Vařit či kupovat příkrmy?
Ahoj maminky,blíží se doba,kdy začnu s příkrmy. Takže dotaz. Začátek budu dělat doma,různé druhy zeleniny,ale co se týká masa,tak jsem si říkala,že koupím ty malé skleničky. Jak to děláte vy? A vy co kupujete příkrmy? Která značka je podle vás kvalitní?
@lilian2111 Protože syna odložit prostě nešlo.. ani na tak dlouho abych se najedla, natoz něco uvařila..
@lilian2111 ono to v podstatě nejde ani teď... jakmile se snažím dělat něco jiného než věnovat se jemu, visí mi na noze a jeci a já na to nemám nervy..
@viki999 Ty brdo 🙁
@lusynkova dalsi super matka tvl🤣
@baris no já to teprve začnu skouset,ale fakt je,že už se člověk pomalu boji zeptat. Mě kámoška,co taky vaří doma,taky naznačila,že mám pro malou udělat první poslední.... Ale podle mě malým dětem snad nic špatného dávat do skleniček nebudou,nevím a druhá věc je,že to stejně koupím v obchodě,pouze doma uvarim. A já mluvila jen o sklenickach s masem,protože třeba jehněčí nevarim vůbec a králíka máme jednou za rok. Tak opravdu jen kvůli masu. Uvařit zeleninu nebude žádný problém.
@petulejan to maso taky není žádný problém. Třeba králík se dají koupit jenom filety a relativně malé množství, to si naporcuješ na dané množství vždy do malých pytlíčků, dáš do mrazáku a vždy vytáhneš jenom tem malý kousek. Nehledala bych za tím nic složitého...
A jak tu psal někdo o stereotypu, malým miminkům to nevadí, spíš naopak vyhovuje. to jenom my máme v hlavách, že musí mít pokaždé něco jiného 🙂
Jinak já si nemyslím, že ten kdo vaří je lepší matka. Ale to jídlo je prostě čerstvé, krásně voní na rozdíl od těch skleniček, navíc i finanční stránka je hodně rozdílná...
@blondynka400 jo to je jasný. Asi se do toho prostě potřebuji dostat. Jsem z toho trochu jelen. Uvidím jak ji bude domácí smakovat a podle toho se vše přizpůsobí 😊
@petulejan to bude v pohodě... Je to fakt jednoduché a nezapomeň vždy přidat kousek másla nebo maličko olivového oleje 🙂
@blondynka400 super děkuji 😊
@sudylichozrout Ještě jsem o tom včera přemýšlela, ale mně (M.) by to prostě fakt nestačilo. Možná tak v sedmi, osmi měsících, ale teď už ani náhodou... víš jak vypadá, na to, jaký to je pidižvík je snad bezednej.
(aktuální jídelníček dítěte 11 měsíců:
snídaně - broskvové pyré s jogurtem
svačina - banán
oběd - mix zelenina, maso, příloha
svačina 1 - ovocná přesnídávka
svačina 2 - celé avokádo, ovocná kapsička
večeře - kaše
+ k tomu během dne hrst borůvek, křupky, menší miska vyžebrané rýže z mého oběda. Jinak co jídlo tak minimálně 200 g porce. Samozřejmě někdy je čerstvého/skleničkového jídla víc, někdy méně. Ale s tímhle otesánkem mi šuplík v mrazáku stačí maximálně na týden.
@blondynka400 Asi záleží na věku... já se tu teda nebavím o úplně malinkých miminkách, ale třeba o dětech, které už stabilně mixované jídlo jí. A tam ten jídelní stereotyp fajn není, chce to pestrou stravu stejně jako u dospěláků.
@lusynkova Buď ráda, že máš čas a možnost uvařit jak sobě, tak miminu. Ne každý ten prostor má. Já doma vařím, ale za cenu vyváření po večerech. Přes den se synem neudělám nic, nikam ho neodložím, nespí, hlídání není, manžel chodí domů večer. Jako jo, stojí mi to za to, tak to dělám. Ale chápu, že někdy je menší zlo sáhnout po skleničce, než se nervovat vařením. Dítě se tím fakt neotráví a i ta kvalita je někdy daleko lepší než kvalita některých rádoby čerstvých potravin.
