Příkrmy. Kdy ještě nabízet UM?

1. únor 2023

Ahoj, dcera (6m) má krásně zavedené příkrmy, zajímá mě jen, kdy a kolik nabízet ještě k tomu UM. Napíšu vám, jak přes den jí.

6:00 UM 150ml (má hlad po celé noci, v 7 jde ještě na hoďku spat)
8:00 snídaně - bílý jogurt (125g) /jogurt (60g) + 1/2 banánu
9:00 sváča - ovocná kapsička/banán/jablko
10:30 taková uspávací dávka UM 60-120ml fakt jak kdy
13:00 oběd - masozel příkrm 120-150g
15:00 sváča - ovocná kapsička/banán/jablko
17:00 večeře - masozel příkrm 100-120g
19:00 uspávací flaška UM s kaší 210ml

Celý den nabízím vodu/čaj, vypije okolo 70ml. Během dne si dá tak 3 kukuřičné křupky. Stolice 1x denně, max od den, normální.

O co mi jde, dočetla jsem se, že po příkrmu ještě nabízet UM abych to vždy dorovnala. UM má vypít 180ml 5-6x denně, takže pokud sní 120g příkrmu, měla by to zapít ještě 60ml UM.. to se mi ale nedaří. Obecně čím víc jedem příkrmy, tím víc se na UM šklebí a nechce. Poslední tři dny mi navíc odmítá tu večerní dávku a okamžitě usíná (cucne si třeba jen 30-50ml a spí až do rána.)

Nestěžuju si, myslím, že se nám povedlo to nastavit hezky a spí celou noc, to je sen ne? :Dd jen si nejsem jistá tím množstvím a jestli to teda ještě hrotit s tím UM.. většinou ho totiž udělám, nabídnu, malá si cucne a konec, vylívám a to mě hrozně sere, takové plýtvání. Zavedeného toho má hodně, jak zeleninu (brambor, batát, dýně, mrkev, brokolice, hrášek, petržel) a ovoce (banán, jablko, mango, hruška, jahoda, švestka, broskev, meruňka) tak i maso (kuře, krůta, tele, hovězí, králík), takže pestré to asi má.

autor
1. únor 2023

jo a na 5m prohlídce měla 6900g, přibrala hezky, ale to jsme ještě tolik nejely ty příkrmy, to až teď ten měsíc jedem takhle ve velkém. ale vypadá spokojeně :D

autor
1. únor 2023

když si to převedu na sebe a použiju selský rozum tak si říkám, že jí to musí stačit, tak jak to má, bez dokrmovaní UM ještě po jídle, že UM ráno a večer (i když tam uvidíme jak se to vyvrbí) stačí 🤷🏼‍♀️ Tak mě teda ještě zajímá, jestli vám tam něco chybí.. případně kdy můžu přidat třeba těstoviny, kuskus, vejce (fakt nevím, názory se děsně liší) .. malá nikdy neměla žádnou reakci na nic, trochu se osypala po čerstvém a zřejmě málo zralém mangu, v kapsičce jí totiž nevadí. tak se úplně nebojím zavádět nové věci.

konidana
1. únor 2023

přijde mi, že má na svůj věk moc jídla a málo mlíka. Já tedy měla nejdlíky, kteří si krom mlíka dali sotva pár soust za den ještě skoro v roce, ale i tak....

xnikolan
1. únor 2023

Tolik toho sní za den můj roční, taky mi přijde na 6 měsíců hodně jídla a málo mléka. Starší byl dlouho kojený (skoro do dvou let) a příkrmy jedl tak do 11 měsíců pár lžiček, potom se teda rozjedl a jedl normálně, to stejné mladší ale ten byl už od 2 měsíců na UM a do cca 11 měsíců taky dal vždy jen pár lžiček. UM má 2x 180 ml a jednou 150 ml, někdy tu 150 v poledne vynechá. Vždy jsem začala mezi 5-6 měsícem s příkrmy. Ale některé děti to mlíko prostě nechci, od známé syn byl bez UM od 9 měsíce, protože to prostě nechtěl pít.

