icon

Miminko odmítá příkrm. Máte zkušenost?

petra166
28. říj 2025

Ahojky holky, mám doma 5ti měsíční miminko, plně kojena , zavádíme orvni příkrmy , mrkvičku , zkoušela jsem skleničku i domácí , proste nechce , neumí polknout a kdyz ji dan do pusinky vše je venku , ani pusinku neotvírá , proste nezájem . Přitom jsem zkoušela aby očuchala trvá banán , tak div mi ho nesebrala , to samé s okurkou , kdy vám začali miminka přijímat příkrmy ? Zkouším to týden bez zlepšení

vendulis
28. říj 2025

@petra166 Ahoj není kam spěchat🙂. Moje začla jíst v sedmém měsíci, pit až v devátém, stále ji kojím.

1pomnenka
28. říj 2025

Měsíc počkej a pak zkoušej znovu.

klokanka31
28. říj 2025

@petra166 Na co spěchat, má čas 😊 Hlavně opatrně ať jí to nezhnusíš...

lv
28. říj 2025

Přeruš to, zkus za 14dní, když nebude chtít, za dalších atd.

squezy
28. říj 2025

@petra166 banan a okurku by ti chtela vzít, protože chce všechno do rucicek,ale nemysli na to, že je to vyloženě k jidlu 😉 My jsme zacali taky skoro v půl roce a ji to tak, že sni tak 2 lzicky,vic ne.. když tedy jen maso a zeleninu podomacky dělané. Když jsem ji dala kasi s prichuti nebo nase jidlo,tak by snědla vice,tak prostě různě ochutnava. Nyni 7,5 měsíců. Plně kojena holčička.

petra166
autor
28. říj 2025

Díky holky , já jenže třeba mamka pořád , ať ji to pořád zkouším , že my už jsme dávno jedli všechno . Tak to teda nechápu jako …

klokanka31
28. říj 2025
@petra166

Díky holky , já jenže třeba mamka pořád , ať ji to pořád zkouším , že my už jsme dávno jedli všechno . Tak to teda nechápu jako …

@petra166 Jasně, ve 4 měsících jsme už všichni jedli guláš s knedlíkem a řízek s kaší 😁 Taky jsem to slýchávala 😁

chumlee71
28. říj 2025
@petra166

@petra166 neposlouchej mamku a dělej si to podle sebe (miminka). První syn od pěti měsíců krásně jedl a druhý začal jíst až v roce. Do té doby jídlo úplně bojkotoval. Neřešila jsem, zkoušela jsem a když nechtěl tak né.

petra166
autor
28. říj 2025

Máte pravdu , budu to dělat podle nás a ne podle řeči ostatních , akorát mě to znervózňuje 🤨

malytlustyhroch
28. říj 2025
@petra166

Máte pravdu , budu to dělat podle nás a ne podle řeči ostatních , akorát mě to znervózňuje 🤨

@petra166 mrknina BLW - de facto krmeni jidlem v celku, ktere dite chce. Kdyz stejne se nenaji, tak by nevadilo, ze to byva malo efektivni stran cpani zivin a kolorii do dite a nahrazovani mleka.
Zrovna okurku nebo banan se nemusis bat nechat dite chvili pozuzlat v celku. Je to pro ne hodne veci najednou, chuti, struktury... nektere deti na to potrebuji vic casu. A nekterym proste mixovane prijde hnusne do vysokeho veku. Nebo treba nema zrovna chut na mrkev. Nevim, jak je to ted, pred par lety se ani nedoporucovalo uplne mrkvi zacinat, ze moc spomaluje traveni,kdyz ji sni vic, a je vestsi pravdepodovnost, ze bude dite reagovat zacpou nez treba na dyni.

ukki
28. říj 2025
@petra166

@petra166 můžeš být v klidu, pokud je plně kojena nic jí nechybí. Zkoušela jsem dceři něco dávat od šesti měsíců, jíst začala až po prvním roce a nijak nestradala

lis6
28. říj 2025

Dala bych kus okurky do ruky ať žužlá, nemusíš jet podle tabulek první mrkev ...

anonym_aae7a0
28. říj 2025

Netlač na pilu a přizpůsob se víc dítěti. Až bude připravené na příkrmy, rádo bude zkoušet a rádo si dá.

ferda90
29. říj 2025

Ahoj holky, resim neco podobnyho. Dcera ma 8 měsíců a příkrmy nechce, nechce ani otvirat pusu, jidlo ji prostě nejak strčím do pusy nebo se ji snazim rozesmat at pusinku otevre a ja ji tam dam jidlo
Kojim klidne i co hodinu, neumezuju
Spis me trápí vaha a co na to rekne detska
Nijak extra nejeví zájem o jídlo

suzanna123
29. říj 2025

Já bych pauzu nedělala a prostě jela s mrkví apod. dál. Taky jsem dělala psí kusy, aby děti tu pusu otevřely a ze začátku většina skončila vyplivaná, než jim došlo, co s tím. Určitě bych nejela “na sílu”, ale prostě bych to zařadila do denního režimu.

alice180
29. říj 2025
@petra166

@petra166 čim dřív v tomhle nastavis hranici tím líp.... Ono to potom totiž graduje.