Já jsem pro vaření. Syn byl totální nejedlík, do roka prostě jedl hrozně málo (i když byl celkem cvalík, na roce měl 11kg), ale sklenička nebyla pro mě řešení. Naopak pro nejedlíky je ideální navařit, dát do tvořítek na led, zamrazit a pak rozmrazit jen takové množství, jaké sní. Nebylo to jednoduchý, manžel jezdí v 8 večer, hlídání žádné nebylo, syn totálně nesamostatný, no holt jsem vařila po večerech. Ale na roce se rozjedl a od té doby je jedlík, baští všechno, já teda preferuju zdravou stravu, takže on je zvyklý na zeleninová jídla a neofrňuje se. Kde kdo mi v okolí závidí, jak dlabe. Skleničky jsem zavrhla, protože jednak netuším, co tam namelou (že to hlídají? Kámoška dělala ve výrobně přesnídávek a když viděla, co všechno tam semelou, tak od té doby by to nepozřela. Shilé ovoce, v pohodě.) a jednak podle mě je hrozně důležité, aby si dítě zvyklo na chuť jednotlivých potravin. Aby vědělo, jak chutná mrkev, brokolice, maso atd. Vždyť ty skleničky vypadají, jak kdyby to už někdo jedl... vy byste si to dali? Navíc většinou je to stejná kejda, z naprosté většiny rýže, mrkev, prostě to nejlevnější, výživově žádná bomba. A teda co vidím v okolí, tak pokud si někdo stěžuje, že děti jim nejí (rok, dva, tři čtyři roky staré děti), tak jsou to vždycky děti, co vyrostly na skleničkách. Skoro bych řekla, že to není náhoda.
@journals Naprosto rozumim 😀 J. je podobny pripad 😀
@journals a to je jaký věk? 🙂 Já neříkám jíst pořád to samé, ale rozhodně není potřeba 50 různých variant, aby náhodou dítě nejedlo každý druhý týden co samé. A i z běžně dostupných surovin se dá udělat poměrně dost různých variant. A to, že je dítě spíše tvor konzervativní je pravda, nemůžeš srovnávat s dospělým. Je potřeba dodržovat výživové hodnoty a postupně zavádět nové chutě, ale opravdu není potřeba mít každý den něco jiného. Navíc s domácí stravou je pestrost větší, než se skleničkama, tam je výběr jaksi daný 😀
@journals argument, že se s dítětem nedá uvařit fakt nikdy nepochopím. Vždyť to absolutně nezabere žádný čás a dá se to udělat i s tím nejvíc uřvaným a nosícím dítětem.... Teď tedy myslím mixované příkrmy, ne "opravdové" vaření" . A jídelníček je ukázkový, ať žijí sacharidy 😀
@blondynka400 dnesni jidelnicek byl takovy jaky byl, protoze jsme stravili 4,5 hodiny na ceste v aute a ja potrebovala sbalit neco uzivatelsky praktickeho 😉 smysl meho prispevku zustava ovsem stejny, syn je opravdu jedlik a sni toho hodne.
Varianty z me zkusenosti opravdu potreba V nasem pripade jsou - i na zaklade nedavnych krevnich testu musim resit pestrost ve strave.
Vareni - vubec nepopiram benefity domaci stravy. Ale nekdy energie chybi, proto chapu sklenicky. Sem tam neco se synem uvarim, ale to je s neposedou ktery se nerad nosi v nositku spis vyjimka ;)
@blondynka400 jinak rada prijmu nazorne lekce jak uvarit s ditetem ktere se nezastavi/pripadne se ode me odmita hnout na krok.
