže fotek s dortem a jednou svíčkou:D ale nějak střídmě to oslavit asi chceme,,,
jinak, do kdy dětem nedáváte mlíko? narazila jsem v diskuzích, že mámy dávaj svejm i docela malejm dětem (klidně půl roku a tak), třeba jogurty... někdo se mlíčnýmu zas vyhýbá. taky je asi rozdíl mezi samotným mlíkem a nějak zpracovaným mlíkem, který je pro tělo stravitelnější a asi i zdravější. ale třeba moc nechápu smysl toho, nedávat dítěti mlíko a do tří let ho krmit furt sunarem, a přitom mu dávat mlíko v jiný podobě.. to už je trochup řehnění a ne mi moc logický...nebo jde mámám o živiny?
@nafuka jj 🙂, vychazim z principu respektovat a byt respektovan a seminare co byly zdarma z Nevychovy jsem nektere taky videla, ale ne vsechny, Katcin prednes je pro me tezko stravitelny, obcas se prekonam, protoze obsahove je to dobry. Ale neni to taky vzdycky ruzovy, vim co a jak, ale taky jsem jen clovek a mam jen jedny nervy 🙂, ale je fakt, ze vetsinou se dohodneme v pohode. Ja mam rada, kdyz maji vec jasny rad a kdyz davaji smysl, ne delat neco protoze to nekdo rekl. A tohle vyhovuje i nasim holkam, kdyz vi proc se neco dela, tak to delaji a jeste dulezite komentuji proc.
@vera20 jako jo, no...ale věřim, že mnohdy to tak je... pamatuju si jednu příbuznou, když měla malý dítě, jak jí zakazovali třeba i domácí buchty s ovocem, maso a bůhví co všecko. když jsme je viděli třeba na nějaký oslavě (typicky), tak to bylo moc milý. rodiče žrali všecko a děcku všecko brali, a když holčičce nějaká babička dala jednu buchtu, byl oheň na střeše. tak takhle si představuju, že asi proběhly jejich první narozeniny. dort jak kráva, dítě zfoukne svíčku, máma dá dort někam hooodně vysoko a nebere všem dospělejm a dětem dá mandarinku:D jako roční dítě z toho ještě třeba nemá moc rozum, ale je to takový krapet blbý:D
@vera20 ne pivo neochutnali, resp nebylo jim dano z nasi strany. osmiletak (v te dobe sestiletak) akorat na svatbe sebral ze stolu sklinku s birelem a hned to vyplivl. Kdyby nevyplivl a bylo to pivo, tak mu to bez hysterie vezmu s vysvetlenim, ze si spletl sklenicky a dala mu ,,jeho"piti.Jinak jak jsi zminila tu svagrovou ci znamou, co jje posedla zdravou vyzivou, tak pokud ditrti a ani sobe nedopreje nic sladkeho(rozumej zdraveho sladkeho), tak to je tez spatne.Dokonce to potvrzuji i vyzivovi poradci, ze ctverecek kvalifni cokosky ndni hrich a je naopak prospedny.Kdyz prilis dlouho clovek abstinuje od sladke chuti, hrozi prave to, ze pak na posezeni sezere celou polskou ,,cokoladu".
Krapet? 😀 @normalnimatka
@normalnimatka Mleko je ze vsech mlecnych vyrobku nejhure stravitelne. Bile jogurty od 8 mesicu, pak taky lucinu (v rozumnem mnozstvi kvuli soli), zakysane mlecne vyrobky, acidofilni mleka... Mleko se da pozdeji pouzit v mensim mnostvi pri vareni (i syrove treba do bramborove kase), ale do hrnku na piti jsem davala az po 2. narozeninach, jinak ty nazory na toto je hodne lisi, takze se doctes ruzne extremy.
Dorty holky k prvnim narozeninam ty letni se zakysankou, piskoty a ovocem. Jinak ja nejsem zadny extremista, co by detem nedal cukr, normalne ho pouzivam pri vareni a peceni (ten jedovatej bilej), ale nedavam detem kupovany sladkosti. Nekdo uvari diteti rajskou jen z protlaku bez cukru nebo da diteti na ovocne knedliky tvaroh bez trochy cukru - to by mi nejedly a ani bych se nedivila. Mam kamaradku, ktera sice pekla vanocni cukrovi ze samych "zdravych" cukru, ze to muzou i deti, ale jeji holcicka pak stejne splacala pul stolu cukrovi co donesli ostatni, pak si vymohla cokoladu. Ja pekla uplne normalne, ale holky proste vi, ze si muzou dat pernicky, linecky, vanilkovy rohlicky a nenapadlo by je loudit ruzne kremove speciality, co delali kamaradi a snist jich pul talire. Ona resi kdejaky slozeni vseho pro deti, aby tam bylo - nebylo to a to, ale pak stejne holcicce neodmitne dat to co maji oni. Nedava mi smysl, ze ma dite na vylete extra drahy detsky bio susenky a k obedu gulasovou pytlikovou polivku, nase holky dostanou uplne obycejny piskoty a k obedu brambor s masem a zeleninou nebo treba kuskus s lucinou a rajcaty, kdyz chci neco rychleho.
