Jak zavařovat příkrmy?

hanka_12345
24. črc 2018

Ahoj chystam se na zavareni dyne protoze v mrazaku uz nemam misto,ale nevim jestli se to chytne a nebude to plesnivet, jestli neni lepsi k tomu neco pridat jako konzervant misto cukru? Ma nekdo zkusenost? na kolik stupnu a jak dlouho? Diky

poah
24. črc 2018

Zavarovala jsem vsechny mozne druhy zeleniny i jejich kombinace. Horke rozmixovane jsem dala do sklenicek a zavarila,pak jsem radeji skladovala v lednici,protoze mame doma docela teplo a nikdy se nic nezkazilo. Nemam zavarovaci hrnec,takze jsem dala do hrnce par cm vody,na dno latkovy kapesnik na to postavila sklenicky a varila asi 10 minut.

hanka_12345
autor
25. črc 2018

@poah jde i samotna cuketa? Ja vim ze mrazena je pak takova rozblemdana

lovemusicsun
25. črc 2018

@hanka_12345 Já letos zavařila ovoce. Radila jsem se asi se třemi zkušenými lidmi a tohle mi poradili. Dělala jsem třešně s jablky, višně s hruškami a banánem, angrešt s jablky a banánem. Jen jsem povařila ovoce (kromě banánu), rozmixovala, propasírovala co bylo třeba (třeba angrešt, aby tam nebyly pecičky) a dala do skleniček. Pak jsem je dala na pekáč, do 1/3 nalila vodu a na 180 stupňů zavařila 15-20 minut. Žádný cukr ani jiný konzervant jsem nedávala. Měly by takhle vydržet rok.

poah
25. črc 2018

@hanka_12345 ja jsem vse delala spis v kombinaci s bramborem,ale urcite pujde i samotna, rozblemcane to bude urcite,ale miminu to vadit nebude,stejne se jim to mixuje.

hanka_12345
autor
25. črc 2018

@poah takze myslis ze i ta dyne s bramborem jo?

barchen
25. črc 2018

@lovemusicsun Ano, jablka a zejména jejich slupka obsahuje hodně přírodního pektinu (průmyslový pektin se používá na konzervování/zavařování) a proto není potřebné přidávat jako konzervant cukr. Tento rok již potřetí také dělám bez cukru i jiných průmyslových konzervantů a žádné neplesnivěla, dokonce pár skleniček dalo i 2 roky a pořád perfektní. Kombinuji vždy jiné ovoce ale min. polovina obsahu jsou jablka.
@hanka_12345 Samotná dýně má jako zelenina docela dost přírodního pektinu, takže by to mohla dát i samotná. Jednoduše uvařit, horké do skleniček a sterilizovat v horké vodě. Pouze mít dobré víčka. Zeleninu jsem ještě nedělala, nemám jí tolik, takže nemám zkušenost jestli vydrží. A jinak ovocné přesnídávky skladuji ve sklepě kde máme tak 15-20 stupňů. ne v lednici. Já jich mám tak 80-100 skleniček a by se mi do lednice fakt nevešlo 🙂