Jak připravit kaši dopředu?
Ahoj,
chystám se na zavádění příkrmů. U zeleniny vím, že si ji můžu udělat dopředu a dát do mrazítka a mít pak jen kostičky na rozmrazení.
Jde nějak dopředu nachystat i kaše? Nebo jinak - budu muset pak každou kaši dělat sólo, nebo to lze udělat třeba na 3 dny a mít v lednici?
Děkuji
P. S. Kupované nechci. Pokud ale víte o něčem, co má dobré složení, uvítám tip.
@pe_tu_ss_ka No, nejsem zdaleka jediná v okolí, kdo to dává večer. A řekla mi to Mudra. Tak to teda nevím. Poslední zaváděné jídlo ano, v tom se to shoduje. A nebo je i nějaká jiná kaše na večer? Nebo co jí 5 měsíční mimino večer, pokud se s prikrmy už začalo?
@agnes_123 rozhodne ke snidani, k veceri je kase nevhodna. Doktori jsou v tomto bohuzel asi tak o tricet let pozadu, cest vyjimkam. Dospely si taky nedava k veci palacinky, ne? Tedy pokud chce jist zdrave. Cpat do sebe na noc sacharidy v podobe kase je nezdrave a je jedno, jestli je to dite, nebo dospely. Zalezi na tom, jestli chces dite stravovat zdrave, nebo jestli stravu neresis.
@agnes_123 jako v 5 měsících jsem hlavně kojila.. První jídlo dostal malý až po 6 měsíci a jen pár lžiček na oběd.. Postupně se to zvedlo na oběd, pak dopolední svačina stejně pár lžiček až postupně k celé svačině.. A tak stejně další svačina, pak teprve zkouška snídaně a jinak jsem stále kojila.. Na večer vždy malej usinal u prsa.. Teď má k večeři po odstavení zeleninové jídlo nebo polévku..
@agnes_123 jinak i mě dětská tvrdila, jak na noc kaši a hned od první lžičky zeleninu s masem.. Samozřejmě jsem neposlechla, a dělala si to podle sebe, jak jsem cítila, že je to správně pro malého..
@agnes_123 do kase se nemusi davat zadne mleko, ja delam jen z vody, MM uz neodstrikam, ale lze to. Jinak kase na vecer opravdu ne, je tezka. Ano, tento 30 let stary prezitek se stale vesele praktikuje, ale to neznamena, ze je to dobre. Taky jsou matky, co davaji detem bily rafinovany cukr pomalu od prvnich prikrmu a neni jich malo, doktorky vesele doporucuji davat treba presnidavku s piskotem, Sunarek, Hami a Hipp vyrabi susenky s cukrem vhodne od 8m (ha ha ha) a neznamena to, ze je to dobre. Kdyz kolem tebe budou vsichni davat pulrocnimu diteti hranolky, das to svemu taky, kdyz to tak dela okoli?
@ivis_b
ja treba kasi davam vecer ale delam z ovesnych vlocek a kravskeho mlika.Instantni kasi pridam jenom trosku na dochuceni.Rano by mi kasi mala nesnedla.
@zuzita15
zalezi na tom,ktera kase.Nektere se pripravuji jenom s vodou,nektere s mlikem.
@zelenaesmolda a jaka domaci se musi pripravovat s mlikem? Leda nejaky instantni blaf. Jinak to myslim zejmena v souvislosti s vekem ditete, do roka kravske mleko vubec, UM bych kojenemu nedala ani nahodou a MM se pridat muze
@zuzita15
ja treba delam z ovesnych vlocek a to bych fakt z vody nedelala,to musi byt pekny hnus.
@zelenaesmolda vsak si to delej, jak uznas za vhodne, ja samozrejme nechci nikoho kadrovat. Jen zkratka zdrave to neni a nechapu, ze to doktori ve 21.stoleti doporucuji 🤷♀️
@agnes_123 nejsem zadna bio eko fasistka, ani protidoktorska lobby atd, ale k tem radam od Mudr - je potreba si uvedomit, ze jsou to LEKARI, ne vyzivovi poradci. Casto tedy davaji rady rodicovske, ktere si my vykladame jako lekarske, ale neni tomu tak. Typicky priklad vyziva. Jasne, pediatr musi hlidat spravny rust (i vahovy) decka, ale co kdy jist- na to pediatri (cest vynimkam) opravdu nejsou odbornici. Zejmena jestli jim je 45+ a studovali pred 20 a vic rokmi...
Stejne tak nejsou odbornici na spravnou obuv, atd.
@journals ale myslim, ze ta jablecna stava bude z koncentratu... Si nevyberes, no..
@ivis_b prvorozenemu fakt neni potreba. Ale druhorozene - to je tezke. Starsi dostane neco ve skolce, neco z obchodu (je nejedlik, takze i susenky jsou proste uspech). A to pak nejde, kdyz je mimino s vami a chce taky. Jako jo, snazim se je krmit zdrave. Ale dost me starsi vycvicilo 🙂 sice se rika, ze zadne decko dobrovolne hlady neumre, ale u toho naseho bych si namoudusi nevsadila ... Ale to je od tematu.
