Ahoj holky, už zhruba měsíc přikrmuju svého pětiměsíčního syna a zatím jedeme pouze na skleničkách (převládá Hami). Chci se zeptat, jak se díváte na kupované příkrmy, případně které značky upřednostňujete a jak vašim miminkům chutná ? Díky moc.
@lindaatobias Poprvé jsem taky dala skleničku, ale když jsem přičichla k Hami první lžička mrkev, cítila jsem starou přemrzlou mrkev a ani ta barva mi moc důvěry nedodala. Syn je převážně na doma vařených příkrmech, ale když je nemám, dám skleničku. Tvrdím, že to, co mu dám do šesti let už mu v životě nedám. Ve skleničkách nezjistím, co mu chutná, vždy je to směs, doma si s tím můžu pohrát. Vím, jakou má zeleninu, jaké maso, odkud jsou vajíčka..Taky se to vyplatilo, je krásně rostlý, vím, co mu chutná.
Já hlavně vařím pro dceru sama. Když už dám příkrm, tak max. 1 týdně a to mám ještě nakoupeno v Německu. Vždycky ji uvařím na 2 dny a jsme spokojené obě. Jen na kupovaných bych dítě nenechávala 🙂
Proti kupovaným příkrmům nic nemám, dcera je ze 70% na domácích příkrmech, zbytek kupuji, někdy když jsme mimo domov, na návštěvě, tak je to jednodušší, stejně tak nejím moc ryby, takže i ryby má z kupovaných příkrmů. Přiznám se, že nemám tolik peněz ani času, abych kupovala všechno ovoce, zeleninu, maso domácí, od farmářů nebo bio, takže kolikrát mám větší důvěru v kupované bio příkrmy, než v zeleninu a maso kupované v supermarketu, z kterých normálně domácí příkrmy dělám.
@lindaatobias A jak víš, jakou zeleninu naházeli do skleniček, jakou chemii na ni použili atd.? Nic ve zlém 🙂
@mimi1004 Nevím, ale přijde mi stokrát jistější, že skleničky procházejí několika kontrolami a přes všechny ty kontroly pochybuju, že by na trh prošlo něco, co by se tam udrželo. Naproti tomu takový Albert a podobné obchody.. kolikrát se mi zvedá žaludek, když vidím, co jsou schopni zákazníkům nabídnout. Stejně tak mě vždycky napadá, odkud tu zeleninu vzali, jak dlouho stála v kamionech, co na ni stříkali za chemii.. stejně tak. Každopádně je mi úplně jasné, že každé má své pro a proti, ale já se s čistým svědomím rozhodla pro skleničky a věřím, že jsem udělal dobře. A toto téma je stejně jako s kojením, s očkováním, bude jeden tábor pro jedno a druhý pro druhé a vlastně je to tak v pořádku 🙂
@lindaatobias Však jo, já se jen zeptala 🙂
Já jsem taky přesvědčená, že dávat dětem kvalitní skleničky z kontrolované zeleniny je lepší, než vařit ze surovin ze supermarketu. Každý výrobce k tomu přistupuje jinak, nižší ceny=nižší kvalita a naopak. Já si radši připlatím, ale vím, že dávám dětem kvalitní a kontrolované jídlo. Kupuji Hipp a jídlo vždy sama ochutnám, např. sklenička První mrkev má pokaždé jinou barvu podle toho, jaká mrkev se urodí a zpracuje. Tady posílám pár odkazů
http://www.hipp.cz/o-nas/hipp-bio-kvalita/pesto...
http://www.hipp.cz/o-nas/hipp-bio-kvalita/hipp-...
http://www.hipp.cz/o-nas/hipp-bio-kvalita/produ...
Já vařím - každý den čerstvé. Zeleninu kupuju od jedné paní ze zahrádky - a malá je spokojená. Fakt je, že mi dost pomohl babycook od Beaby - jednoduchá příprava.
Skleničky používáme, když cestujeme. Ale teda jejich cena mi přijde přemrštěná.
@monynka.s: cenový rozdíl je zanedbatelný - když jsem je kupovala v Neměcku, tak rozdíl byl max do 5-ti korun - v neprospěch DE. Pak jsem si porovnala složení na obou skleničkách. Dle etikety obsahovali naprosto identické složení - jak potravin tak %. Kupovala jsem skleničku v DE před 6-ti měsíci a nemyslím, že by se za tu dobu něco výrazně změnilo.
@lindaatobias vse krom Hamanek. Hipp dost drahy. Dobry je Babylove. I Hami.
@chris_n nemyslím..samozřejmě nepočítám plotnu a mixér (elektriku ) ale koupila jsem dýni hokaido za 25 kč a mala z toho měla příkrm týden dýni a týden dýni+ brambor..tak když si vezmu že 1 kg brambor kupuji za 6 kč tak kolik tak stojí dvě brambory?? a příkrmy na 14 dní jsou hotové. až budeme přidávat maso bude to jiné,ale jsme teprve na začátku
@trupovaludmila tak to jsou ale uplne jine ceny, nez z jakych jsem vařila ja....
Hipp skleničky měla malá do roku, nic jiného nejedla. Aspoň jeden ví, co tam je. A upřímně mixovat jednu mrkev, kterou člověk vaří půl hodiny, aby byla měkká, taky parádička. Takže lahvičky, díky bohu za ně 🙂.
