Příkrmy u kojeného mimča. Poradíte, prosím?

miia90
5. čer 2022

Ahoj, jdu si pro radu. Plně kojím, malá má ukončený 4. měsíc. Vzhledem k tomu jak reaguje, když jíme, dneska dostala svou první mrkvičku. Podle příruček bysme do tří dnů měly nahradit polední porci mléka. No a tu je problém. Nic takového nemáme, kojím na požádání a tolik kolik zrovna chce. Někdy jedno prso a někdy i 2x vystřídáme obě. Neřídím se časem a už vůbec ne množstvím. Kolik je plná porce, na lžíčky? Nechci, aby nějak strádala a ani, aby se přejídala. Můžu jí dát příkrm, každý den jinak, podle toho jaký ten den je? Jak jste to dělaly s podobným přístupem? A taky mě ještě zajímají kaše. Když ten den dám kaši ráno nebo večer, už zeleninu nedávám, aby bylo zachováno jen jedno jídlo denně, bez ohledu na to, jestli sní jen jednužíčku? Omlouvám se, za možná blbý dotaz, ale nějak neumím vymyslet správnou cestu.

jirovapa
5. čer 2022

@miia90 dětem jsem dala první den jednu lžičku příkrmu, poté jsem dokojila dle potřeby miminka. Druhý den dvě lžičky atd. Tři dny jeden druh zeleniny, pak zase tři dny jiné zeleniny atp., lžičky každý den jsem přidala jednu. Ale když to nešlo a prcek nechtěl a dal si třeba 3 lžičky, tak jsem to neřešila. Vždy dokojila mlékem. Správně do 14ti dnů by se člověk měl dostat (množstvím) na jednu skleničku příkrmu. Ale to se nestalo ani u jedné dcery, trvalo to déle. Pomalu si zvykaly, záleží na prckovi. Kaše jsem dávala až od 6. měsíce před spaním. První dceři kaše chutnaly a chtěla je pouze v lahvičce. Druhá dcera chtěla na lžičku a dala jen pár lžiček. Jinak vždy jsem po jídle dala prcka k prsu a buď chtěl nebo ne 🤷‍♀️🙂. Dodržovala jsem systém k obědu příkrm + kojení. Časem k obědu příkrm + kojení, večer kaše + kojení. Po čase holky nechtěly večer kaše, takže dostaly taky zeleninu + kojení (z kaše druhou dceru bolelo bříško, první taky časem měla raději zeleninu). Po zavedení zeleniny jsem začala dávat dopoledne jako svačinu ovoce (zase 3 dny stejné, abych věděla v případě alergie na co to je). U první dcery jsem také s příkrmy začínala po ukončeném 4. měsíci, u druhé až po ukončeném 6. měsíci. Nyní u syna to plánují také udělat až po 6. měsíci, nyní má ukončené 4. měsíce.

krisstina93
5. čer 2022

To se asi myslí u um ne? My začali s příkrmy tenhle týden a normálně dám pár lžiček zeleniny (ono ze začátku spíš ochutnávají, určitě hned třetí den nesni celou porci) a pak normálně dokojim.

emamaira
5. čer 2022

Dávala jsem zeleninu a když už nechtěl, tak jsem nabídla prso. Časem toho snědl tolik, že už pak prso nechtěl nebo jen málo. Kaši jsem dávala až jako druhé jídlo. Chce to pravidelnost, takže až zavedeš oběd, tak přidáš k večeři kaši. Večeři jsem zavedla asi 14 dnů po obědě. Ale já jsem vůbec jídlo začala dávat až s ukončeným 6. měsícem.

sirinfirst
5. čer 2022

Příručka od výrobce UM? U kojení se nic nenahrazuje. Příkrm pouze doplňuje kojení.

jjasmina
5. čer 2022

@miia90 měla jsem kojene mimco a neumím si představit, že si to hned nahradí, začala v půl roce a když do sebe dala dvě lžičky bylo to akorát a vždy jsem dokojila. Nechala bych ji ochutnavat a uvidíte

miia90
autor
5. čer 2022

@sirinfirst dostala jsem od dr. Hami příručku.

marimanta
5. čer 2022

@miia90 tak ji zahoď 😉 Miminko není pračka nebo televize, aby fungovalo podle příručky 😉 Příkrm je zstim spíš na seznámení.

marimanta
5. čer 2022

A celkově... Má 4 měsíce, nikam bych nespěchala 🙂

xmisas
5. čer 2022

@miia90 já na všechny příručky kašlu.. 😂 normálně kojim, je ji teď 5 měsíců.. už od nás chce taky ochutnávat, když mi jíme.. a normálně ji dáváme ochutnávat od nás.. jogurt, přesnídávku, meloun, mrkev, bramboru.. prostě z našeho jídla výběrem co by mohla a je to.. vypadá spokojeně.. 😂 samozřejmě si dá od všeho trošku jen tak že ochutná a opičí se.. 🙂 beru to tak, že ochutnává.. za příkrm bych to nepovažovala.. 🙂

mia_von_prag
5. čer 2022

Cože? Začinate s prikrmami. Prve tyzdne sa dávajú deťom len ochutnávky - pár lyžíc z rôznych druhov ovocia zeleniny. Vždy sa dokrmuje um alebo mm až do doby, kym dieta nezje aspon 150 g prikrmu.

jjasmina
5. čer 2022

@miia90 tak to není moc dobrý dr

lida9
5. čer 2022

zahod tu prirucku! to je zaprve a pak pouzij svuj instinkt, 4m asi neseberes kojeni a nenahradis mu ho prikrmem, no ne? kojeni neni jen o jidle jako takovem... davej ochutnavat, kdyz ma zajem, par lzicek, a pak normalne dokojit, vsak on si rekne, kdy uz bude mit dost🙂

jjasmina
5. čer 2022

@miia90 a z logiky, proč bych se měla řídit příručkou vyrobce Um, když kojim..