icon

Matka vegan, dítě vegan

tynar
11. bře 2016

spíše než otázku mám dotaz, zda je tu nějaká veganská matka, která by chtěla, nebo od začátku začlenila dítě do veganského způsobu života? já jsem v rodině jediná a tak zatím dítě vegan není ( 13měsiců), ráda bych ale, aby bylo. Potřebuji podporu někoho, kdo to tak doma má. Je tu někdo takový? Zajímá mě hlavně skladba jídelníčku?

kacenka1111
12. bře 2016

@lajla ale spousta z nas ji preci nevymlouva veganstvi.... jen si myslime, ze pro tak male dite je to spatne... je rozumnejsi davat v mensi mire I normalni jidla a at si pak samo vybere, jestli chce jit veganskym smerem nebo ne... ja treba tomu fandim, sama jsem nalomena, maso jim, ale kdyz si predstavim to zvire, tak uz to pak taky premyslim..o vejcich a slepicich nemluve, ze... ale nenapadlo by me to odpirat detem... to si myslim, ze mi neprislusi... a kdyz bude chtit jako velka jit veganskym smerem, rada ji s tim pomuzu... ale rozhodnout se pro to musi sama... afakt by me nenapadlo ji demonstrovat zivyho kralika, to je manipulace jako prase a zakladatelka to trosku prehnala, dle meho soudu a snazi se dite zmanipulovat...

marton
12. bře 2016

@lajla zbytečně se vyčerpáváš 😉 .Taky mi neleze do hlavy proč pisatelky přispívají něčím,co tazatelku vůbec nezajímá.Výsledek pro zakladatelku nula nula nic a ty jsi netolerantní 😀 😒 . 😒

lajla
12. bře 2016

@kacenka1111 no vidíte a je tu zas, pro tazatelku je to už styl života, stejně jako pro Vás jiný...není správné ji do toho mluvit, když už jde jiným směrem..
Myslet si to můžete, ale v duchu, zvědavá na to určité neni...protože pak se to jen nabaluje, přispívají jiní, a už se to veze
Kdyby každý přispíval k tématu slušně a věcne, bylo by to o něčem jiném...
Tazatelka se stejně už neozvala. Věřím že ji to totálně znechutilo

lajla
12. bře 2016

@kacenka1111 jinak věřím že mi přísluší krmit děti mrtvými zvířaty, ale to je zbytečné.. Stejně jako někdo očkuje, jiný ne, někdo se léčí chemii někdo přírodně, věříme že pro své děti děláme maximum ale nepřísluší nám se motat do něčeho co není naše věc, je to neslušné, to myslím stačí

lajla
12. bře 2016

Nekrmit děti mrtvými zvířaty...

lajla
12. bře 2016

Kdyby název diskuze zněl: jaký máte názor na veganství...

kacenka1111
12. bře 2016

@lajla Mate pravdu, at si to kazdy dela jak chce. Chapu podstatu toho, jak to myslite. Diskuze znela jinak. P.S.: Jak jsem psala, fanaticky vzdycky zvitezi 🙂 Nema smysl se s nimi dohadovat 🙂

evulinka27
12. bře 2016

No holky.. diskuze je docela douřlivá 😀
Já jsem docela tolerantní v tomhle ikdyž si myslím své, asi jako každá z nás! :D

Je jasné, že pokud rodiče vyznávají nějaký životní styl, tak k němu vedou své děti. Ať už se jedná o jídlo; sportovně zaležonou rodinu, která pořád něco podniká; nebo o pohodáře, kteří mají rádi klid domov; tady bych zařadila i víru a náboženství. Atd.
A děti v tom vyrůstají a mají docela předpoklad, že takovým životem budou žít i dál svůj vlastní dospělý život. Myslím si ale, že pokud je někde nějaký extrém, tak se děti vůči tomu vyhraní a budou v životě dělat úplný opak.. protože právě jako děti nemohly..
Takže každý dělá to, co si myslí, že je nejlepší, ale pokud je to opravdu vyhraněný styl, tak do určitého věku s tím budou souhlasit, protože jsou manipulovány a přijde jim to normální. Pak zjistí, že někde to tak nemusí fungovat a buď si za tím svým stojí, nebo začnou doma remcat, že to chtějí taky jinak.. No a v dospělosti si už budou dělat opravdu co chtějí samy.
Tak si říkám, má význam děti někam opravdu tlačit a vnucovat jim svůj jedinečný a správný postoj? Nenapáchám tím více škody, než užitku?
Není lepší ukazovat jim příklad, ale dávat jim zároveň možnost výběru? Možná tímhle právě dítě opravdu přesvědčím.. já a tatínek děláme tohle, ty ale nemusíš, vyber si. Když si vybere jinak, nevadí. Dnes si dej tohle, nebo dělej tohle. Zítra si třeba vybere jíst co rodiče, nebo jít s nimi ven, nebo do kostela, nebo já nevím co..
A bude to hlavně dobrovolné a když to udělají, tak z vlastního přesvědčení..

