icon

Krupice do mléka pro neklidné miminko. Jaká je správná dávka?

18. srp 2025

Dobrý den, mám uplakanou holčičku, jsou jí 3 měsíce a dva týdny. Zkoušeli jsme snad už všechno, ale je pořád ukňouraná, pláče víc než nepláče. Mamka mi radí zkusit krupici do mléka (není kojená), ale nevíme, kolik? Zkoušela jsem hledat na internetu, ale liší se to.
Děkuji.

Strana
z2
michaela666
18. srp 2025

Úplně přesně si pamatuju jak do mě moje máma při každém pláči malé valila zázračné řešení - řídká krupice do flašky. Protože mimina řvou samozřejmě jenom z hladu. Chápu, že se to před těmi 30 lety dělalo s nejlepším vědomím a svědomím, ale dneska už jsme dál a víme, co to může způsobit.

Raději bych udělala větší dávku UM než kaše. Nemá dost vyvinuté trávení na to, aby si s tím poradila.

petulkadodo
18. srp 2025
@anonym_autor

@petulkadodo no to by bylo taky řešení, jaká to je třeba?

@anonym_autor Tyhle první kaše vyrábí často stejné firmy co UM, dá se koupit od Hipp, Nutrilon, Sunar. Koukni třeba v DM, tam se dají běžně koupit. Já jsem kdysi kupovala Babybio, ale ta je až od 6 měsíců.

autor
18. srp 2025
@petulkadodo

@anonym_autor Tyhle první kaše vyrábí často stejné firmy co UM, dá se koupit od Hipp, Nutrilon, Sunar. Koukni třeba v DM, tam se dají běžně koupit. Já jsem kdysi kupovala Babybio, ale ta je až od 6 měsíců.

@petulkadodo děkuju moc

merope
19. srp 2025
@lenerka1

@merope Jo, to mi radila babička, když viděla, že kojim i po hodině a půl, že mám synovi navařit vloček 😁 Tak už vím, odkud to měla. Ale ségře (roč. 1986) měla mamka na radu doktorky dávat cukr do feminaru.

@lenerka1 On tuším zrovna do toho feminaru se cukr fakt dával. Mateřské mléko mění pravidelně svou strukturu. Mrkni se teď na trh:
- mléka Nenatal pro nedonošené děti (dokonce několik druhů odstupňovaných podle váhy dítěte)
- mléka pro novorozence a úplně malé děti
- mléka pro kojence od 6 do 12 měsíců
- mléka pro batolata
- mléka pro starší děti
- mléka pro děti s problémy s alergií, problémy s trávením, mléka kozí...
(Měla jsem nedonošence minimálně z 50% na UM, mléka jsem měla fakt málo a ještě se mi dost dlouho nepřisával, takže MM jen přes odsávačku, tak jsem ten trh měla zmapovaný jednu dobu dost dobře 🙂 )

A vem si, že tenkrát byl Feminar a byl to obří pokrok, že vůbec něco je. Určitě minimálně zpočátku prostě jedno mléko pro úplně všechny. Ale aspoň se nemusel vařit šlem z vloček a míchat s kravským mlékem a cukrem. Teď už nám to výrobce namíchá přesně tak, jak dítě potřebuje - a ještě si můžeme vybírat z mnoha druhů, které každé má jinou chuť. Ony ty naše babičky byly v podstatě geniální, jak si dokázaly poradit s tím málem, co měly (četla jsem i o péči o nedonošené děti a to byl teprve masakr, přesto děti rozené v sedmém měsíci přežívaly už v 17tém století - nepředstavitelné).

alice180
19. srp 2025
@cherie24

Proboha jen žádnou krupici. S příkrmy celkově se musí opatrně. Napadlo tě třeba, že by mohlo mít miminko i alergii na to? Krupice je pšenice, tudíž hlavní alergen a 3. měsíčnímu miminku vážně způsobit alergickou reakci nechceš. Takové miminko ještě nemá ani pořádně vyvinutá střeva a ty mu je budeš zamořovat drcenou pšenicí. 🤦Skončila jsem na pohotovosti s 5 měsíčním miminkem po alergické reakci na obilnou mléčnou kaši, nic moc zážitek. Naštěstí dcera začala zvracet tak moc, že většinu vyblila, jinak by nás prý hospitalizovali. Byla i celá oteklá a všude po těle měla vyrážku. Takže fakt opatrně s těmito radami. 🙂

@cherie24 to je asi zbytečný, teď se chytla rejže a vrazí ji tam tu rejži.

linducha90
19. srp 2025
@anonym_autor

@petulkadodo děkuju moc

@anonym_autor fakt budeš cpát takhle malýmu miminku do bříška kaši a zacpat jí střeva???!!!! Mám 3 měsíční holčičku a tohle bych jí nikdy neudělala, představ si, že taky pláče, bolí jí bříško, začínají zuby, ale nebudu do ní cpát všechno možný jen abych měla klid. Zrovna včera proplakala celý večer, tak jsem prostě chovala, houpala, zpívala, mateřství je náročný, ale musí se to vydržet. Pokud jsi tak "hloupá" že budeš cpát miminku ve 3 měsících kaši, určenou od ukončeného 4 měsíce tak ti přeju, ať jí neublížíš ještě víc!!!

makmak28
19. srp 2025

Krupici takhle malému miminku určitě ne. Taky určitě nedělat hustší UM, raději větší dávku ale VŽDY v poměru, který udává výrobce! Hustší mléko dodá více bílkovin, ale miminko má pak stále žízeň takže bude plakat dál.
A malinká takto pláče stále nebo jen teď, třeba posledních pár dní? Pokud je to momentální záležitost, může se jednat o růstový spurt...

cherie24
19. srp 2025
@linducha90

@anonym_autor fakt budeš cpát takhle malýmu miminku do bříška kaši a zacpat jí střeva???!!!! Mám 3 měsíční holčičku a tohle bych jí nikdy neudělala, představ si, že taky pláče, bolí jí bříško, začínají zuby, ale nebudu do ní cpát všechno možný jen abych měla klid. Zrovna včera proplakala celý večer, tak jsem prostě chovala, houpala, zpívala, mateřství je náročný, ale musí se to vydržet. Pokud jsi tak "hloupá" že budeš cpát miminku ve 3 měsících kaši, určenou od ukončeného 4 měsíce tak ti přeju, ať jí neublížíš ještě víc!!!

@linducha90 souhlasím. Taky máme doma tří měsíčního skřítka a momentálně se nám střídají dny, kdy je to spokojené usměvavé miminko za odměnu se dny, kdy vůbec nemám tušení, o co mu celý den jde. 🫣😃 Zuby, bříško, zvědavost, nuda, teplo, zima, únava, sluneční erupce, těžko říct, co se mu honí v té malé hlavičce, ale je to malý zvědavec, potřebuje všechno vidět, takže šátek je teď náš největší kamarád. 🙂 A moje záda se mají taky fajn... 😄

Strana
z2