Taky jsem vařila a budu vařit doma. Ono totiž koupit příkrm, kde není sůl, není až tak jednoduché (protože sůl je i v těch nehorázně drahých a do nebe vychvalovaných skleničkách Hipp i pro nejmenší). Skleničky Babylove (není v nich sůl) kupujeme jen na dovolenou a výlety. Než jsem koupila první skleničku strávila jsem přes hodinu v krámu čtením složení všech skleniček a vybíráním těch správných. Vybrat skleničku pro nejmenší, kde není sůl a nedoporučovaná zelenina jako například rajče je opravdu umění. Navíc pro malé mrně za cenu skleničky opravdu navaříte pomalu na týden a víte jistě co mu vaříte a ne, že polovina oběda je nějaké zahušťovadlo typu rýžová mouka a spol.. A s tím bio bych to moc nepřeháněla, ono papír snese leccos a aférek ohledně toho už tu bylo taky dost (každou chvíli někde stahují z prodeje nějakou várku skleniček). Ale rozhodnutí je na každé mámě, protože každá máma chce přirozeně pro své dítě to nejlepší a má na věc svůj pohled a své důvody.
Je vidět, že jsi to nikdy doma asi moc nezkoušela, protože jinak hned po prvním takovém pokusu přijdeš na to, že je lepší těch mrkví uvařit a umixovat najednou alespoň třeba 5, a pak si to pěkně zamrazit do tvořítek na led. Tím pádem máš příkrmy téměř ve skleničkové formě skoro na týden a víš cos do nich dala. Navíc to takto můžes udělat s různou zeleninou, a pak různě kombinovat, aby to mělo prtě pestré. A promiň minutové mixování ponorným mixérem mi elektrické hodiny nestrhne, neřku-li že pro umlně malinké miminko se i osvědčilo spíš pasírování a to žere jen moji energii. Ale ať si to každý dělá, jak chce. Nevím, proč by měli jít vařivé a nevařivé mámy proti sobě.
No třeba za mně to mražené je pěkně eckelhaft 😝 . Fakt pblion, ani já to nejím.
@bm77 Zeleninu i maso vařím vždy větší dávku, rozmixuji a dám do tvořítek na led jak tu už zanělo, pak jen vytahuji a skládám různé chutě - sama to po rozmražení chutnám a špatné mi to nepřijde, žádný fujtajbl 😉
Skleničky kupuji na cesty, když nestíhám, nebo věci co nevařím (králík, telecí) - značky Hami, Babylove v DM, Badydream z Rossmana a Hamánek - za Hipp odmítám utrácet ty nekřesťanské peníze. Navíc se snažím vždy číst, aby nebyla obsažena sůl a cukr a to je dost často umění něco vybrat - na to je podle mě vaření lepší, když si třeba dýni uvařím v kojenecké vodě, tak vím jistě že tam nic přidaného prostě není.
Tak já v 90% vařím doma. Při nákupu skleniček vždycky strávím strašnou dobu čtením etiket a dát cca 30,- (za ty levnější. U Hippu jsme i u 50,-) za něco, co v předních příčkách obsahuje vodu (a ne, neberu, že vodu obsahuje zelenina, jak už tu padlo. Tohle je prostě voda navíc) a je to zahuštěné rýží (mouka či škrob). Navíc obsah masa 9g v 200g skleničce mi přijde minimálně vtipný:
https://www.klub-maminek.cz/products/view/hami-...
Ne, děkuji.
Teď jsem namátkou rozklikla pár etiket příkrmů na stránkách Hami a voda byla dokonce na prvním místě (u všech, co jsem otevřela) 😕
A to nemluvím o tom, že velká část skleniček má divnou konzistenci/smrdí/jsou hnusné/dítě je nepozře...
Ano, skleničky jsou pohodlnější a taky po nich občas sáhnu (dcera má ráda masozeleninové od Hami, ale ty, co jsou pro 4-5m děti, takže na oběd sní dvě 🙄 ).
Holky, o ceně se snad nemusíme bavit 😕 Domácí je 10000% levnější! Mrkev, brambory stojí pár kaček celoročně, teď je sezona dýní...
Jinak já teda příkrmy nemrazím. Přijde mi to pak po vytažení z mražáku hnusné 🤐
Vařím na 2-3 dny čerstvé. Je to otázka chvilky - naházím do kastrůlku kousek masa, zeleninu, příp.přílohu, po uvaření proženu mixérem a je to.
@chris_n to víš, že je to mnohem dražší! Třeba dneska jsem vařila:
- vepřová panenka (použila jsem 1/10 panenky, co budu dělat k večeři a stála mě 109,-) = 11,-
- jeden batát (80,-/kg, tak asi 15,-)
- dvě střední mrkve (5,-?)
- dva brambory (5,-?)
- asi 2 cm pórku (2,-?)
- kousek másla (2,-?)
Jsme na cca 40,- a mám množství na 3 dny "normálního" oběda nebo 2 oběd, kdy má žravou.
A to nepočítám to, že je to jen a pouze tohle a ne třeba třetina množství voda zahuštěná rýžovým škrobem 😝
@trupovaludmila za 27kc navaříš na 14 dní? to ne naprostá kravina