Kazdopadne
@agnes_123 kase - nikdy je ani jedno z mych deti nejedlo. Nejela jim ta konzistence. Stejne jako mrazeena zelenina a ovoce. A ze jsem se prvnimu ze zahradky napripravovala... Jsme to pak do peceni jedli my... Takze doporucuji neresit dopredu, s jednim deckem vzdy tu trosku uvarit zvladnes cerstvou, vychytas co ji a neji, do mrazaku bych vubec nic nedelala a na kase se vybodla. Ono starsi generace vc inteligentnich vzdelanych lidi veri tomu, ze jsou "hustejsi" a daji se decku na noc a ono bude spaaaat celou noc. Je to xkrat vyvraceny nesmysl, nemam cas ted psat zdeoje, ale najdes nebo holky vys ti poradily. Je to nesmysl zkratka, jestli je deckp spave, bude spat i bez kase. Jestli ne jako me deti, nic je neuspi. A budou se budit 9x za noc proste proto, ze... U starsiho jsme vyzkous3li vse, vsechny rady tipy triky. Efekt nula
U mladsi nic nezkousime a vis co? Spanek (buzeni) maji stejny 🙂)) takze se na kase vyper, krm cerstvou varou, kdyz ji obcas babicka da susenku vubec nic se nestane a prezije to 🙂 a dr.rikej, co chce slyset a mas klid.
@zelenaesmolda i ja delam z ovesnych vlocek, ale s vodou, ochutim ovocem, pripadne “prisladim” datlovou pastou, primicham orechove maslo ci jinak dochutim a je dobra, mleko tam nechybi
@zuzita15
taky jsem se na ty susenky divala kdyz byla mala mensi a taky me zarazilo kolik je v nich cukru a nekoupila jsem je...ted uz ma pres dva roky tak to taky tak nehrotim ale treba slazene napoje nezna vubec,pije vodu nebo neslazeny caj.obcas ji dam chleba s medem,kdyz potrebuju dosladit kasi tak bud pridam trosku te instantni nebo agavovy sirup ale snazim se bilemu cukru u ni vyhybat.pocitam s tim,ze se to nauci az pujde do skolky a pak se tomu proste nevyhnu.
@ivis_b
co nechapes,ze doporucuji?
@zelenaesmolda ja uz to taky hrotim min a min, ono se to postupem casu neda ukocirovat, resp. nekdo to umi, ja na to nemam nervy. Nicmene v temer dvou letech bily cukr jeste neochutnala, spis ustoupim susenkam slazenym jablecnou stavou, ktere bych jeste pred par mesici nedala. Jinak agavovy sirup je zrovna “omyl zdrave vyzivy” viz https://www.margit.cz/agave-sirup-omylem-zdrave...
Lepsi je datlovy nebo ryzovy sirup, kdyz uz sirup
@zuzita15
diky za info,to jsem netusila.
ale pochopila jsem z toho videa,ze kdyz to nepouzivam ve velkem tak to nevadi ne?ja ji tim prisladim ovesnou kasi,to zase neni tak velke mnozstvi a taky ji nema denne.
proc jsou lepsi ty ryzove a datlove sirupy?
@zelenaesmolda protoze obsahuji mnohem mene fruktozy nez agavovy, ryzovy vlastne zadnou.
Jinak ano, jednou za cas to urcite neuskodi, ale davat to denne do kase... na to to fakt neni
@janedv já mám teprve druhé na cestě, tak uvidíme, jak to budu zvládat krotit 🙂 Ale je pravda, že moje první čtyřleté doteď žádné kupované čokolády nebo sušenky nedostává, tak mladší nebude mít čeho nezdravého se dožadovat. Ve školce nic takového nedostávají a já to nekupuju, rodina to respektuje a nezdravé věci mu nedává. Prvorozený je dobrý jedlík, je zvyklý na hodně zeleniny a o jídlo se zajímá - co má jaké vitamíny, proč je dobré jíst jogurt apod., dost si o tom povídáme, takže ví, že bonbony zdravé nejsou a proč a nijak se jich naštěstí nedožaduje. Kéž mu to vydrží.
@zelenaesmolda nechápu, že doktoři doporučují kaše na noc (a nejlépe ty kupované instantní).
Jinak moje zkušenost je taková, že ani školka na apetitu syna nic nezměnila, a to tam šel ve dvou letech. Přijde ze školky domů a ve dveřích křičí, že by si dal jablíčko a mrkev do mističky. Už má prostě vytvořené nějaké zdravé stravovací návyky, což je přesně ten důvod, proč jsem na něj ohledně stravy tak striktní. Pokud bude od malička zvyklý jíst zdravě, vytvoří si návyk na zdravou stravu, tak pak není problém, když si někde na nějaké návštěvě dá sušenku, nebo když mu někde někdo vrazí do ruky lízátko (pravda. Dá si (a já už mu to po tom třetím roce z ruky netrhám, ale naštěstí se to stalo opravdu párkrát), ví, že je to nezdravé a má se to jíst jen občas. V pohodě. Zatím se mi nestalo, že by na mě pak někde loudil, ať mu koupím sušenku nebo bonbony, které mu předtím někdo dal.
@ivis_b
ja jsem se s pediatrem o kasich neradila tak nevim co doporucuji.vim,ze se na noc davat nemaji ale ja ji teda vecer davam ale s predstihem,aby stihla jeste neco stravit nez pujde spat.rano by mi ji nesnedla.a taky nema kase kazdy den 🙂

@sus3nka Lze dávat mateřské mléko, viďte? Lékařka mě překvapila, když mi říkala, ať dám umělé...??