autor
1. únor 2023

tak který chod podle vás zkusit nahradit mlíkem? mně je to vcelku jedno, míň práce pro mě 😂 spíš malá se na to mlíko teď netváří (tady ještě dodám - od 2,5m je na UM Sunar AR+Comfort, byla poblijón. I kvůli tomu jsme na radu Dr. najeli na příkrmy od 4m .. je to asi tak ten měsíc co blinkání skoro zmizelo 🙏🏻 tak jsem se rozhodla že pokračovací UM už koupím normální, protože ty AR jsou děsné špunty (BEBA mi doslova ucpala dřez 🤦🏼‍♀️) - sice to nejde ven vrchem, ale často ani spodem. No a tak mam Sunar Premium 2 a to jí prostě nejede.

dasipe
1. únor 2023

Já mám 7m mimčo a ve zkratce, abych to popsala má ráno v 8 UM, 11:30 oběd příkrm, 15:00 jogurt/přesnídávka, 18:00 večeře UM, v noci UM

Každé UM dělám z 210ml vody

Od oběda do 17h nabízím čaj

autor
1. únor 2023

@dasipe kdyby mi vypila pokaždé 210ml UM tak ty příkrmy tak nehrotím, ale ona mi s bídou vypije 150ml najednou, vyjimkou byl ten večer.

emillyhk
1. únor 2023

No, taky mi přijde, že by toho mléka v 6 měsících měla mít víc. Nedala by si ještě třeba po obědě aspoň 60-90ml? Syn byl teda taky jedlík, ale až takový ne 😄 UM i normální mléko odmítl ve 13 měsících, ale to už nebyl takový problém. Navíc ho to po asi měsíci přešlo a pije normální mléko (jenom z hrnečku, láhev odmítl).

autor
1. únor 2023

@emillyhk mamka (detska zdravotni sestra) mi rekla at zkusim davat UM misto snidane a vecere, a na jednu svacu jogurt a na druhou ovoce.. jak rikam, ja bych ji tolik normalniho jidla nedavala, ale kdyz ona toho um vypije fakt malo :/ tak mam pocit, ze lepsi kdyz sni aspon normalni jidlo.

autor
1. únor 2023

na druhou stranu jsem nasla toto, a to mi prijde ze na nas celkem sedi..

michaela666
1. únor 2023

Za mě zbytečně spěcháš, pořád je to kojenec. 6 měsících by měla jídlo převážně ochutnávat a ne na něm mít postavený celý jídelníček. Přijde mi, je to dost velká zátěž na tak malý trávicí systém.

konidana
1. únor 2023

jestli vám to vyhovuje tak asi ok. Ono tyhle zkušenosti jsou nepřenosné, každý to má jinak...
Jestli víc UM, tak bych dávala místo nějaké svačiny třeba.
Když můžou být dvouleté děti z 95% na mlíce, tak proč by 6m nemohly být z 80% na příkrmech....

emillyhk
1. únor 2023

Já bych asi taky radši dávala normální jídlo než "nic". Jak píše @konidana, jestli vám to vyhovuje, tak asi ok. Ještě mě napadá, že pokud nechce láhev, tak udělat kaši s UM a dát lžičkou.

dasipe
2. únor 2023

Stačilo by zkusit ubrat dávky přikrmů a prodloužit časy mezi krmením.

tereziezavily
2. únor 2023

Není to tam uvedeno, ale autorem téhle tabulky bude asi Hipp, viď? Touhle bych se opravdu neřídila, je tam spousta nesmyslů (příkrmy u kojeného dítěte před ukončeným šestým měsícem, kaše dvakrát denně v druhé polovině dne apod.). Za mě jsi to dost uspěchala, šestiměsíční dítě má mít jako stabilní a nejvýznamnější složku jídelníčku pořád mléko. Trávicí trakt v šesti měsících není natolik vyspělý, aby to dokázal schroupat.

nellinka123
2. únor 2023

Ty jo, v 6m jsme měli zavedený oběd (masozel, nebo jen zel příkrm) a začínali jsme s jogurtem odpoledne. Večeři masozel příkrm měl snad až v 9 měs, ale tedy syn byl nejedlík, trvalo dlouho, než se rozjedl.
Je jasné, že jakmile ochutnala sladké (ovocná kapsička, banán, kaše), už UM nechce. Navíc tohle je myslím hořké UM, ne? Já bych buď vynechala nějaký chod, klidně večerní masozel, nebo chody nechat jak jsou, ale ubrat na jejich množství a po jejich snězení vždy nabídnout trochu UM.