icon

Mojí dceři jsou 3,5 měsíce, mohu zkusit dát mrkvičku?

nicoletta1
9. čer 2015

Prikrm ve 3,5 mesicich

Strana
z4
teckadvojtecka
14. črc 2019

@oveckaluky Zdravotní problémy jí začaly už po dvacítce. Má dva mladší sourozence, ti nebyli krmeni kde čím a jsou v zdraví.

jade85
14. črc 2019

@fouskovi tak přinejhorším pokud z nějakého důvodu není dítě kojené. UM je horší varianta než MM, ne?

lastovenka
14. črc 2019

@krutak1fle Sorry ale moje ségra má tři děti. Ona i její muž jsou štíhlí. Jejich děti se stravují dobře již od malička. Dbá na jejich stravu. Všechny tři děti jsou odchovány na stejné stravě. A víš co? Dva kluci jsou jako lunti a třetí je obézní. Divný že jo, když se vezme to, že styl stravy byl u všech tří stejný. Stejně sportovali atd. Ale víš co. Ještě je tu jedna věc zvaná genetika. Ten co je obézní je totiž úplně stejný jako jeho děda, který je obézní. Takže ne všechno se dá svádět na stravu a to jak rodiče malé děti živí, jo? Já jsem zase alergická na kecy že za všechno může rodič. Jako sorry to je blbost. Moje ségry vždycky hubený a já tlustá. Jak to když máma mě živila stejně jako je? Sportovala jsem stejně jako ony, dostávala stejnou stravu jako ony......divný co?

fouskovi
14. črc 2019

@jade85 jo horší varianta

lastovenka
14. črc 2019

Já nevím jak to s příkrmy vůbec je. Zatím jsem se o tom vůbec neinformovala. Jediný co mě ale napadá je, že někdo chce třeba dávat příkrmy dřív, aby to dítě prostě najelo na normální stravu co nejdřív to jde......a to z nějakého důvodu. Já například krmím UM a kojím také. Ale mého mlíka mám málo takže UM má malá v 90%. A už teď mám strach, aby UM nějak nepoškodilo malé zdraví. Jak se tu v diskuzích dost píše- UM je dneska na vysoké úrovni a nemusíme se bát ho dávat. To je jako možné, ale lidi zapomínají, že UM se dává do kojenecké vody. Kojeneckou vodu všichni kupují v plastových lahví. Je světově známo že všechny vody v plastu, a i z kohoutku, obsahují mikroplasty a ty způsobují hrozné nemoci. Takže za sebe já můžu říct že už se nemůžu dočkat až se UM zbavím, zbavím se vod v plastu, a začnu dávat normální jídlo, které si už budu moct vybírat podle kvality. Tak možná prostě i proto chce někdo začít s příkrmy brzo......a kdyby mi doktor řekl že s příkrmy můžu začínat brzy tak prostě začnu. Lepší než dítěti pořád dávat tu kojeneckou vodu kde je milion mikroplastů,které prokazatelně způsobují smrtelné nemoci.

jade85
14. črc 2019

@fouskovi v tom případě asi nechápu, na co jsi se ptala...

ah1234
14. črc 2019

@lastovenka v dnesnej dobe je ale velmi atraktivne vsetko zhodit na rodicov. Boli ta chrbat? Je to pretoze ta mama raz za uhorsky rok dala do visitka/choditka. Mas problem s travenim, je to pretoze ti mama v polroku cukrila polievku.
Vobec sa neberie do uvahy, ze zle chodime, spime na zlych posteliach, nesportujeme, sklaname sa za notebook a z toho nas boli chrbat.
Vobec sa neberie do uvahy ani to, ze sprepacenim zerieme nezmyselne mnozstvo sacharidov, nehybeme sa, cpeme do seba modifikovane potraviny, dovezene boh vie odkial a mozno preto sme ako spolocnost obezny, netravi nam.
Je mi luto nasich matiek, ze toto musia pocuvat.. vazne luto. Uvidime o 20-30 rokov jak nam s novodobymi informaciami vynadaju nase deti, ktore budu 100% nekonecne krat informovanejsie..

Mne pride ze sa to vsetko moc hroti, ludsky organizmus je nastaveny na vselijake naobchadzanie.. pochybujem ze nasi predkovia v jaskyniach riesili, ci je dieta spravne posedane v nositku alebo ci sa mu nahodou moc skoro nepodala mrkva.

