Je špatné krmit osmiměsíční dítě lžičkou?
Ahoj všichni, chtěla bych se zeptat, zda je opravdu takový problém, když krmím syna lžičkou. Je mu čerstvě 8 měsíců, s příkrmy začal ve 4 měsících, do té doby byl na UM. Poměrně rychle začal jíst hezky, akorát byl u toho samozřejmě špinavý. Poslední 2 týdny najednou jí úplně vzorně. Už 2 měsíce sám hezky sedí, nyní při krmení není vůbec špinavý, krásné otvírá pusinku, nepotřebuje bryndák a prostě vzorový jedník. Kamarádka mě ale upozornila, že je to špatně, když má všechno mixované a krmím ho. On ale nezvládá kousky, ani měkký banán, vždy se začne dávit a pak se poblinká. Prý ale jsem měla už dávno začít s kousky, protože teď už se to nenaučí a už by měl jíst sám lžičkou. Její dcery prý dostaly hned lžičku a musely jíst samy, pokud toho zezačátku moc sníst nedokázaly, tak je dokojila. Jenže já mléko už nemám a s příkrmy jsme začali brzo právě, aby se zbavil UM. Když jsem mu zkusila dát lžičku, ať jí sám, tak komplet všechno jídlo opakovaně skončilo na zemi.
Je opravdu takový problém, že ho ještě v 8 měsících krmím já? Nebo je ještě šance, že se třeba naučí používat lžičku a jíst pevnou stravu, než nastoupí do mateřské skolky. Samozřejmě bych,byla ráda, kdyby co nejdříve jedl samostatně, ale zatím to moc nezvládá.
Nesrovnávej, moje dcery obě musely mít všechno mixované úplně do hladka, do roka
@traveller007 to je pěkná blbost 🙈 miluji takové rady. Každé dítko je jiné, první syn jedl nějaké kousky od roku... Každopádně některým fotkám rostou první zuby třeba až v ruce, takže těžko můžou dávat dříve papání s kousky 🤦🏼♀️☺️ ... Takže buď v klidu 🍀
@traveller007 to je pěkná blbost 🙈 miluji takové rady. Každé dítko je jiné, první syn jedl nějaké kousky od roku... Každopádně některým fotkám rostou první zuby třeba až v ruce, takže těžko můžou dávat dříve papání s kousky 🤦🏼♀️☺️ ... Takže buď v klidu 🍀
@martivit92 ne fotkám, ale dítkam 🤣
@traveller007 jinak abych ještě řekla syn má 11let a jídlo se mu válí sem tam taky ještě po zemi 🙈🤦🏼♀️🤣 ... Samozřejmě nepůjde všechno hned. Ale určitě se z toho nezhroutí ☺️
Určitě to není špatné, každé dítě je jiné. Možná tu budu za jednu z nejhorších matek, ale já dceru krmila skoro do 15 měsíců a pak začala jíst ze dne na den sama lžičkou a během týdne to uměla fakt dobře a zvládla se s klidem najíst, aniž bych ji dokrmovala. Kousky začala jíst někdy okolo 10. měsíce, ale ještě teď v 1,5 roce jí nemůžu dát k jídlu chleba s pomazánkou, protože sní tak tři kousky a radši nechce. Sníst to zvládne, ale nechce.
Určitě to není špatné, každé dítě je jiné. Možná tu budu za jednu z nejhorších matek, ale já dceru krmila skoro do 15 měsíců a pak začala jíst ze dne na den sama lžičkou a během týdne to uměla fakt dobře a zvládla se s klidem najíst, aniž bych ji dokrmovala. Kousky začala jíst někdy okolo 10. měsíce, ale ještě teď v 1,5 roce jí nemůžu dát k jídlu chleba s pomazánkou, protože sní tak tři kousky a radši nechce. Sníst to zvládne, ale nechce.
@nelly_strokova přesně, taky jsem krmila a až když jsem viděla, že už na to budou zralí (určitě to nebylo dříve jak v takových 14 měsících), tak dostali lžičku. Oba kluci byli nejedlíci, sami by si stejně nebrali. Naučili se to hned a já nemusela po každém jídle uklízet půl bytu...
