Matka vegan, dítě vegan
spíše než otázku mám dotaz, zda je tu nějaká veganská matka, která by chtěla, nebo od začátku začlenila dítě do veganského způsobu života? já jsem v rodině jediná a tak zatím dítě vegan není ( 13měsiců), ráda bych ale, aby bylo. Potřebuji podporu někoho, kdo to tak doma má. Je tu někdo takový? Zajímá mě hlavně skladba jídelníčku?
@cl8ireh Tak jsem měla asi jiné rodiče.Zase naše máma byla doktorka, neměla ráda maso, ale maso jsme jedli. ZÁROVEŇ JSME JEDLI ČOČKU, HRÁCH, PAK POHANKU-TO KDYŽ UŽ JSEM MĚLA PRVNÍ DCERU-VLASTNĚ JSEM TO ZAČALA VAŘIT JÁ. tEĎ MÁM ALE DVA ATLETY S BEZLEPKOVOU DIETOU, DCERA JE VYSOKÁ ASI 174 CM V 15 LETECH-TA BY LUŠTĚNINY JEŠTĚ JEDL, ALE JAK JI NAKRMIT? Omlouvám se za písmena, neumím psát. Chce hroznový cukr- já si nejsem úplně jistá, zda je lepší kuřecí plátek ve 13 hod a běžet v 17, nebo rýžový chleba se sýrem a běžet pak s pomocí cukru. To by ale ještě šlo- co ale syn-ten nechce pohanku, čočku, hrách jen sporadicky. Teď si trochu natáhl šlachu. No poradila jsem mu, že kolagen je živočišná bílkovina-přiznám se. Vrací i vejce, jogurt taky moc nechce-asi by se Ti líbil se svým stravováním. Ale jak to řešit, aby něco tedy jedl. ty dávky, co oni běhají jsou celkem velké.Jak bys to řešila Ty-možná bys poradila, někdy opravdu nevím.
@lajla já to vím, kukuřičnou mouku dáváme slípkám 😀
myslím si, že malé dítě by mělo ochutnat vše, i maso, neříkám, že musí pravidelně, aby bych ho jen na veganské stravě nenechala, za prvé bych mu tím, že mu to maso nebo vejce ochutnat nedám, mohla vypěstovat nějakou potravinovou alergii nebo nesnášenlivost v dospělosti a za druhé nevím, jak bych to pak řešila ve školce, když by mé dítě jedlo jen veganskou stravu...každopádně já mám dítě, co po vysokoprocentních šunkách nebo masu fakt jede, prostě ji to chutná, chutná ji taktéž zelenina, špenát, borokolice, překvapilo mě, že ji chutná i cibule, česnek v jídle, vejce taktéž miluje...třeba když udělám salát tak i ten si dá, prostě mám jedlíka...je sice každého věc jak se stravuje a jak stravuje své dítě, ale myslím si, že určitě dítěti takto brzo dývat jen zcela veganskou stravu není správné, přeci jen roste, vyvíjí se a my jako rodičové se k té veganské stravě dostaneme v pubertě někteří ještě později a sami jsme na tom mase povětšinou vyrostli...dejme tedy stejnou šanci si to tom rozhodnou i našim dětem...
@kolibricek36 nebylo by od věci zkusit využít svůj potenciál jinde.. Tam kde bude vítany, pokud někde bude
@lajla nikoho tu neurážíém tak prosím neurážejte druhé, jen proto že, si o sobě myslíte, že víte vše nej ........
@kolibricek36
sama nějak nejsem zastáncem jíst jen něco nebo vůbec, třeba veganství nic pro mě, ale na druhou stranu takové rozhodnutí chápu, viděla jsem videa jak se vyrábí mléko, jak je oplodňují krávy apod. bylo to dost nechutné, já mléko nepiju, nechutná mi, sem tam trošku dám do vaření, ale málo, sem tam sním trochu sýra, ale fakt po tomhle videu ani na to nemám chuť, totéž platí o různých chovech a získávání masa z těch chovů, něco jiného je si uchovat a zabít sama, člověk se o to stará, zvíře není tak ve stresu, lepší životní podmínky...prostě dnešní doba je blbá v tom, že se vše dělá tak na kšeft, že už někdy to zacházení se zvířaty jde nad unosnou mez...pro mě jako masožrevce je problém se masa vzdát, ale to neznamená, že nemůžu svým výběrem těchto výrobků podpořit eko farmy a takové, kde se ty zvířata mají o trochu lépe, vím, že tím se asi ten problém nevyřeší, ale aspoń můžu říct, že k těm problémům nejsem úplně slepá...
