icon

Začátek příkrmů - kdy?

pexi
2. dub 2017

Ahoj, ráda bych trošku prozkoumala, jak to máte ostatní s příkrmy? Kdy jste začaly přikrmovat?
Měla jsem v plánu od ukončeného 6. měsíce. Teď je malé 5 měsíců a kousek a úplně mě při jídle hypnotizuje. Přibírá normálně, větší hlad než obvykle nemá. Tak přemýšlím, kdybych jí třeba dala ochutnat brambůrku nebo mrkvičku čas od času a s pravidelnějším přikrmováním začala až od toho 6. měsíce. Zkoušel to někdo takto?

Strana
z3
sisinkaj
23. dub 2017

@marketakozarkova jeee, vy jste úžasná, v podstatě dělám vše jak jste napsala, až na ten jogurt, netušila jsem, že se smí. Víte co, sháním informace, neboť mamka přítele si myslí, že jsem úplně asi k ničemu a dělám jak jinak, než všechno blbě, tvrdí že bych vůbec neměla mléko ani jedno nahradit jídlem minimálně do 8měsíců. Já si myslím, že prikrm se zavádí aby minimálně odpadlo obědové mléko.. jsem z toho akorát na nervy přitom si nemyslím že dělám něco zle nebo dokonce co by nedělala každá druhá co už nekojí...

marketakozarkova
23. dub 2017

@sisinkaj nebojte, nejste sama kdo bojuje s rodinou apod. 🙂 Ale je potřeba si nastavit mantinely hned od začátku, je to vaše dítě a měla by to respektovat. Ona si už své vychovala 😀 Jinak u dětí na UM se zavádí jogurt nejdříve v 6 měsících.
To co říká je blbost. Každé dítě je jiné. Správně se má s příkrmy začít jak u UM tak u MM až když se dítě dožaduje jídla- pozoruje, když jíte, mlaská, natahuje ruce, dává prostě najevo zájem a tím pádem je pak připraveno. Kdyby ho člověk nutil dříve, tak se mu to akorát zprotiví a bude to dřív nebo později to jídlo bojkotovat. Tchyně vám za nervy nestojí a malý to pozná, když nejste ok. Určitě to neděláte zle, budte v klidu a řeči tchyně jedním uchem tam a druhým ven 🙂 Samozřejmě pokud je manžel(přítel) na vaší straně je to hned lepší. Ale některé maminky "bojují" bohužel i s ním...
Jestli máte zájem a chtěla by jste své dítko stravovat zdravě tzn. např. necpat ho cukrem a nevhodnými věci k danému věku, tak jsem v této skupince. Hodně mi pomohla 🙂 A určitě v souborech najdete hodně odpovědí na to co vás zajímá 🙂 Přeji hezký večer 🙂
https://www.facebook.com/groups/181097455249372...

sisinkaj
24. dub 2017

@marketakozarkova ja říkáte, s tchýní je to fakt na palici a nenechám si právě do ničeho kecat a naštěstí, přítel stojí za mnou.. moc děkuji za tu stránku, ale nemám fb, smazala jsem ho, jak se malý narodil.. ale i tak děkuji moc za ochotu..

marketakozarkova
24. dub 2017

@sisinkaj tak to je dobře 🙂 Aha, tak jestli chcete tak se mrkněte (pročtěte) tyto stránky. Ten postup s příkrmy (druhý odkaz) mám stažený. Hodně mi to info tam pomohlo se zorientovat 🙂 Tak at se malému daří a hezky prospívá přeji 🙂 Však kdyby něco, klidně napište 🙂
https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri...
http://www.kojeni.net/zavadeni-prikrmu.html

sisinkaj
24. dub 2017

@marketakozarkova moc vám děkuji🙂

marketakozarkova
24. dub 2017

@sisinkaj není vůbec zač 🙂 Hezký den 🙂

pexi
autor
27. dub 2017

ráda bych se ještě na něco zeptala. Malé už je 6 měsíců a máme za sebou s největší pravděpodobností růstový spurt (soudě podle množství vyřazeného oblečení a skončeného dalšího období, kdy probíhalo kojení co hodinu max dvě...uf) a výsledkem je, že kojíme méně často než kdy jindy. V poledne má malá příkrm a k tomu kojím.
Mám pocit, jestli mi nedochází mléko. Večer jí prostě nestačí a je nespokojená. A tak nevím, jestli se mám snažit nějak navýšit tvorbu, nebo už dát večer příkrm... Chtěla jsem původně zařadit spíš jednu svačinu a pak až třeba večeři. Opravdu nerada bych teď dávala UM...
Jinak kojení s ní je teda bojovka, všechno jí zajímá, takže vůbec nevydrží se v klidu kojit a pořád kouká okolo sebe, pak zjistí, že má hlad a zase se přisaje, než jí zaujme něco dalšího. 😖 Přes den tedy nevím zda jí mléko stačí, snad ano.
Možná se ptám jako tatar, ale mám pocit, že mi malá všechny moje plány bortí :D :D Vždycky mám nějakou představu a ona si to zkrátka zařídí po svém :D