Nejmladší dcera odmítala lžičku a mixované jídlo, jako jedináz dětí. Ok, jeli jsme jídlo do ruky včetně masa, těstovin atp. čistý vývar ze štamprdle. Upřímně, jedla jako zvíře a bylo to blablabla, jak se naučí jíst jako člověk lžíci. Naučila, kolem 18 měsíců už jedla lžičkou sama. Vždy ji totiž k jídlu dostala.
Spíše mě šokuje, že nemá v 8 měsících vůbec žádné komplexní mleko MM nebo UM. Vím, že je trend fanatických kojících poradkyň zbavit se, co nejdříve UM minimálně v půl roce, protože hrozné zlo že jo. Ale kašičkama, masozel příkrmy se fakt komplexně nevyživý. Měl by mít aspoň dvě dávky komplexního mléka (ne kraví ani kozí či rostlinné). Jinak krmit lžičkou je ok, žádné dítě se před rokem plnohodnotně nenakrmí samo. Ale zkoušet mu dávat měkké potraviny, aby se učil žmoulat v pusince, zvykal si na různé textury, konzistence. Dávit se, případně pozvracet se k tomu patří a postupně se dávivý reflex oslabí. Takže nepouštět krmení, ale dávat mu do ručičky k tomu
Jak píšou ostatní, klídek. Obě děti jsem krmila od začátku lžičkou, na nějaké BLW nemam nervy. Dcerka jedla lžičkou sama bez bince už v roce i s kouskama. Synka jsem musela krmit mixovaným do roka, možná dýl, ale taky vyrostl a jí teď úplně normálně 😉.
Spíše mě šokuje, že nemá v 8 měsících vůbec žádné komplexní mleko MM nebo UM. Vím, že je trend fanatických kojících poradkyň zbavit se, co nejdříve UM minimálně v půl roce, protože hrozné zlo že jo. Ale kašičkama, masozel příkrmy se fakt komplexně nevyživý. Měl by mít aspoň dvě dávky komplexního mléka (ne kraví ani kozí či rostlinné). Jinak krmit lžičkou je ok, žádné dítě se před rokem plnohodnotně nenakrmí samo. Ale zkoušet mu dávat měkké potraviny, aby se učil žmoulat v pusince, zvykal si na různé textury, konzistence. Dávit se, případně pozvracet se k tomu patří a postupně se dávivý reflex oslabí. Takže nepouštět krmení, ale dávat mu do ručičky k tomu
@utrikocku a proč by UM dle nich mělo být hrozný zlo? (když pominu, že kojení je samozřejmě lepší). Synovi budou 2 a s UM ještě nehodlám končit k doplnění běžného jídelníčku, takže jsem překvapená.
@traveller007 no už tu vše zaznělo…synům jsem taky dlouho mixovala, do roka určitě, protože kousky nechtěli a já se bála, že se udusí. Myslim, že to pak poznáš postupně sama, když průběžně zkusíš nabízet něco s kousky, časem to půjde. Lžičkou krmím malýho ještě teď (22 měsíců), krmí se samozřejmě částečně i sám, ale já prostě nemám nervy na ten bordel pak 😀 Až bude lepší motorika z jiných činností, půjde i tohle. Kamarádka za mě pravdu nemá a než nastoupí do školky, tak to vypilujete 🙂
@utrikocku a proč by UM dle nich mělo být hrozný zlo? (když pominu, že kojení je samozřejmě lepší). Synovi budou 2 a s UM ještě nehodlám končit k doplnění běžného jídelníčku, takže jsem překvapená.
@morgan já si to nemyslím a buďte ráda, že to k Vám ještě nedorazilo 🙈 ale obecně argument, že je to ultrazpracovaný výrobek
@martivit92 kousky v jídle vůbec nesouvisí se zubama, drtit uvařenou zeleninu, banán jde i dásněma, i tužší věci (kousnutí bezzubým dítětem bolí fest). Ale to nic nemění na faktu, že je blbost srovnávat a řešit to. Někdo dá kousky hned, někdo se kouskama nenají (dvakrát si kousne a má dost), někdo nezvládá kousky v polivce... Některé děti jinak než sami lžičkou nejí ale jídlo je všude, některé děti se musí krmit ještě v 5 , protože jinak jídlu moc nedaj (což matky jedliků nikdy nepochopí)... Prostě se musí najít to co dítěti a rodině nejvíc vyhovuje.
