icon

Příkrmy pro kojence. Začala jsem příliš pozdě?

87pavlina
12. dub 2023

Ahoj maminy,

byla jsem s malou na 6měsíční prohlídce. Má přes 7,5 kg, 67 cm, kojená. Doktorka na mě koukala jak na blázna, že ještě malá neochutnala všechny druhy jídla, protože jí končí imunologické okno. Začala jsem jí dávat zeleninu před 14 dny, když jí bylo 5 měsíců. Dělám to opravdu tak špatně, že jsem to okno nestihla nebo to je jedno? Připadám si teda jako blbec, ale pořád tak nějak cítím, že nepotřebujeme chvátat s jídlem. Podle doktorky by měla mít už všechny jídla od snídaně po večeři. Děkuji za reakce.

Strana
z2
aneezkaa
14. dub 2023

Nechápu, ze v dnešní době ještě existují takový doktoři 🤦🏻‍♀️

andykaa
14. dub 2023

@87pavlina máme skvělého pana doktora, ale na tomto jsme se taky neshodli (resp. s dětmi se neshodli 🤣). Syn byl plně kojený, spokojený, prospíval krásně (vždy byl v horních 5 %), všichni se smáli, že kojím smetanou a s příkrmy jsme začali na nátlak v půlce 5. měsíce...nejdřív pořád "plně kojíte, v pořádku" a najednou dotaz-"už má zavedena vajíčka"? A to jsme s příkrmy vůbec nezačali. Ale byl žravý a neměl problém s novým jídlem, tak jsme to "dohnali".
S dcerou jsem se na to vyprdla, řekla jsem, že příkrmy odmítá a rady odkývala a jela jsem si po svém-zkusila jsem první příkrm po 5M-nechtěla, tak zase za 14 dní, zase nic...nakonec si dala první příkrm v 6,5M a moc tomu nedala, pořádně začala jíst až kolem 8M. Alergie zatím žádné. Neříkám, že jsem to dělala 100% správně, ale nemám pocit, že bych to udělala špatně a obě děti jsou spokojené a prospívají 😉 Takže pokud je malá v pořádku a prospívá, tak jeďte podle sebe 👍

iva_kucerova
14. dub 2023

@87pavlina Dcera odmítala jakékoli jídlo ještě po prvním roce, takže imunologické okno jsme určitě nestihly, ani jsem o něm nikdy neslyšela a normálně žijeme.

normalnimatka
14. dub 2023

no počkat, imunologický okno je snad vyvrácený, ne?

zuzickan
14. dub 2023

Je to úplně v pořádku, řídit se svou intuicí, není kam spěchat... Mám 4 děti a všechny byly plně kojené 6,5 měsíce a pak jsme teprve pomalu začali zkoušet příkrmy... u pediatry jsme vždy kolem 5. měsíce dostali přednášku o zavádění příkrmů a letáčky, ale nikdy to nijak neřešila, věděla že budem dál jen na mlíku... a všechny děti byly dobře živené a nemají žádné alergie, kojené byly do 20 - 23 měsíců, nejstarší má 17 let a nejmladší 2 roky

gabu6
14. dub 2023

V 5.-6.mesic je to akorat .. hlavne kdyz kojite .. rika se jen , kdyz se nekoji , ze se ma davat prikrmy od 4.mesice ..

fandysek_1
14. dub 2023

@87pavlina dvě děti ze tří nic nejedly do roka. Jen se kojily. A jsou normálně zdravé bez alergií. Asi bych to imunologicke okno neřešila.

kajka321
14. dub 2023

Zdravím, přidám se k zástupu těch, co začínaly s příkrmy později - kolem sedmého/osmého měsíce. Až když děti začaly projevovat o ochutnávání jídla zájem. A dávala jsem jim rovnou celá jídla. Vše ochutnávaly a byly spokojene. Kojila jsem u první do čtyř, u druhé do tří a u posledního je plán také do tří. Mléko je to, co by pediatra měla řešit..(můj názor). Všichni tři nemají problém s jídlem, mají rádi víceméně vše a alergie žádné - a to máme v rodině s alergiemi a exemem problémy. Toto okénko je dle mého blbost. Děti se setkávají s alergeny i skrze mléko..

jana_zofie
14. dub 2023

@87pavlina Doktorce dobre "hrablo", rekla bych. Tech pristupu je hromada a vetsina maminek voli spis ty pomalejsi. Ja jsem teda osobne priznivcem imunologickeho okna, ale deti byly kojene a zacala jsem sice driv nez v sestem mesici (coz se doporucuje), ale netroufla bych si driv nez v 5. mesici. Nechala jsem je ochutnat kde co a zhruba do toho ukonceneho 7. mesice (coz je to, kdy imunologicke okno oficialne konci, takze i kdybys to praktikovat chtela, tak jsi vubec nic neprosvihla) ochutnali az na vyjimky vicemene vsechno. Ale od vseho tak par lzicek, zdibek sem, zobnout tam, tak jak chteli a kolik chteli (coz nikdy moc nebylo. Prvni mesice jedli s chuti, ale jen minimalni mnozstvi). Doporuceni, a to vcetne tech, co pocitaji i s imunologickym oknem, uvadi v tom pulroce tusim jedno az dve jidla denne, po kterych se navic dokojuje, pokud dite chce. Zadny, ale opravdu zadny material, ktery jsem nasla, nedoporucuje vsechna jidla.
A jak rikam. Ja teda jsem priznivcem, ale v okoli jen jedna z mala. Tech pristupu k prikrmu je tolik a vubec bych si netroufla rict, ze je neco blbe. Pokud te ale doktorka hodne znejistela a chtela bys vyhovet predstavam tem prisneji orientovanym lekarum (do kterych tvou pediatru nepocitam, ta je mimo tabulky pricetnosti), tak doporucuji web www.1000dni.cz Maji i prirucku a vychazi z platneho doporuceni detske gastroenterologie s prihlednutim k nazoru imunologu a alergologu. Kdyby ses nahodou chtela probirat mnozstvim odborneho textu, tak cele doporuceni najdes zde:
https://a0893052e1.cbaul-cdnwnd.com/ccf53c0c8de...
A rozhodne tam nejsou veci, ktere ti lekarka tvrdila.

jana_zofie
14. dub 2023

jeste poznamenam, ze uz v 5. mesici proto, ze uz s nima nebylo k vydrzeni, jak chtely ochutnávat...

maxulekapcule
14. dub 2023

@87pavlina jeee. To bych vůbec neřešila, syn odmítal cokoliv, vůbec nechtěl otevřít pusu, prostě jen prso ( což má do teď, a to už má skoro 17 m 🤣). Trochu začal ochutnávat v 8m, v deseti už bagroval úplně všechno.
První syn zase prso moc ne, a bastil vše od 4 měsíců.

Ani u jednoho nebylo jejich tempo na škodu

Strana
z2