Jakou kašičku v 9 měsících?
Dobrý den, maminky jakou kašičku (značku) kupujete a vaříte dětem? Máme 9 měsíců 🙂 Děkuji
@hanih jenomže cukry vám obsahuji co se týče sacharidů úplně všude ... to by jsme jim potom nemohli dávat vůbec nic a na večer pouze kojit nebo jenom UM kde též cukry obsahují v obojím takže v tom opravdu pořád nevidím problém ... nikdo mi to nevyvrátí abych jí nedávala na večer kaši ... běžně jí dává snad každý koho znám a když nám to i pediatrička doporučila tak v tom opravdu problém nevidím ....
@alcar no taky jsem si říkala luštěniny na večer .. to podle mě právě těm dětem bolí bříško po nich ... luštěniny nedávám malé skoro vůbec a to jí je 11 měsíců .. .. teprve mi začala jíst kousky ... do nedávna musela mít vše mixované, teď už jí konečně i chleba se sýrem ...
@hanih jo červená čočka je pro děti dobrá ale i na noc mi příjde nereálná .. dostává sem tam k obědu či svačině ale ne k večeři a ne pravidelně ... čočka nadýmá ale červená naštěstí nijak extra ne ... to je to samé jako brokolice či květák, taky není moc dobré třeba na noc jako brokolicovou nebo květákovou polévku ... ten květák a brokolici taky dávám tak jednou týdně víckrát ne ...
@bayt nechápu důvod proč by neměli je dobře natrávit? co to je za kravinu zase? kdyby to neuměli tak by asi kaše nedělali od 6 měsíců nebo od 4? teď fakt netuším .. a kdyby to bylo tak špatné tak by to asi pediatři nedoporučovali a prostě by se neprodávali ... malá kaši baští krásně už hodně dlouho a nikdy žádný problém neměla, nikdy neměla problém s bolením bříška ani zaražené prdíky no prostě vůbec nic takže nevidím důvod proč bych si měla něco číst a přestat dávat dceři kaši na noc atd ... když jí miluje a krásně jí k snídani i k večeři baští .. to je jak když všude říkají že UM není zdravé a nutrilon zahání zácpu ... malá má Nutrilon už od narození do toho od 3 měsíců ještě AR a vůbec neměla s tím problém .... UM AR pije i v 11ti měsících a chodí pravidelně každý den na velkou takže v tom u nás problém žádný není a nezažila jsem že by některé dítě s tím problém mělo
@bartakova_veronika Já ti to nebudu vysvětlovat, si psala, že to číst nechceš, ne? Jestli chceš, tak si vygoogli, co je amyláza a k čemu slouží a kolik ji (ne)mají malý kojenci. Jinak promiň, ale hádáš se tu v půlce témat, za to mi můj čas nestojí.
@bayt sorry ale kdyby kase byli zavadne tak je neprodavaji a pediatr tu nedoporuci a tim to tady cele ukoncuji, zbytecne mrham casem. Radeji ho venuji dceri a domacnosti
@bartakova_veronika závadných je spousta věcí, co se prodává. Coly, limonády, sušenky plne ecek a konzervantu, light ochucene jogurty....... A taky to nikdo nezakazuje. Ale rozhodně se nedá říct že jsou zdraví prospěšné.
@hezz17 jasně ale u dospělého je to něco jiného že? dětem přeci necpeme colu, limnády a sušenky plné ecek atd ... :D to bylo tedy fakt pěkné srovnání :D třeba sunárek se dělal ještě už za nás a taky žijeme :D mě fascinuje jak to strašně některé maminky dramatizují a dítěti by nedali snad vůbec nic jenom kojili, kojili a kojili :D promiňte ale tohle už mi fakt příjde všechno směšné ... je snad na každém kdo co dává svému prckovi a kaše opravdu závadné nejsou .. nevidím v tom sebemenší problém .... to že kaši nedává 1 z 1000 maminek je mi úplně jedno ... tak jako se "zakazuje" dávat dětem do roka bobika, tvaroháčka, bribináčka a další jiné věci ... nevidím v tom problém dávat to 11ti měsíční dcery když nelze jinak než mít po ruce něco hotové atd ... třeba když se jde od lékaře nebo z vojtovy metody, potřebuji jí dát svačinu takovou, kterou můžu hned podávat aby mohla jíst venku a ne rychle utíkat 30 - 40 minut cesty domu abych jí něco rychle udělala a podávala ...
@bartakova_veronika Na to, že ti to je jedno, to tady pořád vehementně obhajuješ....