A druha vec - podcenujeme nase vlastne deti. Ja som zacala s prikrmami po ukoncenom 4. Mesiaci a velmi neuspesne - maly zacal jest az po ukoncenom 8. mesiaci.. asi, ked bol na to pripraveny. Oni si samo vedia povedat. Ked dieta nechce zeleninu, ale skor ovocie a opacne, tak ma na to nejaky dovod - telo mu hovori, ze mozno je v tom jedle, co chce, nejaka latka, ktoru potrebuje

fouskovi
14. črc 2019

@jade85 proč hanis UM že je něco horšího

ah1234
14. črc 2019

@lastovenka ja mam maleho tiez na UM a teda nebojim sa toho co ty, to mi je sumak, ja mu davam vodu z kohutiku a prevarim, mna by roztrhlo pri vedomi, ze produkujem tolko plastu kvoli kojeneckej vode, ktora podla mna vobec nie je prave kvoli tym mikroplastom a inym dovodom o moc lepsia.. ale ad jedna na maly alergiu na BKM a ad dva som obrovsky odporca kravskeho mlieka v strave ludi, takze som sa ho tiez chcela skoro zbavit.. ale moje dieta proste vedelo, je v 4 mesiacoch na to nie je ready.. ine dieta mozno je no

lastovenka
14. črc 2019

@ah1234 Také bych dávala vodu z kohoutku ale bohužel nemáme ve studni vodu vhodnou pro kojence ani po převaření......taky trpím tím že kupuju vodu v plastu. Ale nemám za výběr.

vladienka
14. črc 2019

@lastovenka ale tu ide o to, ze traviaci system miminka pred 4 mesiacmi zivota prpste nie je pripraveny prijimat normalnu potravu a mohla by si mu uskodit

lastovenka
14. črc 2019

@vladienka To je právě to. Člověk neví co je lepší...... Mikroplasty taky škodí a to podle mě víc než nějaký časný přikrmovátní zeleninou ze zahrádky......

jade85
14. črc 2019

@fouskovi no protože UM prostě pro dítě JE horší než MM, zvlášť pro novorozence.

oveckaluky
14. črc 2019

@teckadvojtecka Nechci to nijak shazovat, ale není vám divné, že když má někdo zažívací obtíže, většinou se srovnají po srovnání jídelníčku? Což trvá pár týdnů, v horším případě měsíců, stejně tak naopak, při zhoršení jídelníčku se obtíže dostaví. To vážně věříte tomu, že v prvním roce života jí špatně krmili, a proto ve dvaceti letech přišly zažívací obtíže, do té doby dobrý? To přece ne...
A k tomu srovnání, jsem že tří sourozenců, jako jediná jsem nebyla v chodítku, a jako jediná mám od puberty problémy se zády... taky divné, vzhledem k dnešním "odborným výzkumům, ne? Ačkoli u toho chodítka uznávám, že potíže může způsobit, když se páteř zformuje jinak, než má, ale prostě nepřesvědčí mě nikdo o tom, že pokud první rok života dám dítěti k jídlu něco špatně (tím netvrdím, že to dělám), a ono pak bude jist samo zdravě, že se u něj najednou po dvaceti letech projeví zažívací obtíže. Ty by se projevily daleko dříve, a taky by se jich dalo zbavit. Tohle je fakt úsměvný názor.

lastovenka
14. črc 2019

@jade85 Ja třeba beru dost léků. Sice kojit prý můžu, ale i tak se ty látky do MM prostě dostávají. Kdo mi pak může zaručit že MM je lepší než UM?

ah1234
14. črc 2019

@oveckaluky nie nie za vsetko mozu rodicia.. nicia cele telo aj cely duch. To mas aj so psychikou - v dnesnej dobe kazdy druhy nestastny clovek zvaluje svoje nestastie na rodicov - lebo ho nechvalili, ked bol maly, lebo ho obcas udreli za to, ze fakt neposluchal..

ah1234
14. črc 2019

@lastovenka mne povedali ze aj na antidepresivach, liekoch na riedenie krvi a vecnych atb mozem kojit, ale som tiez rada, ze nekojim, lebo este pri strave, ktoru niekedy mam lebo nemam cas.. no neviem, ake by to MM bolo..

oveckaluky
14. črc 2019

@ah1234 Přesně... přitom stačí zapojit mozek...

prejeta_zaba
14. črc 2019

@lastovenka a proč prosímtě ještě s tímto přesvědčením kupuješ dál vodu v plastu? Vždyť z vodovodu je tu jedna z nejkvalitnějších vod ve světě, je to hlídané, což o vodě bůhví odkud, bůhví jak dlouho stojící v plastu někde ve skladech se až tak říct nedá. Nepochopím tuhle logiku. 😣 Ještě tady brečíš nad mikroplastem, ale napustit vodu z kohoutku ti přijde horší? 🤔

ah1234
14. črc 2019

@prejeta_zaba ved pise ze nemaju vhodnu vodu pre kojenca v studni.. ja by som ale asi zvazila cisticku vody, ja tiez moc neverim tym balenym vodam..

