Příkrmy od 6. m. Od kdy další místo mléka?

15. bře 2024

Ahoj, máme 5 měsíců. Dopo svačinka ovoce, oběd zelenina, maso a před spanim občas kaše, jak to vyjde.
Davate někdo od 6 měsíce další normální jídlo, nebo od kdy jste zaváděli další místo mleka? Popřípadě od kdy jste dávaly jogurty, sýry, těstoviny a další suroviny, které do té doby nebyly a kdyžtak Jake a kdy? Děkuji za nazory.

cilkat
15. bře 2024

Předpokládám, že přecházíte z UM... ale i tak mi tři zavedená jídla v pěti měsících přijdou hrozně moc... to ten můj malej savec měl sotva v roce...

teenyel
15. bře 2024

Zrovna dnes jsme resili s doktorkou, protoze padnutim 6 mesicu nam muze predepsat jen 4 bedny UM na mesic (maly ma ABKM a specialni mleko, 1 bedna 400g za 1650,-). Tak rikala, ze UM muzeme nahrazovat prave jogurty apod. Jen u nas to musi byt specialni veganske, ve kterych neni vubec mleko (ani bezlaktozove), nebo soja. Takze jogurt treba z kokosoveho mleka. Stejne tak na kase doporucovala treba kokosove nebo mandlove Alpro s pridanym vapnikem. Ze jde hlavne o prijem toho vapniku, aby ho mel dost. Ale dle doporuceni muze mit i jen 1 davku UM a zbytek normalne v jidle. Zaroven mame uz zavadet i lepek. Tak u nas doted vypadal jidelnicek jako rano a vecer mleko, v poledne maso-zeleninovy prikrm, odpoledne ovocny prikrm. Ted po konzultaci rano bude mit treba ten specialni jogurt s piskotem, ovocem, nebo i samotny, nebo obilna kase z kokosoveho ci mandloveho mleka. Trochu dopit UM, kdyz bude chtit. Obed a odpoledne zustava a vecer UM. Jinak ja tedy dokud nema vetsi porce, tak kupuji hotove sklenicky (mam maly mrazak, abych z bezneho mnozstvi udelala vic a mohla to uchovavat). A uz tam byly i testoviny, ryze, ryba, z ovoce me prekvapila treba marakuja. Vzdy 3 dny stejne jidlo a vzdy kouknu, zda je tam neco noveho a pripisuji si na seznam vyzkouseneho. Kde mam vykricnik je, ze jeste dozkouset samostatne, protoze mel mensi reakci (pupinky), tak cim to bylo. Kde mam krizek znamena, ze po tom mel vetsi reakci (vylezl mu atopicky ekzem) a davat zatim nebudu, vyzkousim zase s odstupem treba 2 mesicu v male davce.

vanea
18. bře 2024

Malá (kojená) bude mít 7m, vzhledem k velkému zájmu o jídlo zavádíme od 5 měsíce. Jí vlastně veškeré hipp ovocné i obědové skleničky od 6m. To znamená veškeré základní maso (kuřecí, krůtí, králík, telecí, hovězí) + 2 druhy ryb, různá zelenina (řepa, mrkve, brambory, batáty, květák, brokolice, cuketa, dýně, hrášek, pastinák, kukuřice, okurka, rajče, celer, petržel... mango, hruška, jablko, jahoda, banán, broskev, meruňka, borůvky...), má zavedený lepek v podobě keksů v přesnídávce a těstovin v příkrmu, občas jí krupičku. Vajíčko (celé) měla zatím jednou, podle nejnovějších výzkumů se má zavést celé vejce do 6m, ale to jsem nějak prokaučovala, jela jsem původně podle syna jen žloutek, až pak jsem ji tedy dala ochutnat celé no... Mléčné výrobky se můžou tuším od (6 na UM) 8m a pouze bílé jogurty a opatrně. Tvarohy vůbec, to až velké děti. Žervé nejdříve a jen malinko od 9m. My teď pokračujeme, plánuji dávat větší kousky atp.. Zatím (klepu) se jí žádná intolerance ani alergie ani vyrážky atp. neobjevila. Jinak co se týká četnosti, tak ráno je kojená 2x, pak na oběd masozel příkrm, pak se ještě dopije, pak má odpol svačinku, obvykle oves vločky a ovoce. Pak už opět jen kojení, občas jí dám k večeru tu skleničku na noc od hippu, ale to jen občas, když vidím, že je fakt ještě hladná. V noci kojím 2x.