@marcicek84 tohle jsem nepsala Vám, ale jen jedné - si přečtete co píše
@kolibricek36 vysmivate se a to je ještě horší, a neminim s Vámi ztrácet čas, byla bych ráda ať na me příspěvky už nereagujete
Když chcete přispívat v diskuzí tak k věci, a bez výsměchu
@cl8ireh Dalsi fanaticka... Pokud moje dcera nebude chtit jist maso, tak ho jist nebude 🙂 Vyhledam info, jak to nahradit a udelam to.. Stejne jako to delam v pripade abkm, kterou ma cela rodina. A s lepkem taky. Takze v cem mas jako problem? Co kdyz jeji dite az bude vetsi samozrejme, ted je jeste opravdu male na rozhodovani o smrti a vyzive, bude chtit kus flakoty? Ona mu ho neda. Vecpe mu svuj pohled na vec. O tom mluvim. Ne proti veganstvi. Jsi tak zblbla, ze nectes poradne.
@kolibricek36 - pravda, že jsem celou diskuzi nečetla, a asi ani nechci číst, prostě názor jsem řekla a jak si to pak každý budělat doma, to je už jeho věc...a pokud tady nechce jen rady k veganství, tak asi pak neustále přesvěsdčování jedné či druhé strany je taky bezpředmětné, protože každá ze stran je zřejmě rozhodnuta, zda bude pokračovat v konzumaci masa, nebo zda bude pokračovat ve veganství nebo jestli své dítě začne taktéž vegansky stravovat...
Já si pouze myslím, že toto rohodnutí o zcela veganské stravě, by měl člověk v životě udělat sám a pokud jsou děti ve veganských rodinách nemám problém s tím, že třeba těch vajec, mléka nebo masa mají míň, pokud je aspoň někdy konzumují, pokud dítě nebude chtít jíst maso, ať jej nejí, pokud ano, ať jej jí, ale asi bych dítě neuvrhla do zcela čistě veganské pozice...viz obědy školka, škola apod. ale to to už si každý musí v hlavě srovnat sám, nelze nikoho nutit přejímat něčí názor...
@marcicek84 Ty obědy se dají domluvit-viz já s bezlepkovou dietou-syn jedl jídla z domova-to, co ten den měli, jsme uvařili doma, ale bezlepkové. Jsou i MŠ, které se blíží tomuto způsobu-veganskému nebo spíš tedy vegetariánskému-stravování. Za sebe bych spíš opravdu řešila jídelníček s odborníkem. 🙂
@lajla - ok, ale při dnešním pracovním vytížení nevím jak to dělat, když jsou děti v družině, tak na ten oběd je třeba aby zašly...nevím jestli je možnost třeba přinést si svůj oběd a v škole si jej ohřát...a vůbec nechápu proč jste začla útočit, prostě je to komplikace...
@dana3262 tady dobrý text (a česky) k B12 http://soucitne.cz/vitamin-b12-casto-kladene-ot...
@tynar Taky jsem nečetla celou diskuzi, vyjádřím tedy jen svůj názor k otázce. Nejsem vegetariánka, natož veganka, ale nejsem ani - jak se tu psalo - konvenčně se stravující člověk s přemírou bílé mouky, cukru, soli, konzervovaných potravin a éček. Jsem někde mezi.
Jen se vyjádřím k tomu, že chcete, aby se dítě stravovalo podle vás. Zní to totiž hrozně. Myslím, že každý má právo se rozhodnout podle sebe, ať je to dospělý člověk nebo malé dítě. Vy mu maximálně můžete ukázat, jak se stravujete vy a jít mu příkladem (samozřejmě ho do toho můžete i "tlačit", ale asi se shodneme,že tudy cesta nevede...protože pak při první příležitosti zdrhne na párek v rohlíku). Můžete mu bez nátlaku vysvětlit (až na to bude dostatečně vyspělé), jak to s tím masem, vejci, mlékem je, ale ne tak, že jednu stranu vychválíte a druhou budete hanět. Je třeba říct, že ta vejce zas tak špatná taky nejsou, když se jich nejí tucet denně...a taky mu říct, že vy to cítíte tak a tak a proto vy to maso, vejce, med...nejíte. A pak uvidíte, jak se bude chtít jemu.