Varit s ditetem prisatym na noze totiz odmitam, to si rika o maler a kdyz uz konecne pres den usne na svych obvyklych 20 minut tak jdu delat uplne jine veci nez je vareni 😎
@journals to je dobře , že je jedlík. Je to o starost méně... Není nic horšího, než když dítě nechce jíst. Pestrost ano, nikdo nechce jíst pořád to samé, ani mimino, ale nemusí se to přehánět 50 různými variantami 🙂
Ad vaření, dám na páru zeleninu, po nějaké dobře přidám maso, vedle uvařím těstoviny případně rýži. Pak vše umyxuji tyčovým mixérém. O nic se nemusím starat, časová náročnost celkově cca 5 minut? A to ještě přidávám... To se opravdu dá i s dítětem přisátým na noze... Navíc se mu z toho dá udělat divadlo, může už pomoct. Dá se, když chce....
@blondynka400 5 min... no, asi mame divny supermarket, ale ta zelenina se musi ocistit a nakrajet a stejne tak maso 🤦🏻♀️ A nez tohle udelam, dite je uz hystericke s protivne, protoze nema mou pozornost. Delat cokoliv s protivnym ditetem na noze v kombinaci se sporakem a horkou vodou odmitam. 11 m dite ti fakt nepomuze 😂
Abys to nepochopila spatne - ja souhlasim s tim, ze domaci je domaci a ze kdyz se chce, tak se prostor najde, ale zase budme objektivni... pro supermatky je to 5 min, pro normalni mamu 15-20 s tim, ze neustale odbiha honit dite po byte, nebo se ho snazi zabavit o kus dal proto, aby ji neviselo na noze a ona se nemusela bat opareni 😏
Ale treba jsem divna jen ja a nez si vse nachystam, pripravim, ocistim, uvarim a rozmixuju uplyne fura casu a ostatni to maji holt hotove za par minutek. Ja bych tohle absolvovat kazdy den nechtela, mam i jine , zabavnejsi, veci na praci 😎
@journals já se nikdy za supermatku nepovažovala, ale tohle mi fakt vždy přišlo jako to nejjednodušší, co člověk za den musel udělat. A to jsem to zažila dvakrát a děti jsem nikdy úplně jednoduché neměla. Možná jsem divná já, a některé věci jsem neřešila a neviděla, těžko říct 🙂
@journals
@blondynka400 Dnes jsem varila obed, pricemz jsem k tomu jeste: zametala a luxovala vysypane kornflejky, utirala vylitou stavu, 4x sundavala mladsi batole z linky, tisila hysterak starsi dcerky, zametala rozbity talir a utirala mladsi batole polite smetanou. Fakt pecka 😀
Ale jidlo se kupodivu povedlo 🙂
@sudylichozrout a všichni přežili a ještě se i najedli, že? 😀
@blondynka400 No, prezili, ale teda musim rici, ze jsem mela sto chuti to tam vsechno nechat, jak je - spinave, rozsypane, polite a rozdelane a jit pryc 😀
@sudylichozrout to znám, občas to mám podobně. Ale stejně zůstanu 🙈
@journals zelenina by mela prevazovat, a to asi 2x. Navic kase vecer, to je proste zverstvo, nezlob se na me. Jidelnicek moji 16m dcery:
Rano se vetsinou koji, pripadne si da kus syra, vajicka, kousek spaldoveho peciva
K dopoledni svacine ma bud ovoce nebo kasi
K obedu ma maso se zeleninou, jako prilohu obcas pohankove nebo kukuricne testoviny
K odpoledni svacine jogurt
K veceri zelenina nebo polevka
Mezi vetsinou nic nema, kdyz chce, dostane okurku nebo rajce. Nekdy mi z meho obeda zobe maso
@zuzita15 neda sa predsa porovnavat, z tohto jedalnicka by mi mala umrela hladom.. medzi obedom a vecerou len jogurt? Vzdy ma jogurt, pak napr banan, maliny, kus buchty, ovocnu tycinku.. keby bola hladna co jej teda das na dalsiu svacinu? A maso na obed ale nema kazdy den nie? Cim bude starsia tym toho spapa viac.

@viki999 Proč jste nejedla než přišel manžel? Já kolikrát jedla i za “běhu” 😁