@bayt tady jde ale o úplně něco jiného ... někdo se ptá jaké kaše podávat atd a vy musíte hned odrazovat všechny maminky že se kaše nesmějí dávat na noc a že by se vlastně podávat kupované neměli a všichni vermomocí by měli dělat domácí .. vždyť je to úplně to samé ... tak se raději takovým komentářům vyhýbejte než komentovat zbytečně že by se nemělo a nejlepší je polévka na noc a bůhví co ... polévka na noc? vy snad jíte taky polévku na noc? já tedy osobně ne .... taky nikdo neříká že je tohle a tohle špatně .. každý snad uzná sám zda je to OK nebo není ... a pokud doporučí i pediatři tak nevidím v tom vůbec žádný problém ... setkala jsem se snad jenom s vámi že odrazuje kaši na noc a vůbec jakoukoliv kaši ... běžně děti kaši dostávají ať už na noc nebo ke snídani ... nesetkala jsem se s nikým kdo by byl zásadně proti a ani lékaři proti nejsou, ba naopak ... v kaši je potřebné železo a další různé věci tak jako v UM .... moje dcera třeba dostatek železa potřebuje a tak zrovna pro ní jako třeba například i kaše jsou vhodná .... a klidně i 2x denně
@bartakova_veronika tak já se s doporučením, že by se kaše na noc dávat neměly setkala už vícekrát z různých zdrojů (cíleně jsem ale nepátrala, vyhovuje mi je dávat k snídani). Moje kamarádky dávají tak půl na půl, takže taková úplná novinka to nebude.
@eviicka já se setkala pouze s tím že by se na noc neměla dávat ochucená krupicová kaše jako třeba s kakaem či ovocem atd ... ale kaši na noc jako takovou není nikde zmiňované .. nevidím důvod proč bych nemohla dát třeba piškotovou, kukuřičnou, vanilkovou atd na noc podávat ... k snídani má kaši zase cereální s křupinkami, ovocnou atd .... jsou určené přímo kaše i na noc které doporučují ... právě že domácí kaše či krupicové vhodné na noc nejsou ... tak jsem se s tím setkala i na internetu i po poradě s pediatričkou .... každé dítě je jiné a každý rodič také ... malá je spokojená s kaši ráno a s kaší večer ... krupicovou dostává třeba ke svačině či k snídani ale k večeři podávám hlavně piškotovu, vanilkovou, řýžovou atd
@bartakova_veronika pořád píšeš že v tom nevidíš problém. Možná kdybys otevřela oči a něco si zjistila tak uvidis. Ale myslím že tahle debata už se může ukončit. Abys nemusela znovu vypisovat kterou kasi kdy dáváš s že v tom ty ani pediatr nevidíte problém 🤣🤣🤣
Tak ja jsem se s tim, ze se nemaji davat kase na noc, setkala jen na maminkovskych forech,ale v beznem zivote davaji maminy kase i na noc. Vsechny moje kamaradky, ktere maji aktualne male deti davaji kase take na noc. Ani jedno jejich dite s tim nema problem. Moje dcera je jedla na noc dva roky a zadne nasledky z toho nema.
Zenske, fakt neblaznete... Ty kase nejsou jedovate.
@alcar naprosto souhlasím ... s tím že by se neměli dávat na noc jsem se setkala pouze tady na konikovi jinak ne .. i když si člověk dá vyhledat proč nedávat kaše na noc tak vám též vylezou jen diskuze maminek že podle nich se dávat na noc nemají ... četla jsem plno článků a také našla i plno názorů přímo od lékařů, které mají něco za sebou a též doporučuje raději dávat kaši než na noc dávat maso-zeleninový příkrm takže asi tak ..
@alcar
@bartakova_veronika Tohle je jen jeden z MNOHA zdrojů ohledně produkze enzymů, které dítě potřebuje k trávení složitějších sacharidů (A dává to z pohledu přírody i smysl, že - jaképak dítě by přirozeně schroupalo obilí, dokud by na to nemělo zuby? Který má nejdřív v cca 9 měsících). Neříkám, že mladší dítě kaše zabije. Ale myslím si, že i když se rozhodnu ji dávat dřív, nemusím ji nutně dávat na noc, kdy by mělo tělo odpočívat. Jedinej důvod, proč se kaše dává na noc, je ten, že SE TO TAK DĚLÁ. Dělaly to naše babičky, dělaly to naše matky. Většinu dětí to krásně zaplácne a spěj pak opravdu dýl. Pro matku super 😃 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/885144
@bayt já to rozhodně nedělám proto že by jí to zapláclo bříško ... i kdybych jí dala UM tak spí úplně stejně dlouho jako při klasické kaši na noc ... a nevím co jste to poslala za odkaz .. anglicky neumím a ani umět nechci ... překládat to opravdu nebudu .. bůhví co jste to poslala .... jinak když jsem se schválně dívala na složení tak UM má mnohem víc sacharidů než kaše a též víc cukru než kaše v sacharidech takže pořád mě nic nepřesvědčuje na tom, že bych měla dávat raději UM než kaši na noc ... a jak jsem již psala schválně jsem si vyhledávala pro a proti a všude mi vyšlo že na noc maso-zeleninový příkrm není vhodný
@bayt jo, tohle uz jsi nekde psala. Ja zase cetla, ze prave obiloviny jsou na noc priznive, protoze se dele travi a nejsou to takove ty rychle ziviny, ktere telo rychle stravi a pak ma hlad. A mas pravdu, pro me je dulezite, aby mi deti v noci spaly, protoze potrebuju fungovat pak pres den. Me deti problemy kvuli kasi na noc nemaji, takze fakt nevidim duvod je nedavat. Kdyz to delaly nase babicky a matky, tak proc ne my...nevim, co tak zasadniho se zmenilo.