Kazdy si to dela tak jak mu prijde nejlepsi a pokud se nekdo vylozene nepta, tak je lepsi nic nerikat a nechat kazdeho zit svuj zivot 🙂 👍.
Můžu poděkovat mamce, že jsem (ročník ´83) do tří let sladké téměř neznala. Ani teď si na něm nijak zvlášť neujíždím, po oslavě u kamarádů, kde zbouchám pár chlebíčků, kousek dortu a sladkou minerálku, mě akorát bolí hlava. Nikdy u nás doma nebyl ani "sladký bar" - zásobárna oplatků, bonbonů apod. Sem tam upeču tvarohovou bábovku nebo nějaký zdravý pokus, tím se sladkým končíme. A babičky budu opakovaně prosit, aby vnoučka sladkostmi nerozmazlovaly. Stejně tak se u nás nezačne jíst smažené, uzeniny aj. ve velkém. Děti přebírají stravovací návyky svých rodičů...
@normalnimatka spíš jde o to že neupravený kravský mlíko nedělá malým dětem dobře v bříšku,ale jogurt je v pohodě.
@nafuka Ja primo tu knizku RaBR taky necetla, poslouchala jsem nejake rozhovory s Koprivovymi, co jsou na youtube (jsou tam i zaznamy, kdyz byli hoste v radiu) a pak jsem cetla preklady ruznych zahranicnich popularne naucnych knizek - vyhovuje mi vic ta forma podani, princip je stejny.
A tady na tom blogu jsou trochu sveraznym zpusobem psany vypisky z jejich kurzu:
https://maminator.cz/category/rr-respektovat-a-...
Super je susene ovoce mrazem, napr.od Mixitu. Dcera nechtela moc cerstve ovoce, ale tohle miluje. Pak jsou dobre tycinky ovocne bez cukru, krupky uz ji od urciteho veku vubec nejedou, i kdyz budou nejzdravejsi. V lete babicky zavaruji jednodruhove ovoce bez cukru, jako presnidavka nebo do kase. Cokoladu a bonbony bych ji zatim take nedavala, ale detske susenky napr.z DM ano, jsou ze spaldove mouky.
@normalnimatka Dort k 1. narozeninám jsem dělala podle tohoto receptu
http://www.madamecoquette.cz/2014/04/zdravy-dor...
Místo jahod byly borůvky
Nebudu tady argumentovat proč něco ano nebo ne, toho tady zaznělo dost ze všech stran a stejně si každý pojede to své. Napíšu, jak to mám já. Dceři je 14 měsíců, cukr (ani jiné sladidlo) jí zatím v ničem nedávám, když nepočítám pár lžiček Lipánku nebo Radoňáčku, který párkrát ochutnala. Zatím to všichni respektují. Chtěla bych to takto držet dokud to půjde, pár měsíců snad ještě ano. Do budoucna to plánuju tak, že striktně vyhýbat se budu kupovaným sladkostem, které obsahují glukózofruktózový sirup, ztužené tuky, nevhodná barviva (to platí nejen na sladkosti) a jiné přídavky. To ostatně ani nejím sama (i když manžel ano, ale uvědomuje si, že to není ideální). Jako přijatelné vnímám doma pečené buchty a spol. (z kvalitních surovin a se sníženou dávkou cukru, běžně oproti receptu snižuju min. na půlku, osladit se to dá ostatně i ovocem), Lipánka nebo Radoňáčka (popř. jogurt bez výše uvedeného) a v omezené míře kvalitní čokoládu (tj. bez rostlinných tuků). Ani to ale určitě nechci dávat nějak moc často, jen třeba 1-2x týdně. Stejně se budu snažit si to nastavit i s prarodiči. Ti bohužel nejsou zvyklí číst složení kupovaných potravin, takže jim asi ukážeme pár věcí, které jsou ok. Popř. to domácí pečení. Krizová zkouška přijde s nástupem do školky, popř. v okamžiku kdy bude schopná si za vlastní kapesné něco koupit sama. Proto podle mě není správné dělat ze sladkostí zakázané ovoce.