evulinka27
12. bře 2016

A teď víc k tomu jídlu 😀
Napadá mě možná ještě varianta: Doma nějak vaříme a stravujeme se. Když jsme ale třeba u babičky, tak klidně dítě vybídnout: nechceš si dát co má babička? Klidně můžeš, nám to nevadí.
A dítě ví, že má možnost si vzít, pokud má chuť. Ví, že se rodiče určitě nezlobí a že je nezklame a HLAVNĚ nebude mít pocit, že o něco přichází... že má pořád možnost volby.
Tohle jde aplikovat už od mala.. synovec má 2 roky a každýmu obchází talířek a vybírá si, s kým chce co jíst - jeho rodiče jsou vegetariáni.
Až bude starší, třeba dát možnost volby: jedeme nakupovat, chceš něco speciálního, na by jsi měl chuť? Dost možná pravděpodobně řekne, že ne. Ale opět, má možnost si vybrat se svolením rodičů. Myslím, že tímhle zůsobem opravdu nebude trpět a bude vědět, že se doma nějak stravuje a bude vědět důvod. ale taky ví, že smí ochutnat i něco jiného bez jakéhokoliv pohoršení rodičů..

kacenka1111
12. bře 2016

@evulinka27 Uzasne shrnuti, skvele napsano 🙂 A s respektem a toleranci 🙂 Jste skvela 🙂

petja
12. bře 2016

@kolibricek36 promiňte,ale nevyrovnaní lidé kteří potřebují pomoc? nejde spíše o to,že spousta lidí nechce vidět fakta? ty totiž alarmující jsou,tele opravdu pár hodin po porodu matce seberou a zabijí namaso,každopádně je to odpad mléčného průmyslu,to si snad žádný tvor nezaslouží,ne? vydojená kráva pak putuje na jatka,to se vám zdá v pořádku? tyto vaše slova mohou někoho zabolet,zamýšlela jste se?

petja
12. bře 2016

@iveta93 veganství není vegetariánství

lenvy
12. bře 2016

@tynar fandím ti a nedej na řeči 😉 Pokud beres veganstvi jako svuj zivotni smer, tak se ho drž i pres nevoli druhych. V dnesni dobe nejsou lide schopni pochopit hranice normality, které jsou velice individuální. Co se ditka týče, to pojme za své takovy zivotni styl jaky mu predlozis, v jakem duchu ho budes vychovavat a to s naprostou přirozeností. Je jen na tobe, az bude mit otazky , proc nejime maso, jak mu to s trpělivostí vysvětlíš.. Co se blizkeho okolí a rodiny týče, tak by melo byt samozřejmostí, ze tebe a tve rozhodnutí respektují. Je to tve dite 😉 Co se tyce skladby jidelnicku spise bych si zasla k vyzivovemu poradci a poradila se s nim s ohledem na takove prťe + studovat net co se vyzivovych hodnot týče.. po mamce vegance se zkus spíše mrknout na vegan strankach ev. seznamkach..😉 drzim palce

lenvy
12. bře 2016

@kacenka1111 nezlob se na me, ale zakladatelka rozhodne nic neprehani. To, ze je presvedcena o spravnosti veganstvi ji dava nejaky smer, kterym se chce ubirat a v jakem duchu chce vychovavat sve deti.. To ona je matka, rodič a jen ona ma pravo rozhodovat o svem potomkovi do doby dokud nebude schopny o svem zivote rozhodovat sam. Coz v roce a pul neni, ze. Manipulovat dite? To, ze mu predklada, to, co si mysli, ze je pro nej nejlepší je samozřejmostí. Určitě nebudu davat dvouletemu diteti vybirat co bude jist. To bychom mohli mit trikrat denne treba hranolky, ze, protoze je chce :-P

petja
12. bře 2016

veganství není extrem,extrem je to,že nejdřív učíme děti milovat zvířata a potom zraňovat ty,které milujeme ☹

mischel26
12. bře 2016

@tynar ahoj,necetla jsem komentare,ale momentalne resim veganskou stravu i u svych deti...pomalu prechazime z vegetarianske na veganskou stravu,deti 7m a 3r....kdybys chtela o necem diskutovat,tak neni problem...doma se ted vari vegansky,jen pro deti odebiram od souseda vajicka

tynar
autor
12. bře 2016

@kulatakopriva
@malinkaelinka
obema moc dekuji za podporu a za typ! 🙂 rada se na tebe @kulatakopriva obratim s dotazy! Moc dekuju!