Opět oblíbené téma kaše na noc :D
@bartakova_veronika Prosimvás, pošlete mi, kde všude vám vyšlo, že masozeleninový příkrm na noc není vhodný a těch plno názorů lékařů, kteří mají něco za sebou. A v čem je podle vás polévka na noc tak špatná, co jíte vy? Kaši?
Já teda předpokládám, že když je na kaši napsáno Na dobrou noc, tak je vhodná k večeři. Moje maminka mi říkala: dej mu krupici do flašky, bude líp spát, že mně a segre to tak dělala a spaly jsme obě celou noc... Tělo potřebuje ve spánku spoustu energie, a sacharidy se nejlépe pálí.
Na většině kasich je napsáno Bez přidaného cukru. Přirozeně se vyskytující sacharidy jsou normální a v pořádku.
Pro ty, co nedávaly v chemii pozor, je obrovský rozdíl mezi pojmy sacharidy a cukr.
Sacharidů je celá škála, od jednoduchých jako je glukoza a sacharóza po složité.
Cukr je jednoduchý sacharid (glukóza)
Čím je sacharid jednodušší, tím snadněji se přeměňuje na energii, proto v nemocnici dávají do kapacity glukózu.
A logicky naopak, složitý sacharid se tráví dlouho...
A dětská kaše obsahuje převážně složité sacharidy, proto má potenciál více zasytit...
@alcar
@bartakova_veronika taky davam kasi rano od cca 7 mesice. Malemu je uz 25 mesicu a denne ji chce. Vecer uz neco sni normalniho takze potom to vetsinou zapije jen jogurtovym mlikem, samotne UM uz nechce. Kupuju normalni mlecnou bananovou z Dm bez pridanyho cukru a je dobra. Jinak jsem cetla teda i prilozeny abstrakt tady nekym, buhvi z jakeho kontextu vytrzen a nic podstatnyho tam neuvadi🙂 obecne reci, ktere nic moc nerikaji..je to jen abstrakt nejake prace nic vic
@bayt musela jsem si to dat do prekladace. Nic podstatneho tam neni, pise se tam o nejakem stanovovani diagnozy a ze detske telo je v 8 mesicich schopno produkovat amylazy na traveni. Coz vlastne ty obilne kase jsou vesmes od 8 mesicu. Jen ryzove a kukuricne jsou od 4-6 mesicu. Samozrejme se najdou vyjimky, nechytej me za slovo. 😉
@bekyc opravdu na noc nejím polévku nebo kaši ... jím převážně pečivo a malé opravdu nebudu dávat pečivo na noc ... malá s tím nikdy problém neměla dostat kaši na noc .... i kdyby měla UM tak to vyjde úplně stejně jako kaše dle složení takže v tom opravdu problém nevidím ... denně dávají matky na noc kaši .... asi v tom máte problém zřejmě jedna z málo matek ... teplé večeře nedělám ani pro sebe ... a když vás zajímá co si dáváme k večeři my tak třeba manžel si klidně dal pizzu a já palačinky a co jako? dokonce si klidně dám k večeři i chleba ve vajíčku a nic mi není ... je jasné že tyhle jídla malé dávat nebudu ale u dospělého je snad úplně něco jiného co si dá k večeři a co si dá téměř roční dítě .. a to že sem dáte jeden odkaz a ještě v angličtině to nás má přimět přestat dávat kaše na noc protože jsou dle vás nevhodné? až mi najdete X článků kde to píšou pak možná budu věřit vašim žvástem že kaše na noc nejsou vhodné ...
@kittyy17 s tím souhlasím .... proč by jinak psali na kaších vhodné ke snídani i k večeři či kaše na dobrou noc když potom vhodné na noc nejsou? :D
ano kaše obsahují cukry ale v sacharidech a ty jak píšete jsou úplně v pořádku ... však sacharidy s obsahem cukru obsahuje snad téměř vše ...
pro ty co neuznávají kaše na noc:
když zhodnotím složení UM kde sacharidů na 100 gramů je 56,5 gramů z toho 48,7 gramů cukrů tak to je také špatné na noc? :D a kaše obsahuje na 100 gramů 64,3 gramů z toho 38,9 gramů cukrů mi nepříjde zásadní rozdíl ... třeba k snídani je určená přímo Mléčná kaše se 7 obilninami - banánová s křupinkami a corn-flakes ... ta je třeba určená jenom ke snídani a ne k večeři .. tak snad nejsem hloupá a dávám malé ty co k večeři jsou určené a ty co jsou určené ke snídani dostává k snídani ...