@utrikocku Tenhle názor jsem naštěstí nikdy neslyšela. Syn dostával UM až do 3 let. Je nejedlík a já byla vždycky ráda, že do něj dostanu nějaké živiny, vitamíny, probiotika... Když měl v roce angínu, tak mi pár dní nejedl/nepil nic než UM.
Znám dítě, u kterého rodiče prošvihli ty kousky a pak už ho to nešlo naučit, dávil se roky, nejedl, léčil se s podvýživou. Takže já jsem kousky i lžičku dávala hodně brzy, holt byl 2 roky binec, děti jedly nahatý a pak rovnou do sprchy 🙂
Ale měla jsem 3 rychle po sobě, takže často starší jedly a já u toho kojila.
@utrikocku má 2x denně pokračovací UM mléko. Samozřejmě bych nejraději kojila, ale mléko zmizelo. Vstává někdy po 8 ráno, v 9 má jogurt s ovocem a vločkami, ve 12 masozeleninový příkrm, ve 3 ovocnou přesnídávku, v 6 kašičku, v 9 večer 210 ml UM. Poté usíná a ve 3 ráno se zase budí na UM. Neřekla jsem, že nemá vůbec UM, jenom že dle doporučení pediatra bylo zařadit do nejdříve příkrmy, aby se UM začal zbavovat.
Neděláš nic špatně. 🙂 Zkusila bych mu dát lžičku do ruky a ať zkouší sám. Ty si vezmeš druhou a můžeš ho krmit na přeskáčku s ním, aby nebyl o hladu. Když ho to nebude zajímat, má na to ještě spoustu času.
Dál bych se tím vůbec nestresovala.
@morgan já si to nemyslím a buďte ráda, že to k Vám ještě nedorazilo 🙈 ale obecně argument, že je to ultrazpracovaný výrobek
@utrikocku jo takhle. No tohle sice je argument, na který běžně slyším, ale zrovna v tomhle případě zavřu obě oči a beru, že klady převažujou. A pochybuju, že se někomu daří se ultrazpracovanejm věcem vyhýbat fakt na 100 %.
Hele špatně neděláš,moje první dcera jedla kousky velmi brzy,ale když se mi téměř ve dvou letech malem udusila hroznovým vínem,tak u dalších dětí jsem byla na kousky extrémně opatrná,dlouho jsem mixovala,ale později tak kolem toho devátého měsíce jsem místo mixování poute rozmackala vidličkou a tim obcas tam byly jemné kousky a tak jsem postupně učila.ja se třeba u druhych děti bála i okurky a u první jsem ji dávala zuzlat fakt trwba 6-7 měsíc.a jinak jsem teda vsem detem davala ori krmení ještě jednu lžičku jim do ručičky,ja krmila a oni si s drujou lzickou hrály a postupně ji zacaly dávat do jidla ,olizovat a pod,nejak kolem roku a půl dokazaly jíst samy.
V osmi měsících na lžičce a hladkém mixu fakt nevidím nic špatného, zvlášť když dítě jíst chce. Pokud by nezvládalo dítě kousky (ani typu banán) ještě po prvních narozeninách, tak bych už hledala odborníka - ale to kousky, ne nutně se sám nakrmit lžičkou. Ono je to pak o celkovém ovládání úst, tudíž i mluvidel a vpodstatě je to úplně ranná logopedická péče. Ale rozhodně to není o tom, že se osmiměsíční mimčo nají samo.
Ať si kamarádka řeší svoje děti 😊 děláš to tak, jak vam to vyhovuje a to je v pořádku 😊

@traveller007 Buď naprosto v klidu. Každé dítě je jiné. Mně syn až do roka jedl jen mixované, kousky nesnášel, max do ruky křupku nebo kus okurky na žužlání. Takhle malé miminko je normální krmit. Můžeš mu k tomu dát ještě jednu lžičku na hraní, ať to sám zkusí, ale krmení je v tomhle věku normální. Krmit se sám lžící a jíst kousky se naučí časem, než půjde do školky, má ještě spoustu času. A i kdybys plánovala jesličky nebo dětskou skupinku, tak tam zas nemají problém děti nakrmit.