prosincovemimi
29. říj 2025

@petra166 Rozhodně nenutit. Já tohle udělala na příkaz lékařky a zadělala jsem synovi akorát na odpor k jídlu, který trval skoro 9 let, až teď se daří odbourat. Až přijde čas ,zkusila bych první metodou BLW. Držím palce 🍀

petra166
autor
29. říj 2025
@prosincovemimi

@petra166 Rozhodně nenutit. Já tohle udělala na příkaz lékařky a zadělala jsem synovi akorát na odpor k jídlu, který trval skoro 9 let, až teď se daří odbourat. Až přijde čas ,zkusila bych první metodou BLW. Držím palce 🍀

@prosincovemimi prosím vás co je to za metodu?

petra166
autor
29. říj 2025

Jeste jsem se chtela zeptat , co říkáte na polévky ? Je brzo nebo ?

prosincovemimi
30. říj 2025
@petra166

@prosincovemimi prosím vás co je to za metodu?

@petra166 To je metoda ,kdy se dítěti podává kousek celistvého jídla např. okurka , banán ,jablko apod. Jde o to, aby si dítě přivyklo nejen na chuť toho jídla ,ale i na jeho strukturu a ještě se tím podporuje motorika.

Příkrmy se za mě rovnají polévka. Protože bych ten příkrm MrkvičkaXbrambor nepodávala hodně hustÿ ,naopak řídčí jako polévka ( třeba gulášová). Kolik je dítěti měsíců?
Ale jak říkám, nikam nespěchejte , každé dítě má svůj čas a naše matky nejsou příkladem, že se to dělalo správně,když " ty už jsi jedla ve čtyřech měsících omáčku s knedlíkem" 😀

hennrietta
30. říj 2025

Do roka je to kojenec.🙂 Když nechce, nechce.

suzanna123
30. říj 2025
@prosincovemimi

@petra166 To je metoda ,kdy se dítěti podává kousek celistvého jídla např. okurka , banán ,jablko apod. Jde o to, aby si dítě přivyklo nejen na chuť toho jídla ,ale i na jeho strukturu a ještě se tím podporuje motorika.

Příkrmy se za mě rovnají polévka. Protože bych ten příkrm MrkvičkaXbrambor nepodávala hodně hustÿ ,naopak řídčí jako polévka ( třeba gulášová). Kolik je dítěti měsíců?
Ale jak říkám, nikam nespěchejte , každé dítě má svůj čas a naše matky nejsou příkladem, že se to dělalo správně,když " ty už jsi jedla ve čtyřech měsících omáčku s knedlíkem" 😀

@prosincovemimi proč polévka? Ty první mrkve apod. jsem vždycky jen rozmačkala, maximálně přidala trošku oleje. Ani bych se nechtěla snažit to mimino, co sebou šije, hází rukama a cuká hlavou, krmit lžičkou něčím tekutým 😳

vendulis
30. říj 2025

Polévku..vývar jsem davala do flasky.

petra166
autor
30. říj 2025
@prosincovemimi

@prosincovemimi dekuji , male je 5 měsíců , urcite vyzkouším prvně tu metodu o které jste psala .

prosincovemimi
30. říj 2025
@suzanna123

@prosincovemimi proč polévka? Ty první mrkve apod. jsem vždycky jen rozmačkala, maximálně přidala trošku oleje. Ani bych se nechtěla snažit to mimino, co sebou šije, hází rukama a cuká hlavou, krmit lžičkou něčím tekutým 😳

@suzanna123 Asi máte jinou představu o konzistenci polévky. Podle toho taky pak vypadá stolice dítěte. Když se rozmixuje mrkev s bramborem, tak je to tuhá neurčitá hmota. Do té hmoty přidat pár lžic převařené vody ,udělat "kašičku" , konzistenci krupičky a tím myslím tu 'polévku'. Jinak máte pravdu, plus kapku rostlinného oleje.

suzanna123
30. říj 2025
@prosincovemimi

@suzanna123 Asi máte jinou představu o konzistenci polévky. Podle toho taky pak vypadá stolice dítěte. Když se rozmixuje mrkev s bramborem, tak je to tuhá neurčitá hmota. Do té hmoty přidat pár lžic převařené vody ,udělat "kašičku" , konzistenci krupičky a tím myslím tu 'polévku'. Jinak máte pravdu, plus kapku rostlinného oleje.

@prosincovemimi já mám pravdu i v tom ostatním - ne, že by uškodilo do toho míchat vodu, ale je to zbytečné a zejména ty první příkrmy to leda ztěžuje.

prosincovemimi
30. říj 2025
@suzanna123

@prosincovemimi já mám pravdu i v tom ostatním - ne, že by uškodilo do toho míchat vodu, ale je to zbytečné a zejména ty první příkrmy to leda ztěžuje.

@suzanna123 Tak si to klidně myslete. Jako dětská sestra bych asi měla přestat pracovat s kojenci 😰

anonym_d7b857
4. lis 2025

Zkoušeli jsme prvninprikrmy pred měsícem, a v pohode vse.. nyní ukončeny 6.mesic a moc se mu do toho nechce. Tak jak se už těšil, tak ted ani náznak...tak taky nevim

amazienka
5. lis 2025

Příkrmy by si mělo dítě zavést samo. Pak je připravené, psychicky i fyzicky.

petra166
autor
11. lis 2025

Jen jsem chtěla dát vědět , že už papáme 😁❤️