Třeba mám i v ruce Hami mléčná kaše rýžová meruňková "je vhodná jako chutná večeře nebo snídaně pro malá bříška" ... hm tak proč bych nedala k večeři?????
@bartakova_veronika Já sem nic nedávala... a pro mě za mě, dávejte tu kaši. Vaše věc, dítě po tom neumře. Jen mě ještě zajímá, v čem je podle vás rozdíl mezi kaší na noc a pečivem na noc? Že pečivo "opravdu nee" ale kaši jo... to mi hlava nebere. A jestli radši jíte pizzu a palačinky k večeři a odsuzujete polívku a zeleninu na noc :D tak to už je na jiné téma
@bekyc to také nebylo myšleno na vás že jste sem dala nějaký odkaz ... to bylo všeobecně že sem dáte odkaz jako celkově ... vím že to sem dávala @bayt .... to co dávám já sobě k večeři je rozdíl toho co dávám své dceři a je to opravdu a opravdu jenom naše věc ... jen nesnáším tyhle řeči jako že se na noc nesmí dávat tak ať ostatní nedávají ... pořád dokola budu říkat že v tom nevidím důvod proč nedávat .. k večeři nedávám obiloviny takže asi tak ... v masozeleninových příkrmech a v polévkách asi obiloviny nejsou že? pořád nechápu logiku toho proč by se neměla dávat kaše ... pořád jsem to z vašich komentářů nepochopila ... kaše je úplně normální jídlo jako jiné a kdyby byli tak špatné tak asi se neprodávají přímo kaše na noc že? však si kaši nedávejte vaše věc ale nemusíte tím odrazovat ostatní nedávat kaši ... pečivo jí na noc nedávám z důvodu toho, že teprve teď začíná jíst chleba se sýrem tak nevidím důvod proč bych jí ho měla dávat třeba 2x denně když vím že pečivo jí nenasytí, když teprve pečivo začala asi před týdnem jíst že .... zkoušíme pečivo dávat ke svačině .. a ano někdo si řekne v 10ti začít teprve s pečivem že je pozdě ... dokud neměla zoubky nic co obsahovalo kousky nechtěla až teď kdy konečně má první zoubky ... takže asi tak ...
@bartakova_veronika "však si kaši nedávejte vaše věc ale nemusíte tím odrazovat ostatní nedávat kaši" Já si zas myslím, že je dobře, že se tu objevily názory z obou stran. Maminky, které tu hledají radu si to samy přeberou a rozhodnou se podle svého. To je snad smyslem diskuse, ne? Zakladatelka se ptá a ostatní předkládají své zkušenosti, rady apod. Rozčilujete se tu, že ostatní brojí proti kaším na noc, ale mě spíš přijde, že vy je až fanaticky prosazujete.
Píšete, že pokud by kaše na noc nebyly zdravé, tak by se neprodávaly. Podle mého se prodává a doporučuje taková spousta věcí, které nejsou zdravé, že člověk, pokud chce jíst aspoň trochu zdravě, se musí naučit číst složení a vybírat si. Například se prodává spousta ovocných příkrmů, které jsou doslazované a jsou určené malým dětem, pro které cukr není vůbec vhodný.
A teda nedá mi to, ale fakt jsem se musela usmát nad tím, že tu zatracujete zeleninu na noc, ale pak napíšete, že si dáte třeba pizzu. Jako samozřejmě vaše věc, jen tedy ke zdravému stravování to má celkem daleko. Já neříkám, že žiju úplně super zdravě, sice se snažím, ale taky hřeším, ale určitě to nikde nikomu nedávám za příklad 🙂

@hanih já v tom nevidím problém jí dát k večeři kaši když stejně spát jde až za hodinu či dvě ... dneska třeba dostala ve čtvrt na sedm kaši ale šla spát až někdy ve tři čtvrtě na osm a to si dávala ještě trochu mléka než si šla lehnout .. jindy jí tedy stačí ta kaše ale občas si dá ještě třeba 120 ml mléka .. záleží kolik kaše sní .. ale problém jí to vůbec nedělá ... polévku dávám ke svačine před obědem kdy za dvě hodiny dostane ještě oběd a jde hezky po obědě spinkat 🙂 kaši dostává ráno i večer a nemá s tím problém ... ráno to střídám ob den kdy jednou dostane UM a jednou zase kaši ...