@lenkas1982 díky za tip🙂 i když osobně by mně nevadily třeba vejce, ty považuju za zdravou komplexní potravinu🙂 a tvaroh nebo zakys. smetana asi taky ne🙂
@normalnimatka Jj, vejce jsou za mě taky jinak ok, tvaroh a zakysaná smetana taky. To asi vychází z toho, co tam i ta autorka píše, že vejce (resp. bílky) i tvaroh se zpravidla do roka nedávají (i když to určitě nedrží všichni), tak je nechtěla zavádět zrovna na narozeniny. 🙂
nahrazovat se dnes dá už velmi dobře - sladit např. stévií nebo sirupy (agávový, datlový, kukuřičný atd.)
místo sladkostí dávat na stůl sušené ovoce (kvalitní) - meruňky, švestky, hruškové a jablkové křížaly, kustovnici - to jsou všechno velmi vhodné potraviny pro děti
(pro ty nejmenší lze nakrájet na malé kousky, případně i namočit přes noc a pak přidat např. do kaše)
a zavést jako dezerty i nesladké věci - např. kvalitní sýr (nejlépe ovčí, kozí) nebo ořechy (ty lze také namočit, aby byly lépe stravitelné, tak je ukoušou i např. senioři, pro které jsou zdravé omega tuky nebo minerály velmi důležité)...
nebo jako dezert podávat salát který má v sobě např. rozinky (nesířené) a semínka (slunečnicová, lze i nechat lehce naklíčit a propláchnout)
sušenky nebo koláče nejlépe péct doma - a přidávat jáhlovou mouku, špaldovou mouku, čirokovou mouku... sladit stévií, sirupy, datlemi, medem, případně třtinovým cukrem (co nejméne zpracovaným)
jinak velká chuť na sladké je často projevem disharmonie v některých orgánech - zanesení toxiny, stagnace energie atd...
to se projevuje někdy i v chování a to nejen hyperaktivitou, ale také nadměrným přemýšlením (hlavně dospělí), děláním si starostí, zhoršeným spaním atd.
Tedy pokud dítě nebo dospělí "potřebuje" hodně sladkých věcí (nejen sladkostí, ale i ovoce, ochucených jogurtů atd.), pak je potřeba v první řadě řešit disharmonii v orgánech - když se ta dorovná, tak chuť na sladké opravdu klesne...
Jinak samozřejmě cukr má vliv na fyzické zdraví: nejvíc zhoršená funkce imunity, únava, potíže s pokožkou, pomalejší regenerace, u dospělých pak hormonální potíže atd.
Omezení cukru je tedy vždy dobrý krok.
Pozor ale na nahrazování takzvanými věcmi bez cukru. Dnes je v mnoha výrobcích aspartam nebo acesulfam (limonády, žvýkačky, cukrovinky)! Ty mají tak špatný vliv na organismus, že v tom případě pokud není vyhnutí už raději volit klasický bílý cukr 😉
Akorat Lipanky, Bobik, Pribinaky nejsou pro deti moc vhodne, jsou prilis tucne a sladke, to maji vyjimecne. Kupujeme spis tvaroh Matyldu nebo delam domaci. Tvarohy tedy kvuli vysokemu obsahu bilkovin az od roka...
jinak pro děti je výborná např. avokádová nutella - rozmixované avokádo, banán, sirup, kakao - co nejkvalitnější - ideálně v raw kvalitě (nezničené horkem, bez cukru a přidaných chemikálií)... tady jde pak o vysoce výživné jídlo, avokádo má hodně minerálů i omega 3 kyselin a je lehce stravitelné, můžou ho i menší děti
ořechy - pokud není v rodině alergie, pak bych se menšího množství ořechů neobávala (ono jsou často i v čokoládě, vánočním pečivu, sušenkách atd.)....
případně nahradit např. namočenými slunečnicovými semínky...
Nejjednodušší varianta je využít toho, že je doma malé dítě a ozdravit jídelníček celé rodiny. Jednak je to jednodušší organizačně a druhak pokud dítě odmalička vidí, že tak jí i rodiče, tak je mnohem jednodušší jídlo předkládat.
Pokud dítě odmítá jíst, tak je dobré, aby alespoň ochutnalo.
Případně dělat několik věcí zvlášť - mistička rýže, mistička zelenina, mistička zeleninová směs, mistička ořechy, mistička houby, mistička nějaký zdravý dip apod.
