Příkrmy a med - je opravdu do 1 roku nevhodný?

kozaci
28. črc 2018

Ahoj holky, jak je to s medem u dětí? Někde jsem slyšela, že do jednoho roku je nevhodný- je tomu tak? Nevíte proč? Díky!

alebo67
28. črc 2018

@kozaci Je to silný alergen,tak proto.
Ja jsem teda šílený medar,starší dcera skoro 4 roky-dávala jsem med cca od toho roku,mladší ma teď 10 měsíců a taky už olizla lžičku.
Ja teda kojim a jak jsem psala,meduju opravdu moc,tak si myslim,ze už je zvykla ode me z mlika🙂

vladka_zi
28. črc 2018
hlasimse
28. črc 2018

Je tam nějaká bakterie která může být smrtelná a oni to ještě neumí zpracovat... Dospělým (nebo dětem od nějakého věku) ta bakterie nevadí...

urtica
28. črc 2018

@hlasimse Tak, botulismus se může rozvinout i u dospělého, ne??

urtica
28. črc 2018

Jinak, já měla jako dítko poměrně prudkou alergickou reakci po požití medu, takže u dcery jsem s ním byla hodně opatrná...

lilulilu
28. črc 2018

@kozaci presne tak, med je silny alergen. Dcera mi na nej cca v roce a ctvrt (dříve jsem nedávala) reagovala zhoršením atopického ekzemu. Ale uz to odeznelo, i AE zmizel.

barchen
28. črc 2018

@kozaci Med může obsahovat bakterii botulotoxinu jelikož se nejedná o upravenou potravinu. Otrava botulotoxinem je velice závažná ale prakticky větší šance je, že dítě se "otráví" jiným způsobem než z medu. Tato bakterie se na vzduchu ale velice rychle rozpadá a není "účinná". Také je to silný alergen. Ale např. krátká tepelná úprava je jistota, např. přidat do ov. kaše ke snídani a chvíli povařit. Osobně jsem med zkusila až po roce a třeba dávala do kaše. Nechala jsem ji zkusit se stopovém množství i jiné alergeny (oříšky i jiné skořáp. plody) ať vidím reakci.

priefi
28. črc 2018

@kozaci do 3 let, protoze je alergizujici

jrak
28. črc 2018

Stejně jako se vším je to na uvážení každé maminky, syn 8m už měl spoustu potravin, které jsou "až od.. ", špatné reakce žádné. Vše tedy jen v bio kvalitě.
Třeba ten med měl před měsícem, když se mi sápal do mé snídaně jogurt + med + ovoce

guinea
28. črc 2018

Nás naše pediatra taky důrazně upozorňovala, že do jednoho roku med ne. Měla jsem strach, takže med jsem sem-tam dala až cca po 2,5 roce.. Lze ale nahradit javorovým sirupem, co do "zdravosti" je zhruba nastejno s medem.

hlasimse
28. črc 2018

@urtica Nevím, četla jsem, že střevo to umí potom zpracovat oproti miminku.

monaluza
28. črc 2018

Ja o te "nevhodnosti" nevedela a dala ho synovi uz nekdy v deviti mesicich a bez reakce... Zalezi na zvazeni kazde z nas...

bacika
29. črc 2018

@kozaci Není vhodný do roku, je to silný alergen, tak proto se nemá dávat a pak může být i projímavý, tak třeba při průjmech ho nedávat, ale to platí i pro velké. Já jsem dala med až někde kolem dvou let a v pohodě.

robin92
29. črc 2018

@kozaci Na med ma ditko cas, je to alergen a proto se nedoporucuje detem mladsim jednoho roku, to se pak dozene 🙂, stejne tak i orisky, ale u nich je problem i s rozkousanim.