Kolik by mělo vypít tekutin 11-ti měsíční dítě za den?

evavit
8. srp 2014

Ahoj holky, mám 11-ti měsíčního chlapečka a přijde mi, že za den toho málo vypije. Ráno má mlíčko, ke svačině jogiurt, obědy má většinou ty co mu doma uvařím, ke svačině dostane přesnídávku nebo ovce, poobědě v kočárku se tláská buď okurkou nebo i dětskou sušenko. K včeři kaši a než jde spát tak mlíčko. Takže ta voda co je v jídle se taky počítá a to mi vyšlo cca na 640 a k pití má v lahvičce buď vodu nebo neslazený čaj. A to vypije tak 50-120ml za den. Zdá se mi to velice málo. Snažím se každou chvíli mu dát napít ale nechce se mu moc. Třeba včera během dnes snědl celou salátovou okurku a vypil jen 50ml ale ta zase vody obsahuje dost. Kolik v tomhle věku vypili vaše děti?

fykyska
8. srp 2014

Tak každé dítě je jiné..Ale na věku kolem roku přes rok je optimální aby dítě vypilo kolem litru, po roce je fajn tak litr a půl...
Pokud by to bylo málo pak je třeba kontrolovat počet pomočených plen, barvu a zápach moči.. Stav sliznic, a barvu a stav pokožky, nebo třeba barvu a ,,svěžest" rtů podle všeho se někdy dá poznat nedostatek tekutin.
Naše malá pije hodně.. přes 600 ml mléka denně a tak 2x někdy 3x 240ml štávy nebo vody.Taky máme plen jak u malého miminka 😀
Když někdy neměla náladu obyčejnou vodu , dostávala hodně polévky, čaj ovocný, okurky vodnatou zeleninu melouna, ovocnou šťávu YO ředěnou s vodou, nebo vodu ředěnou nějakou dětskou ovocnou šťávou třeba mrkvovou, hruškovou atp.

gwennie
8. srp 2014

Věčně diskutované téma 🙂 Asi takhle. Všude se dočteš, že asi 100ml na 1kg váhy. No, naše 13ti měsíční princezna (9kg) pije tak kolem 400 mlíka a 100 čaje, a to ještě s hóóóódně velkým přemlouváním. Taky toho moc nesní. Nanejvýš polovinu toho, co běžně její vrstevníci, někdy méně. Teď jsme kvůli tomu strávili skoro týden v nemocnici. A výsledek - malé to stačí, víc prý nepotřebuje, je úplně v pořádku. Takže jsem usoudila, že tabulky jsou k ničemu. A že srovnávání je k ničemu.

krystalka
8. srp 2014

Ono je to hodně individuální, já jsem to nikdy neměřila, kolik vypil, ale mlíka v té době pil docela dost, určitě 3x denně těch 200 až 240 ml (lahvička) a průběžně se sem tam napil vody....v ovoci, polívkách apod. měl taky nějakou tekutinu a asi mu to stačilo....čůral dostatečně, oschlé rty neměl....teď je mu 6 let a taky to s tím pitím není žádná sláva - třeba za dopoledne venku vypije tak čtvrt litru, ale zase si třeba k obědu dá velkou misku okurkového salátu, miluje z toho i tu vodu s citronem, takže to pak naskočí...polívka, nějaké ovoce na svačinu....za celé odpoledne vypije možná tak půl litru, ale většinou ani to ne a to třeba lítá venku na kole....ale je v pořádku, nic mu nechybí 🙂

petrajurinova
9. srp 2014

Jestli má dítě dost tekutin poznáš spíše podle toho jak často močí a jakou má jeho moč barvu, než podle počtu sklenek, které vypije. Mělo by močit nejméně 5x za den a barva moči by měla být světlá (bezbarvá až světle žlutá), pokud jde barva do tmavě žluté, nahnědlé nebo naoranžovělé barvy, má tekutin málo.
Taky to poznáš na kůži, když jemně stiskneš kůži na předloktí mezi palec a ukazováček (jako bys chtěla dítě štípnout) a pustíš, měla by se okamžitě vrátit do původního stavu bez změny barvy. Pokud to místo zbělá nebo zůstane jakoby důlek, tak má tekutin málo.

mecoun
25. srp 2014

Holky, já mám 13 měsíční holčičku po zánětu ledvin - týden jsme byly v nemocnici na kapačkách, takže o důležitosti pitného režimu něco vim a nakonec jsem se od všech lékařů stejně dozvěděla, že tabulky a všechny novodobé fámy o pitném režimu jsou na prd, každé dítě vypije kolik potřebuje, když nechce, stejně ho nepřinutíte, tak aspoň se snažit mu do stravy vměstnat šťavnaté ovoce, k obědu polívku,... Holčička mi nechce moc pít vodu, takže dávám čaje od Sunaru, ty jí moc chutnají a konečně začala i víc pít - nejradši šípkový s pomerančem a ráno pije Sunar premium.

konidana
25. srp 2014

Zcela nesouhlasím s tvrzením, že každé dítě vypije kolik potřebuje. Dcerka je schopná vypít za den třebas jen 3dcl, což je, myslím, pro téměř dvacetikilovou slečnu nedostatečné ☹ . Takže nabízím, nutím a končíme cca tak na 1 litru denně. Někdy méně, někdy více (bývá to od 0,5 do max. asi 1,3, to ale nevím, hlídám tu spodní hranici 🙂 ) Odmala pije málo, asi jí to takhle stačí. Ale kdybych jí to pořád nedávala, tak nevypije ani polovic toho mála. A močení 5x denně - utopie! běžně tak 3x. 1x nebo 2x to je pak opravdu málo tekutin, ale aby šla 5x , to by se musela nalejvat 2x tolik. Tohle pro ní platilo už i v 15 měsících, kdy se odplínkovala. Příjem tekutin jí vylepšuji, jak se dá - polévky, ovoce a zelenina, když zrovna má nepitný den, tak kaše dělám řidší a nabízím meloun, který miluje 🙂