icon

Jakou kaši je nejlepší dávat ve 4 měsících?

nikiwi99
6. říj 2024

Ahoj🤩
Chci se zeptat,jaké dáváte kase na dobrou noc(nebo jiné) od 4.mesice?
Která je za vás nejlepší? 🙂

Děkuji.

Strana
z2
dashyyy
7. říj 2024

@rosalindamelinda imunologické okno začíná 4. měsícem, tedy i od ukončeného 4. měsíce je celkem vhodné možné alergeny vyzkoušet, tedy i lepek

rosalindamelinda
7. říj 2024

@nikiwi99 Já jsem se slušně zeptala a ty jsi ani slušně neodpověděla. Copak kromě internetu nečteš knihy nebo jiné tištěné materiály? Zeptat se na internetu lajků je teda opravdu ku prospěchu tvého malého dítěte. Proč to neřešíš aspoň s jeho pediatrem? Pokud chce někdo zavádět ve 4m - mělo by to být z nějakého důvodu a ne z rozmaru, že to chci zkusit apod. Pokud má normální váhu dle věku a mléko mu stačí, není důvod zavádět tak brzo příkrmy. Tobě je úplně jedno, že mu budeš zatěžovat žaludek a střeva, tyjo, tak takovou rádoby pečlivou maminku jsem ještě neviděla. Chudák malé no😒

rosalindamelinda
7. říj 2024

@dashyyy úplný nesmysl, máte na to nějaký zdroj, kde to píše přímo lékař? já jsem psala info z brožury sepsané lékaři, kde je jasně uvedeno, že lepek až od 6m a pediatr doporučuje to samé. né že jedna paní na koníkovi povídala o nějakém okýnku...

dashyyy
7. říj 2024

@rosalindamelinda ale jistě, třeba tady https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2011/... .. mám někde i zahraniční studii, ale úplně nemám čas teďka hledat, kam jsem to založila.. je to teda starší, ale je to z doby, kdy jsem to řešila se svýma dětma:
Pšenice, oves a rýže v kojenecké výživě. Časné zavedení pšenice (0–3 měsíce) a také pozdní (> 6 měsíců) znamená zvýšení rizika alergie na její bílkoviny (2, 13). Přídavek pšenice po 6 měsících života způsobil 3,66× větší riziko alergie na pšenici než její zavedení do 5 měsíců. Také pozdní zavedení ovsa a rýže vedlo k signifikantně většímu riziku alergie na pšenici (14). Nealergickou, imunopatologickou analogií je pozdní zavádění lepku z hlediska rizika celiakie, které vedlo ve Švédsku při zavedení lepku po půl roce života k jejímu čtyřnásobnému výskytu u dětí do 2 let. Za optimální z hlediska prevence celiakie se považuje postupné zavádění zvětšujících se malých a středních dávek lepku za ochranného vlivu kojení (2) mezi 4 a 7 měsíci života. Náhlé zavádění velkého množství lepku riziko celiakie i diabetes mellitus I. typu zvyšuje.

orangutan123
Autor odpověď smazal
nikiwi99
autor
7. říj 2024

@rosalindamelinda ja jsem ale nikde nenapsala ze mu to budu davat🙂
Ptala jsem se na zkušenosti a názory jiných.
Ja s vámi uz nebudu v této debatě komunikovat. Přeju pěkný a pokud možno klidný večer 🙂

nikiwi99
autor
7. říj 2024

@areh dekuju🙂

felis
7. říj 2024

@rosalindamelinda nemáš pravdu! Příkrmy mohou být i dříve. Vyjádření na MZ ČR i dle WHO: "Komplementární výživu (příkrm) je třeba začít zavádět u kojených i nekojených dětí nejpozději po ukončeném 6. měsíci věku dítěte, 180 dní (v 26. týdnu), ale ne před ukončeným 4. měsícem věku (17 týdnů)." Takže může být i dříve než v 6.mesicich 😉

felis
7. říj 2024

@nikiwi99 ahoj, dceři jsem dávala kaši od 5m na noc a byla s ni v pohodě. Nebyla uz kojena, takze mlecko z lahve ji proste nestacilo. Značku už si nepamatuju, ale měla bezlepkovou dietu, tak měla ryžovou a kukuřičnou na noc a byla s tím v pohodě a i lepe spala, ze byla najedena. Chce to zkoušet, co bude dítku chutnat.

Strana
z2