@bachovy_esence_poradna jo, orechy jsou fajn, ja se tedy nebala ani tolik alergie jako moznosti vdechnuti, takze v pecivu jsem jim je davala, jen tak na jidlo moc ne. Co se je ale naucily louskat samy kladivem, tak je jedi i normalne a maji to i s montessori aktivitou 🙂. I si to cele pripravi a nakonec uklidi 🙂.
@bachovy_esence_poradna Zrovna ty sirupy nejsou o nic lepší, zejména třeba ten agávový, mají o dost víc fruktózy než obyč cukr, takže z výživového hlediska jsou naopak horší. Rýžový by v rámci sirupů měl být celkem ok. Co se týče medu do pečení, tak jeho tepelnou úpravou v něm stejně zničíte všechno prospěšné (naopak v něm vznikají škodlivé látky), to už tam klidně dejte ten cukr.
@kakenkulla no u nás to máme tak, že dítěti chystám a dávám jídlo já a tak, hlídám, co bude jíst. Je to jednodušší v tom, že on nechtěl kupované příkrmy a nic. Do dvou roků žádné sladkosti. Teď dostane výjimečně za odměnu jeden kousek želé bonbónu. Nebo lžičku medu.
Ale....musíš se striktně postavit a říct, co smí a co ne. Občas je to nepříjemné, občas se budeš cítit blbě. Ale nám to prospělo, zařadili jsme víc obilovin, luštěnin, víc druhů masa, ovoce. Zeleniny. Sleduji přidané cukry a škrob a to se u nás prostě nevyskytuje. Jogurty selské, mléko plnotučné. Jo a dítě rozhodně nestrada. Má 2 roky prý, přes metr a přes patnáct kilo.
*pryč
ja osobne sem zjistila, ze mi mala (necele 3 roky) moc dom pecene neji. Ale meli jsme nejake lizatko ze zdrave vyzivy, nebo miluje susena jablka, ovocne kapsicky. Dostava teda i cokoldu, ale velmi malo. Horsi je to s bonbony typu gumovy medvidek. Ale videla jsem ted v lekarne nejakou zdravejsi verzi. Obecne bych skocila do nejake dobre zasobene zdrave vyzivy, koukla a udelala sezbam 🙂
@kakenkulla Já bych se vykašlala na nějaké obhajování se, protože to je k ničemu, prostě ty jsi rodič a ty rozhoduješ. Já do roka byla striktní, do druhého více méně taky, ale už nějaké zdravé dobroty ochutnal - sladím nejvíc medem, jsou i různé sirupy ve zdravých výživách, po druhém roku jsem to přestala řešit, jen když někde jsme, reaguluju to, ale ono je těžké, když ostatní děti jí sladkosti, mu to zakazovat. On jí naštěstí vše a i zdravé v pohodě, my se stravujeme zdravě, takže domů prasečinky nekupuju. Ořechy jsem rozhodně dala už před 2. rokem. Na netu je spousta receptů, chce to jen hledat a vzdělávat se v tom.
@lenkas1982
agávový sirup má nízký glykemický index a to je hodně důležité...
navíc narozdíl od klasického bílého cukru není bělený chemikáliemi...
Není tedy vůbec jedno co do těsta dáme - med ani agávový sirup nemají stejné vlastnosti jako bílý cukr...
Pokud chceme péci ještě zdravěji, pak je dobré do těsta dát spíš rozinky, mandle (třeba rozsekané), případně péct s moukou, která má sladší chuť (např. jáhlová).
Vysoký glykemický index je jednak náročný pro naše tělo (hlavně slinivka, ale také játra a slezina) > výkyvy hladiny krevního cukru, později diabetes... a také výkyvy nálady.... (nahoru, ale i dolů, výkyvy cukru v krvi podporují úzkosti a deprese)
A samozřejmě vysoký glykemický index podporuje to, že máme po jídle zase brzo hlad + chuť zase na sladké....
Tedy konzumace bílého cukru a cukrovinek obecně je ideální začarovaný kruh.. který skvěle funguje jen pro výrobce... Přislazuje se dnes skoro vše, protože se to lépe prodává... místo cukru je na obalu napsáno glukoza nebo fruktoza, pro jatra a slinivku je to ale totez.

a obcas tu lahudku jako je sušenka bez náplně, nebo piškoty a křupky bez lepku, občas to lízo a atd...neříkám cpát je bramburkama a nebo majoneza atak. A navíc si říkám, jíst opravdu jen tu zdravou vyživu-jako je třeba hodně kvalitní čokoláda, nebo třtinový cukr nebo kvalitní mouka bez lepku atd atd-je toho spousty-na to bych musela asi taky mít dost velký příjem, protože tato výživa je i dle mého názoru dost finančně náročná