Já dětem klidně vysvětlím (nebo spíš jen starší dceři, mladšímu je to zatím šumák), že určité věci prostě nekoupím, protože nejsou zdravé nebo jsou proti mému přesvědčení (třeba výrobky s PO), ale zároveň dovolím, aby si je koupila za svoje peníze. Málokdy to udělá, když to vysvětlím tak, jak to je, bez zakazování, vydírání, přesvědčování.
@marcicek84 kde na Vás utocim??? Všechno se dá, stačí jen umět si to zorganizovat, kdo chce cestu najde, kdo nechce nenajde
Každý víme že plno děti trpí různými omezenimi, na každé škole školce je seznam potravin a alergenů, obědy ve školních jidelnach jdou toho plne. Takže dítě alergické třeba na ořechy a spol, nebo s abkm je na tom prakticky stejně jako to veganské. ...jinak sem tam se najde i oběd pro vegany🙂
@kacenka1111 No tak to je pak v pořádku, tak si myslím, že by to mělo být i u toho veganství. Rodiče začnou veganstvím a pak bude na dítěti, až bude větší, aby se rozhodlo. Jak ale znám ty veganské rodiny, tak ty děti prostě to maso nechtějí ani v pozdějším věku, kdy se můžou rozhodnout. Jde tam ale o ten rozdíl, že když dítě krmíte masem, tak mu asi těžko řeknete odkud pochází a co za tím vším je. A tohle vegani řeknou dětem ve věku přiměřeném tomu, aby to chápaly.Takže mají pak tu volbu. Nic víc, nic míň. 🙂
@sarkar tak ukázat cestu, to je pravda. Nicméně nesouhlasím s tím, že by veganští rodiče tlačili víc než konvenční. Stačí vidět pár diskuzí s příspěvky typu "pokud to nesní, jiné nedostane" nebo "musí sedět u stolu, dokud nedojí" nebo vzpomínky z dětství "hlavně to maso dojez"... Moje teta vybudovala své dceři brutální obezitu, protože jí od malinka cpala omáčky s pěti, šesti knedlíky... Takže teorie o tom, že pouze specificky se stravující rodiče omezují, je spíš o konkrétních rodinách.
@kulatakosticka to bude asi nějaký komunikační šum, nepsala jsem, že veganští rodiče víc tlačí...ale zakladatelka příspěvku přímo píše, že chce, aby její syn jedl, to co ona. Kdyby napsala stejnou větu konvenčně se stravující maminka, napíšu totéž 😉 Vlastně vůbec nereaguju na přístup ke stravě, ale spíš na autoritativní způsob výchovy ("Já to tak chci a nezajímá mě ty, jak to chceš ty"), kdy vlastně to dítě vůbec nevedeme k tomu, aby se chovalo tak, jak to cítí ono (a možná by to cítilo stejně jako rodič(e)), ale aby se chovalo tak, jak to rodič přikáže. A je pravda, že aplikovatelné je to u všech (viz třeba rodiče, kteří cpou dítěti maso i když to ho odmítá).
@lajla no vyznívá z toho dost takové to "Bude to tak, jak řeknu já!" Ale je fakt, že někdy ty věty tady na fóru nejsou myšleny tak, jak vyznívají...
Ono je to možná tak, že si člověk uvědomí, že se nic nestane, když dítě něco nesní. Zkrátka budeme mít doma příjemnější prostředí, když malý sní jen jeden kousek masa a ne tři. Tak mu to prostě umožním, sundám ho ze židličky a hotovo. 🙂
Zapomněla jse.: marmite... Kvasnicovy extrakt, super chutná pomazánka, mnam, bohatá na vitamíny především B12...vím že když jsme hledali jak.doplňovat B12 toto bylo na 1 místě, objednávat z netu, pouze v Pze
@lajla Marmite se dá obvykle koupit v každém větším Tescu, nejsem si jista zda i mimo Prahu. Nemo Marks&Spencer. Ale aby se maminky nevyděsily specifickou chutí - "Love it or hate it" . Já osobně ho miluju a jsem schopna ho jíst i samotné. Australani přísahají na Vegemite, což je ovšem trapná náhražka, že.... 😝

@tynar Pozor na tu B12 v chlorelle a ječmenu. Nachází se tam NEAKTIVNÍ forma tohoto vitamínu. Opravdu jediný možný způsob je suplementace AKTIVNÍ formy - kapičky B12 nebo od Nature Bounty 🙂