marketakozarkova
27. dub 2017

@pexi nebojte, to se stává. Objevuje okolní svět a nemá čas 😀 Proto se má aktivně mléko- kojení nabízet. Dětem stačí i chvilka a vysají mléka tolik kolik potřebují. Nebojte, mléko určitě nedochází, takhle to nefunguje 🙂 To, že je večer nespokojená neznamená, že máte málo mléka 🙂 Jen je potřeba kojit přes noc- tím se navýší i tvorba- kolikrát za noc pije ? Určitě dokojit po každém příkrmu- nemusí být hned, pokud nechce, stačí za chvíli. Já třeba kojím jen v ložnici na stejném místě, aby ho nic nerušilo. (tv apod.) Většinou sedím. Někdy si i stoupnu a pohupuju se 🙂 Jinak v tomto věku jak píšete je to spurt- hodina až dvě, to je krásné. Některé maminky kojí i po 30 min. i méně 😀. Já takhle 1-2 hod. kojím až na nějaké výjimky pořád 😀 Tím, že chce i často přikládat si i navyšuje laktaci. Jinak můžete klidně střídat prsa. Pokud je veselá, hravá, spokojená, má min. 6 počůraných plen, tak jí mléko stačí 🙂 Jinak UM je v tomto věku opravdu zbytečné. Spíš by jí přitížilo a ani by ho nemusela chtít, tuhle možnost bych opravdu vyloučila. Já nabízím po příkrmu vodu a pak ještě po chvíli dokojím, když chce. Jinak to, že je večer nespokojená může být z vícero důvodů. Jestli jste ještě nečetla, doporučuji si přečíst celé tyto dva články. Je v nich pěkně popsáno a zodpovězeno dost dotazů co si tak maminky kladou 🙂 Snad vám to pomůže 🙂
https://www.modrykonik.cz/jak-kojit/
http://www.vnaruci.cz/blog/6_divoke-prokojene-v... - vztáhla bych to i na pozdější věk 🙂

pexi
autor
28. dub 2017

@marketakozarkova díky za odpověď. Já jsem včera asi měla nějakou krizi... Doufám, že jí mléko stačí, večer to asi opravdu bude jinak. Dneska jsem se pokusila zvolit jinou strategii na večer a ta teda byla dost k ničemu :D ale už jsem si docela jistá, že mlékem to nebude :D
V noci kojíme jak kdy, nevím, co už počítat za noc a co ne, Protože často jdu spát a vlastně poprvé "nočně" kojíme. Ale včera byla vlastně vcelku klidná noc, kojila jsem před půlnocí, mezi 2 a 3, kolek 5, trošku jsme dospaly a někdy před 6 vstávačka 🙂 Někdy kojíme buď večer nebo k ránu častěji. Tak si tak říkám, že by mi ani nevadilo, kdybychom kojily v noci třeba jen jednou, ale zatím to je zatím utopie. Na druhé straně jsem ráda, že kojení máme, přece jen to příroda nevymyslela vůbec špatně, že máme dobrou sváču pro naše nejmenší kdykoliv a kdekoliv s sebou.
Jen mi to nedá nezeptat se. Po 30 minutách? Kdy spí? Zcela upřímně by mě to zajímalo, protože při našem kojení co hodinu ve dne v noci jsem úplně hotová...
Jinak se snažím taky omezit podněty při kojení, ale naše robátko umí zaujmout třeba i žaluzie, když na to přijde :D

marketakozarkova
29. dub 2017

@pexi já jsem si taky dělala ideální představy a je to jinak 😀 Je jasné, že dítě není robot, ale někdy to opravdu zmáhá 😀 Ale určitě se vyplatí investovat do dětí. Doufám, že jednou nám to v dobrém vrátí 🙂 A my jsme svým rodičům taky daly určo zabrat 😀 No těch 30 minut nebylo myšleno celý den. Ale určitá část dne, i když asi jak u koho, je totiž pravda, že hodně maminek píše, že nosí dítě v šátku nebo nosítku a má ho "nonstop" u prsu. Nebo s ním v noci spí a má ho často u prsu 🙂 Když jsem si četla různé příběhy maminek dětí, co jsou nespavci, že jim stačí pár hodin spánku za celý den. A v noci nespí a jsou co chvíli vzhůru, tak jsem vděčná, že mi to tak nemáme. Když si chci stěžovat, tak si řeknu, že hodně mamin je na tom o dost hůř než já a že mám být vděčná za to co mám 🙂 Jen mi někdy trvá než si to uvědomím 😀 Malý má 10,5 měs. Mezi 8-9 jde spát. Kojím kolem půlnoci, pak kolem třetí hod. A pak kolem šesté hod. Někdy se v noci vzbudí víckrát např. když rostou zuby. Říkám si, jednou jsem to dítě chtěla, tak se vším všudy co k tomu patří, někdy je to těžké, ale toto náročné období jednou skončí a věřím, že na něho ještě budu ráda vzpomínat 🙂 Jj, žaluzie má ted taky rád 😀. Možná se otočit na stranu, kde nejsou pomůže 🙂 - nejlépe k holé zdi 😀 Taky jsem si vzpurtem prošla. Je to náročné, ale dá se to zvládnout 🙂 Jsme přeci ženy- nás něco jen tak nezlomí 😀

kamste
1. kvě 2017

u zavádění příkrmů stojí za zvážení i psychologická stránka - přeci jen se tím buduje vztah k jídlu na celý život
https://psychologie.cz/vyhra-na-cely-zivot/

Strana
z3