tynar
autor
12. bře 2016

@mischel26 dekuju! pridam si te do pratel a budu moc rada ,kdyz se semnou podelis o jidelnicek pro deti! 🙂 Musim se naucit varit vegansky lip. Muz se rozhodl, ze bude lepsi, kdyz budeme doma jist jednotne, takze vegansky (on se doji pres den v praci, ceho je mu pochuti).

tynar
autor
12. bře 2016

@lenvy dekuju za podporu 🙂!

lenvy
12. bře 2016

@tynar nemáš vůbec zač. Fandím ti 😉

tynar
autor
12. bře 2016

@marton
@lajla holky moc dekuju za podporu, @lajla, jsi opravdu k neutahani 🙂! Ja se musim priznat, ze uz si ty negativni reci proste ani nectu, nikterak me to neobohacuje, a chci byt pozitivne naladena 🙂. Co jsem potrebovala jsem dostala, ozvalo se mi zde par maminek veganek, ktere ted budu mit v zaloze a budu se jich ptat na rady, abych mela jistotu, ze malou o nic neochudim 🙂. Jeste jednou moc diky. Krasnou nedeli!

lajla
12. bře 2016

@tynar vůbec není zač, jsem moc ráda, že i přes ty negativní ohlasy ti tato diskuze byla přínosem! Měj se moc fajn!

tynar
autor
12. bře 2016

@dana3262 ahoj, moje cesta k veganstvi byla pres raw food, kterou jsem fascinovana uz 4 roky, ale asi to neni uplne pro me - a tak jsem to kombinovala s vegetarianstvim a ted posledni tydny uz veganstvim. Jinak jim opravdu 80% ovoce a to do max. do 4h odpoledne a na veceri si dam veganske jidlo. Temer vubec nesolim, nepouzivam oleje, cukr pouze kokosovy a malo.Piju hodne vodu a zadny alkohol. A zatim je mi opravdu bajecne.
Co se tyka vitaminu B6 (i jinych) : Snazim se spise poslouchat svoje telo a dopreju mu, o co si rika. Nasla jsem si ze B6 maji: banány, ořechy, avokádo, melouny, arašídy, v zelenině – květák, zelí, kapusta, špenát, mrkev, kukuřice a také v bramborách - musim rict, ze to vse jim pravidelne. Banany jim dokonce ve velkem. Na B12 je treba mlady jecmen nebo Chlorelle pyrenoidose.
Odpovedelo Vam to? pripadne mi napiste do SZ 🙂. Bude to bezpecnejsi :D.

zaludova
12. bře 2016

@petja takže květiny a rostliny je milovat neučíte....?? tohle jsou zase řeči....těším se až někdy potkám brethariána....protože te, nebude zabíjet žádné mnohobuněčné....

majkoz
12. bře 2016

@tynar Já Ti to moc přeji, že se dobře cítíš a že do toho jdeš, pokud si všechno dobře ošéfuješ, tak to jistě na škodu není, já jen vidím problém do budoucna a vyděsil mne ten králíček( mimochodem já králíka ze stejného důvodu nejím doteď- měla jsem jako holka králíka mazlíka ☹ ). A ještě mimochodem, právě tu křoupu druhou večeři zcela raw- nakládanou řepu, znáš? Před týdnem na tenké plátky řepu jsem naložila do pomerančové a citronové šťávy, balsamica, trocha bazalky a dalších bylinek, co mám z léta(šalvěj je v tom boží), trocha oliváku, zasypaný rukolou a vlašákama, může být slunečnicový semínko... Obvykle si to posypu kozím nebo balkánským sýrem, ten dnes není, tak je to fakt raw 🙂 Maj sa

petja
12. bře 2016

@zaludova jasně,typický argument nevraživého masožravce 😀 toť vše co vám k tomu napíši

kulatakosticka
12. bře 2016

@tynar ahoj, muž je vegan, já byla vegetarián s tím, že jím hodně omezeně mléčné výrobky a vejce, ale začala jsem jíst mořské ryby (dojidam po dětech). Děti mívají mléčné výrobky a ryby. Jinak hodně vaříme luštěniny, zeleninu. Já sama k veganství teprve dospívám, tak asi nejsem ten ideál, ale chápu tě.

kolibricek36
13. bře 2016

@petja proč typický argument - jen logika, vše je živé i když si to nepřipouštíte - neživé jsou pouze kamení - a to nikdo nejí
milovat vše živé = ano, starám se o přírodu a vše v ní - logika
pokud máme hlad tak musíme se něčeho najíst - tudiž příroda je tu pro nás a my pro ní .....
!bude nás sytit, ale my se o ní musíme starat!

kolibricek36
Odpověď byla odstraněná
zaludova
13. bře 2016

@petja tak proc tady hrajete na city? Budte si vega...to vam nikdo nebere, ale nesnazte se ostatni citove vydirat...kdyz se vam neco ziveho k jidlu hodi a neco ne...

Strana