prejeta_zaba
14. črc 2019

@ah1234 máš pravdu, všechno se moc hrotí, to sice jo, na druhou stranu, naše předky ve 20 sežral mamut nebo je zahubila obyčejná horečka, to přeci nemůžeš srovnávat. 😆 Mé dítě se třeba v životě netklo ani zeleniny, ovoce, masa, vajec. Nebýt opravdu rafinovaných příprav jídla, aby aspoň něco snědlo, žije snad jenom na tom opovrhovaném kravském mlíku (taky ho nepovažuji za kdoví jak prospěšné) a suchých přílohách. A pak raď, má to v sobě nějak nastavené, nic ze "zdravého" nepotřebuje? A z čeho by teda získával živiny? 🤔

prejeta_zaba
14. črc 2019

@ah1234 aha, to jsem neviděla, no přijde mi to spíš jako výmluva, o kolik levnější a ekologičtější by mohli být vyřešení vody doma před kupováním v plastu, že? 🤔

ah1234
14. črc 2019

@prejeta_zaba s tymi predkami som to skor myslela tak, ze teraz sa strasne presadzuje ake je prirodzene nonstop nosit a len kojit pomaly do 3 rokoch a odkazuje sa pri tom na predkov a africke kmene, pritom tam nejake ergonomicke polohy a mrkvu v 4 mesiacoch neriesia.. myslela som to proste tak, ze telo je stavane na to aby "nieco vydrzalo" (a to teraz neobhajujem neergonomicke nositka alebo jedlo v 3 mesiacoch, len poukazujem na fakt, ze sa vsetko strasne hroti).
Co sa tyka toho jedla, tak to som skor tiez myslela do veku kym deti nezacnu "vymyslat", bavime sa tu primarne o detoch do jedneho roku.. niektore vtedy preferuju zeleninu, niektore ovocie a ja verim ze na to maju dovod..
moje mimino zatial neje skoro nic btw, ale furt prospieva tak mi lekarka hovori, ze asi mu staci na zivot vzduch no 😂

prejeta_zaba
14. črc 2019

@lastovenka ještě k tomu, jak píšeš o genetice, hele, věřím tomu, že genetika může za rychlost spalování, typ postavy, větší ukládání tuků a tak, ale nevěřím tomu, že naprosto stejně žijící a stravující se lidé mají jeden nadváhu a druhý je hubený. Úplně stejně se vyjadřují lidé v naší rodině, jak ségra byla celý život hubená, jak je to nespravedlivé, ale už nevidí, jak žijí úplně jiným životem, ségra se napohybuje 10x tolik (nejen sport, prostě aktivní život, nevozit se všude autem apod.), nemá takový sklon k přejídání apod, to kolikrát ani není vidět, ale tuhle dobrůtka, támhle dobrůtky, už ti to dá pár kilo navíc a už to jede...Btw. znám veganku, která živí své dítě taky bez masa, i hodně řeší umělé cukry, mouku apod. a stejně je její dítě o dost nad váhou vrstevníků, zvláštní, že? Podle mě všeho moc škodí, to co se tomu dítěti nedostává, dojídá ovocem, které "může" ale sní na posezení třeba 3 banány a pořád hledá co dál, to se už taky musí nastřádat...

ah1234
14. črc 2019

@prejeta_zaba no neviem, ono ta generika ale zavazi vazne.. u mojho priatela v rodine su vsetci okrem neho s nadvahou a to su to vylozene outdoorove typy, co sa neprejedaju. Moja rodina su vsetci hubeny a to sme vacsinou skor kaviarenske typy (okrem mna) a zerieme 2 na 3 (vratane mna).

prejeta_zaba
14. črc 2019

@ah1234 Však jo, prostě všeho s mírou, do té míry spadá u každého trochu něco jiného...a tak se tu budem s některými přít donekonečna 😉 Btw. mě hrozně baví to "za každou cenu ergo nošení", už nikdo nevidí, že lidi prosedí zbytek života u počítače v " hrozně ergo poloze" a žerou k tomu chipsy zapíjené energeťákem, bye bye bio příkrmy, do 2 let nesolené. 😆

oveckaluky
14. črc 2019

@prejeta_zaba Přesně, cpou se chipsama, zapíjí to energeťákem, ale zažívací problémy mají z toho, čím je matka do roka krmila. A tomu já říkám logika. 😂

lastovenka
15. črc 2019

@prejeta_zaba Jak jsem psala. Zde na vsi nám teče voda ze studni nevhodná pro kojence ani po převaření...... Jinou vodu si tu z kohoutku nenatocím bohužel...... A mikroplasty jsou bohužel i v té kohoutkove kterou tak doporučuješ

lastovenka
15. črc 2019

@prejeta_zaba Okamžitě bych tu vodu ve studnj nějak řešila kdyby bylo jak! Nikdo nám dosud neporadil jak to udělat......

krutak1fle
15. črc 2019

@lastovenka padlo tady neco jako ze za vse muzou vsichni rodice?
Ne!
Vse bylo adresovano lidem, co cpou deti jidlem, ktere na detskym taliri nema co delat a kterym jim obezitu zpusobi a pak se na genetiku vymlouvaji.
Tem, kteri hlasaji "my jsme na tom taky vyrostli a zijeme". apod. nesmysly, ktere tu v diskuzi padaly. A davaji batolatum knedlicky s omackou, sladkosti apod. A proc ne, jdyz jim to chutna...
Bavim se tu o nevhodne strave a jejich nasledcich.
Zdaleka ne vzdy jsou na vine geny. Ale je snazsi rict ze ano. Kor kdyz jsou stravovaci navyky v rodine predavane a tim padem obezita taky.

Strana
z4